Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Η 14ωρη νηστεία βελτιώνει την πείνα, τη διάθεση και τον ύπνο

Η 14ωρη νηστεία βελτιώνει την πείνα, τη διάθεση και τον ύπνο

Πολλοί άνθρωποι θα αισθάνονται κορεσμένοι και θα χάσουν βάρος εάν περιορίσουν φαγητό σε ένα παράθυρο δέκα ωρών.



Το φαγητό σε ένα παράθυρο δέκα ωρών με διαλείπουσα νηστεία συνδέεται με υψηλότερη ενέργεια και διάθεση και χαμηλότερα επίπεδα πείνας, δείχνουν νέα αποτελέσματα από τη μεγαλύτερη επιστημονική έρευνα της κοινότητας του Ηνωμένου Βασιλείου στο είδος της. Τα αποτελέσματα από τη δοκιμή παρουσιάζονται σήμερα από ερευνητές από το King’s College του Λονδίνου στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Διατροφής στο Βελιγράδι της Σερβίας.


Η διαλείπουσα νηστεία (IF) ή ο περιορισμός της κατανάλωσης φαγητού σε ένα καθορισμένο παράθυρο, είναι ένα δημοφιλές καθεστώς απώλειας βάρους. Ένα παράθυρο δέκα ωρών σημαίνει περιορισμό του ημερήσιου διατροφικού σας προγράμματος σε δέκα ώρες και νηστεία για τις υπόλοιπες 14 ώρες. Για παράδειγμα, εάν φάτε την πρώτη σας μπουκιά στις 9 π.μ., πρέπει να φάτε την τελευταία σας μπουκιά μέχρι τις 19:00.

Παρά το γεγονός ότι ορισμένοι υποστηρικτές της διαλείπουσας νηστείας που συνήθως προωθούν περιοριστικά διατροφικά παράθυρα έως και έξι ώρες, τα ευρήματα που περιγράφονται λεπτομερώς στην περίληψη δείχνουν ότι ακόμη και το φαγητό σε λιγότερο περιοριστικό χρονικό διάστημα δέκα ωρών εξακολουθεί να έχει θετικά οφέλη για την υγεία, όπως αλλαγές στη διάθεση, την ενέργεια και την πείνα. Όσοι ήταν συνεπείς με το διατροφικό τους παράθυρο είχαν μεγαλύτερα οφέλη από εκείνους που διαφοροποιούσαν το διατροφικό τους παράθυρο καθημερινά.

Η Δρ Sarah Berry, από το King’s College του Λονδίνου και επικεφαλής επιστήμονας στο ZOE, είπε: “Αυτή είναι η μεγαλύτερη μελέτη εκτός αυστηρά ελεγχόμενης κλινικής που δείχνει ότι η διαλείπουσα νηστεία μπορεί να βελτιώσει την υγεία σας σε πραγματικό κόσμο. Αυτό που είναι πραγματικά συναρπαστικό είναι ότι τα ευρήματα δείχνουν ότι δεν χρειάζεται να είστε πολύ περιοριστικοί για να δείτε θετικά αποτελέσματα:

ένα δεκάωρο παράθυρο φαγητού, το οποίο ήταν διαχειρίσιμο για τους περισσότερους ανθρώπους, και βελτιωμένη διάθεση, επίπεδα ενέργειας και πείνα. Βρήκαμε για πρώτη φορά ότι όσοι ασκούνταν η χρονικά περιορισμένη διατροφή, αλλά δεν ήταν σταθερή καθημερινά, δεν είχε τις ίδιες θετικές επιπτώσεις στην υγεία με εκείνους που αφοσιώθηκαν καθημερινά”.

37.545 άτομα στην εφαρμογή ZOE Health ολοκλήρωσαν τη βασική περίοδο παρέμβασης των τριών εβδομάδων. Ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να τρώνε όπως θα τρώνε συνήθως την πρώτη εβδομάδα και στη συνέχεια να τηρήσουν ένα δεκάωρο παράθυρο φαγητού για δύο εβδομάδες. Περισσότεροι από 36.231 συμμετέχοντες επέλεξαν επιπλέον εβδομάδες και 27.371 χρήστες ταξινομήθηκαν ως ιδιαίτερα αφοσιωμένοι. Οι συμμετέχοντες με υψηλή δέσμευση ήταν 78% γυναίκες, με μέση ηλικία τα 60 και ΔΜΣ 25,6.

Οι συμμετέχοντες με μεγαλύτερο παράθυρο διατροφής πριν από την παρέμβαση είδαν ακόμη μεγαλύτερο όφελος για την υγεία τους. Η Kate Bermingham Ph.D., από το King’s College του Λονδίνου και το ZOE, είπε: “Αυτή η μελέτη προσθέτει στον αυξανόμενο όγκο στοιχείων που δείχνουν τη σημασία του τρόπου με τον οποίο τρώτε.

Ο αντίκτυπος της τροφής στην υγεία δεν είναι μόνο αυτό που τρώτε, αλλά η ώρα που επιλέγετε να καταναλώνετε τα γεύματά σας και η κατανάλωση παραθύρων είναι μια σημαντική διατροφική συμπεριφορά που μπορεί να είναι ευεργετική για την υγεία. Τα ευρήματα δείχνουν ότι δεν χρειάζεται να τρώμε συνέχεια. Πολλοί άνθρωποι θα αισθάνονται κορεσμένοι και θα χάσουν βάρος εάν περιορίσουν φαγητό σε ένα παράθυρο δέκα ωρών”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Λιγότερος ύπνος αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη στις γυναίκες

5 τροφές που έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη

Κατανόηση των πλεονεκτημάτων των προπονήσεων με νηστεία

Η διαλείπουσα νηστεία βοηθά όσους πάσχουν από διαβήτη τύπου 2

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Ασβέστιο: Υγιεινά ροφήματα για ισχυρά οστά

Ασβέστιο: Το ασβέστιο είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέταλλα για το σώμα, καθώς συμβάλλει στην υγεία των οστών, των δοντιών, του νευρικού συστήματος και της καρδιοαγγειακής λειτουργίας.

Αχλάδια: Πέντε λόγοι για να τρώτε περισσότερα

Τα αχλάδια είναι εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, οι οποίες βοηθούν στην πέψη και προάγουν την υγεία του εντέρου. Μόνο ένα μέτριο αχλάδι περιέχει περίπου 5-6 γραμμάρια φυτικών ινών, που συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης και της γλυκόζης στο αίμα, ενώ βοηθούν στην αίσθηση κορεσμού.

Close Icon