Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Η επιλεκτική διατροφή επηρεάζει την ψυχική υγεία του παιδιού

Η επιλεκτική διατροφή επηρεάζει την ψυχική υγεία του παιδιού


Η επιλεκτική διατροφή επηρεάζει την ψυχική υγεία του παιδιού αναφέρουν νεότερες μελέτες. Ένα παιδί που είναι ιδιαίτερα επιλεκτικό στην τροφή του, είναι πιθανό να αναπτύξει προβλήματα συναισθηματικής φύσεως, όπως είναι το άγχος και η κατάθλιψη, σύμφωνα με νέα μελέτη από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ντιούκ στο Ντέρχαμ, στη Βόρεια Καρολίνα.


Της Αρετής Διαμάντη

Περίπου το 3% των παιδιών υποφέρουν από σοβαρής μορφής επιλεκτική διατροφή, δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης Νάνσυ Τσούκερ, μια ειδικός στις διατροφικές διαταραχές στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ντιούκ στο Ντέρχαμ, στη Βόρεια Καρολίνα. Αυτά τα παιδιά έχουν διπλάσιες πιθανότητες να διαγνωστούν με κατάθλιψη ή κοινωνικό άγχος, σε σύγκριση με τα παιδιά που τρώνε οτιδήποτε, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο περιοδικό Pediatrics.

Ακόμα και τα παιδιά που τσιμπολογούν, για παράδειγμα, και διαλέγουν μόνο ανάμεσα σε 10 τρόφιμα που θα φάνε, βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο για τα συμπτώματα του άγχους και της διαταραχής ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα παιδιά που τρώνε επιλεκτικά είναι ασυνήθιστα ευαίσθητα και ότι αυτή η ευαισθησία επηρεάζει τη διατροφική και συναισθηματική υγεία τους.

Το σοβαρό αυτό ζήτημα θα πρέπει να ληφθεί υπόψη σοβαρά από τους γονείς, οι οποίοι δεν εκπαιδεύουν τα παιδιά τους να τρώνε σωστά. Πρέπει οι γονείς να μάθουν τα παιδιά ότι η σωστή διατροφή δεν είναι ζήτημα πειθαρχίας και επιβολής, αλλά ένα σοβαρό προστατευτικό μέτρο το οποίο διαφυλάσσει την σωματική και την ψυχική υγεία του παιδιού. Σε αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν περισσότερα από 3.400 παιδιά ηλικίας 2 έως 6 ετών, τα οποία υποβλήθηκαν σε θεραπεία σε μία από τις παιδιατρικές κλινικές πρωτοβάθμιας φροντίδας. Από αυτά, πάνω από 900 παιδιά εξετάστηκαν από αξιολόγηση στο σπίτι, και οι γονείς τους συμπλήρωσαν ψυχιατρικής μορφής αξιολόγηση και αναφέρθηκαν στις διατροφικές τους συνήθειες.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι περίπου το 20% των παιδιών που ελέγχθηκαν είχαν κάποια μορφή της επιλεκτικής διατροφής. Από αυτά, το 3% παρουσίασε σημάδια σοβαρής επιλεκτικής διατροφής και το 17% τσιμπολογούσαν. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα παιδιά με επιλεκτική διατροφή έχουν υπερευαίσθητη οσμή, ευαισθησία στο θόρυβο και σε οπτικά και ακουστικά ερεθίσματα. Είναι πιο πιθανό να αποφεύγουν το φαγητό και να έχουν προβλήματα κατάποσης.

«Οι γονείς των παιδιών που έχουν επιλεκτική διατροφή, πρέπει να αναζητήσουν επαγγελματική βοήθεια για το παιδί τους, με βάση αυτά τα ευρήματα» δήλωσε η Τσούκερ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Ασβέστιο: Υγιεινά ροφήματα για ισχυρά οστά

Ασβέστιο: Το ασβέστιο είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέταλλα για το σώμα, καθώς συμβάλλει στην υγεία των οστών, των δοντιών, του νευρικού συστήματος και της καρδιοαγγειακής λειτουργίας.

Αχλάδια: Πέντε λόγοι για να τρώτε περισσότερα

Τα αχλάδια είναι εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, οι οποίες βοηθούν στην πέψη και προάγουν την υγεία του εντέρου. Μόνο ένα μέτριο αχλάδι περιέχει περίπου 5-6 γραμμάρια φυτικών ινών, που συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης και της γλυκόζης στο αίμα, ενώ βοηθούν στην αίσθηση κορεσμού.

Close Icon