Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Γλυκοπατάτα Θερμίδες: Το λαχανικό που θα απογειώσει την υγεία σου

Γλυκοπατάτα Θερμίδες: Το λαχανικό που θα απογειώσει την υγεία σου

Γλυκοπατάτα Θερμίδες: Είναι πλούσια σε ένα αντιοξειδωτικό που ονομάζεται βήτα καροτίνη, το οποίο είναι πολύ αποτελεσματικό στην αύξηση των επιπέδων βιταμίνης Α στο αίμα, ιδιαίτερα στα παιδιά.


Η γλυκοπατάτα (Ipomoea batatas) είναι ένας υπόγειος κονδύλος. Οι γλυκοπατάτες είναι θρεπτικές, πλούσιες σε φυτικές ίνες, πολύ υγιεινές και νόστιμες. Μπορούν να καταναλωθούν ως βραστά, ψητά, στον ατμό ή τηγανητά λαχανικά. Οι γλυκοπατάτες είναι συνήθως πορτοκαλιές αλλά βρίσκονται και σε άλλα χρώματα, όπως λευκό, κόκκινο, ροζ, μοβ, κίτρινο και μοβ. Σε ορισμένα μέρη της Βόρειας Αμερικής, οι γλυκοπατάτες ονομάζονται γιαμ. Ωστόσο, αυτό είναι ένα ψευδές όνομα επειδή τα γιαμ είναι ένα διαφορετικό είδος. Οι γλυκοπατάτες σχετίζονται μόνο μακρινά με τις κανονικές πατάτες.

Τα διατροφικά στοιχεία για 100 γραμμάρια ωμών γλυκοπατάτων είναι:

  • Θερμίδες: 86
  • Νερό: 77%
  • Πρωτεΐνη: 1,6 γραμμάρια
  • Υδατάνθρακες: 20,1 γραμμάρια
  • Ζάχαρη: 4,2 γραμμάρια
  • Ίνες: 3 γραμμάρια
  • Λίπος: 0,1 γραμμάρια

 

Οι γλυκοπατάτες σχετίζονται με πολλαπλά οφέλη, όπως η πρόληψη ανεπάρκειας βιταμίνης Α. Καθώς η βιταμίνη Α παίζει σημαντικό ρόλο στο σώμα σας, η ανεπάρκεια σε αυτό το βασικό θρεπτικό συστατικό είναι ένα σημαντικό ζήτημα δημόσιας υγείας σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες. Η ανεπάρκεια μπορεί να προκαλέσει προσωρινή και μόνιμη βλάβη στα μάτια σας και ακόμη και να οδηγήσει σε τύφλωση. Μπορεί επίσης να καταστείλει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και να αυξήσει τη θνησιμότητα, ειδικά στα παιδιά και τις έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες. Οι γλυκοπατάτες είναι μια εξαιρετική πηγή εξαιρετικά απορροφήσιμου βήτα καροτένιου, το οποίο το σώμα σας μπορεί να μετατρέψει σε βιταμίνη Α.

 Η ένταση του κίτρινου ή πορτοκαλιού χρώματος της γλυκοπατάτας συνδέεται άμεσα με την περιεκτικότητά της σε βήτα καροτίνη. Οι πορτοκαλιές γλυκοπατάτες έχουν αποδειχθεί ότι αυξάνουν τα επίπεδα βιταμίνης Α στο αίμα περισσότερο από άλλες πηγές β-καροτένης, καθώς περιέχουν μια εξαιρετικά απορροφήσιμη ποικιλία αυτού του θρεπτικού συστατικού. Αυτό καθιστά την κατανάλωση γλυκών πατατών μια εξαιρετική στρατηγική κατά της ανεπάρκειας της βιταμίνης Α στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Βελτιωμένη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα. Η ανισορροπία στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και η έκκριση ινσουλίνης είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του διαβήτη τύπου 2. Το Caiapo, ένας τύπος γλυκοπατάτας με λευκό δέρμα και σάρκα, μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα σε άτομα με διαβήτη τύπου 2. Αυτή η γλυκοπατάτα όχι μόνο μπορεί να μειώσει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, αλλά επίσης να αυξήσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη. Ωστόσο, τα τρέχοντα δεδομένα δεν δικαιολογούν τη χρήση γλυκοπατάτας στη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2. Απαιτείται περαιτέρω έρευνα για τον άνθρωπο.

Μειωμένη οξειδωτική βλάβη και κίνδυνο καρκίνου Η οξειδωτική βλάβη στα κύτταρα συνδέεται συχνά με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου, ο οποίος συμβαίνει όταν τα κύτταρα χωρίζονται ανεξέλεγκτα. Οι δίαιτες πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, όπως τα καροτενοειδή, συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του στομάχου, των νεφρών και του μαστού. Μελέτες δείχνουν ότι τα ισχυρά αντιοξειδωτικά της γλυκοπατάτας μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου. Οι μωβ πατάτες έχουν την υψηλότερη αντιοξειδωτική δράση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Με τη διατροφή των Okinawans θα τα εκατοστήσεις στην κυριολεξία

2 λαχταριστές σούπες που θα σε ζεστάνουν τον χειμώνα

Κράμπες αντιμετώπιση: Πού οφείλονται οι επώδυνοι μυϊκοί σπασμοί

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Φακές: Οι φακές ως μια υπερτροφή για τα οστά

Φακές: Εντάσσοντας τις φακές στην εβδομαδιαία διατροφή μας, μπορούμε να παρέχουμε στον οργανισμό μας πολύτιμα θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν τη δομή και τη λειτουργία των οστών.

Overnight Oats με Φράουλα

Overnight Oats με Φράουλα: Η άνοιξη φέρνει χρώμα, φρεσκάδα και ενέργεια — ακριβώς ό,τι χρειάζεται και το πρωινό μας! Με τις φράουλες στην καλύτερή τους εποχή, δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να ξεκινήσεις τη μέρα σου από ένα μπολ γεμάτο γεύση

Τα κεράσια βοηθούν στην καταπολέμηση του άγχους;

Κεράσια: Τα κεράσια είναι ένα από τα πιο αγαπημένα φρούτα της εποχής και γνωστά για τις πολλές θρεπτικές τους ιδιότητες. Αλλά πέρα από την υπέροχη γεύση τους, μπορεί να αναρωτιέσαι αν τα κεράσια

Σολομός εγκέφαλος: Μπορεί η κατανάλωση σολομού να αποτρέψει την γνωστική έκπτωση;

Σολομός εγκέφαλος: Ο σολομός είναι ένα ψάρι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που έχει συσχετιστεί με διάφορα οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικών λειτουργιών. Περιέχει υψηλές ποσότητες ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία είναι απαραίτητα

Ριζότο συνταγή: Το μυστικό για το τέλειο ριζότο

Ριζότο συνταγή: Η προετοιμασία του τέλειου ριζότο είναι μια τέχνη που απαιτεί προσοχή, υπομονή και αγάπη για τη μαγειρική. Ακολουθώντας συγκεκριμένα βήματα, μπορείτε να ετοιμάσετε ένα πιάτο που θα λατρέψουν η οικογένεια και οι φίλοι σας.

Τι πρέπει να προσέξετε στους ξηρούς καρπούς

Ξηροί καρποί: Οι ξηροί καρποί αποτελούν μια εξαιρετικά θρεπτική επιλογή για σνακ ή προσθήκη στα γεύματα. Είναι πλούσιοι σε καλά λιπαρά, φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και αντιοξειδωτικά, και σχετίζονται με οφέλη για την καρδιά, τον εγκέφαλο

Close Icon