Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Η πεντανόστιμη υπερτροφή με αντικαρκινική δράση που ενισχύει το ανοσοποητικό

Η πεντανόστιμη υπερτροφή με αντικαρκινική δράση που ενισχύει το ανοσοποητικό

Οι γλυκοπατάτες είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, οι οποίες έχει αποδειχθεί ότι υποστηρίζουν το πεπτικό σύστημα.



Είναι από τα πιο γνωστά θρεπτικά αμυλούχα τρόφιμα, με πληθώρα βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων. Περιέχει βιταμίνη Β5, B6, C, θειαμίνη, νιασίνη, ριβοφλάνη, καροτενοειδή, κάλιο, μαγγάνιο. Από τις καλύτερες πηγές βιταμίνης Α, η οποία αποτελεί σπουδαίο αντιοξειδωτικό και σχετίζεται με την πρόληψη του καρκίνου, την αντιγήρανση και τη διατήρηση της καλής όρασης. Κυκλοφορεί σε διάφορες ποικιλίες, λευκές, κίτρινες, ροζ και μωβ με την πιο συνηθισμένη να είναι η πορτοκαλί. Οι πορτοκαλί και οι κίτρινες περιέχουν περισσότερη βιταμίνη Α, οι μωβ αποτελούν εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών. Μιλάμε για την γλυκοπατάτα και την υψηλή διατροφική της αξία. Για να έχετε τη μέγιστη θρεπτική αξία από τις γλυκοπατάτες σας, μην τις ξεφλουδίζετε , απλώς τρίψτε καλά την επιφάνεια πριν τις μαγειρέψετε.


Βοηθάει το πεπτικό σύστημα

Οι γλυκοπατάτες είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, οι οποίες έχει αποδειχθεί ότι υποστηρίζουν το πεπτικό σύστημα. Μεγάλο μέρος της έρευνας μέχρι στιγμής έχει διεξαχθεί σε ζώα, αλλά φαίνεται ότι τα υψηλά επίπεδα φυτικών στερολών (φυτοστερολών) στις γλυκοπατάτες μπορεί να έχουν προστατευτική επίδραση στο πεπτικό σύστημα για την πρόληψη και τη διαχείριση των ελκών του δωδεκαδακτύλου και του στομάχου.

Καλύτερη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2

Ενδιαφέροντα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η μέτρια κατανάλωση γλυκοπατάτας μπορεί να βελτιώσει τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2. Ωστόσο απαιτούνται περισσότερα στοιχεία για να επιβεβαιωθούν αυτά τα ευρήματα.

Κάνει καλό στην υγεία των ματιών

Οι γλυκοπατάτες  είναι πλούσιες σε βήτα-καροτίνη – στην πραγματικότητα, είναι αυτό που δίνει στην γλυκοπατάτα τη λαμπερή πορτοκαλί σάρκα της. Όταν τρώμε βήτα-καροτίνη, το σώμα μας τη μετατρέπει σε βιταμίνη Α, η οποία είναι σημαντική για καλή όραση. Μελέτη μάλιστα διαπίστωσε ότι οι μωβ γλυκοπατάτες περιέχουν μια συγκεκριμένη ομάδα αντιοξειδωτικών γνωστών ως ανθοκυανίνες, οι οποίες επίσης έχουν αποδειχθεί ότι έχουν σημαντικές ιδιότητες για τη διατήρηση της όρασης.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό

Οι γλυκοπατάτες πλούσιες σε βήτα-καροτίνη, μπορεί επίσης να βοηθήσουν στην υποστήριξη της ανοσολογικής λειτουργίας. Η βήτα-καροτίνη μετατρέπεται στο σώμα σε βιταμίνη Α, η οποία είναι ευεργετική για καλή όραση, λαμπερό δέρμα και ισχυρό ανοσοποιητικό.

Είναι οι γλυκοπατάτες ασφαλείς για κατανάλωση από όλους;

Σε γενικές γραμμές, οι γλυκοπατάτες είναι μια εξαιρετική προσθήκη σε μια ισορροπημένη διατροφή. Εάν καταναλωθούν με μέτρο και μαγειρευτούν  υγιεινά (όχι τηγανιτές!) οι γλυκοπατάτες είναι θρεπτικές με υψηλή διατροφική αξία. Παρόλα αυτά ως αμυλούχο λαχανικό περιέχουν αρκετούς υδατάνθρακες και θερμίδες. Επιπλέον, άνθρωποι με ιστορικό πέτρας στο νεφρό καλό θα ήταν να αποφύγουν την υπερβολική κατανάλωση γλυκοπατάτας, αφού είναι πλούσια σε οξαλικό οξύ που συμβάλλει στη δημιουργία πέτρας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Αμύγδαλα - Πόσο ωφελούν την υγεία μας;

Tips για λαμπερά εορταστικά νύχια

Αμυγδαλέλαιο: Η μυστική λύση για θαμπά μαλλιά

Πώς να προσθέσετε ροδόνερο και γλυκερίνη στην περιποίηση της επιδερμίδας σας;

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Ασβέστιο: Υγιεινά ροφήματα για ισχυρά οστά

Ασβέστιο: Το ασβέστιο είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέταλλα για το σώμα, καθώς συμβάλλει στην υγεία των οστών, των δοντιών, του νευρικού συστήματος και της καρδιοαγγειακής λειτουργίας.

Close Icon