Η κύρια ένδειξη της ψυχογενούς ανορεξίας είναι η σοβαρή απώλεια βάρους. Οι άνθρωποι με ανορεξία μπορεί να προσπαθήσουν να χάσουν βάρος μέσω του περιορισμού του πόσα τρόφιμα καταναλώνουν. Μπορεί επίσης να ασκούνται υπερβολικά. Μερικοί άνθρωποι ίσως καταφεύγουν σε χάπια, όπως τα καθαρκτικά ή καταλήγουν στη βουλιμία.
Σχετικές πληροφορίες δίνει στο www.Life2day.gr η Έφη Δέδε Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Bsc-Επιστημονική Υπεύθυνη ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Άνω Λιόσια- Ιδρυτικό Μέλος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας .
Παράλληλα, το άτομο επιμένει ότι είναι υπέρβαρο.
Η πιο επιτυχημένη θεραπεία είναι ένας συνδυασμός ψυχοθεραπείας, οικογενειακής θεραπείας και φαρμακευτικής αγωγής. Είναι σημαντικό για το άτομο με ανορεξία να συμμετέχει ενεργά στη θεραπεία του. Πολλές φορές το άτομο με ανορεξία, θεωρεί ότι δεν χρειάζεται καμία θεραπεία. Ακόμη και αν το κάνει, η ανορεξία είναι μια μακροπρόθεσμη πρόκληση που μπορεί να διαρκέσει μια ζωή. Οι άνθρωποι παραμένουν ευάλωτοι σε υποτροπή όταν περνούν αγχωτικές περιόδους της ζωής τους.
Ακόμα και μετά από κάποια αύξηση του σωματικού βάρους, πολλοί άνθρωποι με ανορεξία παραμένουν αρκετά λεπτοί και ο βαθμός κινδύνου υποτροπής είναι πολύ υψηλός.
Η αντιμετώπιση της ψυχογενούς ανορεξίας περιλαμβάνει σημαντικές αλλαγές στον τρόπο ζωής:
Υιοθέτηση των διατροφικών συνηθειών και της υγιεινής διατροφής. Ανάπτυξη ενός συστήματος υποστήριξης και συμμετοχής σε μια ομάδα υποστήριξης
Μείωση φυσικής δραστηριότητας αν αυτή πραγματοποιείται με τη μορφή εμμονής.
Η διατροφική παράβαση σε ένα άτομο που έχει νευρική ανορεξία πρέπει να μια ομάδα επιστημόνων (παθολόγο, ψυχολόγο-ψυχίατρο και διατροφολόγο) για να μπορέσουμε να έχουμε όσο το δυνατόν πιο καλά αποτελέσματα αλλά και για να μπει το άτομο ομαλά σε ένα ισορροπημένο διατροφικό σχήμα ώστε αν αρχίσει να επανακτά καλή σχέση με την τροφή αλλά και με το σώμα του .
Οι διατροφικές οδηγίες που είναι απαραίτητο να ακολουθήσει ένα άτομο με νευρική ανορεξία έχουν ως εξής:
Καταγραφή τροφίμων και ποτών που καταναλώνονται στα κυρίως και ενδιάμεσα γεύματα.
Εφαρμογή μικρών και συχνών γευμάτων, έτσι ώστε να μην υπάρχουν στομαχικές διαταραχές λόγω πρόσληψης μεγάλης ποσότητας φαγητού.
Ποικιλία τροφίμων: χρειάζονται περισσότερα από 40 διαφορετικά θρεπτικά συστατικά για να έχετε καλή υγεία και κανένα τρόφιμο δε μπορεί να τα παρέχει όλα. Οι άνθρωποι είναι προγραμματισμένοι να ψάχνουν για διάφορα είδη τροφίμων για να καλύψουν ανάγκες του οργανισμού από όλα τα θρεπτικά συστατικά.
Κατανάλωση τουλάχιστον 1.5 λίτρο υγρών ημερησίως μιας και στην περίπτωση της νευρικής ανορεξίας, ο οργανισμός είναι αφυδατωμένος λόγω των συχνών εμετών. Εναλλακτικές επιλογές είναι οι χυμοί, τα αναψυκτικά, το τσάι, ο καφές, το γάλα, κ.τ.λ.
Μέσα στο ημερήσιο διατροφικό πρόγραμμα πρέπει απαραίτητος να υπάρχουν :
➢ 5-7 μερίδες φρούτων και λαχανικών και ξηρών καρπών καθημερινά
➢ 3 μερίδες γαλακτοκομικών καθημερινά (1 ποτήρι γάλα 1.5% = 1 κεσεδάκι γιαούρτι 1.5%=30γρ. τυρί)
➢ 10-12 ποτήρια υγρών καθημερινά
➢ 8-11 μερίδες αμυλούχων τροφίμων (1 φέτα ψωμί = 2 φρυγανιές = 2 cream crackers = ½ κουλούρι θεσ/κης = 1/3 φλ. Ρύζι ή μακαρόνια = 1 μπάρα ή ½ φλ. δημητριακών ολικής αλέσεως = 1 μέτρια βραστή πατάτα = ½ φλ. αρακά = φασολάκια = μπάμιες)
➢ 2 φορές εβδομαδιαία κόκκινο κρέας (μοσχάρι, χοιρινό)
➢ 2 φορές εβδομαδιαία άσπρο κρέας (κοτόπουλο, ψάρι)
➢ Είναι καλό να εμπλουτίζουμε σούπες με ελαιόλαδο το οποίο παρέχει στον οργανισμό μας ευεργετικά λιπαρά οξέα. Αντί για ελαιόλαδο μπορείτε να χρησιμοποιείτε λάδι από κουκούτσι σταφυλιού ή λινέλαιο. Μια κουταλιά σούπας λάδι σ΄ένα πιάτο θα μας προσφέρει καλές θερμίδες.
➢ Για πιο μεγάλη περιεκτικότητα σε θερμίδες μπορείτε να προσθέσετε σε μια κρεμώδη σούπα ηλιόσπορους που τους έχετε χτυπήσει σε μπλέντερ μαζί με τα λαχανικά. Έτσι, χωρίς να καταλάβετε διαφορά γεύσης, θα αυξήσετε ουσιαστικά τη θερμιδική αξία του γεύματος. πορείτε να αύξανετε τον όγκο μερίδων προσθέτοντας διάφορους ξηρούς καρπούς. Έχουν υψηλή ενεργειακή πυκνότητα και ταυτόχρονα είναι υγιεινοί (12 φουντούκια περιέχουν 80 θερμίδες, δηλαδή αρκετές).
➢ Προσθέτοντας σκόνη γάλακτος στο φρέσκο γάλα ή το αγαπημένο σας
Όμως υπάρχουν τροφές οι οποίες αν καταναλωθούν μέσα στην ημέρα έχουν την ιδιότητα να ανοίγουν την όρεξη και να οδηγούν σε περαιτέρω κατανάλωση φαγητού, πέραν του φυσιολογικού. Είναι σημαντικό για όσους επιθυμούν να αυξήσουν το βάρος τους αλλά να γνωρίζουν ποιές είναι αυτές οι τροφές έτσι ώστε να τις καταναλώνουν με την κατάλληλη συχνότητα ανάλογα με τον στόχο τους.
1. Τροφές πλούσιες σε ζάχαρη, όπως η σοκολάτα, τα σιροπιαστά γλυκά, οι πάστες, τα μπισκότα κ.ά. Η ζάχαρη είναι η τροφή εκείνη που ανεβάζει άμεσα τη γλυκόζη στο αίμα και έπειτα τη ρίχνει απότομα και ως εκ τούτου το άτομο θέλει περισσότερη ζάχαρη για να έχει πάλι το ευχάριστο απότομο ανέβασμα της γλυκόζης. Γι’ αυτό το λόγο τα άτομα που καταναλώνουν γλυκά θέλουν ολοένα και μεγαλύτερη ποσότητα για να ικανοποιήσουν την ανάγκη τους. Η κατανάλωση ζάχαρης οδηγεί σχεδόν πάντα σε περισσότερη ζάχαρη.
2. Τροφές που περιέχουν γλυκάνισο όπως ψωμί ή κουλουράκια με γλυκάνισο και ούζο έχουν ήπια ορεξιογόνο δράση.
3. Κατανάλωση μυρωδικών όπως σκόρδο, κάρδαμο, πιπέρι, γαρύφαλλο και τζίντζερ. Ιδιαίτερα η πιπερόριζα θεωρείται ιδανικό
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον ΚόσμοΑκολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube