Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Γλυκό: Ελληνική πεντανόστιμη συνταγή για ραβανί

Γλυκό: Ελληνική πεντανόστιμη συνταγή για ραβανί

Γλυκό: Αυτή η τοπική συνταγή με οδηγίες βήμα προς βήμα θα σας βοηθήσει να φτιάξετε το πιο σιροπιαστό, αφράτο, νόστιμο κέικ ραβανί!


Μπορείτε να βρείτε πολλές παραλλαγές αυτής της παραδοσιακής ελληνικής συνταγής ραβανιού, με πιο γνωστές τη συνταγή ραβανιού με βάση την καρύδα και τη συνταγή ραβανιού με βάση το σιμιγδάλι από την περιοχή της Βέροιας.

Συστατικά

Για το ραβανί

  • 4 αυγά (χωρισμένα σε ασπράδια και κρόκους)
  • 1 φλιτζάνι βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 2 κούπες ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνι απλό αλεύρι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 2 φλιτζάνια καρύδα σε νιφάδες
  • ξύσμα από 2 πορτοκάλια

Για το σιρόπι

  • 1 και 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1 και 1/2 φλιτζάνι νερό
  • χυμό από 1/2 λεμόνι

Για την επικάλυψη

  • μια χούφτα θρυμματισμένα φιστίκια Αιγίνης

Οδηγίες

  • Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180C.
  • Στις περισσότερες συνταγές για ελληνικό κέικ καρύδας, τα αυγά προστίθενται ολόκληρα στο μείγμα, αλλά με αυτή τη συνταγή τα ασπράδια γίνονται μαρέγκες. Αυτό είναι το μυστικό για ένα πιο αφράτο κέικ ραβανί και για να αποφύγετε τη μυρωδιά του αυγού, που μπορεί να καταστρέψει τη γεύση του κέικ σας.
  • Για να ετοιμάσετε το ελληνικό κέικ καρύδας, ξεκινήστε ανακατεύοντας το βούτυρο και τη ζάχαρη (σε δυνατή ταχύτητα), μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέστε τους κρόκους των αυγών, έναν κάθε φορά, αφήνοντας τον καθένα να απορροφηθεί, ενώ ανακατεύετε. Αφήνετε το μείγμα στην άκρη.
  • Σε ένα καθαρό μπολ βάζετε τα ασπράδια και μια πρέζα ζάχαρη. Βεβαιωθείτε ότι τα ασπράδια των αυγών, το μπολ και το/τα εξάρτημα/α με το σύρμα είναι απαλλαγμένα από νερό. Χρησιμοποιήστε ένα ηλεκτρικό μίξερ ή ηλεκτρικά χτυπητήρια χειρός για να χτυπήσετε τα ασπράδια μέχρι το μείγμα να γίνει πολύ πηχτό και γυαλιστερό και να σχηματιστεί μια μεγάλη κορυφή όταν ανασηκώσετε το σύρμα (μαρέγκες).
  • Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύετε την καρύδα, το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ.
  • Με μια σπάτουλα προσθέτετε τις μαρέγκες και το μισό μείγμα με το αλεύρι στο χτυπημένο βούτυρο και ανακατεύετε ελαφρά, μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Προσθέστε το υπόλοιπο μείγμα με το αλεύρι και το ξύσμα πορτοκαλιού. ανακατεύετε ελαφρά με κυκλικές κινήσεις.
  • Για να ψήσετε το ραβανί, χρησιμοποιήστε μια στρογγυλή φόρμα για κέικ, διαμέτρου 30 εκ. περίπου. Χρησιμοποιήστε ένα πινέλο για να βουτυρώσετε τον πάτο και τις πλευρές της φόρμας του κέικ. Πασπαλίζετε με 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι και ανακινείτε τη φόρμα του κέικ, ώστε το αλεύρι να καλύψει το βούτυρο. απαλλαγείτε από το περιττό αλεύρι. Αυτή η τεχνική θα εμποδίσει το ραβανί να κολλήσει στο τηγάνι.

  • Ψήνετε το ραβανί σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C για 40-45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει και να ψηθεί. Αφού ψήσετε το κέικ, το αφήνετε να κρυώσει για λίγο.
  • Αφού κρυώσει το ραβανί, αρχίστε να ετοιμάζετε το σιρόπι. Προσθέστε σε μια κατσαρόλα τη ζάχαρη, το νερό και το χυμό λεμονιού. βράζετε για περίπου 5-10 λεπτά, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και να πήξει ελαφρώς το σιρόπι. Βγάζετε το τηγάνι από τη φωτιά και ρίχνετε σιγά σιγά το σιρόπι πάνω από το κέικ ραβανί, αφήνοντας κάθε κουτάλα σιρόπι να απορροφηθεί, πριν το ξαναβάλετε. Αφήνετε χρόνο να απορροφηθεί το σιρόπι και το βάζετε στο ψυγείο.
  • Πασπαλίστε με λίγα θρυμματισμένα φιστίκια Αιγίνης και σερβίρετε αυτό το έξτρα σιροπιασμένο ελληνικό κέικ καρύδας κρύο με μια γεμάτη κουταλιά παγωτό βανίλια.

Καλή σας απόλαυση!!!

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Cheesecake φράουλα σε 4 εύκολα βήματα

Γιατί πρέπει να εντάξουμε τα αμύγδαλα στη διατροφή μας;

Προσθέστε το κουκουνάρι στη διατροφή σας

Γιατί πρέπει να προσθέσετε τα δημητριακά στη διατροφή σας;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Κανελένιο Κέικ με μπανάνα: Το ιδανικό χειμωνιάτικο πρωινό

Κανελένιο Κέικ με μπανάνα: Το κέικ μπανάνας με κανέλα είναι μια νόστιμη και εύκολη συνταγή για να απολαύσετε μια γλυκιά λιχουδιά που συνδυάζει τη γεύση της μπανάνας με το άρωμα της κανέλας. Είναι ιδανικό για πρωινό, σνακ ή και επιδόρπιο

Πώς να φτιάξετε σπιτικά Bagels βήμα προς βήμα;

Σπιτικά Bagels: Με λίγη προσπάθεια, μπορείτε να απολαύσετε αυτό το γευστικό ψωμάκι στην πιο φρέσκια και νόστιμη εκδοχή του, απευθείας από τον φούρνο σας. Δοκιμάστε το και θα ενθουσιαστείτε!

Πώς να φτιάξετε το καλύτερο γαλλικό τοστ;

French toast: Μια απλή αλλά απολαυστική συνταγή που μπορείτε να προσαρμόσετε σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Χρησιμοποιώντας ποιοτικά υλικά, σωστές τεχνικές και λίγη φαντασία στο σερβίρισμα, μπορείτε να μετατρέψετε αυτή τη λιχουδιά σε ένα ξεχωριστό πιάτο για κάθε περίσταση.

Γιατί παίρνουμε πίσω τα κιλά που χάνουμε;

Δίαιτα βάρος: Η αναπόφευκτη επιστροφή του βάρους μετά από μια απώλεια βάρους είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται συχνά, και υπάρχουν διάφοροι λόγοι που εξηγούν γιατί συμβαίνει αυτό. Παρά την προσπάθεια να ακολουθήσουμε δίαιτες

3 δημιουργικοί τρόποι να απολαύσετε γιαούρτι

Γιαούρτι: Το γιαούρτι είναι ένα υπέροχο και υγιεινό τρόφιμο που μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς δημιουργικούς τρόπους. Εδώ είναι τρεις πρωτότυπες ιδέες για να απολαύσετε το γιαούρτι σας

8 Τροφές με περισσότερα προβιοτικά από το γιαούρτι

Προβιοτικά: Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που προσφέρουν οφέλη στην υγεία του εντέρου και την γενικότερη ευεξία. Το γιαούρτι είναι μια δημοφιλής πηγή προβιοτικών, αλλά υπάρχουν και άλλες τροφές που περιέχουν περισσότερα προβιοτικά

Γιατί ο περιορισμός δεν είναι η λύση στη διατροφή

Δίαιτα: Η περιοριστική δίαιτα είναι μια δημοφιλής προσέγγιση για την απώλεια βάρους, ωστόσο δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση για τη διατήρηση της μακροχρόνιας υγείας και ευημερίας. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους οι αυστηροί

Close Icon