Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Η γαλακτώδης υφή της παπάγιας είναι γεμάτη με θρεπτικά συστατικά

Η γαλακτώδης υφή της παπάγιας είναι γεμάτη με θρεπτικά συστατικά

Η παπάγια περιέχει αντιοξειδωτικά όπως το λυκοπένιο, που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού, και φυτικές ίνες, οι οποίες μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της χοληστερόλης.


Η συγκομιδή του φθινοπώρου περιλαμβάνει τόνους από κολοκύθες. Αλλά ένα τροπικό φρούτο με απαλό δέρμα ανταγωνίζεται επίσης την προσοχή των καταναλωτών: η παπάγια. Το πορτοκαλί αυτό φρούτο προέρχεται από την Κεντρική Αμερική και το νότιο Μεξικό. Αλλά η παπάγια αναπτύσσεται τώρα σε πολλές τροπικές και υποτροπικές χώρες, όπως η Βραζιλία, οι Φιλιππίνες και η Μαλαισία. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η παπάγια καλλιεργείται στη Χαβάη και τη Φλόριντα. Η συγκομιδή μπορεί να κορυφωθεί στις αρχές του καλοκαιριού ή το φθινόπωρο.

Τι γεύση έχει η παπάγια;

Η παπάγια έχει ένα γλυκό, σχεδόν βουτυρώδες ή γαλακτώδες εσωτερικό, γι’ αυτό και είναι γνωστή ως lechosa ή lechoza σε ορισμένα μέρη της Λατινικής Αμερικής. Η σάρκα μπορεί να είναι κίτρινη, πορτοκαλί ή ροζ και, ανάλογα με την ποικιλία, η παπάγια μπορεί να έχει μια ελαφρώς μοσχομυριστή γεύση. Ο καρπός έχει πολλά θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών Α, C και Ε. Η παπάγια περιέχει αντιοξειδωτικά όπως το λυκοπένιο, που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού, και φυτικές ίνες, οι οποίες σύμφωνα με έρευνα μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της χοληστερόλης.

Είναι επίσης πλούσια σε κάλιο, το οποίο «μπορεί να είναι πραγματικά χρήσιμο για άτομα που έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση». Αυτό δήλωσε η Alanna Cabrero, εγγεγραμμένη διαιτολόγος στη Νέα Υόρκη. Το θρεπτικό περιεχόμενο της παπάγιας βοηθά επίσης στην πέψη, ενώ είναι απαλό για την κοιλιά. Ο καρπός από το φυτό Carica papaya είναι ώριμος όταν το σκούρο πράσινο εξωτερικό του γίνεται κίτρινο-πορτοκαλί. Η άγουρη παπάγια έχει χρησιμοποιηθεί από καιρό στη λαϊκή ιατρική για πράγματα όπως η επούλωση πληγών, και η έρευνα δείχνει ότι οι βρώσιμοι μαύροι σπόροι που συγκεντρώνονται στο κέντρο της παπάγιας έχουν χρησιμοποιηθεί για την εξάλειψη των εντερικών παρασίτων.

Κίνδυνοι από την παπάγια

Ωστόσο, η κατανάλωση άγουρης παπάγιας μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις σε άτομα με αλλεργία στο λάτεξ. Το λάτεξ παπάγιας μέσα στο φρούτο περιέχει παπαΐνη, ένα ένζυμο που διασπά τις πρωτεΐνες, τους υδατάνθρακες και τα λίπη. Η Cabrero δεν νοιαζόταν ιδιαίτερα για τη γεύση της παπάγια ως παιδί. Τώρα, απολαμβάνει τα φρούτα. Τρώγοντας φέρνει όμορφες αναμνήσεις από τον αείμνηστο πατέρα της. «Ήταν το αγαπημένο φρούτο του πατέρα μου», είπε.

Η προσθήκη μιας πιτσιλιάς λεμονιού ή λάιμ σε μια φέτα παπάγια μπορεί να δαμάσει την έντονη γεύση σε ορισμένες ποικιλίες, είπε η Cabrero. Μπορείτε επίσης να φτιάξετε μια μαρινάδα με αυτό ανακατεύοντας παπάγια με σάλτσα σόγιας, λίγο λάιμ και πιπέρι. «Θα κάνει το κρέας πιο τρυφερό και πιο εύκολο στην πέψη», είπε. Η υφή της παπάγιας την καθιστά επίσης εξαιρετικό συστατικό για smoothies. «Μπορεί πραγματικά να δημιουργήσει αυτό το είδος πάχους μπανάνας που έχουν τα smoothies», είπε η Cabrero.

Η παπάγια μπορεί να κοπεί σε κύβους και να παγώσει. Όταν σας πιάσει η διάθεση για ένα δροσερό ρόφημα, βγάλτε την παπάγια από την κατάψυξη, προσθέστε άλλα φρούτα και φτιάξτε ένα smoothie. «Θα μπορούσε να είναι κάπως διασκεδαστικό αν το συνδυάσετε με μερικές μπανάνες, λίγο ανανά και λίγο μάνγκο», είπε η Cabrero, προσθέτοντας ότι είναι ένα είδος τροπικής γιορτής για τον ουρανίσκο που δεν θα σας απογοητεύσει.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς τρώγεται η παπάγια ακόμα και αν δεν έχετε δοκιμάσει ποτέ;

Γίνεται να τρώμε μόνο φρούτο για μια μέρα;

Αντιμετωπίστε τη φλεγμονή και το πρήξιμο με αυτό το smoothie

Πώς σχετίζεται η καροτίνη με χαμηλότερη παρουσία λίπους στις αρτηρίες;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μέλι: Τι θα πρέπει να προσέξετε;

Μέλι: Το μέλι είναι ένα φυσικό προϊόν που έχει πολλά οφέλη για την υγεία, αλλά απαιτεί και κάποια προσοχή στη χρήση του. Παρά τις θετικές του ιδιότητες, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις και παράγοντες στους οποίους πρέπει να είμαστε προσεκτικοί

Αναψυκτικά: Γιατί μας εθίζουν τόσο πολύ;

Αναψυκτικά: Η εξάρτηση από τα αναψυκτικά με ανθρακικό είναι μια κοινή, αλλά σοβαρή κατάσταση που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους, ειδικά λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη, καφεΐνη και τεχνητές γλυκαντικές ουσίες. Η συνεχής κατανάλωση αυτών των ποτών

Brunch: Ιδέες για λαχταριστές δημιουργίες

Brunch: Το brunch δεν είναι απλώς ένα γεύμα, αλλά μια ευκαιρία να μοιραστείτε στιγμές με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Δοκιμάστε αυτές τις συνταγές για να προσθέσετε γεύση και δημιουργικότητα στο τραπέζι σας.

Ηλιόσπορος: Ένας θησαυρός για την υγεία των οστών

Ηλιόσπορος: Χάρη στα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν, όπως μαγνήσιο, φώσφορο και βιταμίνη Ε, μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση γερών οστών και στην πρόληψη ασθενειών όπως η οστεοπόρωση.

Αυτό το πρωινό για μακροζωία τρώνε οι γηραιότεροι άνθρωποι του κόσμου 

Στην Ικαρία, για παράδειγμα, οι γηραιότεροι συχνά ξεκινούν την ημέρα τους με ένα φλιτζάνι τσάι από βότανα, που συνδυάζεται με ψωμί ολικής αλέσεως και ελαιόλαδο, συνοδευόμενο από ελιές και φρέσκα λαχανικά. Αυτές οι τροφές όχι μόνο είναι θρεπτικές αλλά και γεμάτες αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στην καταπολέμηση της φθοράς που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Πώς να φτιάξετε πεντανόστιμο σπιτικό ψωμί;

Ψωμί DIY: Μπορείτε να απολαύσετε φρέσκο ​​ψωμί που θα γεμίσει το σπίτι σας με άρωμα και ζεστασιά. Ξεκινήστε σήμερα και ανακαλύψτε τη μαγεία του σπιτικού ψωμιού!

Πώς να ενθαρρύνετε τα παιδιά να τρώνε υγιεινά;

Υγιεινή διατροφή: Η ανάπτυξη υγιεινών διατροφικών συνηθειών στα παιδιά απαιτεί υπομονή και δημιουργικότητα. Προσφέρετε υγιεινό φαγητό ως διασκεδαστική εμπειρία και δώστε τους την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην προετοιμασία του.

Vegan Sushi: Μια νόστιμη εναλλακτική για τους λάτρεις της φύσης

Vegan Sushi: Το σούσι λαχανικών είναι μια νόστιμη, πρωτοποριακή και βιώσιμη εκδοχή της παραδοσιακής ιαπωνικής κουζίνας. Δεν απευθύνεται μόνο σε χορτοφάγους, αλλά και σε όλους όσους αναζητούν νέες γεύσεις και έναν πιο συνειδητό τρόπο διατροφής.

Close Icon