Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Η κάπαρη και οι ευεργετικές ιδιότητές της

Η κάπαρη και οι ευεργετικές ιδιότητές της

Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή Irvine του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια ανακάλυψαν ότι μια ένωση που ονομάζεται κερκετίνη και βρίσκεται κατά κύριο λόγο στην κάπαρη, μπορεί να ρυθμίσει τις πρωτεΐνες που απαιτούνται για σωματικές διεργασίες όπως η λειτουργία της καρδιάς, η σκέψη, η μυϊκή συστολή και η εύρυθμη λειτουργία του θυρεοειδούς, του παγκρέατος και του γαστρεντερικού σωλήνα. Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Communications Biology, πραγματοποιήθηκε στο εργαστήριο του Geoffrey Abbott, Ph.D., καθηγητή στο Τμήμα Φυσιολογίας και Βιοφυσικής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, με επικεφαλής την Kaitlyn Redford, απόφοιτη του Εργαστηρίου Abbott.

Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε πως η κερκετίνη, ένα βιοφλαβονοειδές φυτικής προέλευσης, ρυθμίζει τους διαύλους ιόντων καλίου στην οικογένεια γονιδίων KCNQ, των οποίων η δυσλειτουργία συνδέεται με πολλές ασθένειες, όπως ο διαβήτης, η καρδιακή αρρυθμία και η επιληψία.

Η μελέτη αποκάλυψε ότι η κερκετίνη μειώνει την έκφραση των διαύλων καλίου, αποκαλύπτοντας έναν απροσδόκητο μηχανισμό σχετικά με τις θεραπευτικές ιδιότητες της κάπαρης. Ο μηχανισμός λειτουργεί και σε άλλες τροφές πλούσιες σε κουερσετίνη και σε συμπληρώματα διατροφής με βάση το συγκεκριμένο βιοφλαβονοειδές. Η ερευνητική ομάδα ελπίζει πως μελλοντικές έρευνες πάνω στα νέα ευρήματα θα βοηθήσουν στην εύρεση νέων θεραπειών.

Σχετικά με την ικανότητα αλλαγής της δραστηριότητας των καναλιών KCNQ , η μελέτη έδειξε πως μόλις 1% εκχυλίσματος κάπαρης συνέβαλε στην ομαλή δραστηριότητα του εγκεφάλου και της καρδιάς, ενεργοποιώντας διαύλους που κανονικά ήταν ανενεργοί. «Η αύξηση της δραστηριότητας των καναλιών KCNQ σε διάφορα μέρη του σώματος είναι δυνητικά επωφελής», δήλωσαν οι ερευνητές.

Η ανακάλυψης των ευεργετικών ιδιοτήτων της κάπαρης δεν είναι καινούργια. Αρχαιολογικές έρευνες στη μεσολιθική απόθεση του εδάφους στη Συρία και σε σπήλαια της ύστερης Λίθινης Εποχής στην Ελλάδα και το Ισραήλ, έδειξαν πως το τρόφιμο αποτελεί διατροφική συνήθεια εδώ και πάνω από 10.000 χρόνια. Η κάπαρη χρησιμοποιείται παραδοσιακά ως γιατροσόφι για εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες χρόνια και, σήμερα, αποτελεί αντικείμενο μελέτης σχετικά με πιθανές αντικαρκινικές, αντιδιαβητικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, καθώς και πιθανά οφέλη που μπορεί να εξασφαλίζει για την υγεία του κυκλοφορικού και του γαστρεντερικού συστήματος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Κανελένιο Κέικ με μπανάνα: Το ιδανικό χειμωνιάτικο πρωινό

Πώς να φτιάξετε σπιτικά Bagels βήμα προς βήμα;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να φτιάξετε το καλύτερο γαλλικό τοστ;

French toast: Μια απλή αλλά απολαυστική συνταγή που μπορείτε να προσαρμόσετε σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Χρησιμοποιώντας ποιοτικά υλικά, σωστές τεχνικές και λίγη φαντασία στο σερβίρισμα, μπορείτε να μετατρέψετε αυτή τη λιχουδιά σε ένα ξεχωριστό πιάτο για κάθε περίσταση.

Γιατί παίρνουμε πίσω τα κιλά που χάνουμε;

Δίαιτα βάρος: Η αναπόφευκτη επιστροφή του βάρους μετά από μια απώλεια βάρους είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται συχνά, και υπάρχουν διάφοροι λόγοι που εξηγούν γιατί συμβαίνει αυτό. Παρά την προσπάθεια να ακολουθήσουμε δίαιτες

3 δημιουργικοί τρόποι να απολαύσετε γιαούρτι

Γιαούρτι: Το γιαούρτι είναι ένα υπέροχο και υγιεινό τρόφιμο που μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς δημιουργικούς τρόπους. Εδώ είναι τρεις πρωτότυπες ιδέες για να απολαύσετε το γιαούρτι σας

8 Τροφές με περισσότερα προβιοτικά από το γιαούρτι

Προβιοτικά: Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που προσφέρουν οφέλη στην υγεία του εντέρου και την γενικότερη ευεξία. Το γιαούρτι είναι μια δημοφιλής πηγή προβιοτικών, αλλά υπάρχουν και άλλες τροφές που περιέχουν περισσότερα προβιοτικά

Γιατί ο περιορισμός δεν είναι η λύση στη διατροφή

Δίαιτα: Η περιοριστική δίαιτα είναι μια δημοφιλής προσέγγιση για την απώλεια βάρους, ωστόσο δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση για τη διατήρηση της μακροχρόνιας υγείας και ευημερίας. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους οι αυστηροί

Γιατί δεν πρέπει ποτέ να παραλείψετε το λάδι στην σαλάτα

Λάδι στην σαλάτα: Η προσθήκη λαδιού στη σαλάτα είναι μια κλασική πρακτική στην υγιεινή διατροφή και έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία. Πολλοί άνθρωποι ίσως επιλέγουν να παραλείψουν το λάδι για να μειώσουν τις θερμίδες

Ποια επιλογή κρασιού είναι καλύτερη;

Κόκκινο vs Λευκό κρασί: Το κόκκινο και το λευκό κρασί είναι δύο δημοφιλή ποτά, τα οποία έχουν διαφορετικές γεύσεις, αρώματα και επιπτώσεις στην υγεία, ειδικά όσον αφορά την επίδρασή τους στα δόντια. Παρακάτω θα εξετάσουμε τις διαφορές μεταξύ του κόκκινου

Close Icon