Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

H αρχή του καφέ: Πώς και από ποιον εφευρέθηκε ο καφές;

H αρχή του καφέ: Πώς και από ποιον εφευρέθηκε ο καφές;

H αρχή του καφέ: Η προέλευση του καφέ είναι γεμάτη μύθους και ιστορία, με τον πιο δημοφιλή θρύλο να αποδίδει την ανακάλυψή του σε έναν Αιθίοπα κτηνοτρόφο με το όνομα Kaldi τον 9ο αιώνα.



Η προέλευση του καφέ είναι γεμάτη μύθους και ιστορία, με τον πιο δημοφιλή θρύλο να αποδίδει την ανακάλυψή του σε έναν Αιθίοπα κτηνοτρόφο με το όνομα Kaldi τον 9ο αιώνα. Σύμφωνα με την ιστορία, ο Kaldi παρατήρησε ότι οι κατσίκες του έγιναν εξαιρετικά ενεργητικές αφού έφαγε τα κόκκινα μούρα από ένα συγκεκριμένο δέντρο. Ενδιαφερόμενος από τη συμπεριφορά τους, δοκίμασε ο ίδιος τα μούρα και γνώρισε παρόμοια ώθηση σε ενέργεια.


Ο Kaldi μοιράστηκε τα ευρήματά του σε ένα τοπικό μοναστήρι, όπου οι μοναχοί πειραματίστηκαν με τα μούρα και διαπίστωσαν ότι μπορούσαν να τους βοηθήσουν να μείνουν ξύπνιοι κατά τη διάρκεια πολλών ωρών προσευχής. Οι μοναχοί άρχισαν να στεγνώνουν και να βράζουν τα μούρα για να δημιουργήσουν ένα ποτό, θέτοντας έτσι τις βάσεις για τον καφέ που γνωρίζουμε σήμερα.

Η καλλιέργεια και το εμπόριο του καφέ ξεκίνησε στην Αραβική Χερσόνησο. Τον 15ο αιώνα, ο καφές καλλιεργούνταν στην Υεμένη περιοχή της Αραβίας και τον 16ο αιώνα ήταν γνωστός στην Περσία, την Αίγυπτο, τη Συρία και την Τουρκία. Τα καφενεία, γνωστά ως qahveh khaneh, άρχισαν να εμφανίζονται σε πόλεις σε όλη την Εγγύς Ανατολή. Αυτά τα μέρη έγιναν γρήγορα κέντρα κοινωνικής δραστηριότητας και επικοινωνίας, όπως τα σημερινά καφενεία.

Η εξάπλωση του καφέ στην Ευρώπη σημειώθηκε τον 17ο αιώνα. Αρχικά αντιμετώπισε καχυποψία και ονομάστηκε «πικρή εφεύρεση του Σατανά» από ορισμένους κληρικούς, ο καφές κέρδισε γρήγορα δημοτικότητα. Το 1615, Βενετοί έμποροι έφεραν τον καφέ στην Ευρώπη, όπου εξαπλώθηκε σε όλη την ήπειρο. Στα μέσα του 17ου αιώνα, υπήρχαν πολλά καφενεία στην Αγγλία, την Αυστρία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ολλανδία. Αυτά τα καφενεία έγιναν κόμβοι διανοητικής συζήτησης, κερδίζοντας το παρατσούκλι “πανεπιστήμια της δεκάρας”, επειδή στην τιμή μιας δεκάρας, μπορούσε κανείς να αγοράσει ένα φλιτζάνι καφέ και να συμμετάσχει σε διεγερτική συζήτηση.

Η σύγχρονη μέθοδος παρασκευής καφέ, συμπεριλαμβανομένου του καβουρδίσματος κόκκων και της παρασκευής τους, εξελίχθηκε με την πάροδο του χρόνου. Μέχρι τον 18ο αιώνα, η καλλιέργεια του καφέ είχε εξαπλωθεί στην Καραϊβική, την Κεντρική και τη Νότια Αμερική, εδραιώνοντας την παγκόσμια δημοτικότητά του.

Συνοψίζοντας, ενώ η ακριβής προέλευση του καφέ είναι τυλιγμένη σε θρύλους, το ταξίδι του από τα υψίπεδα της Αιθιοπίας σε ένα παγκοσμίως αγαπημένο ρόφημα είναι μια συναρπαστική ιστορία πολιτιστικής ανταλλαγής, εμπορίου και γαστρονομικής εξέλιξης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ένα από τα πιο νόστιμα γλυκά με γεύση καπουτσίνο

Πώς ο καφές προστατεύει από τον καρκίνο και τις καρδιακές παθήσεις;

Ένα πεντανόστιμο γλυκό που έχει σαν βασικό συστατικό τον καφέ

Κίνδυνος δηλητηρίασης από υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Ασβέστιο: Υγιεινά ροφήματα για ισχυρά οστά

Ασβέστιο: Το ασβέστιο είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέταλλα για το σώμα, καθώς συμβάλλει στην υγεία των οστών, των δοντιών, του νευρικού συστήματος και της καρδιοαγγειακής λειτουργίας.

Αχλάδια: Πέντε λόγοι για να τρώτε περισσότερα

Τα αχλάδια είναι εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, οι οποίες βοηθούν στην πέψη και προάγουν την υγεία του εντέρου. Μόνο ένα μέτριο αχλάδι περιέχει περίπου 5-6 γραμμάρια φυτικών ινών, που συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης και της γλυκόζης στο αίμα, ενώ βοηθούν στην αίσθηση κορεσμού.

Close Icon