Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Η διαφορά μεταξύ βιταμίνης D και D3

Η διαφορά μεταξύ βιταμίνης D και D3

Η βιταμίνη D (καλσιφερόλη) είναι μια λιποδιαλυτή (δηλαδή, διαλυτή στο λίπος) βιταμίνη. Περιλαμβάνει μια ομάδα λιποδιαλυτών σεκοστεροειδών (οργανικές ενώσεις με τρεις κλειστούς, ένα ανοικτό δακτύλιο και συγκεκριμένη διάταξη).

Οι δύο κύριες μορφές της βιταμίνης D στους ανθρώπους είναι η βιταμίνη D2 (εργοκαλσιφερόλη) και η βιταμίνη D3 (χοληκαλσιφερόλη).

Με απλά λόγια η βιταμίνη D3 αποτελεί υποσύνολο (τμήμα) της βιταμίνης D.

  • Η βιταμίνη D2 περιλαμβάνεται κυρίως στις τροφές και εντοπίζεται κυρίως στα φυτά (π.χ. ορισμένα μανιτάρια) και στις ζύμες.
  • Η βιταμίνη D3 είναι πολύ περισσότερο βιοενεργή και παράγεται κυρίως στο δέρμα όταν εκτεθεί σε ακτινοβολία UVB (290-320 nm). Αυτό λαμβάνει χώρα μέσω των επιδερμικών κυττάρων (υπό την επήρεια της υπεριώδους ακτινοβολίας Β με την μετατροπή της 7-δευδροχοληστερόλης (προέρχεται από τη χοληστερόλη) σε χοληκαλσιφερόλη (βιταμίνη D3).

Η έκθεση στο φως του ήλιου παράγει το 80-90% της βιταμίνης D3 του σώματος. Η βιταμίνη D3 προσλαμβάνεται και με την τροφή (ενισχυμένα με βιταμίνη D3 γαλακτοκομικά προϊόντα, μαργαρίνη, λιπαρά ψάρια και ιχθυέλαια), όπως γράφει το www.logodiatrofis.gr 

Σημείωση: Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη βιταμίνη D μπορείτε να βρείτε στο βιβλίο «Βιταμίνη D: Μία θρεπτική ουσία – Χίλιες δράσεις υγείας!» (Δημήτρης Γρηγοράκης, κλινικός διαιτολόγος – διατροφολόγος PhD), που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ – Αθήνα 2017.

Δρ. Δημήτρης Γρηγοράκης - ΔιαιτολόγοςΔημήτρης Γρηγοράκης
Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος,PhD
Επιστημονικός Διευθυντής Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ & Πρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
Κολωνάκι: Σκουφά 32 & Δημοκρίτου, ΤΚ. 106 73Τηλ.: 2103647517, 2103617502, 2103615603 – Fax: 2103615603
Άνω Πατήσια: Πρόμπονα 27 & Επινίκου, ΤΚ. 111 43Τηλ.: 2102520977, 2102582465 – Fax: 2102582465
Email: [email protected]

Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το πρόβλημα σας,

θα πρέπει να επισκεφτείτε κάποιον Διαιτολόγο – Διατροφολόγο!

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Σολομός εγκέφαλος: Μπορεί η κατανάλωση σολομού να αποτρέψει την γνωστική έκπτωση;

Ριζότο συνταγή: Το μυστικό για το τέλειο ριζότο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τι πρέπει να προσέξετε στους ξηρούς καρπούς

Ξηροί καρποί: Οι ξηροί καρποί αποτελούν μια εξαιρετικά θρεπτική επιλογή για σνακ ή προσθήκη στα γεύματα. Είναι πλούσιοι σε καλά λιπαρά, φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και αντιοξειδωτικά, και σχετίζονται με οφέλη για την καρδιά, τον εγκέφαλο

Τα οφέλη του νατρίου που θα σας εκπλήξουν

Νάτριο: Το νάτριο είναι ένα βασικό μέταλλο και ηλεκτρολύτης, απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας. Αν και συχνά δαιμονοποιείται λόγω της υπερκατανάλωσης αλατιού,

Μπύρα: Πότε μπορεί να γίνει τοξική;

Μπύρα: Η μπύρα, αν και καταναλώνεται ευρέως και συχνά σε κοινωνικές περιστάσεις, μπορεί να είναι τοξική για τον οργανισμό σε ορισμένες περιπτώσεις.

Διατροφή και θηλασμός

Διατροφή Θηλασμός: Ο θηλασμός είναι μια περίοδος γεμάτη τρυφερότητα αλλά και αυξημένες ανάγκες — όχι μόνο για το μωρό, αλλά και για τη μητέρα. Η σωστή διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στην ποιότητα του γάλακτος, στην ενέργεια της μητέρας

Ατομικό cheesecake με 4 υλικά

Cheesecake φράουλα: Θες κάτι γλυκό, δροσερό και γρήγορο χωρίς περίπλοκες συνταγές και πολλά υλικά; Αυτό το ατομικό cheesecake φράουλας χρειάζεται μόνο 4 απλά υλικά και ετοιμάζεται μέσα σε λίγα λεπτά,

Close Icon