Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Η σωστή διατροφή για τις παθήσεις των νεφρών

Η  σωστή διατροφή για τις  παθήσεις των νεφρών

Οι νεφροί μπορούν να χαρακτηρισθούν ως οι φύλακες της διατροφικής ισορροπίας και υγείας του οργανισμού.

Σχετικές Πληροφορίες δίνει στο Life2day.gr η Σπυριδούλα Νταφλάκη Διαιτολόγος –Διατροφολόγος . Επιστημονικός συνεργάτης Medidiatrofi.

Μία από τις βασικές λειτουργίες των νεφρών είναι η διατήρηση της ομοιόστασης των υγρών του σώματος, την προστασία των θρεπτικών στοιχείων και του νερού και την αποβολή των άχρηστων προϊόντων του μεταβολισμού. Όταν το αίμα που προέρχεται απ’ όλα τα μέρη του σώματος, περνάει από τους νεφρούς, αυτοί το καθαρίζουν και κρατούν τις ουσίες που χρειάζεται ο οργανισμός (όπως το αλάτι, τη ζάχαρη κ.λ.π.) ενώ ταυτόχρονα απομακρύνουν τις άχρηστες ουσίες και το νερό που περισσεύει, Το νερό και οι άχρηστες ουσίες του οργανισμού που αποβάλλονται από τους νεφρούς αποτελούν τα ούρα.

Σε παθήσεις των νεφρών, η ικανότητα που έχουν οι νεφροί να καθαρίζουν το αίμα, σιγά – σιγά μειώνεται με αποτέλεσμα τελικά να μαζεύονται στον οργανισμό άχρηστες ουσίες. Η κύρια πηγή των ουσιών αυτών είναι από τις τροφές και κυρίως τα λευκώματα. Έτσι όταν παρουσιάζεται ένα πρόβλημα στους νεφρούς και αυτοί δεν μπορούν να απομακρύνουν όλες τις άχρηστες ουσίες, εμείς πρέπει να κάνουμε κάτι ώστε να μειώσουμε την παραγωγή τους μέσω της δίαιτας, δημιουργώντας λιγότερες άχρηστες ουσίες μέσα στον οργανισμό.

Ο νεφρολόγος και ο διαιτολόγος, μπορεί να βοηθήσουν ώστε η δίαιτα σας να είναι εξατομικευμένη, κομμένη και ραμμένη στα μέτρα σας, ειδική για τις ανάγκες σας. Όσο η νεφρική λειτουργία μειώνεται, πολλές ουσίες της τροφής, όπως το αλάτι, το νερό, ο φώσφορος, το κάλιο και τα προϊόντα μεταβολισμού των λευκωμάτων που είναι άχρηστα, μαζεύονται στον οργανισμό σας. Έτσι με μία σωστή δίαιτα, χρειάζεται να υπολογίζει κανείς το τι τρώει (είδος και ποσότητα) και την προσαρμόζει στο βαθμό της νεφρικής λειτουργίας, στη δυνατότητα δηλαδή που έχουν οι νεφροί να απομακρύνουν τα άχρηστα προϊόντα που θα προκύψουν από την κατανάλωση των τροφών αυτών.

Γενικά πρέπει να προσέχουμε πολύ τροφές :

· Πλούσιες σε νάτριο: τυρί, μαργαρίνη και βούτυρο (αλατισμένα), κονσέρβες, θαλασσινά (στρείδια, μύδια, καβούρια), κρεατόπιτες, συντηρημένα μανιτάρια, φασολάκια, πολτός και σάλτσα τομάτας, τουρσί, κύβοι σούπας, σούπες σε σκόνη, κρεμμύδι, αλάτι, αλατισμένα κράκερς, ξηροί καρποί, πατατάκια και οποιαδήποτε αλατισμένα σνάκς, σόδα φαγητού, φακές, ξερά φασόλια, μπιζέλια, σόγια, παντζάρι, σέλινο, σπανάκι, λαχανίδες κ.α.
· Πλούσιες σε κάλιο: σπανάκι, μανιτάρια, ξερά κουκιά, γλυκιά πατάτα, πατάτα σε πουρέ, τομάτα, σάλτσα τομάτας, μπανάνα, φρέσκο ροδάκινο, βερίκοκο, αβοκάντο, πεπόνι, καρπούζι, σύκα, γκρέϊπφρούτ, δαμάσκηνο, σταφίδα, αποξηραμένα φρούτα, και κυρίως μπύρα, κρασί, λικέρ, τσάι, γάλα (εβαπορέ ή συμπυκνωμένο), σοκολάτα, ρόφημα σοκολάτας, παγωτό κ.α. Τα λαχανικά καλό είναι να τα βράζουμε καλά και να πετάμε το ζουμί τους με αποτέλεσμα να φεύγει το περισσότερο κάλιο.
· Πλούσιες σε φώσφορο: κρέας, ψάρια, πουλερικά, συκώτι, νεφροί, τυρί, γιαούρτι, γάλα, αυγά, αυγοτάραχο, ξηροί καρποί, προϊόντα σόγιας, φακές, κουκιά, ψωμί ολικής άλεσης γκοφρέτες, σοκολάτα, κακάο κ.α.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Το κάρδαμο μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση;

Φακές: Οι φακές ως μια υπερτροφή για τα οστά

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Overnight Oats με Φράουλα

Overnight Oats με Φράουλα: Η άνοιξη φέρνει χρώμα, φρεσκάδα και ενέργεια — ακριβώς ό,τι χρειάζεται και το πρωινό μας! Με τις φράουλες στην καλύτερή τους εποχή, δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να ξεκινήσεις τη μέρα σου από ένα μπολ γεμάτο γεύση

Τα κεράσια βοηθούν στην καταπολέμηση του άγχους;

Κεράσια: Τα κεράσια είναι ένα από τα πιο αγαπημένα φρούτα της εποχής και γνωστά για τις πολλές θρεπτικές τους ιδιότητες. Αλλά πέρα από την υπέροχη γεύση τους, μπορεί να αναρωτιέσαι αν τα κεράσια

Σολομός εγκέφαλος: Μπορεί η κατανάλωση σολομού να αποτρέψει την γνωστική έκπτωση;

Σολομός εγκέφαλος: Ο σολομός είναι ένα ψάρι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που έχει συσχετιστεί με διάφορα οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικών λειτουργιών. Περιέχει υψηλές ποσότητες ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία είναι απαραίτητα

Ριζότο συνταγή: Το μυστικό για το τέλειο ριζότο

Ριζότο συνταγή: Η προετοιμασία του τέλειου ριζότο είναι μια τέχνη που απαιτεί προσοχή, υπομονή και αγάπη για τη μαγειρική. Ακολουθώντας συγκεκριμένα βήματα, μπορείτε να ετοιμάσετε ένα πιάτο που θα λατρέψουν η οικογένεια και οι φίλοι σας.

Τι πρέπει να προσέξετε στους ξηρούς καρπούς

Ξηροί καρποί: Οι ξηροί καρποί αποτελούν μια εξαιρετικά θρεπτική επιλογή για σνακ ή προσθήκη στα γεύματα. Είναι πλούσιοι σε καλά λιπαρά, φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και αντιοξειδωτικά, και σχετίζονται με οφέλη για την καρδιά, τον εγκέφαλο

Τα οφέλη του νατρίου που θα σας εκπλήξουν

Νάτριο: Το νάτριο είναι ένα βασικό μέταλλο και ηλεκτρολύτης, απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας. Αν και συχνά δαιμονοποιείται λόγω της υπερκατανάλωσης αλατιού,

Μπύρα: Πότε μπορεί να γίνει τοξική;

Μπύρα: Η μπύρα, αν και καταναλώνεται ευρέως και συχνά σε κοινωνικές περιστάσεις, μπορεί να είναι τοξική για τον οργανισμό σε ορισμένες περιπτώσεις.

Close Icon