Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Granola: Φτιάξτε πεντανόστιμη σπιτική granola με λίγα υλικά και πολύ μεράκι

Granola: Φτιάξτε πεντανόστιμη σπιτική granola με λίγα υλικά και πολύ μεράκι

Granola: Η σπιτική γκρανόλα είναι αρκετά υγιεινή, χωρίς πολλά πρόσθετα και περιττές θερμίδες. Φτιάξτε την και απολαύστε ένα υπέροχο πρωινό με το γάλα ή το γιαούρτι της επιλογής σας.


Αν αγαπάτε τη granola, πρέπει να ξέρετε ότι υπάρχει μια «βασική» συνταγή. Αυτή είναι και η καλύτερη και πιο εύκολη συνταγή που έχετε φτιάξει ποτέ. Στην πραγματικότητα θα σας αρέσει τόσο πολύ αυτή η συνταγή που θα γίνει για εσάς ένα υπέροχο σνακ ή πρωινό. Το μόνο που θα χρειαστεί να προσθέσετε είναι γάλα της επιλογής σας και ίσως μερικά φρέσκα φρούτα. Αποθηκεύεται για αρκετό καιρό και αυτό είναι κάτι επίσης που το κάνει ένα υπέροχο σπιτικό δώρο. Μόλις δοκιμάσετε τη σπιτική γκρανόλα, δεν θα επιστρέψετε ποτέ στις έτοιμες γκρανόλα που αγοράζετε από τα καταστήματα. Στην συνταγή χρησιμοποιούνται βασικά προϊόντα τροφοδοσίας που μπορείτε πολύ εύκολα να βρείτε. Ξεκινήστε αυτή τη συνταγή τουλάχιστον 6 ώρες νωρίτερα.

Τα συστατικά είναι:

  • 1/2 φλιτζάνι (80 γρ.) ολόκληρα ασπρισμένα αμύγδαλα
  • 1/2 φλιτζάνι (80 γρ.) αμύγδαλα με φλούδα
  • 260 γρ. βρώμη σε ρολό
  • 450 γρ. χουρμάδες χωρίς κουκούτσι
  • 2 κουταλιές της σούπας λάδι καρύδας ή ελαιόλαδο
  • 1/2 φλιτζάνι (140 γρ.) φυστικοβούτυρο ή βούτυρο αμυγδάλου
  • 150 γρ. σιρόπι σφενδάμου
  • 40 γρ. μέλι
  • 100 γρ. αποξηραμένα φρούτα όπως κράνμπερι, σταφίδες ή σουλτανίνα
  • 2 κουταλιές της σούπας αλεσμένη κανέλα
  • 2 κουταλιές της σούπας εκχύλισμα βανίλιας
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι

Η μέθοδος που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για την παρασκευή του είναι πολύ απλή. Ακολουθήστε τα εξής βήματα:

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Λαδώνουμε τη βάση και τα πλαϊνά ενός τετράγωνου ταψιού βάθους και στρώνουμε με αντικολλητικό χαρτί.
  2. Καβουρδίζουμε τα αμύγδαλα και τη βρώμη σε ξεχωριστούς δίσκους, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, για 8-10 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
  3. Ταυτόχρονα, βάλτε τους χουρμάδες σε έναν επεξεργαστή τροφίμων και πολτοποιήστε μέχρι να έχετε μια ημίλευκη πάστα μπορείτε αν θέλετε να αφήσετε μικρά κομμάτια.
  4. Αναμίξτε το λάδι, το βούτυρο ξηρών καρπών, το σιρόπι σφενδάμου και το μέλι σε μια μέτρια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και μαγειρέψτε. Ανακατέψτε συχνά για 2-3 λεπτά μέχρι να ενωθούν. Ρίχνουμε έπειτα και τον χουρμά και ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να λιώσει και να ενωθεί ο χουρμάς. Αποσύρουμε αμέσως από τη φωτιά. Αφήνουμε στην άκρη και κρατάμε ζεστό.
  5. Βάλτε τα αποξηραμένα φρούτα, τη βρώμη, τα αμύγδαλα, την κανέλα, 1 κουταλάκι του γλυκού θαλασσινό αλάτι, τη βανίλια και το ξύσμα πορτοκαλιού σε ένα μεγάλο μπολ ανθεκτικό στη θερμότητα και ανακατέψτε μέχρι να ενωθούν. Προσθέστε το μείγμα χουρμά και το βούτυρο ξηρών καρπών και χρησιμοποιώντας μια λαστιχένια σπάτουλα, ανακατέψτε μέχρι να ενωθούν καλά.
  6. Πιέστε το μείγμα γκρανόλα στον δίσκο που έχετε προετοιμάσει. Σκεπάστε και βάλτε το στο ψυγείο για 6-8 ώρες μέχρι να δέσει πλήρως. Έπειτα κόψτε τα σε σχήματα ή μεγέθη που θέλετε για να τα σερβίρετε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Είναι η γκρανόλα υγιεινή επιλογή πρωινού;

Μαθαίνουμε να φτιάχνουμε φασολάκια almondine με τραγανά αμύγδαλα

Οι ξηροί καρποί βοηθούν την ισορροπημένη διατροφή

Μια χειμωνιάτικη συνταγή για ζυμαρικά με αμύγδαλο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

Αβοκάντο: Το αβοκάντο είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο, αλλά η επιλογή του σωστού μπορεί να είναι δύσκολη αν δεν ξέρετε τι να προσέξετε. Ακολουθούν μερικές συμβουλές

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

8 τροφές για υγιή πέψη

Πέψη διατροφή: Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ορισμένες τροφές είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες, καθώς περιέχουν φυτικές ίνες, ένζυμα και προβιοτικά που διευκολύνουν την πέψη και προλαμβάνουν δυσφορία,

Close Icon