Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Η επίδραση του αλκοόλ στην υγεία της καρδιάς

Η επίδραση του αλκοόλ στην υγεία της καρδιάς


Η επίδραση του αλκοόλ στην υγεία της καρδιάς έχει αποτελέσει θέμα πολυάριθμων επιστημονικών μελετών, με ορισμένες από αυτές να υπογραμμίζουν τα οφέλη και άλλες τις βλαβερές συνέπειές του.

Σε μικρές ποσότητες, το αλκοόλ και ιδιαίτερα το κόκκινο κρασί θεωρείται πως έχει καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες και τη θεωρία αυτή φαίνεται να επιβεβαιώνει και μια νέα βρετανική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση BMC Medicine.


Ωστόσο, ένα νέο και ιδιαίτερα ενδιαφέρον στοιχείο που αναδεικνύει η μελέτη είναι πως οι επιδράσεις του αλκοόλ στην καρδιά εξαρτώνται και από την περιοδικότητα της κατανάλωσης. Η αστάθεια στην κατανάλωση αλκοόλ, ακόμη και με μέτρο, φάνηκε να αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιακών παθήσεων.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι ερευνητές από το Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου και το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν συνολικά 35.132 άτομα για διάστημα 10 ετών. Το δείγμα των συμμετεχόντων περιλάμβανε: άτομα που ακολουθούσαν τις επίσημες κατευθυντήριες οδηγίες που ισχύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ, άτομα που έπιναν περιστασιακά αλκοόλ με μέτρο και άτομα που είχαν σταματήσει την κατανάλωση αλκοόλ.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, μέτρια θεωρείται η κατανάλωση έως και 168 γραμμαρίων αλκοόλ (αιθανόλης) την εβδομάδα για τους άντρες και 112 γραμμαρίων για τις γυναίκες. Ενδεικτικά, ένα μικρό ποτήρι μπίρα 250 ml ή ένα μικρό ποτήρι κρασί περιέχει 8-10 γραμμάρια αλκοόλ.

Το συμπέρασμα που προέκυψε από την ανάλυση των δεδομένων ήταν πως εκείνοι που δεν έπιναν αλκοόλ σε σταθερή βάση είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης στεφανιαίας νόσου. Αυτό φάνηκε να ισχύει κυρίως για τις γυναίκες και για τα άτομα άνω των 55 ετών.

Η κατανάλωση αλκοόλ χωρίς κάποιας μορφής περιοδικότητα σχετίζεται με τον αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, ενώ η σταθερή κατανάλωση με μέτρο μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την προστασία από καρδιακές παθήσεις, καταλήγουν οι ερευνητές.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Βραδινά γεύματα: Πώς επηρεάζουν τη γλυκόζη και αυξάνουν τους κινδύνους διαβήτη

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Ασβέστιο: Υγιεινά ροφήματα για ισχυρά οστά

Ασβέστιο: Το ασβέστιο είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέταλλα για το σώμα, καθώς συμβάλλει στην υγεία των οστών, των δοντιών, του νευρικού συστήματος και της καρδιοαγγειακής λειτουργίας.

Close Icon