Υψηλή χοληστερόλη: Η βρώμη περιέχει υψηλές διαλυτές φυτικές ίνες που κρατούν την παρουσία της κακής χοληστερόλης στην κυκλοφορία του αίματός σας χαμηλή.
Η χοληστερόλη είναι απαραίτητη για το σώμα για να εκτελεί σωστά τις καθημερινές μας λειτουργίες. Αλλά αν υπερβεί το συνιστώμενο επίπεδο, μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή νόσο. Ωστόσο, εξαρτάται από τον τύπο της χοληστερόλης. Για παράδειγμα, η HDL είναι μια καλή χοληστερόλη που καθαρίζει το αίμα σας από την περιεκτικότητα σε κακή χοληστερόλη και τη φέρνει στο συκώτι σας για να ξεπλυθεί από το σώμα. Έτσι, οι άνθρωποι πρέπει να τρώνε όλα τα σωστά είδη τροφών για να αυξήσουν την HDL στο σώμα. Ακολουθεί ένας οδηγός για να σας διδάξει αυτές τις επιλογές τροφίμων και συμβουλές για να τρώτε σωστά. Συνέχισε λοιπόν να διαβάζεις!
Ποιες είναι οι 10 τροφές για την αύξηση της HDL;
Ορισμένα τρόφιμα έχουν υψηλή διατροφική χοληστερόλη, όπως τα ζωικά προϊόντα. Η κατανάλωση αυτών των ειδών έχει τρομερή επίδραση στα επίπεδα HDL σας. Ωστόσο, κάνοντας τις σωστές επιλογές, μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει τροφές για την αύξηση της HDL. Οι επιλογές μπορεί να περιλαμβάνουν:
Πλιγούρι βρώμης
Η βρώμη περιέχει υψηλές διαλυτές φυτικές ίνες που κρατούν την παρουσία της κακής χοληστερόλης στην κυκλοφορία του αίματός σας χαμηλή. Στην πραγματικότητα, αυτές οι διαλυτές ίνες είναι σε μορφή βήτα-γλυκάνης. Είναι η ίνα που συνδέεται με τη μείωση της LDL χοληστερόλης. Έτσι, για να διατηρήσετε ένα υγιές επίπεδο, βεβαιωθείτε ότι έχετε τουλάχιστον 3 γραμμάρια βήτα-γλυκάνης την ημέρα. Μπορείτε να το αποκτήσετε πίνοντας 3/4 του φλιτζανιού ξηρή βρώμη.
Αβοκάντο
Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να βελτιώσετε το πρωινό σας τοστ, αλλά το αβοκάντο είναι μια από τις καλύτερες τροφές για την αύξηση της HDL. Είναι γεμάτα με μονοακόρεστες φυτικές ίνες και λίπη και έχουν πολλά οφέλη για την υγεία. Όταν τα καταναλώνετε, βοηθά στον καθαρισμό της LDL χοληστερόλης που υπάρχει στο αίμα και την αντικαθιστά με HDL. Ένας από τους νόστιμους τρόπους για να έχετε αβοκάντο είναι το χούμους αβοκάντο, το γουακαμόλε και το κρεμώδες και γλυκό smoothie σπανάκι-αβοκάντο.
Μούρα
Τα μούρα, είτε πρόκειται για φράουλες, βατόμουρα, cranberries ή βατόμουρα, είναι το κέντρο των αντιοξειδωτικών ενώσεων. Αυτό σημαίνει λοιπόν ότι εάν καταναλώνετε μούρα, λαμβάνετε αρκετά φαινολικά οξέα, ανθοκυανίνη, καροτενοειδή, στιλβένια, τανίνες κ.λπ., τα οποία συνδέονται άμεσα με αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα και υγιή επίπεδα χοληστερόλης. Ανακατέψτε τα λοιπόν με το smoothie ή το παρφέ γιαουρτιού σας για μια υγιεινή επιλογή πρωινού. Από την άλλη, μπορείτε να το βάλετε και στη σαλάτα σας.
Ελαιόλαδο
Μια άλλη πηγή τροφής για την ενίσχυση της HDL είναι να προσθέσετε ελαιόλαδο στη διατροφή σας. Αποτελεί βασική τροφή της μεσογειακής διατροφής για συγκεκριμένο λόγο. Με άλλα λόγια, η ένωση είναι γεμάτη ελαϊκό οξύ, μια αντιφλεγμονώδη ένωση που βοηθά στη μείωση των καρδιακών προβλημάτων. Η έρευνα μάλιστα λέει ότι η ένωση Elenolide στο ελαιόλαδο μειώνει επίσης τον κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης και προλαμβάνει το εγκεφαλικό. Έτσι, κάθε φορά που μαγειρεύετε ή ετοιμάζετε ένα ντρέσινγκ σαλάτας, χρησιμοποιήστε ελαιόλαδο αντί για το κανονικό εξευγενισμένο λάδι σας.
Κακάο ή μαύρη σοκολάτα
Αυτή είναι μια από τις αγαπημένες επιλογές για πολλούς που επιλέγουν τροφές για την αύξηση των επιπέδων HDL. Στην πραγματικότητα, όχι μόνο αυξάνει τα επίπεδα HDL αλλά μειώνει και τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης στο αίμα σας. Η διαδικασία είναι απλή, το κακάο ή η μαύρη σοκολάτα εμποδίζουν την οξείδωση της LDL. Ως αποτέλεσμα, αποφεύγει και τις καρδιακές παθήσεις. Ωστόσο, βεβαιωθείτε ότι δεν το καταναλώνετε ως ζεστή σοκολάτα με ζάχαρη με σαντιγί. Αντίθετα, ανακατέψτε τη σκόνη κακάο στο πρωινό σας γιαούρτι ή βρώμη. Επίσης, εάν επιλέξετε την επιλογή μαύρης σοκολάτας, ελέγξτε τη λίστα περιεχομένου. Θα πρέπει να περιέχει 75% κακάο.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον ΚόσμοΑκολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube