Granola: Με λίγα μόνο υλικά και λίγο χρόνο, μπορείτε να δημιουργήσετε μια νόστιμη γκρανόλα προσαρμοσμένη στα γούστα και τις διατροφικές σας ανάγκες.
Η Granola είναι ένα ευέλικτο και θρεπτικό σνακ που φτιάχνεται εύκολα στο σπίτι. Με λίγα μόνο υλικά και λίγο χρόνο, μπορείτε να δημιουργήσετε μια νόστιμη γκρανόλα προσαρμοσμένη στα γούστα και τις διατροφικές σας ανάγκες. Εδώ είναι ένας οδηγός βήμα προς βήμα για να φτιάξετε τη δική σας γκρανόλα.
Συστατικά
Βάση:
3 φλιτζάνια βρώμη
1 φλιτζάνι ξηροί καρποί (αμύγδαλα, καρύδια, πεκάν ή μείγμα)
Γλυκαντικά:
1/3 φλιτζάνι μέλι ή σιρόπι σφενδάμου
1/4 φλιτζανιού καστανή ζάχαρη (προαιρετικά, για επιπλέον γλυκύτητα)
Συνδετικά και λάδια:
1/3 φλιτζάνι λάδι καρύδας ή ελαιόλαδο
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Πρόσθετα:
1 φλιτζάνι αποξηραμένα φρούτα (σταφίδες, κράνμπερι, βερίκοκα ψιλοκομμένα)
1/2 φλιτζάνι σπόροι (chia, λινάρι, κολοκύθα ή ηλίανθος)
Οδηγίες:
- Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 165°C. Στρώνουμε ένα μεγάλο ταψί με λαδόκολλα.
- Σε ένα μεγάλο μπολ, συνδυάστε τη βρώμη, τους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους.
- Σε μια μικρή κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά, ζεσταίνουμε το μέλι ή το σιρόπι σφενδάμου και το λάδι καρύδας μέχρι να λιώσουν. Αποσύρουμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε το εκχύλισμα βανίλιας και το αλάτι.
- Ρίχνουμε τα υγρά υλικά πάνω στα στεγνά υλικά. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να επικαλυφθούν ομοιόμορφα όλα τα ξηρά υλικά.
- Απλώστε το μείγμα ομοιόμορφα στο έτοιμο ταψί. Ψήνετε για 20-30 λεπτά, ανακατεύοντας κάθε 10 λεπτά για να εξασφαλίσετε ομοιόμορφο ψήσιμο. Παρακολουθήστε προσεκτικά προς το τέλος για να αποφύγετε το κάψιμο. Η γκρανόλα σας πρέπει να είναι χρυσοκαφέ και αρωματική.
- Μόλις ψηθεί, βγάζουμε τη γκρανόλα από το φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει εντελώς πάνω στο ταψί. Αφού κρυώσει, ρίχνουμε μέσα τα αποξηραμένα φρούτα.
- Μεταφέρετε τη γκρανόλα σε ένα αεροστεγές δοχείο. Μπορεί να αποθηκευτεί σε θερμοκρασία δωματίου έως και δύο εβδομάδες.
Συμβουλές:
Προσαρμόστε τη γκρανόλα σας με μπαχαρικά όπως κανέλα ή μοσχοκάρυδο.
Προσθέστε νιφάδες καρύδας ή κομματάκια σοκολάτας μετά το ψήσιμο για επιπλέον γεύση.
Για πιο σφιχτή υφή, πιέστε τη γκρανόλα προς τα κάτω με μια σπάτουλα πριν την ψήσετε.
Η δημιουργία της δικής σας granola επιτρέπει την ατελείωτη προσαρμογή, διασφαλίζοντας ότι κάθε παρτίδα είναι μοναδική και προσαρμοσμένη στις προτιμήσεις σας. Απολαύστε το ως δημητριακό πρωινού, επικάλυψη γιαουρτιού ή ένα υγιεινό σνακ εν κινήσει.
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube