Γλυκαντικά χωρίς θερμίδες: Η εύρεση της σωστής εναλλακτικής φυσικής ζάχαρης είναι στην πραγματικότητα πιο περίπλοκη από ό,τι νομίζετε.
Επαναλαμβανόμενα ακούμε ότι η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης στη διατροφή μας μπορεί να μας θέσει σε κίνδυνο να αναπτύξουμε προβλήματα υγείας όπως καρδιακές παθήσεις, χρόνια φλεγμονή, μεταβολικές αλλαγές και οδοντικά προβλήματα. Η αγάπη μας για τα γλυκά τρόφιμα οδήγησε στην παραγωγή εναλλακτικών ζάχαρης και τώρα κατακλυζόμαστε από επιλογές. Επιστήμονες της διατροφής και εγκεκριμένοι διαιτολόγοι εξηγούν τους διαφορετικούς τύπους υποκατάστατων ζάχαρης και τι πρέπει να γνωρίζετε για να προστατεύσετε την υγεία σας.
Παραδείγματα τεχνητών γλυκαντικών: ακεσουλφάμη Κ, ασπαρτάμη, νεοτάμη, σακχαρίνη, σουκραλόζη. Τα τεχνητά γλυκαντικά είναι συνθετικές χημικές ουσίες που προστίθενται στα τρόφιμα, έτσι ώστε οι γεύσεις μας να αντιλαμβάνονται μια γλυκιά γεύση χωρίς να προσθέτουν θερμίδες στη διατροφή μας.
«Είναι 200 έως 600 φορές πιο γλυκά από τη ζάχαρη», λέει ο Christopher Gardner, Ph.D., επιστήμονας διατροφής στο Κέντρο Έρευνας και Πρόληψης του Στάνφορντ. Αυτό σημαίνει ότι ένα ελάχιστο ποσό απαιτείται για να γλυκαθούν τα πράγματα και το οποίο ουσιαστικά δεν έχει θερμιδική επίδραση.
Μια μελέτη του 2019 διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που καταναλώνουν πολλά τεχνητά γλυκαντικά έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Άλλες έρευνες για τα ζώα δείχνουν μια σχέση μεταξύ της πρόσληψης τεχνητού γλυκαντικού και της παχυσαρκίας και του διαβήτη. “Τα τεχνητά γλυκαντικά είναι επίκινδυνα γιατί ξεγελούν τον εγκέφαλο σας να γεύεται ζάχαρη, αλλά τελικά το σώμα σας ξέρει ότι δεν το φάγατε, οπότε αυτό που καταλήγει να συμβαίνει είναι ότι είναι πιθανό να επιθυμείτε περισσότερη ζάχαρη!”, λέει η Laura Iu, R.D.N., πιστοποιημένη σύμβουλος διατροφής και ιδιοκτήτης της εταιρίας Laura Iu Nutrition.
Επιπλέον, υπάρχει το ζήτημα της ψυχολογικής ικανοποίησης, σύμφωνα με τον Gardner. Για παράδειγμα, μπορεί να φάτε ένα απογευματινό σνακ που περιέχει απλά ένα τεχνητό γλυκαντικό αλλά στη συνέχεια να δώσετε στον εαυτό σας την άδεια να καταναλώσει ένα ζαχαρούχο επιδόρπιο μετά, επειδή δεν τον περιποιηθήκατε νωρίτερα. «Το μεγαλύτερο πρόβλημά μου με όλα τα υποκατάστατα ζάχαρης ήταν ότι οι άνθρωποι βάζουν ζάχαρη σε άθλιες τροφές», λέει ο Gardner. «Το έκανε λίγο πιο υγιεινό; Σίγουρα, αλλά δεν το έκανε υγιεινό φαγητό. ”
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον ΚόσμοΑκολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube