Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Η 14ωρη νηστεία βελτιώνει την πείνα, τη διάθεση και τον ύπνο

Η 14ωρη νηστεία βελτιώνει την πείνα, τη διάθεση και τον ύπνο

Πολλοί άνθρωποι θα αισθάνονται κορεσμένοι και θα χάσουν βάρος εάν περιορίσουν φαγητό σε ένα παράθυρο δέκα ωρών.

Το φαγητό σε ένα παράθυρο δέκα ωρών με διαλείπουσα νηστεία συνδέεται με υψηλότερη ενέργεια και διάθεση και χαμηλότερα επίπεδα πείνας, δείχνουν νέα αποτελέσματα από τη μεγαλύτερη επιστημονική έρευνα της κοινότητας του Ηνωμένου Βασιλείου στο είδος της. Τα αποτελέσματα από τη δοκιμή παρουσιάζονται σήμερα από ερευνητές από το King’s College του Λονδίνου στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Διατροφής στο Βελιγράδι της Σερβίας.

Η διαλείπουσα νηστεία (IF) ή ο περιορισμός της κατανάλωσης φαγητού σε ένα καθορισμένο παράθυρο, είναι ένα δημοφιλές καθεστώς απώλειας βάρους. Ένα παράθυρο δέκα ωρών σημαίνει περιορισμό του ημερήσιου διατροφικού σας προγράμματος σε δέκα ώρες και νηστεία για τις υπόλοιπες 14 ώρες. Για παράδειγμα, εάν φάτε την πρώτη σας μπουκιά στις 9 π.μ., πρέπει να φάτε την τελευταία σας μπουκιά μέχρι τις 19:00.

Παρά το γεγονός ότι ορισμένοι υποστηρικτές της διαλείπουσας νηστείας που συνήθως προωθούν περιοριστικά διατροφικά παράθυρα έως και έξι ώρες, τα ευρήματα που περιγράφονται λεπτομερώς στην περίληψη δείχνουν ότι ακόμη και το φαγητό σε λιγότερο περιοριστικό χρονικό διάστημα δέκα ωρών εξακολουθεί να έχει θετικά οφέλη για την υγεία, όπως αλλαγές στη διάθεση, την ενέργεια και την πείνα. Όσοι ήταν συνεπείς με το διατροφικό τους παράθυρο είχαν μεγαλύτερα οφέλη από εκείνους που διαφοροποιούσαν το διατροφικό τους παράθυρο καθημερινά.

Η Δρ Sarah Berry, από το King’s College του Λονδίνου και επικεφαλής επιστήμονας στο ZOE, είπε: “Αυτή είναι η μεγαλύτερη μελέτη εκτός αυστηρά ελεγχόμενης κλινικής που δείχνει ότι η διαλείπουσα νηστεία μπορεί να βελτιώσει την υγεία σας σε πραγματικό κόσμο. Αυτό που είναι πραγματικά συναρπαστικό είναι ότι τα ευρήματα δείχνουν ότι δεν χρειάζεται να είστε πολύ περιοριστικοί για να δείτε θετικά αποτελέσματα:

ένα δεκάωρο παράθυρο φαγητού, το οποίο ήταν διαχειρίσιμο για τους περισσότερους ανθρώπους, και βελτιωμένη διάθεση, επίπεδα ενέργειας και πείνα. Βρήκαμε για πρώτη φορά ότι όσοι ασκούνταν η χρονικά περιορισμένη διατροφή, αλλά δεν ήταν σταθερή καθημερινά, δεν είχε τις ίδιες θετικές επιπτώσεις στην υγεία με εκείνους που αφοσιώθηκαν καθημερινά”.

37.545 άτομα στην εφαρμογή ZOE Health ολοκλήρωσαν τη βασική περίοδο παρέμβασης των τριών εβδομάδων. Ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να τρώνε όπως θα τρώνε συνήθως την πρώτη εβδομάδα και στη συνέχεια να τηρήσουν ένα δεκάωρο παράθυρο φαγητού για δύο εβδομάδες. Περισσότεροι από 36.231 συμμετέχοντες επέλεξαν επιπλέον εβδομάδες και 27.371 χρήστες ταξινομήθηκαν ως ιδιαίτερα αφοσιωμένοι. Οι συμμετέχοντες με υψηλή δέσμευση ήταν 78% γυναίκες, με μέση ηλικία τα 60 και ΔΜΣ 25,6.

Οι συμμετέχοντες με μεγαλύτερο παράθυρο διατροφής πριν από την παρέμβαση είδαν ακόμη μεγαλύτερο όφελος για την υγεία τους. Η Kate Bermingham Ph.D., από το King’s College του Λονδίνου και το ZOE, είπε: “Αυτή η μελέτη προσθέτει στον αυξανόμενο όγκο στοιχείων που δείχνουν τη σημασία του τρόπου με τον οποίο τρώτε.

Ο αντίκτυπος της τροφής στην υγεία δεν είναι μόνο αυτό που τρώτε, αλλά η ώρα που επιλέγετε να καταναλώνετε τα γεύματά σας και η κατανάλωση παραθύρων είναι μια σημαντική διατροφική συμπεριφορά που μπορεί να είναι ευεργετική για την υγεία. Τα ευρήματα δείχνουν ότι δεν χρειάζεται να τρώμε συνέχεια. Πολλοί άνθρωποι θα αισθάνονται κορεσμένοι και θα χάσουν βάρος εάν περιορίσουν φαγητό σε ένα παράθυρο δέκα ωρών”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Λιγότερος ύπνος αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη στις γυναίκες

5 τροφές που έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη

Κατανόηση των πλεονεκτημάτων των προπονήσεων με νηστεία

Η διαλείπουσα νηστεία βοηθά όσους πάσχουν από διαβήτη τύπου 2

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ποιο είναι το καλύτερο το γάλα αγελάδας ή το φυτικό γάλα;

Είδη γάλακτος: Το αγελαδινό γάλα παρέχει πληθώρα θρεπτικών συστατικών που είναι δύσκολο να βρεθούν σε άλλες πηγές, ενώ το φυτικό γάλα είναι μια καλή εναλλακτική για όσους θέλουν πιο βιώσιμες επιλογές ή δεν μπορούν να καταναλώσουν γαλακτοκομικά προϊόντα.

Το απόλυτο επιδόρπιο του φθινοπώρου

Κολοκυθόπιτα: Η πίτα κολοκύθας είναι ένα κλασικό επιδόρπιο που συνδυάζει τις ζεστές γεύσεις του φθινοπώρου με την πλούσια υφή της κολοκύθας. Ιδανική για τις γιορτές, αυτή η συνταγή είναι εύκολη και γρήγορη,

Ζυμαρικά με λεμόνι και θυμάρι: Μια γρήγορη και γευστική μακαρονάδα

Ζυμαρικά με λεμόνι και θυμάρι: Η συνταγή για ζυμαρικά με λεμόνι και θυμάρι είναι μια ελαφριά και αρωματική επιλογή που συνδυάζει τις φρέσκες γεύσεις με απλά υλικά. Ιδανική για ένα γρήγορο γεύμα, είναι εύκολη

5 εκπληκτικά οφέλη των δαμάσκηνων που πιθανώς δεν περιμένατε

Δαμάσκηνα: Τα δαμάσκηνα είναι φρούτα που συχνά παραβλέπονται, αλλά προσφέρουν μια σειρά από εκπληκτικά οφέλη για την υγεία. Ακολουθούν πέντε λόγοι για τους οποίους αξίζει να εντάξετε τα δαμάσκηνα

Λακτόζη: Πρέπει να την αποφεύγουμε ακόμη και χωρίς δυσανεξία;

Λακτόζη: Η λακτόζη είναι η φυσική ζάχαρη που βρίσκεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να την αφομοιώσουν χωρίς προβλήματα, υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με την κατανάλωσή της,

Γευστική επιλογή: Υγιεινό ριζότο λαχανικών

Αυτό το λαχταριστό ριζότο λαχανικών είναι μια υγιεινή και γευστική επιλογή, ιδανική για κάθε γεύμα. Εύκολη στην παρασκευή, συνδυάζει θρεπτικά συστατικά με απλότητα, προσφέροντας μια υπέροχη γεύση.

Close Icon