Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Granola: Φτιάξτε πεντανόστιμη σπιτική granola με λίγα υλικά και πολύ μεράκι

Granola: Φτιάξτε πεντανόστιμη σπιτική granola με λίγα υλικά και πολύ μεράκι

Granola: Η σπιτική γκρανόλα είναι αρκετά υγιεινή, χωρίς πολλά πρόσθετα και περιττές θερμίδες. Φτιάξτε την και απολαύστε ένα υπέροχο πρωινό με το γάλα ή το γιαούρτι της επιλογής σας.



Αν αγαπάτε τη granola, πρέπει να ξέρετε ότι υπάρχει μια «βασική» συνταγή. Αυτή είναι και η καλύτερη και πιο εύκολη συνταγή που έχετε φτιάξει ποτέ. Στην πραγματικότητα θα σας αρέσει τόσο πολύ αυτή η συνταγή που θα γίνει για εσάς ένα υπέροχο σνακ ή πρωινό. Το μόνο που θα χρειαστεί να προσθέσετε είναι γάλα της επιλογής σας και ίσως μερικά φρέσκα φρούτα. Αποθηκεύεται για αρκετό καιρό και αυτό είναι κάτι επίσης που το κάνει ένα υπέροχο σπιτικό δώρο. Μόλις δοκιμάσετε τη σπιτική γκρανόλα, δεν θα επιστρέψετε ποτέ στις έτοιμες γκρανόλα που αγοράζετε από τα καταστήματα. Στην συνταγή χρησιμοποιούνται βασικά προϊόντα τροφοδοσίας που μπορείτε πολύ εύκολα να βρείτε. Ξεκινήστε αυτή τη συνταγή τουλάχιστον 6 ώρες νωρίτερα.


Τα συστατικά είναι:

  • 1/2 φλιτζάνι (80 γρ.) ολόκληρα ασπρισμένα αμύγδαλα
  • 1/2 φλιτζάνι (80 γρ.) αμύγδαλα με φλούδα
  • 260 γρ. βρώμη σε ρολό
  • 450 γρ. χουρμάδες χωρίς κουκούτσι
  • 2 κουταλιές της σούπας λάδι καρύδας ή ελαιόλαδο
  • 1/2 φλιτζάνι (140 γρ.) φυστικοβούτυρο ή βούτυρο αμυγδάλου
  • 150 γρ. σιρόπι σφενδάμου
  • 40 γρ. μέλι
  • 100 γρ. αποξηραμένα φρούτα όπως κράνμπερι, σταφίδες ή σουλτανίνα
  • 2 κουταλιές της σούπας αλεσμένη κανέλα
  • 2 κουταλιές της σούπας εκχύλισμα βανίλιας
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι

Η μέθοδος που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για την παρασκευή του είναι πολύ απλή. Ακολουθήστε τα εξής βήματα:

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Λαδώνουμε τη βάση και τα πλαϊνά ενός τετράγωνου ταψιού βάθους και στρώνουμε με αντικολλητικό χαρτί.
  2. Καβουρδίζουμε τα αμύγδαλα και τη βρώμη σε ξεχωριστούς δίσκους, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, για 8-10 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
  3. Ταυτόχρονα, βάλτε τους χουρμάδες σε έναν επεξεργαστή τροφίμων και πολτοποιήστε μέχρι να έχετε μια ημίλευκη πάστα μπορείτε αν θέλετε να αφήσετε μικρά κομμάτια.
  4. Αναμίξτε το λάδι, το βούτυρο ξηρών καρπών, το σιρόπι σφενδάμου και το μέλι σε μια μέτρια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και μαγειρέψτε. Ανακατέψτε συχνά για 2-3 λεπτά μέχρι να ενωθούν. Ρίχνουμε έπειτα και τον χουρμά και ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να λιώσει και να ενωθεί ο χουρμάς. Αποσύρουμε αμέσως από τη φωτιά. Αφήνουμε στην άκρη και κρατάμε ζεστό.
  5. Βάλτε τα αποξηραμένα φρούτα, τη βρώμη, τα αμύγδαλα, την κανέλα, 1 κουταλάκι του γλυκού θαλασσινό αλάτι, τη βανίλια και το ξύσμα πορτοκαλιού σε ένα μεγάλο μπολ ανθεκτικό στη θερμότητα και ανακατέψτε μέχρι να ενωθούν. Προσθέστε το μείγμα χουρμά και το βούτυρο ξηρών καρπών και χρησιμοποιώντας μια λαστιχένια σπάτουλα, ανακατέψτε μέχρι να ενωθούν καλά.
  6. Πιέστε το μείγμα γκρανόλα στον δίσκο που έχετε προετοιμάσει. Σκεπάστε και βάλτε το στο ψυγείο για 6-8 ώρες μέχρι να δέσει πλήρως. Έπειτα κόψτε τα σε σχήματα ή μεγέθη που θέλετε για να τα σερβίρετε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Είναι η γκρανόλα υγιεινή επιλογή πρωινού;

Μαθαίνουμε να φτιάχνουμε φασολάκια almondine με τραγανά αμύγδαλα

Οι ξηροί καρποί βοηθούν την ισορροπημένη διατροφή

Μια χειμωνιάτικη συνταγή για ζυμαρικά με αμύγδαλο

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους.

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Close Icon