Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Healthy eating: Είναι καλό το καστανό ρύζι για εσάς;

Healthy eating: Είναι καλό το καστανό ρύζι για εσάς;

Healthy eating: Περιέχει περισσότερες φυτικές ίνες από το λευκό ρύζι και έχει συνδεθεί σε μελέτες με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, διαβήτη και αρκετών τύπων καρκίνου. Τι συμβαίνει με το αρσενικό όμως;


Το καστανό ρύζι είναι μια ποικιλία ρυζιού όπου αφαιρείται μόνο το εξωτερικό στρώμα. Είναι ένα δημητριακό ολικής αλέσεως, που διατηρεί το πίτουρο και το φύτρο. Λόγω αυτού, περιέχει φυσικά περισσότερες φυτικές ίνες από το λευκό ρύζι και έχει συνδεθεί σε μελέτες με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, διαβήτη και αρκετών τύπων καρκίνου. Όμως, με όλα τα καλά του, το καστανό ρύζι περιέχει επίσης υψηλότερες ποσότητες αρσενικού, σε σύγκριση με το λευκό ρύζι.

Το καστανό ρύζι θεωρείται συχνά ότι είναι μια πιο υγιεινή εναλλακτική από το λευκό ρύζι, καθώς είναι ολικής αλέσεως. Αυτό σημαίνει ότι περιέχει το πίτουρο, το φύτρο και το ενδοσπέρμιο του πυρήνα του ρυζιού, ενώ το λευκό ρύζι έχει αφαιρέσει το πίτουρο και το φύτρο κατά την επεξεργασία, αφήνοντας μόνο το αμυλούχο ενδοσπέρμιο. Μιλώντας για την περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, το καστανό ρύζι περιέχει περισσότερες φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα από το λευκό ρύζι, καθώς το πίτουρο και το φύτρο του πυρήνα του ρυζιού είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες Β και άλλα θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για τη γενική υγεία.

Το καστανό ρύζι είναι επίσης γνωστό ότι έχει σημαντική επίδραση σε άτομα με διαβήτη. Εάν έχετε διαβήτη, το καστανό ρύζι είναι ένα ευεργετικό συμπλήρωμα σε μια ισορροπημένη διατροφή. Ωστόσο, είναι σημαντικό να παρακολουθείτε τα μεγέθη των μερίδων και να γνωρίζετε πώς αυτό το τρόφιμο επηρεάζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Η υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες του καστανού ρυζιού έχει βρεθεί ότι μειώνει σημαντικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μετά το γεύμα σε υπέρβαρα άτομα και άτομα με διαβήτη τύπου 2.

Σε σύγκριση με το λευκό ρύζι, έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη, που σημαίνει ότι το σάκχαρο (ή η γλυκόζη) στο αίμα αυξάνεται πιο αργά, καθιστώντας το καλύτερη επιλογή για άτομα που προσπαθούν να ελέγξουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους. Ωστόσο, έχει υψηλότερα επίπεδα αρσενικού σε σύγκριση με το λευκό. Είναι εντάξει αν το καστανό ρύζι καταναλώνεται σε μικρότερες ποσότητες, αλλά μπορεί να είναι επιβλαβές εάν καταναλώνεται σε μεγαλύτερες ποσότητες.

Τα επίπεδα αρσενικού στο καστανό ρύζι είναι μεγαλύτερα από ό,τι στο λευκό ρύζι. Η κατανάλωση καστανού ρυζιού σε μέτριες ποσότητες είναι απολύτως εντάξει! Η λευκή μορφή ρυζιού μπορεί να είναι προτιμότερη εάν τείνετε να καταναλώνετε πολύ. Τα επίπεδα αρσενικού μπορούν να μειωθούν με το πλύσιμο και το βράσιμο του ρυζιού με πολύ γλυκό νερό. Αυτή η τεχνική είναι αποτελεσματική τόσο για το λευκό όσο και για το καστανό ρύζι.

Τα δημητριακά ολικής αλέσεως όπως το καστανό ρύζι περιέχουν επίσης μια ένωση, το φυτικό οξύ, που συνδέεται με μέταλλα και εμποδίζει την απορρόφησή τους από το σώμα. Μια βέλτιστη διατροφή είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και μας παρέχει τη σωστή ποσότητα και ισορροπία μακροθρεπτικών συστατικών, καθώς και ένα βέλτιστο επίπεδο μικροθρεπτικών συστατικών. Γεμίζοντας μια μεγάλη μερίδα των γευμάτων σας με καστανό ρύζι, αφήνετε λιγότερο χώρο για εναλλακτικές λύσεις με περισσότερα θρεπτικά συστατικά, όπως τα λαχανικά.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Μαγειρίτσα: Μια εναλλακτική light συνταγή με κοτόπουλο

Ρύζι: Ποιο είναι το πιο υγιεινό ρύζι για τη διατροφή μας;

Ποια φαγητά μειώνουν την αρτηριακή πίεση;

Η χορτοφαγική διατροφή αλλάζει το μεταβολισμό μας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Χάνουν τα λαχανικά τις βιταμίνες τους στο μαγείρεμα;

Λαχανικά: Το μαγείρεμα των λαχανικών είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους προετοιμασίας τους, αλλά υπάρχει η ανησυχία ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια βιταμινών και άλλων θρεπτικών συστατικών.

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

Αβοκάντο: Το αβοκάντο είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο, αλλά η επιλογή του σωστού μπορεί να είναι δύσκολη αν δεν ξέρετε τι να προσέξετε. Ακολουθούν μερικές συμβουλές

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

Close Icon