Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Η ιδανική διατροφή για αδυνάτισμα και προστασία από τον διαβήτη

Η ιδανική διατροφή για αδυνάτισμα και προστασία από τον διαβήτη

Η καλύτερη δίαιτα για να χάσετε βάρος και να αποφύγετε τον διαβήτη περιέχεται σε μια νέα μελέτη.


Η καλύτερη δίαιτα για να χάσετε βάρος και να αποφύγετε τον διαβήτη περιέχεται σε μια νέα μελέτη.

Ο χρονικός περιορισμός στη λήψη τροφής (time-restricted eating) είναι μία μορφή διαλειμματικής δίαιτας. Συνίσταται στον περιορισμό της κατανάλωσης τροφής σε συγκεκριμένες περιόδους του 24ωρου.

Τα χρονικά διαστήματα όπου επιτρέπεται η λήψη τροφής συνήθως κυμαίνονται από 8 έως 12 ώρες το 24ωρο. Τις υπόλοιπες πρέπει κανείς να μένει νηστικός.

Στη νέα μελέτη, οι επιστήμονες εξέτασαν πως επηρεάζει αυτού του είδους η δίαιτα τους πάσχοντες από μεταβολικό σύνδρομο.

Οι άνθρωποι αυτοί διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 αλλά και καρδιοπάθεια. Ο λόγος είναι ότι έχουν ταυτοχρόνως τουλάχιστον 3 από 5 συγκεκριμένους παράγοντες κινδύνου. Οι παράγοντες αυτοί είναι:

Σάκχαρο (γλυκόζη) στο αίμα από 100 mg/dl και πάνω (μέτρηση όταν ο ασθενής είναι νηστικός)

Χαμηλή καλή (HDL) χοληστερόλη (κάτω από 40 mg/dl στους άνδρες, κάτω από 50 mg/dl στις γυναίκες)

Αυξημένα τριγλυκερίδια (πάνω από 150 mg/dl)

Παθολογική περίμετρο μέσης (πάνω από 102 εκατοστά στους άνδρες και 88 εκατοστά στις γυναίκες)

Υψηλή αρτηριακή πίεση (από 130 mmHg η μεγάλη πίεση ή/και από 80 mmHg η μικρή και πάνω).

Όσοι κάνουν δίαιτα με χρονικό περιορισμό, τρώνε αργά το πρωινό γεύμα τους και νωρίς το βραδινό τους. Ή μπορεί να παραλείψουν εντελώς το ένα από αυτά τα γεύματα. Με αυτό τον τρόπο παρατείνουν σημαντικά την περίοδο που μένουν νηστικοί. Έτσι, το πεπτικό τους σύστημα ηρεμεί.

Η νέα μελέτη

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Annals of Internal Medicine. Συμμετείχαν συνολικώς 108 εθελοντές με μεταβολικό σύνδρομο. Η μέση ηλικία τους ήταν τα 59 έτη. Οι 56 ήταν γυναίκες.

Οι ερευνητές τους χώρισαν σε δύο ομάδες. Οι μισοί συνέχισαν να τρώνε όπως συνήθιζαν (ομάδα ελέγχου). Οι υπόλοιποι έπρεπε μεν να τρώνε όπως συνήθιζαν αλλά εντός περιορισμένου χρονικού διαστήματος. Το διάστημα αυτό ήταν 8 έως 10 ώρες την ημέρα.

Έπειτα από 3 μήνες, οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως όσοι εθελοντές ακολούθησαν την δίαιτα με τον χρονικό περιορισμό έχασαν περισσότερο βάρος. Μάλιστα το βάρος αυτό ήταν σωματικό λίπος και όχι μυϊκή μάζα. Αυτό σημαίνει πως είχαν αδυνατίσει σωστά, δίχως να πλήξουν τον μεταβολισμό τους.

Στην πραγματικότητα είχαν χάσει κατά 5,4% περισσότερο βάρος και 3,5% περισσότερο κοιλιακό λίπος.

Οι εθελοντές αυτοί παρουσίασαν επίσης βελτίωση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους. Μάλιστα μειώθηκε κατά 0,1% και η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη τους (συμβολίζεται ως HbA1c). Η ουσία αυτή δείχνει τη διακύμανση του σακχάρου στο αίμα κατά τους τελευταίους 2-3 μήνες.

Η μείωσή της δεν μοιάζει σημαντική. Ωστόσο προγενέστερη μελέτη έχει δείξει πως σχετίζεται με ελάττωση έως 58% στον κίνδυνο αναπτύξεως διαβήτη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Μια νέα δίαιτα ανακουφίζει όσους πάσχουν από σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Τι πρέπει να ξέρεις για τις δίαιτες χωρίς ζάχαρη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αντιφλεγμονώδης διατροφή: Ένας οδηγός για υγεία και ευεξία

Αντιφλεγμονώδης διατροφή: Εστιάζοντας σε φρέσκα, θρεπτικά τρόφιμα και αποφεύγοντας τα επεξεργασμένα τρόφιμα, μπορείτε να μειώσετε τη φλεγμονή, να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα και να νιώσετε πιο δυνατοί και υγιείς.

Ζυμαρικά: Κι όμως έχουν πολλά οφέλη

Ζυμαρικά: Τα ζυμαρικά είναι ένα από τα πιο αγαπημένα και ευέλικτα πιάτα στην παγκόσμια κουζίνα και προσφέρει αρκετά οφέλη για την υγεία, εφόσον καταναλώνεται με μέτρο και σε συνδυασμό με θρεπτικά συστατικά. Αν και τα ζυμαρικά

Πώς να φτιάξετε σπιτικό γουακαμόλε;

DIY guacamole: Φτιάχνοντας το δικό σας guacamole, όχι μόνο απολαμβάνετε ένα υγιεινό και νόστιμο γεύμα, αλλά προσθέτετε και μια μεξικάνικη πινελιά στην κουζίνα σας.

Προκαλεί φλεγμονή το γιαούρτι; Τι πρέπει να γνωρίζετε 

Γιαούρτια που περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα, τεχνητές γεύσεις ή συντηρητικά μπορεί να έχουν αρνητικές επιδράσεις στην υγεία και να συμβάλλουν σε φλεγμονώδεις διαδικασίες. Αντίθετα, το φυσικό γιαούρτι χωρίς πρόσθετα συστατικά μπορεί να έχει θετικές επιδράσεις.

Χυμοί: Είναι όντως υγιεινοί;

Χυμοί: Οι χυμοί θεωρούνται συχνά υγιεινοί, αλλά στην πραγματικότητα εξαρτάται από τον τύπο του χυμού και την ποσότητα που καταναλώνουμε. Αν και οι χυμοί περιέχουν φυσικά θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες και μέταλλα, υπάρχουν και ορισμένα σημεία

Μέλι: Γλυκές και αλμυρές συνταγές που πρέπει να δοκιμάσετε

Μέλι: Το μέλι είναι μια ευέλικτη ουσία που αξίζει μια θέση σε κάθε κουζίνα. Είτε επιλέξετε να το απολαύσετε σε κλασικά επιδόρπια, είτε τολμήσετε να το συνδυάσετε με αλμυρά υλικά, οι δυνατότητες είναι απεριόριστες.

Close Icon