Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

H πανδημία επιτάσσει αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες

H πανδημία επιτάσσει αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες


Για διατηρήσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα ισχυρό είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε τώρα, καθώς η πανδημία του κορoναϊού συνεχίζεται.
 
Τρώτε αλόγιστα αλάτι
 
Μπορείτε να συσχετίσετε την περίσσεια νατρίου με προβλήματα όπως η κατακράτηση υγρών και η υψηλή αρτηριακή πίεση. Αλλά μια νέα μελέτη από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Βόννης που διεξάγεται σε ανθρώπους και ποντίκια καταλήγει στο συμπέρασμα, ότι το υπερβολικό αλάτι μπορεί να οδηγήσει σε ένα μειωμένο ανοσοποιητικό σύστημα.
 
Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες για τους Αμερικανούς η συνιστώμενη ημερήσια δόση νατρίου είναι κάτω από 2.300 mg ημερησίως για υγιείς ενήλικες, μικρότερη από την πραγματική μέση πρόσληψη 3.440 mg ημερησίως.
Σύμφωνα με το CDC, περισσότερο από το 70% της κατανάλωσης νατρίου των Αμερικανών προέρχεται από επεξεργασμένα τρόφιμα . Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο καλύτερος τρόπος για να περιορίσετε την πρόσληψη σας είναι να περιορίσετε προϊόντα υψηλής επεξεργασίας, όπως κονσερβοποιημένη σούπα και κατεψυγμένη πίτσα. Ελέγξτε τα mg νατρίου ανά δόση στις ετικέτες τροφίμων. Ένα κουταλάκι του γλυκού επιτραπέζιου αλατιού περιέχει 2.300 mg νατρίου.
 
Κατανάλωση υπερβολικής ζάχαρης
 
Η μείωση της πλεονάζουσας προστιθέμενης ζάχαρης είναι μια έξυπνη ιδέα για διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένης της καλής ψυχικής υγείας. Είναι επίσης ωφέλιμο για την υποστήριξη της ανοσίας. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The American Journal of Clinical Nutrition διαπίστωσε ότι μετά από μια ολονύκτια νηστεία, οι άνθρωποι που έτρωγαν 100 γραμμάρια ζάχαρης παρουσίασαν μείωση της ικανότητας των κυττάρων του ανοσοποιητικού να αντιμετωπίσουν τα βακτηρίδια.
 
Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσετε εντελώς τη ζάχαρη, αλλά αποφεύγοντας την υπερβολική κατανάλωση, είναι ένας αξιόλογος στόχος. Η American Heart Association συνιστά να περιοριστεί η προστιθέμενη ζάχαρη – το είδος που προστίθεται στα τρόφιμα από εσάς ή από έναν κατασκευαστή – σε όχι περισσότερα από 6 κουταλάκια του γλυκού ανά ημέρα για τις γυναίκες και εννέα για τους άνδρες. Ένα κουταλάκι του γλυκού ισούται με τέσσερα γραμμάρια πρόσθετης ζάχαρης, δηλαδή 24 και 36 γραμμάρια πρόσθετης ζάχαρης αντίστοιχα για γυναίκες και άνδρες καθημερινά.
 
Δεν τρώτε φυτικές ίνες
Οι φυτικές ίνες υποστηρίζουν την καλή υγεία του πεπτικού συστήματος και βοηθούν στην καταπολέμηση των βακτηρίων του εντέρου με τρόπους που ενισχύουν τόσο την ανοσία όσο και τη διάθεση. Οι έρευνες δείχνουν ότι η υψηλότερη πρόσληψη διαιτητικών ινών και πρεβιοτικών υποστηρίζει την ανοσολογική λειτουργία, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας από ιούς . Ωστόσο, μόνο το 5% των Αμερικανών καταναλώνει το συνιστώμενο ημερήσιο στόχο τουλάχιστον 25 γραμμάρια ημερησίως για τις γυναίκες και 38 γραμμάρια για τους άνδρες.
 
Δεν τρώτε αρκετά πράσινα λαχανικά
Τα πράσινα λαχανικά παρέχουν βασικές θρεπτικές ουσίες που είναι γνωστό ότι βοηθούν στην ανοσολογική λειτουργία, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών Α και C, καθώς και του φυλλικού οξέος. Τα πράσινα λαχανικά προσφέρουν επίσης βιοδραστικές ενώσεις που απελευθερώνουν ένα χημικό σήμα που βελτιστοποιεί την ανοσία στο έντερο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Οι απαραίτητες τροφές σε περιόδους νηστείας 

Βραδινά γεύματα: Πώς επηρεάζουν τη γλυκόζη και αυξάνουν τους κινδύνους διαβήτη

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους.

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Close Icon