Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Η 14ωρη νηστεία βελτιώνει την πείνα, τη διάθεση και τον ύπνο

Η 14ωρη νηστεία βελτιώνει την πείνα, τη διάθεση και τον ύπνο

Πολλοί άνθρωποι θα αισθάνονται κορεσμένοι και θα χάσουν βάρος εάν περιορίσουν φαγητό σε ένα παράθυρο δέκα ωρών.


Το φαγητό σε ένα παράθυρο δέκα ωρών με διαλείπουσα νηστεία συνδέεται με υψηλότερη ενέργεια και διάθεση και χαμηλότερα επίπεδα πείνας, δείχνουν νέα αποτελέσματα από τη μεγαλύτερη επιστημονική έρευνα της κοινότητας του Ηνωμένου Βασιλείου στο είδος της. Τα αποτελέσματα από τη δοκιμή παρουσιάζονται σήμερα από ερευνητές από το King’s College του Λονδίνου στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Διατροφής στο Βελιγράδι της Σερβίας.

Η διαλείπουσα νηστεία (IF) ή ο περιορισμός της κατανάλωσης φαγητού σε ένα καθορισμένο παράθυρο, είναι ένα δημοφιλές καθεστώς απώλειας βάρους. Ένα παράθυρο δέκα ωρών σημαίνει περιορισμό του ημερήσιου διατροφικού σας προγράμματος σε δέκα ώρες και νηστεία για τις υπόλοιπες 14 ώρες. Για παράδειγμα, εάν φάτε την πρώτη σας μπουκιά στις 9 π.μ., πρέπει να φάτε την τελευταία σας μπουκιά μέχρι τις 19:00.

Παρά το γεγονός ότι ορισμένοι υποστηρικτές της διαλείπουσας νηστείας που συνήθως προωθούν περιοριστικά διατροφικά παράθυρα έως και έξι ώρες, τα ευρήματα που περιγράφονται λεπτομερώς στην περίληψη δείχνουν ότι ακόμη και το φαγητό σε λιγότερο περιοριστικό χρονικό διάστημα δέκα ωρών εξακολουθεί να έχει θετικά οφέλη για την υγεία, όπως αλλαγές στη διάθεση, την ενέργεια και την πείνα. Όσοι ήταν συνεπείς με το διατροφικό τους παράθυρο είχαν μεγαλύτερα οφέλη από εκείνους που διαφοροποιούσαν το διατροφικό τους παράθυρο καθημερινά.

Η Δρ Sarah Berry, από το King’s College του Λονδίνου και επικεφαλής επιστήμονας στο ZOE, είπε: “Αυτή είναι η μεγαλύτερη μελέτη εκτός αυστηρά ελεγχόμενης κλινικής που δείχνει ότι η διαλείπουσα νηστεία μπορεί να βελτιώσει την υγεία σας σε πραγματικό κόσμο. Αυτό που είναι πραγματικά συναρπαστικό είναι ότι τα ευρήματα δείχνουν ότι δεν χρειάζεται να είστε πολύ περιοριστικοί για να δείτε θετικά αποτελέσματα:

ένα δεκάωρο παράθυρο φαγητού, το οποίο ήταν διαχειρίσιμο για τους περισσότερους ανθρώπους, και βελτιωμένη διάθεση, επίπεδα ενέργειας και πείνα. Βρήκαμε για πρώτη φορά ότι όσοι ασκούνταν η χρονικά περιορισμένη διατροφή, αλλά δεν ήταν σταθερή καθημερινά, δεν είχε τις ίδιες θετικές επιπτώσεις στην υγεία με εκείνους που αφοσιώθηκαν καθημερινά”.

37.545 άτομα στην εφαρμογή ZOE Health ολοκλήρωσαν τη βασική περίοδο παρέμβασης των τριών εβδομάδων. Ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να τρώνε όπως θα τρώνε συνήθως την πρώτη εβδομάδα και στη συνέχεια να τηρήσουν ένα δεκάωρο παράθυρο φαγητού για δύο εβδομάδες. Περισσότεροι από 36.231 συμμετέχοντες επέλεξαν επιπλέον εβδομάδες και 27.371 χρήστες ταξινομήθηκαν ως ιδιαίτερα αφοσιωμένοι. Οι συμμετέχοντες με υψηλή δέσμευση ήταν 78% γυναίκες, με μέση ηλικία τα 60 και ΔΜΣ 25,6.

Οι συμμετέχοντες με μεγαλύτερο παράθυρο διατροφής πριν από την παρέμβαση είδαν ακόμη μεγαλύτερο όφελος για την υγεία τους. Η Kate Bermingham Ph.D., από το King’s College του Λονδίνου και το ZOE, είπε: “Αυτή η μελέτη προσθέτει στον αυξανόμενο όγκο στοιχείων που δείχνουν τη σημασία του τρόπου με τον οποίο τρώτε.

Ο αντίκτυπος της τροφής στην υγεία δεν είναι μόνο αυτό που τρώτε, αλλά η ώρα που επιλέγετε να καταναλώνετε τα γεύματά σας και η κατανάλωση παραθύρων είναι μια σημαντική διατροφική συμπεριφορά που μπορεί να είναι ευεργετική για την υγεία. Τα ευρήματα δείχνουν ότι δεν χρειάζεται να τρώμε συνέχεια. Πολλοί άνθρωποι θα αισθάνονται κορεσμένοι και θα χάσουν βάρος εάν περιορίσουν φαγητό σε ένα παράθυρο δέκα ωρών”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Λιγότερος ύπνος αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη στις γυναίκες

5 τροφές που έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη

Κατανόηση των πλεονεκτημάτων των προπονήσεων με νηστεία

Η διαλείπουσα νηστεία βοηθά όσους πάσχουν από διαβήτη τύπου 2

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

8 τροφές για υγιή πέψη

Πέψη διατροφή: Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ορισμένες τροφές είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες, καθώς περιέχουν φυτικές ίνες, ένζυμα και προβιοτικά που διευκολύνουν την πέψη και προλαμβάνουν δυσφορία,

Η πιο εύκολη νηστίσιμη συνταγή για φάβα

Φάβα: Η φάβα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ελληνικά όσπρια, με ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Ιδιαίτερα δημοφιλής στη Σαντορίνη, ξεχωρίζει για τη βελούδινη υφή και τη γλυκιά, γεμάτη γεύση της.

Close Icon