Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Η κατανάλωση του κόκκινου κρασιού σε μικρές δώσεις βοηθάει στην υπέρταση;

Η κατανάλωση του κόκκινου κρασιού σε μικρές δώσεις βοηθάει στην υπέρταση;

 

Υπέρταση… ένα από τα πιο συχνά και σοβαρά προβλήματα που συναντούν ηλικιωμένοι,ενήλικες καθώς και παιδιά – έφηβοι. Αν σκεφτούμε πως ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι έχουν αυξημένη πίεση και προκαλεί 7.5 εκατομμύρια θανάτους ετησίως , τότε καταλαβαίνουμε πόσο μεγάλη έκταση παίρνει αυτή η νόσος. Η κατανάλωση του κόκκινου κρασιού σε μικρές δώσεις βοηθάει;

Σχετικές πληροφορίες δίνει στο www. Life2day.gr η Διονύσης-Άδωνις Πάνος, Κλινικός Διαιτολόγος -Διατροφολόγος, BSc-Επιστημονικός Υπεύθυνος Λόγω Διατροφής, Γλυφάδα-Ιδρυτικό μέλος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας.

Οι κύριοι λόγοι εμφάνισης υπέρτασης είναι το αυξημένο σωματικό βάρος, η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας, κακή διατροφή ,υπερκατανάλωση αλατιού-χαμηλή πρόσληψη καλίου-μεγάλες ποσότητες αλκοόλ , το κάπνισμα και το στρες.

Πολλές μελέτες έχουν γίνει λοιπόν που συνδέουν διάφορα οφέλη της υγείας με το κρασί και συγκεκριμένα το κόκκινο. Πιο συγκεκριμένα κάποιες μελέτες δείχνουν ότι υπάρχει μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου σε ανθρώπους που πίνουν τακτικά κόκκινο κρασί.

Οι συγκεκριμένες μελέτες έδειξαν ότι δεν οφείλεται μόνο στο αλκοόλ αλλά και στο ίδιο το σταφύλι. Παρατηρήθηκε επίσης ότι οι άνδρες που κατανάλωναν κατά μέσο όρο δύο ποτήρια κρασί ημερησίως και σε γυναίκες που έπιναν ένα ποτήρι ημερησίως, ο καρδιαγγειακός κίνδυνος μειώθηκε κατά 30 – 50 %. Ωστόσο, η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία δεν συνιστά τη χρήση αλκοόλ για να ελαττωθεί ο καρδιαγγειακός κίνδυνος.

Η κατανάλωση του κόκκινου κρασιού σε μικρές δώσεις επίσης συνδέεται με την αύξηση της καλής χοληστερόλης (HDL) κατά 18% και με μείωση της κακής χοληστερόλης (LDL) κατά 10%.

Μια ουσία που περιέχει το κρασί η ρεσβερατρόλη δείχνει πως μειώνει την συγκόλληση των αιμοπεταλίων αρά μειώνεται ο κίνδυνος δημιουργίας θρόμβων με αποτέλεσμα να μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιαγγειακών επεισοδίων.

Επίσης το κρασί κατέχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο περίφημο « Γαλλικό Παράδοξο ». Αν και οι Γάλλοι τρέφονται με πολλά ζωικά λιπαρά , παρουσιάζουν πολύ μικρότερα ποσοστά στεφανιαίας νόσου σε σύγκριση με άλλους λαούς όπως στους Αμερικάνους. Κι αυτό εξαιτίας της συχνής αλλά μέτριας κατανάλωσης ερυθρού οίνου. Γεγονός λοιπόν ότι το κρασί παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο.
Μια απορία που συχνά συναντάται είναι αν μόνο το κρασί ή γενικώς το αλκοόλ είναι ωφέλιμο ( ιδίως στα καρδιαγγειακά)

Oι απόψεις όμως διίστανται. Tο κόκκινο κρασί θεωρείται ο μεγαλύτερος «ευεργέτης» της καρδιάς, επειδή περιέχει πολύτιμες αντιοξειδωτικές ουσίες οι οποίες συμβάλουν στην προστασία της καρδιάς. Πολλοί ειδικοί μιλούν για την ευεργετική δράση του αλκοόλ, ανεξάρτητα από το είδος του, π.χ. κρασί, ουίσκι, μπύρα αλλά η συντριπτική πλειοψηφία των ερευνών, σε σχέση με τη δράση του αλκοόλ, αφορά το κόκκινο κρασί.

Κλείνοντας λοιπόν σημαντικό θα ήταν να γνωρίζουμε πως τα ευεργετικά του κρασιού τα ¨παίρνουμε¨ κυρίως από την μέτρια κατανάλωση ( 2 ποτήρια στους άντρες – 1 ποτήρι στις γυναίκες ) και αντιθέτως η υπερβολική κατανάλωση μας οδηγεί στα αντίθετα αποτελέσματα. Επίσης πρέπει να γνωρίζουμε πως υπάρχουν καλύτεροι και πιο αποδοτικοί τρόποι από το αλκοόλ για να βελτιώσουμε την υγεία μας και παράλληλα να μειωθεί ο καρδιαγγειακός κίνδυνος.

Απολαύστε λοιπόν αλλά πάντα με μέτρο!!!

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς να ενθαρρύνετε τα παιδιά να τρώνε υγιεινά;

Vegan Sushi: Μια νόστιμη εναλλακτική για τους λάτρεις της φύσης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα τηγανητά αβγά γίνονται καλύτερα αν μπορείς να τα συνδυάσεις 

Ένας άλλος δημοφιλής συνδυασμός είναι τα τηγανητά αυγά με ντομάτα και φέτα. Η φρεσκάδα της ντομάτας και η αλμυρή γεύση της φέτας δίνουν μια μεσογειακή αίσθηση στο πιάτο. Μπορείτε να κόψετε ντομάτες σε φέτες και να τις τηγανίσετε ελαφρώς πριν προσθέσετε τα αυγά, προσθέτοντας έτσι χρώμα και γεύση.

Αποξηραμένα φρούτα: 4+1 Οφέλη που δεν θα περιμένατε

Αποξηραμένα φρούτα: Τα αποξηραμένα φρούτα είναι μια εξαιρετική επιλογή για σνακ και προσφέρουν πολλά οφέλη για την υγεία, αν καταναλώνονται με μέτρο. Παρά την απομάκρυνση του νερού κατά τη διαδικασία της αποξήρανσης, τα αποξηραμένα φρούτα

Paleo Diet: Τι Είναι η Παλαιολιθική Διατροφή;

Paleo Diet: Ένας φυσικός τρόπος διατροφής μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη για την υγεία. Ωστόσο, απαιτεί καλή οργάνωση και προσοχή στις διατροφικές ανάγκες του κάθε ατόμου.

Όσπρια: Γιατί είναι τόσο σημαντικά για την διατροφή μας τον χειμώνα;

Όσπρια: Τα όσπρια αποτελούν έναν από τους πιο σημαντικούς πυλώνες της διατροφής κατά τη διάρκεια του χειμώνα, καθώς προσφέρουν πλήθος θρεπτικών συστατικών που υποστηρίζουν τον οργανισμό στις κρύες μήνες του χρόνου. Τα όσπρια,

Ελαιόλαδο: Μπορεί να αποτρέψει την εμφάνιση καρκίνου;

Ελαιόλαδο: Η κατανάλωση ελαιολάδου έχει συνδεθεί με πολλές υγειονομικές ωφέλειες, και κάποιες μελέτες υποδεικνύουν ότι μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη ορισμένων τύπων καρκίνου. Το ελαιόλαδο, ιδιαίτερα το εξαιρετικό παρθένο,

Ψαρονέφρι πρασοσέλινο: Ένα πιάτο γεμάτο γεύση και αρώματα

Ψαρονέφρι πρασοσέλινο: Το ψαρονέφρι είναι ένα από τα πιο τρυφερά και νόστιμα κομμάτια κρέατος, ιδανικό για να το συνδυάσετε με λαχανικά. Στη συνταγή αυτή, θα το μαγειρέψουμε με πράσα και σέλινο, δημιουργώντας ένα πιάτο γεμάτο γεύση και αρώματα.

Πράσινες vs Μαύρες Ελιές: Ποιο είδος είναι πιο υγιεινό;

Πράσινες vs Μαύρες Ελιές: Οι ελιές, είτε μαύρες είτε πράσινες, αποτελούν ένα από τα πιο υγιεινά και θρεπτικά τρόφιμα της Μεσογειακής διατροφής. Παρόλο που οι μαύρες και οι πράσινες ελιές προέρχονται από το ίδιο φυτό, η διαφορά τους εντοπίζεται στην ωρίμανση και στην επεξεργασία τους

Close Icon