Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Γλυκό: Ελληνική πεντανόστιμη συνταγή για ραβανί

Γλυκό: Ελληνική πεντανόστιμη συνταγή για ραβανί

Γλυκό: Αυτή η τοπική συνταγή με οδηγίες βήμα προς βήμα θα σας βοηθήσει να φτιάξετε το πιο σιροπιαστό, αφράτο, νόστιμο κέικ ραβανί!


Μπορείτε να βρείτε πολλές παραλλαγές αυτής της παραδοσιακής ελληνικής συνταγής ραβανιού, με πιο γνωστές τη συνταγή ραβανιού με βάση την καρύδα και τη συνταγή ραβανιού με βάση το σιμιγδάλι από την περιοχή της Βέροιας.

Συστατικά

Για το ραβανί

  • 4 αυγά (χωρισμένα σε ασπράδια και κρόκους)
  • 1 φλιτζάνι βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 2 κούπες ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνι απλό αλεύρι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 2 φλιτζάνια καρύδα σε νιφάδες
  • ξύσμα από 2 πορτοκάλια

Για το σιρόπι

  • 1 και 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1 και 1/2 φλιτζάνι νερό
  • χυμό από 1/2 λεμόνι

Για την επικάλυψη

  • μια χούφτα θρυμματισμένα φιστίκια Αιγίνης

Οδηγίες

  • Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180C.
  • Στις περισσότερες συνταγές για ελληνικό κέικ καρύδας, τα αυγά προστίθενται ολόκληρα στο μείγμα, αλλά με αυτή τη συνταγή τα ασπράδια γίνονται μαρέγκες. Αυτό είναι το μυστικό για ένα πιο αφράτο κέικ ραβανί και για να αποφύγετε τη μυρωδιά του αυγού, που μπορεί να καταστρέψει τη γεύση του κέικ σας.
  • Για να ετοιμάσετε το ελληνικό κέικ καρύδας, ξεκινήστε ανακατεύοντας το βούτυρο και τη ζάχαρη (σε δυνατή ταχύτητα), μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέστε τους κρόκους των αυγών, έναν κάθε φορά, αφήνοντας τον καθένα να απορροφηθεί, ενώ ανακατεύετε. Αφήνετε το μείγμα στην άκρη.
  • Σε ένα καθαρό μπολ βάζετε τα ασπράδια και μια πρέζα ζάχαρη. Βεβαιωθείτε ότι τα ασπράδια των αυγών, το μπολ και το/τα εξάρτημα/α με το σύρμα είναι απαλλαγμένα από νερό. Χρησιμοποιήστε ένα ηλεκτρικό μίξερ ή ηλεκτρικά χτυπητήρια χειρός για να χτυπήσετε τα ασπράδια μέχρι το μείγμα να γίνει πολύ πηχτό και γυαλιστερό και να σχηματιστεί μια μεγάλη κορυφή όταν ανασηκώσετε το σύρμα (μαρέγκες).
  • Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύετε την καρύδα, το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ.
  • Με μια σπάτουλα προσθέτετε τις μαρέγκες και το μισό μείγμα με το αλεύρι στο χτυπημένο βούτυρο και ανακατεύετε ελαφρά, μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Προσθέστε το υπόλοιπο μείγμα με το αλεύρι και το ξύσμα πορτοκαλιού. ανακατεύετε ελαφρά με κυκλικές κινήσεις.
  • Για να ψήσετε το ραβανί, χρησιμοποιήστε μια στρογγυλή φόρμα για κέικ, διαμέτρου 30 εκ. περίπου. Χρησιμοποιήστε ένα πινέλο για να βουτυρώσετε τον πάτο και τις πλευρές της φόρμας του κέικ. Πασπαλίζετε με 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι και ανακινείτε τη φόρμα του κέικ, ώστε το αλεύρι να καλύψει το βούτυρο. απαλλαγείτε από το περιττό αλεύρι. Αυτή η τεχνική θα εμποδίσει το ραβανί να κολλήσει στο τηγάνι.

  • Ψήνετε το ραβανί σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C για 40-45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει και να ψηθεί. Αφού ψήσετε το κέικ, το αφήνετε να κρυώσει για λίγο.
  • Αφού κρυώσει το ραβανί, αρχίστε να ετοιμάζετε το σιρόπι. Προσθέστε σε μια κατσαρόλα τη ζάχαρη, το νερό και το χυμό λεμονιού. βράζετε για περίπου 5-10 λεπτά, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και να πήξει ελαφρώς το σιρόπι. Βγάζετε το τηγάνι από τη φωτιά και ρίχνετε σιγά σιγά το σιρόπι πάνω από το κέικ ραβανί, αφήνοντας κάθε κουτάλα σιρόπι να απορροφηθεί, πριν το ξαναβάλετε. Αφήνετε χρόνο να απορροφηθεί το σιρόπι και το βάζετε στο ψυγείο.
  • Πασπαλίστε με λίγα θρυμματισμένα φιστίκια Αιγίνης και σερβίρετε αυτό το έξτρα σιροπιασμένο ελληνικό κέικ καρύδας κρύο με μια γεμάτη κουταλιά παγωτό βανίλια.

Καλή σας απόλαυση!!!

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Cheesecake φράουλα σε 4 εύκολα βήματα

Γιατί πρέπει να εντάξουμε τα αμύγδαλα στη διατροφή μας;

Προσθέστε το κουκουνάρι στη διατροφή σας

Γιατί πρέπει να προσθέσετε τα δημητριακά στη διατροφή σας;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

8 τροφές για υγιή πέψη

Πέψη διατροφή: Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ορισμένες τροφές είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες, καθώς περιέχουν φυτικές ίνες, ένζυμα και προβιοτικά που διευκολύνουν την πέψη και προλαμβάνουν δυσφορία,

Η πιο εύκολη νηστίσιμη συνταγή για φάβα

Φάβα: Η φάβα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ελληνικά όσπρια, με ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Ιδιαίτερα δημοφιλής στη Σαντορίνη, ξεχωρίζει για τη βελούδινη υφή και τη γλυκιά, γεμάτη γεύση της.

Close Icon