Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Η σόγια αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού;

Η σόγια αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού;

Η σόγια είναι γεμάτη με ισοφλαβόνες, που είναι ένα είδος φυτικού οιστρογόνου (φυτοοιστρογόνο) γνωστό για τις ευεργετικές του ιδιότητες, ενώ έχει παρόμοια χημική δομή με το ανθρώπινο οιστρογόνο.

Υπάρχει σχέση μεταξύ της σόγιας και του καρκίνου του μαστού; Η σόγια περιέχει ισοφλαβόνες, που είναι φυτικά οιστρογόνα. Τα υψηλά επίπεδα οιστρογόνων έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Ωστόσο, μελέτες δείχνουν ότι τα προϊόντα σόγιας δεν περιέχουν αρκετά υψηλά επίπεδα οιστρογόνων για να αυξήσουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Ο Δρ Dawn Mussallem, ειδικός στην ιατρική στον τρόπο ζωής στην Mayo Clinic, λέει ότι η κατανάλωση προϊόντων σόγιας με μέτρο μπορεί να είναι ευεργετική. Πολλοί άνθρωποι απολαμβάνουν να τρώνε προϊόντα σόγιας όπως:

  • τόφου,
  • ξηρούς καρπούς σόγιας,
  • και edamame.

 

Ο Δρ Mussallem λέει ότι η φυτική πρωτεΐνη δεν αυξάνει τις πιθανότητες να αναπτύξετε καρκίνο του μαστού. Η σόγια περιέχει οιστρογόνα φυτικής προέλευσης που δεν αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού. “Εδώ και χρόνια, προσπαθώ να καταρρίψω τον μύθο για τη σόγια και τον καρκίνο του μαστού. Και φαίνεται ότι το μήνυμα δεν έχει βγει ακόμα γιατί σχεδόν κάθε μέρα, κάθε ασθενής που βλέπω ανησυχεί για την κατανάλωση προϊόντων σόγιας”, λέει ο Δρ. Mussallem.

Η σόγια είναι γεμάτη με ισοφλαβόνες, που είναι ένα είδος φυτικού οιστρογόνου (φυτοοιστρογόνο) γνωστό για τις ευεργετικές του ιδιότητες. Έχει παρόμοια χημική δομή με το ανθρώπινο οιστρογόνο, αλλά η σόγια συνδέεται με τους υποδοχείς οιστρογόνων στον ιστό του μαστού με διαφορετικό τρόπο, δυνητικά ενεργώντας ως ογκοκατασταλτικός. «Η κατανάλωση σόγιας μετά τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού όχι μόνο είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να πάρετε μια φυτική πρωτεΐνη, αλλά βελτιώνει επίσης τα αποτελέσματα του καρκίνου του μαστού σας», λέει ο Δρ Mussallem.

Είναι σημαντικό να αποφεύγετε τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένου του επεξεργασμένου κρέατος, και να περιορίζετε την πρόσληψη κόκκινου κρέατος και γαλακτοκομικών με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Η κατανάλωση μεγάλης ποικιλίας πολύχρωμων λαχανικών και φρούτων, δημητριακών ολικής αλέσεως, οσπρίων, ξηρών καρπών και σπόρων μπορεί να είναι χρήσιμη για την πρόληψη και την επιβίωση από τον καρκίνο του μαστού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

8 χορτοφαγικές τροφές που είναι πλούσιες σε σίδηρο

Τα αλλεργιογόνα τρόφιμα δεν αυξάνουν τον κίνδυνο για τα βρέφη, διαπιστώνει έρευνα

Η Novartis Hellas στο πλευρό των γυναικών με καρκίνο του μαστού

Πόσο σημαντική είναι η μαστογραφία για την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ποιο είναι το καλύτερο το γάλα αγελάδας ή το φυτικό γάλα;

Είδη γάλακτος: Το αγελαδινό γάλα παρέχει πληθώρα θρεπτικών συστατικών που είναι δύσκολο να βρεθούν σε άλλες πηγές, ενώ το φυτικό γάλα είναι μια καλή εναλλακτική για όσους θέλουν πιο βιώσιμες επιλογές ή δεν μπορούν να καταναλώσουν γαλακτοκομικά προϊόντα.

Το απόλυτο επιδόρπιο του φθινοπώρου

Κολοκυθόπιτα: Η πίτα κολοκύθας είναι ένα κλασικό επιδόρπιο που συνδυάζει τις ζεστές γεύσεις του φθινοπώρου με την πλούσια υφή της κολοκύθας. Ιδανική για τις γιορτές, αυτή η συνταγή είναι εύκολη και γρήγορη,

Ζυμαρικά με λεμόνι και θυμάρι: Μια γρήγορη και γευστική μακαρονάδα

Ζυμαρικά με λεμόνι και θυμάρι: Η συνταγή για ζυμαρικά με λεμόνι και θυμάρι είναι μια ελαφριά και αρωματική επιλογή που συνδυάζει τις φρέσκες γεύσεις με απλά υλικά. Ιδανική για ένα γρήγορο γεύμα, είναι εύκολη

5 εκπληκτικά οφέλη των δαμάσκηνων που πιθανώς δεν περιμένατε

Δαμάσκηνα: Τα δαμάσκηνα είναι φρούτα που συχνά παραβλέπονται, αλλά προσφέρουν μια σειρά από εκπληκτικά οφέλη για την υγεία. Ακολουθούν πέντε λόγοι για τους οποίους αξίζει να εντάξετε τα δαμάσκηνα

Λακτόζη: Πρέπει να την αποφεύγουμε ακόμη και χωρίς δυσανεξία;

Λακτόζη: Η λακτόζη είναι η φυσική ζάχαρη που βρίσκεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να την αφομοιώσουν χωρίς προβλήματα, υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με την κατανάλωσή της,

Γευστική επιλογή: Υγιεινό ριζότο λαχανικών

Αυτό το λαχταριστό ριζότο λαχανικών είναι μια υγιεινή και γευστική επιλογή, ιδανική για κάθε γεύμα. Εύκολη στην παρασκευή, συνδυάζει θρεπτικά συστατικά με απλότητα, προσφέροντας μια υπέροχη γεύση.

Close Icon