H τακτική κατανάλωση βρώμης βοηθά στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης του αίματος, σύμφωνα με ανασκόπηση ερευνητών του Πανεπιστημίου Μανιτόμπα του Καναδά.
Σχετικές πληροφορίες δίνει στο www.Life2day.gr η Ελένη Ν. Φουσέκα Διαιτολόγος Διατροφολόγος.Επιστημονικός συνεργάτης MediDiatrofi.
Η βρώμη περιέχει σε αφθονία ένα είδος φυτικών ινών που ονομάζεται β-γλυκάνη και έχει αναγνωριστεί ο ρόλος της στη μείωση της χοληστερόλης του αίματος. Πηγές της β- γλυκάνης αποτελούν το πίτουρο βρώμης και οι νιφάδες βρώμης, τα οποία μπορούν να καταναλωθούν ως δημητριακά πρωινού ή σε μορφή μπισκότων, ψωμιού, μούσλι κ.α. Η β-γλυκάνη βρώμης σχηματίζει ένα παχύρευστο στρώμα στο λεπτό έντερο που με τη σειρά του μειώνει την εντερική απορρόφηση της διαιτητικής χοληστερόλης.
Τουλάχιστον 3 γ. β- γλυκάνης ημερησίως μπορούν να μειώσουν τόσο την ολική όσο και την LDL χοληστερόλη κατά 5-10% αντίστοιχα. Η συνιστώμενη δόση μπορεί να επιτευχθεί με την κατανάλωση 2-4 μερίδων βρώμης την ημέρα (δημητριακά πρωινού, ψωμί κ.α.)
Αξίζει να σημειωθεί πως σημαντικό παράγοντα αποτελεί η μέθοδος επεξεργασίας των προϊόντων βρώμης, όπου μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα μείωσης της χοληστερόλης. Όταν η β-γλυκάνη προστίθεται σε υγρή μήτρα, πχ. γάλα ή χυμό φρούτων, φαίνεται να είναι πιο αποτελεσματική σε σύγκριση με μια στερεή μήτρα όπως το ψωμί ή τα μπισκότα.
Σύμφωνα με συστάσεις της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), η κατανάλωση τουλάχιστον 3 γραμμαρίων β- γλυκάνης/ ημέρα, ως μέρος μιας διατροφής χαμηλής σε κορεσμένο λίπος και ενός υγιεινού τρόπου ζωής μπορεί να προάγει την καρδιαγγειακή υγεία!
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον ΚόσμοΑκολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube