Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Healthy eating: Πώς θα ωθήσετε τα παιδιά σας να τρώνε περισσότερα φρούτα και λαχανικά;

Healthy eating: Πώς θα ωθήσετε τα παιδιά σας να τρώνε περισσότερα φρούτα και λαχανικά;

Healthy eating: Η διάρκεια του γεύματος είναι ένα από τα κεντρικά συστατικά ενός οικογενειακού γεύματος, το οποίο οι γονείς μπορούν να αλλάξουν για να βελτιώσουν τη διατροφή των παιδιών τους.


Τα παιδιά θα τρώνε περισσότερα φρούτα και λαχανικά εάν οι οικογένειες αφιερώνουν περισσότερο χρόνο για να φάνε γεύματα. Αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας νέας μελέτης της ψυχολόγου υγείας καθηγητή Jutta Mata από το Πανεπιστήμιο του Mannheim και του καθηγητή Ralph Hertwig, Διευθυντή στο Κέντρο Προσαρμοστικής Ορθολογικότητας του Ινστιτούτου Max Planck για την Ανθρώπινη Ανάπτυξη στο Βερολίνο.

Το πείραμά τους δείχνει ότι τα παιδιά θα τρώνε πολύ περισσότερα φρούτα και λαχανικά εάν μείνουν στο τραπέζι μόνο για δέκα λεπτά περισσότερο από το συνηθισμένο – 30 λεπτά συνολικά. Κατά μέσο όρο, έτρωγαν περίπου 100 γραμμάρια περισσότερα φρούτα και λαχανικά. Αυτό αντιπροσωπεύει περίπου μία από τις πέντε συνιστώμενες καθημερινές μερίδες φρούτων και λαχανικών και ισοδυναμεί με ένα μικρό μήλο ή μια μικρή πιπεριά. Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό JAMA Network Open.

«Αυτό το αποτέλεσμα έχει πρακτική σημασία για τη δημόσια υγεία, επειδή μια επιπλέον ημερήσια μερίδα φρούτων και λαχανικών μειώνει τον κίνδυνο καρδιομεταβολικής νόσου κατά 6 έως 7%,» εξηγεί ο καθηγητής Μάτα. «Για ένα τέτοιο αποτέλεσμα, πρέπει να υπάρχουν αρκετά φρούτα και λαχανικά στο τραπέζι – τα κομμάτια σε μέγεθος μπουκιάς είναι τα καλύτερα», προσθέτει η ψυχολόγος υγείας.

Στη μελέτη συμμετείχαν πενήντα ζευγάρια γονέων και 50 παιδιά. Ο μέσος όρος ηλικίας των παιδιών στη μελέτη ήταν οκτώ ετών και ο μέσος όρος ηλικίας των γονέων ήταν 43 ετών. Συμμετείχαν ισάριθμα αγόρια και κορίτσια. Στους συμμετέχοντες σερβίρεται ένα τυπικό γερμανικό δείπνο με ψωμί σε φέτες, αλλαντικά και τυρί καθώς και φρούτα και λαχανικά, κομμένα σε κομμάτια μεγέθους μπουκιάς.

“Η διάρκεια του γεύματος είναι ένα από τα κεντρικά συστατικά ενός οικογενειακού γεύματος, το οποίο οι γονείς μπορούν να αλλάξουν για να βελτιώσουν τη διατροφή των παιδιών τους. Είχαμε ήδη βρει υποδείξεις αυτής της σχέσης σε μια μετα-ανάλυση μελετών που εξετάζουν τα ποιοτικά συστατικά του υγιεινού οικογενειακά γεύματα Σε αυτή τη νέα πειραματική μελέτη, μπορέσαμε να αποδείξουμε μια πρώην μοναδική σχέση συσχέτισης», λέει ο Ralph Hertwig, Διευθυντής στο Κέντρο Προσαρμοστικής Ορθολογικότητας του Ινστιτούτου Max Planck για την Ανθρώπινη Ανάπτυξη.

Η μελέτη δείχνει επίσης ότι τα μεγαλύτερα οικογενειακά γεύματα δεν οδήγησαν τα παιδιά να τρώνε περισσότερο ψωμί ή αλλαντικά, αλλά επίσης δεν έτρωγαν περισσότερο επιδόρπιο. Οι ερευνητές υποθέτουν ότι τα κομμάτια των φρούτων και των λαχανικών σε μέγεθος μπουκιάς ήταν πιο εύκολο να καταναλωθούν και επομένως πιο δελεαστικά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Τα οφέλη της φράουλας για υγιές και λαμπερό δέρμα

Κάντε αποτοξίνωση μετά τις ημέρες του Πάσχα

Τι είναι το Gut Hacking και τι προτείνουν οι διαιτολόγοι;

Ποιες τροφές πρέπει να καταναλώνετε αν πάσχετε από παχυσαρκία;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Χάνουν τα λαχανικά τις βιταμίνες τους στο μαγείρεμα;

Λαχανικά: Το μαγείρεμα των λαχανικών είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους προετοιμασίας τους, αλλά υπάρχει η ανησυχία ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια βιταμινών και άλλων θρεπτικών συστατικών.

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

Αβοκάντο: Το αβοκάντο είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο, αλλά η επιλογή του σωστού μπορεί να είναι δύσκολη αν δεν ξέρετε τι να προσέξετε. Ακολουθούν μερικές συμβουλές

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

Close Icon