Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Η ιδιαιτερότητα της ρόκας στη διατροφή

Η ιδιαιτερότητα της ρόκας στη διατροφή

Η ρόκα είναι ένα ιδιαίτερο λαχανικό. Ανήκει στην οικογένεια των σταυρανθών, έχει πλούσια, αλλά και λίγο πικρή γεύση. Γι’ αυτό συνηθίζουμε να την προσθέτουμε συμπληρωματικά στις σαλάτες μας, σε συνδυασμό με μαρούλι ή σπανάκι. Αυτό το λεπτό, πράσινο λαχανικό όμως με τη Μεσογειακή προέλευση έχει ορισμένα ισχυρά οφέλη που μπορούν να μας πείσουν για την ιδιαίτερη αξία και θέση που έχει στο τραπέζι μας.

6 λόγοι να καταναλώνουμε περισσότερη ρόκα

  1. Πλούσιο θρεπτικό προφίλ

Κάθε 100 γραμμάρια ωμής ρόκας περιέχει σημαντικά μακροθρεπτικά συστατικά όπως υδατάνθρακες, φυτικές ίνες και πρωτεΐνες• μικροθρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες Α, C, K, B2 και φυλλικό οξύ, αλλά και μέταλλα όπως φώσφορο, μαγνήσιο και ιδιαίτερα υψηλές ποσότητες καλίου και ασβεστίου. Και αυτό είναι απλά η αρχή. Ανάμεσα στα άλλα μέλη της οικογένειας σταυρανθών, η ρόκα θεωρείται ότι διαθέτει τις υψηλότερες ποσότητες βιταμίνης C και βήτα καροτενοειδών. Τέλος, στη ρόκα βρίσκουμε και ινδόλες, φυτοχημικά συστατικά με ισχυρές αντικαρκινικές ιδιότητες.

  1. Γερά και υγιή οστά

Όταν σκεφτόμαστε για γερά οστά, συνήθως είναι το σπανάκι με το ασβέστιό του που μας έρχεται στο νου, σωστά; Η ρόκα έχει την ίδια, όπως φαίνεται ποσότητα αυτού του μετάλλου. Εκεί που υπερτερεί όμως του σπανακιού είναι η χαμηλότερή του περιεκτικότητα σε οξαλικό οξύ, μια ουσία που εμποδίζει τον οργανισμό να απορροφήσει ασβέστιο. Οπότε συνολικά ωφελούμαστε περισσότερο από τη ρόκα ως προς αυτό. Η ρόκα όμως είναι εφοδιασμένη επίσης με βιταμίνη Κ, ένα ακόμη προαπαιτούμε για καλή οστική υγεία.

  1. Μειώνει την οξύτητα και προστατεύει ενάντια σε έλκος

Σύμφωνα με έρευνα με εργαστηριακά ζώα, αυτό το ευεργετικό αποτέλεσμα θα μπορούσε να οφείλεται στα προστατευτικά αντιοξειδωτικά που περιέχει η ρόκα, όπως επίσης και στις αντι – εκκριτικές ιδιότητες που καταστέλλουν την υπερβολική παραγωγή στομαχικών οξέων. Από την άλλη πλευρά, το εκχύλισμα ρόκας βρέθηκε επίσης να κατέχει κυτταροπροστατευτικές ιδιότητες – ενδυναμώνει την πεπτική βλεννογόνο ενισχύοντας την δραστηριότητα της προσταγλανδίνης. Αυτό με τη σειρά του αυξάνει την έκκριση πεπτικής βλέννας και γι’ αυτό προλαμβάνει κατά της εμφάνισης έλκους.

  1. Βοηθά στη διαχείριση του βάρους

Λίγες θερμίδες, χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και χαμηλός γλυκαιμικός δείκτης, η ρόκα βρίσκεται ανάμεσα στα πολυτιμότερα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όσον αφορά στην υγιή διαχείριση του βάρους. Οι φυτικές ίνες σε αυτό το φυτό μας δίνουν το 6.4% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης και βοηθά στη βελτίωση της πεπτικής υγείας, στη ρύθμιση της εντερικής κίνησης και έτσι στον έλεγχο του βάρους.

  1. Διατηρεί την υγεία των ματιών

Η ρόκα περιέχει τα καροτενοειδή, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη και τα δύο απαραίτητες ουσίες για την πρόληψη κατά της αποδυνάμωσης της όρασης που οφείλεται στη γήρανση, κατά του καταρράκτη και άλλων παρόμοιων παθήσεων. Οι μελέτες αποκαλύπτουν ότι η λουτεΐνη έχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Επιπροσθέτως, η συγκέντρωσή της στα μάτια βοηθά στην προστασία από τις βλαβερές συνέπειες του μπλε φωτός που εκπέμπουν οι ηλεκτρονικές συσκευές που χρησιμοποιούμε, όπως η τηλεόραση και το κινητό.

  1. Αντικαρκινικές ιδιότητες

Τα όπλα της ρόκας ενάντια στην ανάπτυξη καρκίνου είναι: οι ινδόλες, τα αντιοξειδωτικά όπως το ασκορβικό οξύ, τα φλαβονοειδή και τα καροτενοειδή που επιτίθενται στις ελεύθερες ρίζες και οι γλυκοζινολικές ενώσεις, οι οποίες αναμιγνύονται με ένα άλλο ένζυμο και ενεργοποιούν την παραγωγή ουσιών με αντικαρκινική προστατευτική δράση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Κανελένιο Κέικ με μπανάνα: Το ιδανικό χειμωνιάτικο πρωινό

Πώς να φτιάξετε σπιτικά Bagels βήμα προς βήμα;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να φτιάξετε το καλύτερο γαλλικό τοστ;

French toast: Μια απλή αλλά απολαυστική συνταγή που μπορείτε να προσαρμόσετε σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Χρησιμοποιώντας ποιοτικά υλικά, σωστές τεχνικές και λίγη φαντασία στο σερβίρισμα, μπορείτε να μετατρέψετε αυτή τη λιχουδιά σε ένα ξεχωριστό πιάτο για κάθε περίσταση.

Γιατί παίρνουμε πίσω τα κιλά που χάνουμε;

Δίαιτα βάρος: Η αναπόφευκτη επιστροφή του βάρους μετά από μια απώλεια βάρους είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται συχνά, και υπάρχουν διάφοροι λόγοι που εξηγούν γιατί συμβαίνει αυτό. Παρά την προσπάθεια να ακολουθήσουμε δίαιτες

3 δημιουργικοί τρόποι να απολαύσετε γιαούρτι

Γιαούρτι: Το γιαούρτι είναι ένα υπέροχο και υγιεινό τρόφιμο που μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς δημιουργικούς τρόπους. Εδώ είναι τρεις πρωτότυπες ιδέες για να απολαύσετε το γιαούρτι σας

8 Τροφές με περισσότερα προβιοτικά από το γιαούρτι

Προβιοτικά: Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που προσφέρουν οφέλη στην υγεία του εντέρου και την γενικότερη ευεξία. Το γιαούρτι είναι μια δημοφιλής πηγή προβιοτικών, αλλά υπάρχουν και άλλες τροφές που περιέχουν περισσότερα προβιοτικά

Γιατί ο περιορισμός δεν είναι η λύση στη διατροφή

Δίαιτα: Η περιοριστική δίαιτα είναι μια δημοφιλής προσέγγιση για την απώλεια βάρους, ωστόσο δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση για τη διατήρηση της μακροχρόνιας υγείας και ευημερίας. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους οι αυστηροί

Γιατί δεν πρέπει ποτέ να παραλείψετε το λάδι στην σαλάτα

Λάδι στην σαλάτα: Η προσθήκη λαδιού στη σαλάτα είναι μια κλασική πρακτική στην υγιεινή διατροφή και έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία. Πολλοί άνθρωποι ίσως επιλέγουν να παραλείψουν το λάδι για να μειώσουν τις θερμίδες

Ποια επιλογή κρασιού είναι καλύτερη;

Κόκκινο vs Λευκό κρασί: Το κόκκινο και το λευκό κρασί είναι δύο δημοφιλή ποτά, τα οποία έχουν διαφορετικές γεύσεις, αρώματα και επιπτώσεις στην υγεία, ειδικά όσον αφορά την επίδρασή τους στα δόντια. Παρακάτω θα εξετάσουμε τις διαφορές μεταξύ του κόκκινου

Close Icon