Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Η κατανάλωση του κόκκινου κρασιού σε μικρές δώσεις βοηθάει στην υπέρταση;

Η κατανάλωση του κόκκινου κρασιού σε μικρές δώσεις βοηθάει στην υπέρταση;

 

Υπέρταση… ένα από τα πιο συχνά και σοβαρά προβλήματα που συναντούν ηλικιωμένοι,ενήλικες καθώς και παιδιά – έφηβοι. Αν σκεφτούμε πως ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι έχουν αυξημένη πίεση και προκαλεί 7.5 εκατομμύρια θανάτους ετησίως , τότε καταλαβαίνουμε πόσο μεγάλη έκταση παίρνει αυτή η νόσος. Η κατανάλωση του κόκκινου κρασιού σε μικρές δώσεις βοηθάει;

Σχετικές πληροφορίες δίνει στο www. Life2day.gr η Διονύσης-Άδωνις Πάνος, Κλινικός Διαιτολόγος -Διατροφολόγος, BSc-Επιστημονικός Υπεύθυνος Λόγω Διατροφής, Γλυφάδα-Ιδρυτικό μέλος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας.

Οι κύριοι λόγοι εμφάνισης υπέρτασης είναι το αυξημένο σωματικό βάρος, η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας, κακή διατροφή ,υπερκατανάλωση αλατιού-χαμηλή πρόσληψη καλίου-μεγάλες ποσότητες αλκοόλ , το κάπνισμα και το στρες.

Πολλές μελέτες έχουν γίνει λοιπόν που συνδέουν διάφορα οφέλη της υγείας με το κρασί και συγκεκριμένα το κόκκινο. Πιο συγκεκριμένα κάποιες μελέτες δείχνουν ότι υπάρχει μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου σε ανθρώπους που πίνουν τακτικά κόκκινο κρασί.

Οι συγκεκριμένες μελέτες έδειξαν ότι δεν οφείλεται μόνο στο αλκοόλ αλλά και στο ίδιο το σταφύλι. Παρατηρήθηκε επίσης ότι οι άνδρες που κατανάλωναν κατά μέσο όρο δύο ποτήρια κρασί ημερησίως και σε γυναίκες που έπιναν ένα ποτήρι ημερησίως, ο καρδιαγγειακός κίνδυνος μειώθηκε κατά 30 – 50 %. Ωστόσο, η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία δεν συνιστά τη χρήση αλκοόλ για να ελαττωθεί ο καρδιαγγειακός κίνδυνος.

Η κατανάλωση του κόκκινου κρασιού σε μικρές δώσεις επίσης συνδέεται με την αύξηση της καλής χοληστερόλης (HDL) κατά 18% και με μείωση της κακής χοληστερόλης (LDL) κατά 10%.

Μια ουσία που περιέχει το κρασί η ρεσβερατρόλη δείχνει πως μειώνει την συγκόλληση των αιμοπεταλίων αρά μειώνεται ο κίνδυνος δημιουργίας θρόμβων με αποτέλεσμα να μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιαγγειακών επεισοδίων.

Επίσης το κρασί κατέχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο περίφημο « Γαλλικό Παράδοξο ». Αν και οι Γάλλοι τρέφονται με πολλά ζωικά λιπαρά , παρουσιάζουν πολύ μικρότερα ποσοστά στεφανιαίας νόσου σε σύγκριση με άλλους λαούς όπως στους Αμερικάνους. Κι αυτό εξαιτίας της συχνής αλλά μέτριας κατανάλωσης ερυθρού οίνου. Γεγονός λοιπόν ότι το κρασί παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο.
Μια απορία που συχνά συναντάται είναι αν μόνο το κρασί ή γενικώς το αλκοόλ είναι ωφέλιμο ( ιδίως στα καρδιαγγειακά)

Oι απόψεις όμως διίστανται. Tο κόκκινο κρασί θεωρείται ο μεγαλύτερος «ευεργέτης» της καρδιάς, επειδή περιέχει πολύτιμες αντιοξειδωτικές ουσίες οι οποίες συμβάλουν στην προστασία της καρδιάς. Πολλοί ειδικοί μιλούν για την ευεργετική δράση του αλκοόλ, ανεξάρτητα από το είδος του, π.χ. κρασί, ουίσκι, μπύρα αλλά η συντριπτική πλειοψηφία των ερευνών, σε σχέση με τη δράση του αλκοόλ, αφορά το κόκκινο κρασί.

Κλείνοντας λοιπόν σημαντικό θα ήταν να γνωρίζουμε πως τα ευεργετικά του κρασιού τα ¨παίρνουμε¨ κυρίως από την μέτρια κατανάλωση ( 2 ποτήρια στους άντρες – 1 ποτήρι στις γυναίκες ) και αντιθέτως η υπερβολική κατανάλωση μας οδηγεί στα αντίθετα αποτελέσματα. Επίσης πρέπει να γνωρίζουμε πως υπάρχουν καλύτεροι και πιο αποδοτικοί τρόποι από το αλκοόλ για να βελτιώσουμε την υγεία μας και παράλληλα να μειωθεί ο καρδιαγγειακός κίνδυνος.

Απολαύστε λοιπόν αλλά πάντα με μέτρο!!!

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Λαχταριστή συνταγή για ταραμοσαλάτα με 4 υλικά 

Πώς συνδέεται η διατροφή με την ομάδα αίματος μας;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να σταματήσετε να τρώτε ασυνείδητα;

Η υπερφαγία χωρίς συνείδηση (mindless eating) αναφέρεται στην τάση να τρώμε χωρίς να δίνουμε προσοχή στο τι και πόσο καταναλώνουμε, συχνά λόγω συνήθειας, άγχους ή πλήξης.

Τι είναι ο προβιοτικός καφές

Προβιοτικός καφές: Αν και τα γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν θρεπτική αξία, η ικανότητα κατανάλωσης προβιοτικών χωρίς λακτόζη και λίπος κάνει τον προβιοτικό καφέ μια ενδιαφέρουσα επιλογή.

Πεντανόστιμος μπακαλιάρος με ντομάτα και ελιές

Συνταγή ψάρι: Ο μπακαλιάρος με ντομάτα και ελιές είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό πιάτο που συνδυάζει τη γεύση του ψαριού με την οξύτητα της ντομάτας και την αλμυρή γεύση των ελιών.

Μανιταρόσουπα βελουτέ με τυρί κρέμα 

Η μανιταρόσουπα βελουτέ είναι μια νόστιμη και κρεμώδης σούπα, ιδανική για τις κρύες μέρες του χειμώνα. Η προσθήκη τυριού κρέμα προσφέρει επιπλέον γεύση και απαλότητα.

Γιατί γίνεται τόσο εθιστικός ο καφές;

Καφές: Ο καφές μπορεί να γίνει εθιστικός λόγω της καφεΐνης, μιας φυσικής διεγερτικής ουσίας που επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα. Η καφεΐνη δρα αποκλείοντας τους υποδοχείς της αδενοσίνης, ενός νευροδιαβιβαστή

Δημιουργικοί τρόποι χρήσης μανιταριών

Μανιτάρια:Τα μανιτάρια είναι ένας κόσμος γεμάτος νόστιμες και δημιουργικές δυνατότητες, από την κουζίνα μέχρι τα ποτά, εξερευνήστε τις ευκαιρίες που προσφέρουν και αφήστε τη δημιουργικότητά σας να σας οδηγήσει σε νέες και μοναδικές εμπειρίες.

Μαλακά μπισκότα με φυστικοβούτυρο και σοκολάτα

Τα μαλακά μπισκότα με φυστικοβούτυρο και σοκολάτα είναι μια γλυκιά και απολαυστική επιλογή για όλους τους λάτρεις της σοκολάτας και του φυστικοβούτυρου. Αυτή η συνταγή δημιουργεί μπισκότα με μια υπέροχα μαλακή και τραγανή υφή.

Πώς να εντάξετε τη βρώμη στην διατροφή σας

Βρώμη: Η βρώμη είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό δημητριακό που μπορεί να προστεθεί σε διάφορες μορφές στη διατροφή μας. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, βιταμίνες και ανόργανα άλατα, προσφέροντας πολλές ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία.

Close Icon