Η παπάγια περιέχει αντιοξειδωτικά όπως το λυκοπένιο, που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού, και φυτικές ίνες, οι οποίες μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της χοληστερόλης.
Η συγκομιδή του φθινοπώρου περιλαμβάνει τόνους από κολοκύθες. Αλλά ένα τροπικό φρούτο με απαλό δέρμα ανταγωνίζεται επίσης την προσοχή των καταναλωτών: η παπάγια. Το πορτοκαλί αυτό φρούτο προέρχεται από την Κεντρική Αμερική και το νότιο Μεξικό. Αλλά η παπάγια αναπτύσσεται τώρα σε πολλές τροπικές και υποτροπικές χώρες, όπως η Βραζιλία, οι Φιλιππίνες και η Μαλαισία. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η παπάγια καλλιεργείται στη Χαβάη και τη Φλόριντα. Η συγκομιδή μπορεί να κορυφωθεί στις αρχές του καλοκαιριού ή το φθινόπωρο.
Τι γεύση έχει η παπάγια;
Η παπάγια έχει ένα γλυκό, σχεδόν βουτυρώδες ή γαλακτώδες εσωτερικό, γι’ αυτό και είναι γνωστή ως lechosa ή lechoza σε ορισμένα μέρη της Λατινικής Αμερικής. Η σάρκα μπορεί να είναι κίτρινη, πορτοκαλί ή ροζ και, ανάλογα με την ποικιλία, η παπάγια μπορεί να έχει μια ελαφρώς μοσχομυριστή γεύση. Ο καρπός έχει πολλά θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών Α, C και Ε. Η παπάγια περιέχει αντιοξειδωτικά όπως το λυκοπένιο, που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού, και φυτικές ίνες, οι οποίες σύμφωνα με έρευνα μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της χοληστερόλης.
Είναι επίσης πλούσια σε κάλιο, το οποίο «μπορεί να είναι πραγματικά χρήσιμο για άτομα που έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση». Αυτό δήλωσε η Alanna Cabrero, εγγεγραμμένη διαιτολόγος στη Νέα Υόρκη. Το θρεπτικό περιεχόμενο της παπάγιας βοηθά επίσης στην πέψη, ενώ είναι απαλό για την κοιλιά. Ο καρπός από το φυτό Carica papaya είναι ώριμος όταν το σκούρο πράσινο εξωτερικό του γίνεται κίτρινο-πορτοκαλί. Η άγουρη παπάγια έχει χρησιμοποιηθεί από καιρό στη λαϊκή ιατρική για πράγματα όπως η επούλωση πληγών, και η έρευνα δείχνει ότι οι βρώσιμοι μαύροι σπόροι που συγκεντρώνονται στο κέντρο της παπάγιας έχουν χρησιμοποιηθεί για την εξάλειψη των εντερικών παρασίτων.
Κίνδυνοι από την παπάγια
Ωστόσο, η κατανάλωση άγουρης παπάγιας μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις σε άτομα με αλλεργία στο λάτεξ. Το λάτεξ παπάγιας μέσα στο φρούτο περιέχει παπαΐνη, ένα ένζυμο που διασπά τις πρωτεΐνες, τους υδατάνθρακες και τα λίπη. Η Cabrero δεν νοιαζόταν ιδιαίτερα για τη γεύση της παπάγια ως παιδί. Τώρα, απολαμβάνει τα φρούτα. Τρώγοντας φέρνει όμορφες αναμνήσεις από τον αείμνηστο πατέρα της. «Ήταν το αγαπημένο φρούτο του πατέρα μου», είπε.
Η προσθήκη μιας πιτσιλιάς λεμονιού ή λάιμ σε μια φέτα παπάγια μπορεί να δαμάσει την έντονη γεύση σε ορισμένες ποικιλίες, είπε η Cabrero. Μπορείτε επίσης να φτιάξετε μια μαρινάδα με αυτό ανακατεύοντας παπάγια με σάλτσα σόγιας, λίγο λάιμ και πιπέρι. «Θα κάνει το κρέας πιο τρυφερό και πιο εύκολο στην πέψη», είπε. Η υφή της παπάγιας την καθιστά επίσης εξαιρετικό συστατικό για smoothies. «Μπορεί πραγματικά να δημιουργήσει αυτό το είδος πάχους μπανάνας που έχουν τα smoothies», είπε η Cabrero.
Η παπάγια μπορεί να κοπεί σε κύβους και να παγώσει. Όταν σας πιάσει η διάθεση για ένα δροσερό ρόφημα, βγάλτε την παπάγια από την κατάψυξη, προσθέστε άλλα φρούτα και φτιάξτε ένα smoothie. «Θα μπορούσε να είναι κάπως διασκεδαστικό αν το συνδυάσετε με μερικές μπανάνες, λίγο ανανά και λίγο μάνγκο», είπε η Cabrero, προσθέτοντας ότι είναι ένα είδος τροπικής γιορτής για τον ουρανίσκο που δεν θα σας απογοητεύσει.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον ΚόσμοΑκολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube