Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Η διαφορά μεταξύ βιταμίνης D και D3

Η διαφορά μεταξύ βιταμίνης D και D3

Η βιταμίνη D (καλσιφερόλη) είναι μια λιποδιαλυτή (δηλαδή, διαλυτή στο λίπος) βιταμίνη. Περιλαμβάνει μια ομάδα λιποδιαλυτών σεκοστεροειδών (οργανικές ενώσεις με τρεις κλειστούς, ένα ανοικτό δακτύλιο και συγκεκριμένη διάταξη).

Οι δύο κύριες μορφές της βιταμίνης D στους ανθρώπους είναι η βιταμίνη D2 (εργοκαλσιφερόλη) και η βιταμίνη D3 (χοληκαλσιφερόλη).

Με απλά λόγια η βιταμίνη D3 αποτελεί υποσύνολο (τμήμα) της βιταμίνης D.

  • Η βιταμίνη D2 περιλαμβάνεται κυρίως στις τροφές και εντοπίζεται κυρίως στα φυτά (π.χ. ορισμένα μανιτάρια) και στις ζύμες.
  • Η βιταμίνη D3 είναι πολύ περισσότερο βιοενεργή και παράγεται κυρίως στο δέρμα όταν εκτεθεί σε ακτινοβολία UVB (290-320 nm). Αυτό λαμβάνει χώρα μέσω των επιδερμικών κυττάρων (υπό την επήρεια της υπεριώδους ακτινοβολίας Β με την μετατροπή της 7-δευδροχοληστερόλης (προέρχεται από τη χοληστερόλη) σε χοληκαλσιφερόλη (βιταμίνη D3).

Η έκθεση στο φως του ήλιου παράγει το 80-90% της βιταμίνης D3 του σώματος. Η βιταμίνη D3 προσλαμβάνεται και με την τροφή (ενισχυμένα με βιταμίνη D3 γαλακτοκομικά προϊόντα, μαργαρίνη, λιπαρά ψάρια και ιχθυέλαια), όπως γράφει το www.logodiatrofis.gr 

Σημείωση: Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη βιταμίνη D μπορείτε να βρείτε στο βιβλίο «Βιταμίνη D: Μία θρεπτική ουσία – Χίλιες δράσεις υγείας!» (Δημήτρης Γρηγοράκης, κλινικός διαιτολόγος – διατροφολόγος PhD), που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ – Αθήνα 2017.

Δρ. Δημήτρης Γρηγοράκης - ΔιαιτολόγοςΔημήτρης Γρηγοράκης
Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος,PhD
Επιστημονικός Διευθυντής Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ & Πρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
Κολωνάκι: Σκουφά 32 & Δημοκρίτου, ΤΚ. 106 73Τηλ.: 2103647517, 2103617502, 2103615603 – Fax: 2103615603
Άνω Πατήσια: Πρόμπονα 27 & Επινίκου, ΤΚ. 111 43Τηλ.: 2102520977, 2102582465 – Fax: 2102582465
Email: [email protected]

Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το πρόβλημα σας,

θα πρέπει να επισκεφτείτε κάποιον Διαιτολόγο – Διατροφολόγο!

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ποιο είναι το καλύτερο το γάλα αγελάδας ή το φυτικό γάλα;

Το απόλυτο επιδόρπιο του φθινοπώρου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ζυμαρικά με λεμόνι και θυμάρι: Μια γρήγορη και γευστική μακαρονάδα

Ζυμαρικά με λεμόνι και θυμάρι: Η συνταγή για ζυμαρικά με λεμόνι και θυμάρι είναι μια ελαφριά και αρωματική επιλογή που συνδυάζει τις φρέσκες γεύσεις με απλά υλικά. Ιδανική για ένα γρήγορο γεύμα, είναι εύκολη

5 εκπληκτικά οφέλη των δαμάσκηνων που πιθανώς δεν περιμένατε

Δαμάσκηνα: Τα δαμάσκηνα είναι φρούτα που συχνά παραβλέπονται, αλλά προσφέρουν μια σειρά από εκπληκτικά οφέλη για την υγεία. Ακολουθούν πέντε λόγοι για τους οποίους αξίζει να εντάξετε τα δαμάσκηνα

Λακτόζη: Πρέπει να την αποφεύγουμε ακόμη και χωρίς δυσανεξία;

Λακτόζη: Η λακτόζη είναι η φυσική ζάχαρη που βρίσκεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να την αφομοιώσουν χωρίς προβλήματα, υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με την κατανάλωσή της,

Γευστική επιλογή: Υγιεινό ριζότο λαχανικών

Αυτό το λαχταριστό ριζότο λαχανικών είναι μια υγιεινή και γευστική επιλογή, ιδανική για κάθε γεύμα. Εύκολη στην παρασκευή, συνδυάζει θρεπτικά συστατικά με απλότητα, προσφέροντας μια υπέροχη γεύση.

Κοκτέιλ χειμώνας: Ποια κοκτέιλ αναδεικνύουν τα χειμερινά αρώματα;

Κοκτέιλ χειμώνας: Οι χειμερινοί μήνες είναι ιδανικοί για να απολαύσετε ζεστά και αρωματικά κοκτέιλ, τα οποία προσφέρουν ζεστασιά και γεύση. Ακολουθούν μερικές προτάσεις για κοκτέιλ

Close Icon