Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Η ντομάτα προστατεύει την καρδιά μας;

Η ντομάτα προστατεύει την καρδιά μας;

Η ντομάτα (Solanum lycopersicum L.) είναι ένα φρούτο, αν και ως επί το πλείστον θεωρείται λανθασμένα ως λαχανικό, που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας. Προέρχεται από την κεντρική Αμερική και αυτό υποδηλώνεται και από το όνομά της. Η λέξη ντομάτα προέρχεται από την Ισπανική λέξη tomate, που με τη σειρά της προέρχεται από την λέξη tomatl που σημαίνει «σαρκώδες φρούτο» στη γλώσσα των Αζτέκων. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία οι Έλληνες τρώνε περισσότερες ντομάτες ανά άτομο σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς ο μέσος Έλληνας καταναλώνει 100 κιλά ντομάτες το χρόνο.

Η ντομάτα καλλιεργείται σχεδόν σε όλο τον κόσμο. Ο καρπός της καταναλώνεται ώριμος, νωπός, αποξηραμένος σε άλμη, ακέραιος ή σε πολτό. Αποτελεί σημαντική πηγή ιχνοστοιχείων και βιταμινών και βρίσκεται ανάμεσα στις καλλιέργειες με την μεγαλύτερη οικονομική σπουδαιότητα. Η ντομάτα κατέχει δεσπόζουσα θέση στο σύγχρονο διαιτολόγιο του ανθρώπου. Αποτελείται σε μεγάλο βαθμό από νερό (94,5%) και ένα σύνολο θρεπτικών συστατικών. Είναι ιδιαίτερα πλούσια σε βιταμίνες C, A και Ε, διαθέτει μεγάλες ποσότητες κιτρικού και οξαλικού οξέος, φυλλικό οξύ, β-καροτένιο, σελήνιο, ψευδάργυρο, κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, σίδηρο, χαλκό και μαγγάνιο, ενώ έχει ελάχιστο νάτριο και δεν περιέχει χοληστερόλη και κορεσμένα λίπη. Έχει ελκυστικό χρώμα και ιδιαίτερο άρωμα, γεγονός που την καθιστά αρεστή. Επίσης η ντομάτα θεωρείται άριστη πηγή λυκοπενίου σε υψηλές συγκεντρώσεις, το οποίο αποτελεί πολύ σημαντικό βιοενεργό συστατικό.

Πώς προστατεύει την καρδιά

Όσον αφορά τις καρδιαγγειακές παθήσεις, η κατανάλωση ντομάτας έχει γίνει αντικείμενο μελέτης σε πολλές έρευνες, καθώς οι συγκεκριμένες παθήσεις σχετίζονται σε μεγάλο βαθμό με την ύπαρξη φλεγμονής και οξειδωτικού στρες, τα οποία μπορούν να καταπολεμηθούν σε μεγάλο βαθμό με την κατανάλωση βιοδραστικών μορίων μέσω της διατροφής. Έτσι, η κατανάλωση ντομάτας (και όχι σκέτου συμπληρώματος λυκοπενίου) οδηγεί σε μειωμένες πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων πιθανώς μέσω της αύξησης της αντιοξειδωτικής άμυνας του οργανισμού και την επακόλουθη μείωση της «κακής» χοληστερόλης και της φλεγμονής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Χάνουν τα λαχανικά τις βιταμίνες τους στο μαγείρεμα;

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

8 τροφές για υγιή πέψη

Πέψη διατροφή: Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ορισμένες τροφές είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες, καθώς περιέχουν φυτικές ίνες, ένζυμα και προβιοτικά που διευκολύνουν την πέψη και προλαμβάνουν δυσφορία,

Η πιο εύκολη νηστίσιμη συνταγή για φάβα

Φάβα: Η φάβα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ελληνικά όσπρια, με ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Ιδιαίτερα δημοφιλής στη Σαντορίνη, ξεχωρίζει για τη βελούδινη υφή και τη γλυκιά, γεμάτη γεύση της.

Close Icon