Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Η γαλακτώδης υφή της παπάγιας είναι γεμάτη με θρεπτικά συστατικά

Η γαλακτώδης υφή της παπάγιας είναι γεμάτη με θρεπτικά συστατικά

Η παπάγια περιέχει αντιοξειδωτικά όπως το λυκοπένιο, που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού, και φυτικές ίνες, οι οποίες μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της χοληστερόλης.


Η συγκομιδή του φθινοπώρου περιλαμβάνει τόνους από κολοκύθες. Αλλά ένα τροπικό φρούτο με απαλό δέρμα ανταγωνίζεται επίσης την προσοχή των καταναλωτών: η παπάγια. Το πορτοκαλί αυτό φρούτο προέρχεται από την Κεντρική Αμερική και το νότιο Μεξικό. Αλλά η παπάγια αναπτύσσεται τώρα σε πολλές τροπικές και υποτροπικές χώρες, όπως η Βραζιλία, οι Φιλιππίνες και η Μαλαισία. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η παπάγια καλλιεργείται στη Χαβάη και τη Φλόριντα. Η συγκομιδή μπορεί να κορυφωθεί στις αρχές του καλοκαιριού ή το φθινόπωρο.

Τι γεύση έχει η παπάγια;

Η παπάγια έχει ένα γλυκό, σχεδόν βουτυρώδες ή γαλακτώδες εσωτερικό, γι’ αυτό και είναι γνωστή ως lechosa ή lechoza σε ορισμένα μέρη της Λατινικής Αμερικής. Η σάρκα μπορεί να είναι κίτρινη, πορτοκαλί ή ροζ και, ανάλογα με την ποικιλία, η παπάγια μπορεί να έχει μια ελαφρώς μοσχομυριστή γεύση. Ο καρπός έχει πολλά θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών Α, C και Ε. Η παπάγια περιέχει αντιοξειδωτικά όπως το λυκοπένιο, που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού, και φυτικές ίνες, οι οποίες σύμφωνα με έρευνα μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της χοληστερόλης.

Είναι επίσης πλούσια σε κάλιο, το οποίο «μπορεί να είναι πραγματικά χρήσιμο για άτομα που έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση». Αυτό δήλωσε η Alanna Cabrero, εγγεγραμμένη διαιτολόγος στη Νέα Υόρκη. Το θρεπτικό περιεχόμενο της παπάγιας βοηθά επίσης στην πέψη, ενώ είναι απαλό για την κοιλιά. Ο καρπός από το φυτό Carica papaya είναι ώριμος όταν το σκούρο πράσινο εξωτερικό του γίνεται κίτρινο-πορτοκαλί. Η άγουρη παπάγια έχει χρησιμοποιηθεί από καιρό στη λαϊκή ιατρική για πράγματα όπως η επούλωση πληγών, και η έρευνα δείχνει ότι οι βρώσιμοι μαύροι σπόροι που συγκεντρώνονται στο κέντρο της παπάγιας έχουν χρησιμοποιηθεί για την εξάλειψη των εντερικών παρασίτων.

Κίνδυνοι από την παπάγια

Ωστόσο, η κατανάλωση άγουρης παπάγιας μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις σε άτομα με αλλεργία στο λάτεξ. Το λάτεξ παπάγιας μέσα στο φρούτο περιέχει παπαΐνη, ένα ένζυμο που διασπά τις πρωτεΐνες, τους υδατάνθρακες και τα λίπη. Η Cabrero δεν νοιαζόταν ιδιαίτερα για τη γεύση της παπάγια ως παιδί. Τώρα, απολαμβάνει τα φρούτα. Τρώγοντας φέρνει όμορφες αναμνήσεις από τον αείμνηστο πατέρα της. «Ήταν το αγαπημένο φρούτο του πατέρα μου», είπε.

Η προσθήκη μιας πιτσιλιάς λεμονιού ή λάιμ σε μια φέτα παπάγια μπορεί να δαμάσει την έντονη γεύση σε ορισμένες ποικιλίες, είπε η Cabrero. Μπορείτε επίσης να φτιάξετε μια μαρινάδα με αυτό ανακατεύοντας παπάγια με σάλτσα σόγιας, λίγο λάιμ και πιπέρι. «Θα κάνει το κρέας πιο τρυφερό και πιο εύκολο στην πέψη», είπε. Η υφή της παπάγιας την καθιστά επίσης εξαιρετικό συστατικό για smoothies. «Μπορεί πραγματικά να δημιουργήσει αυτό το είδος πάχους μπανάνας που έχουν τα smoothies», είπε η Cabrero.

Η παπάγια μπορεί να κοπεί σε κύβους και να παγώσει. Όταν σας πιάσει η διάθεση για ένα δροσερό ρόφημα, βγάλτε την παπάγια από την κατάψυξη, προσθέστε άλλα φρούτα και φτιάξτε ένα smoothie. «Θα μπορούσε να είναι κάπως διασκεδαστικό αν το συνδυάσετε με μερικές μπανάνες, λίγο ανανά και λίγο μάνγκο», είπε η Cabrero, προσθέτοντας ότι είναι ένα είδος τροπικής γιορτής για τον ουρανίσκο που δεν θα σας απογοητεύσει.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς τρώγεται η παπάγια ακόμα και αν δεν έχετε δοκιμάσει ποτέ;

Γίνεται να τρώμε μόνο φρούτο για μια μέρα;

Αντιμετωπίστε τη φλεγμονή και το πρήξιμο με αυτό το smoothie

Πώς σχετίζεται η καροτίνη με χαμηλότερη παρουσία λίπους στις αρτηρίες;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Χάνουν τα λαχανικά τις βιταμίνες τους στο μαγείρεμα;

Λαχανικά: Το μαγείρεμα των λαχανικών είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους προετοιμασίας τους, αλλά υπάρχει η ανησυχία ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια βιταμινών και άλλων θρεπτικών συστατικών.

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

Αβοκάντο: Το αβοκάντο είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο, αλλά η επιλογή του σωστού μπορεί να είναι δύσκολη αν δεν ξέρετε τι να προσέξετε. Ακολουθούν μερικές συμβουλές

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

Close Icon