Η σοκολάτα εκτός από το αγαπημένο γλυκό μικρών και μεγάλων έχει και ένα επιπλέον όφελος για την υγεία που οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν. Είναι μια καλή πηγή σιδήρου.
Η σοκολάτα εκτός από το αγαπημένο γλυκό μικρών και μεγάλων έχει και ένα επιπλέον όφελος για την υγεία που οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν. Είναι μια καλή πηγή σιδήρου. Περίπου 30 γραμμάρια σοκολάτας περιέχουν περίπου 2 mg (χιλιοστόγραμμα) σιδήρου, το οποίο είναι περίπου το 25% των ημερήσιων αναγκών πρόσληψης για τους άνδρες άνω των 19 ετών και για τις γυναίκες άνω των 50 ετών.
Σοκολάτα: Μια απροσδόκητη πηγή σιδήρου
Ο σίδηρος είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για τον ανθρώπινο οργανισμό. Χρησιμοποιείται για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων, τα οποία μεταφέρουν οξυγόνο σε όλο το σώμα. Ο σίδηρος είναι επίσης απαραίτητος για την παραγωγή ορμονών και για την προστασία των κυττάρων από βλάβες.
Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτουτο υγείας η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη σιδήρου είναι 8 mg για τους άνδρες ηλικίας 19 έως 50 ετών και 18 mg για τις γυναίκες στην ίδια ηλικιακή κατηγορία. Οι ενήλικες άνω των 50 χρειάζονται 8 mg σιδήρου ημερησίως.
Οι περισσότεροι άνθρωποι λαμβάνουν αρκετό σίδηρο στη διατροφή τους. Ωστόσο, ορισμένες ομάδες πληθυσμού μπορεί να έχουν αυξημένες ανάγκες σε σίδηρο, όπως:
- Γυναίκες κατά την έμμηνο ρύση
- Έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες
- Βρέφη και παιδιά
- Αιμοδότες
- Άτομα με ορισμένες χρόνιες ασθένειες
Οι φυτικές τροφές περιέχουν μη αιμικό σίδηρο, ο οποίος δεν απορροφάται από τον οργανισμό τόσο καλά όσο ο αιμικός σίδηρος που βρίσκεται στα ζωικά προϊόντα. Ωστόσο, η σοκολάτα είναι μια εξαιρετική πηγή μη αιμικού σιδήρου. Η μαύρη σοκολάτα με υψηλότερη περιεκτικότητα σε κακάο περιέχει περισσότερο σίδηρο. Για παράδειγμα, 30 γραμμάρια μαύρης σοκολάτας με 70% κακάο περιέχει περίπου 3 mg σιδήρου.
Τα οφέλη της σοκολάτας
Εκτός από το σίδηρο, η μαύρη σοκολάτα είναι επίσης μια καλή πηγή άλλων θρεπτικών συστατικών, όπως:
- Φλαβονοειδή: Τα φλαβονοειδή είναι αντιοξειδωτικά που μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία των κυττάρων από βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.
- Μαγνήσιο: Το μαγνήσιο είναι ένα σημαντικό μέταλλο που βοηθά στη λειτουργία των μυών και των νεύρων.
- Κάλιο: Το κάλιο είναι ένα μέταλλο που βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι αθλητές είναι καλό να καταναλώνουν σοκολάτα καθώς ενισχύει την παραγωγή νιτρικού οξειδίου που προάγει την αντοχή στην άσκηση. Ωστόσο, για να εξασφαλίσετε τα διατροφικά οφέλη της σοκολάτας πρέπει να ελέγξετε την περιεκτικότητά της σε κακάο. Βεβαιωθείτε ότι η σοκολάτα που επιλέγετε έχει τουλάχιστον 70% κακάο. Εκτός από το κακάο, η σοκολάτα έχει, επίσης, 10 γραμμάρια ζάχαρης και 11 γραμμάρια λίπους, επομένως, δεν θα πρέπει να είναι η κύρια πηγή σιδήρου σας.
Συμπέρασμα
Η μαύρη σοκολάτα είναι μια νόστιμη και θρεπτική απόλαυση που έχει πολλά οφέλη για την υγεία. Ένα από αυτά τα οφέλη είναι ότι αποτελεί μια καλή πηγή σιδήρου, ειδικά όταν έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε κακάο. Μετά από αυτό, θα νιώθετε λιγότερες τύψεις την επόμενη φορά που θα απολαύσετε την αγαπημένη σας σοκολάτα.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον ΚόσμοΑκολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube