Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Η θρεπτική αξία της Κινόα & ποιοί να την αποφεύγουν

Η θρεπτική αξία της Κινόα & ποιοί να την αποφεύγουν

 

Η Κινόα καλλιεργήθηκε και χρησιμοποιήθηκε από τους ανθρώπους των Inca από το 5000 π.Χ. ως η δεύτερη κύρια τροφή μετά την πατάτα.

Σχετικές πληροφορίες δίνει στο www.Life2day.gr η Ιωάννα Βασιλακοπούλου-Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc Επιστημονική Υπεύθυνη ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Πάτρα -Ιδρυτικό Μέλος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας.

Περιέχει 20 απαραίτητα αμινοξέα, ενώ η ποιότητα των πρωτεϊνών που περιέχει ταιριάζει πολύ με εκείνες του γάλακτος. Ο σπόρος της κινόα προσομοιάζει με αυτόν των παντζαριών και του σπανακιού.

Η Κινόα παραδοσιακά έχει χρησιμοποιηθεί και σαν ποτό, το λεγόμενο Chichi, από τους Ίνκας. Είναι μια σημαντική πηγή μετάλλων και βιταμινών, και έχει επίσης βρεθεί ότι περιέχει πλούσια αντιοξειδωτικά, όπως πολυφαινόλες, φυτοστερόλες, φλαβονοειδή τα οποία εμποδίζουν την απελευθέρωση των ελευθέρων ριζών. Η κινόα αποτελεί μια καλή πηγή φυτικών ινών με αποτέλεσμα να διευκολύνει τη λειτουργία του εντέρου αλλά και να εντείνει το κορεσμό. Εκτός αυτού, έχει θεωρηθεί ότι παρουσιάζει , μια ενδιαφέρουσα αναλογία των ωμέγα-3 λιπαρών και περιέχει βιταμίνη Ε, με αποτέλεσμα να προστατεύει το δέρμα από δερματικές αυτοάνοσες ασθένειες, όπως ψωρίαση αλλά και καρδιαγγειακά νοσήματα. Η κινόα είναι καλή πηγή μαγνησίου, καλίου, μαγγανίου και άλλων μετάλλων όπως επίσης περιέχει και βιταμίνες (Β1, Β2, Β3, και D ) που συμμετέχουν σε διάφορες λειτουργίες του μεταβολισμού. Αυτός είναι ο λόγος που η κινόα μπορεί να είναι ένας πολύ καλός σύμμαχος για την απώλεια βάρους διατηρώντας και τα επίπεδα της υγεία μας ιδιαίτερα υψηλά.
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί.. σε σαλάτες ,κέικ, γλυκά ή να αντικαταστήσουν το ρύζι. Οι νιφάδες μπορεί να καταναλωθούν για πρωινό μαζί με φρούτα, γάλα ή γιαούρτι.

Είναι κατάλληλη για…

χορτοφάγους οι οποίοι αντικαθιστούν την κατανάλωση κόκκινου κρέατος με κινόα , χωρίς καμία επίπτωση στον οργανισμό τους , άτομα που παρουσιάζουν δυσανεξία στη λακτόζη αλλά και ασθενείς με κοιλιοκάκη .Αποτελεί μια διατροφική , οικονομική, εύχρηστη πηγή τροφής ιδανική για τέτοιες περιπτώσεις.

Ιδιαίτερη προσοχή από …

άτομα που παρουσιάζουν ρευματισμούς , αρθρίτιδα, ουρική αρθρίτιδα ,πέτρες στα νεφρά
Θα πρέπει να το λαμβάνουν με ιδιαίτερη προσοχή γιατί μπορεί να επιδεινώσει την κατάστασή τους .
Ο σπόρος περιέχεις περίπου 38% υδατάνθρακες 19% πρωτείνες,5% λιπαρά ζάχαρη 5%
Τα 100γρ σπόρους άψητους αποδίδουν 368 θερμίδες

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Χάνουν τα λαχανικά τις βιταμίνες τους στο μαγείρεμα;

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

8 τροφές για υγιή πέψη

Πέψη διατροφή: Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ορισμένες τροφές είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες, καθώς περιέχουν φυτικές ίνες, ένζυμα και προβιοτικά που διευκολύνουν την πέψη και προλαμβάνουν δυσφορία,

Η πιο εύκολη νηστίσιμη συνταγή για φάβα

Φάβα: Η φάβα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ελληνικά όσπρια, με ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Ιδιαίτερα δημοφιλής στη Σαντορίνη, ξεχωρίζει για τη βελούδινη υφή και τη γλυκιά, γεμάτη γεύση της.

Close Icon