Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Γλυκαντικά χωρίς θερμίδες: Οι κίνδυνοι που εγκυμονούν

Γλυκαντικά χωρίς θερμίδες: Οι κίνδυνοι που εγκυμονούν

Γλυκαντικά χωρίς θερμίδες: Η εύρεση της σωστής εναλλακτικής φυσικής ζάχαρης είναι στην πραγματικότητα πιο περίπλοκη από ό,τι νομίζετε.


Επαναλαμβανόμενα ακούμε ότι η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης στη διατροφή μας μπορεί να μας θέσει σε κίνδυνο να αναπτύξουμε προβλήματα υγείας όπως καρδιακές παθήσεις, χρόνια φλεγμονή, μεταβολικές αλλαγές και οδοντικά προβλήματα. Η αγάπη μας για τα γλυκά τρόφιμα οδήγησε στην παραγωγή εναλλακτικών ζάχαρης και τώρα κατακλυζόμαστε από επιλογές. Επιστήμονες της διατροφής και εγκεκριμένοι διαιτολόγοι εξηγούν τους διαφορετικούς τύπους υποκατάστατων ζάχαρης και τι πρέπει να γνωρίζετε για να προστατεύσετε την υγεία σας.

Παραδείγματα τεχνητών γλυκαντικών: ακεσουλφάμη Κ, ασπαρτάμη, νεοτάμη, σακχαρίνη, σουκραλόζη. Τα τεχνητά γλυκαντικά είναι συνθετικές χημικές ουσίες που προστίθενται στα τρόφιμα, έτσι ώστε οι γεύσεις μας να αντιλαμβάνονται μια γλυκιά γεύση χωρίς να προσθέτουν θερμίδες στη διατροφή μας.

«Είναι 200 ​​έως 600 φορές πιο γλυκά από τη ζάχαρη», λέει ο Christopher Gardner, Ph.D., επιστήμονας διατροφής στο Κέντρο Έρευνας και Πρόληψης του Στάνφορντ. Αυτό σημαίνει ότι ένα ελάχιστο ποσό απαιτείται για να γλυκαθούν τα πράγματα και το οποίο ουσιαστικά δεν έχει θερμιδική επίδραση. 

Μια μελέτη του 2019 διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που καταναλώνουν πολλά τεχνητά γλυκαντικά έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Άλλες έρευνες για τα ζώα δείχνουν μια σχέση μεταξύ της πρόσληψης τεχνητού γλυκαντικού και της παχυσαρκίας και του διαβήτη. “Τα τεχνητά γλυκαντικά είναι επίκινδυνα γιατί ξεγελούν τον εγκέφαλο σας να γεύεται ζάχαρη, αλλά τελικά το σώμα σας ξέρει ότι δεν το φάγατε, οπότε αυτό που καταλήγει να συμβαίνει είναι ότι είναι πιθανό να επιθυμείτε περισσότερη ζάχαρη!”, λέει η Laura Iu, R.D.N., πιστοποιημένη σύμβουλος διατροφής και ιδιοκτήτης της εταιρίας Laura Iu Nutrition.

Επιπλέον, υπάρχει το ζήτημα της ψυχολογικής ικανοποίησης, σύμφωνα με τον Gardner. Για παράδειγμα, μπορεί να φάτε ένα απογευματινό σνακ που περιέχει απλά ένα τεχνητό γλυκαντικό αλλά στη συνέχεια να δώσετε στον εαυτό σας την άδεια να καταναλώσει ένα ζαχαρούχο επιδόρπιο μετά, επειδή δεν τον περιποιηθήκατε νωρίτερα. «Το μεγαλύτερο πρόβλημά μου με όλα τα υποκατάστατα ζάχαρης ήταν ότι οι άνθρωποι βάζουν ζάχαρη σε άθλιες τροφές», λέει ο Gardner. «Το έκανε λίγο πιο υγιεινό; Σίγουρα, αλλά δεν το έκανε υγιεινό φαγητό. ”

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Με τη διατροφή των Okinawans θα τα εκατοστήσεις στην κυριολεξία

Αυτοφροντίδα: Συμβουλές για να νιώσεις αμέσως καλύτερα

Η άβολη παρενέργεια της κατανάλωσης μπανάνας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Overnight Oats με Φράουλα

Overnight Oats με Φράουλα: Η άνοιξη φέρνει χρώμα, φρεσκάδα και ενέργεια — ακριβώς ό,τι χρειάζεται και το πρωινό μας! Με τις φράουλες στην καλύτερή τους εποχή, δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να ξεκινήσεις τη μέρα σου από ένα μπολ γεμάτο γεύση

Τα κεράσια βοηθούν στην καταπολέμηση του άγχους;

Κεράσια: Τα κεράσια είναι ένα από τα πιο αγαπημένα φρούτα της εποχής και γνωστά για τις πολλές θρεπτικές τους ιδιότητες. Αλλά πέρα από την υπέροχη γεύση τους, μπορεί να αναρωτιέσαι αν τα κεράσια

Σολομός εγκέφαλος: Μπορεί η κατανάλωση σολομού να αποτρέψει την γνωστική έκπτωση;

Σολομός εγκέφαλος: Ο σολομός είναι ένα ψάρι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που έχει συσχετιστεί με διάφορα οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικών λειτουργιών. Περιέχει υψηλές ποσότητες ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία είναι απαραίτητα

Ριζότο συνταγή: Το μυστικό για το τέλειο ριζότο

Ριζότο συνταγή: Η προετοιμασία του τέλειου ριζότο είναι μια τέχνη που απαιτεί προσοχή, υπομονή και αγάπη για τη μαγειρική. Ακολουθώντας συγκεκριμένα βήματα, μπορείτε να ετοιμάσετε ένα πιάτο που θα λατρέψουν η οικογένεια και οι φίλοι σας.

Τι πρέπει να προσέξετε στους ξηρούς καρπούς

Ξηροί καρποί: Οι ξηροί καρποί αποτελούν μια εξαιρετικά θρεπτική επιλογή για σνακ ή προσθήκη στα γεύματα. Είναι πλούσιοι σε καλά λιπαρά, φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και αντιοξειδωτικά, και σχετίζονται με οφέλη για την καρδιά, τον εγκέφαλο

Τα οφέλη του νατρίου που θα σας εκπλήξουν

Νάτριο: Το νάτριο είναι ένα βασικό μέταλλο και ηλεκτρολύτης, απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας. Αν και συχνά δαιμονοποιείται λόγω της υπερκατανάλωσης αλατιού,

Μπύρα: Πότε μπορεί να γίνει τοξική;

Μπύρα: Η μπύρα, αν και καταναλώνεται ευρέως και συχνά σε κοινωνικές περιστάσεις, μπορεί να είναι τοξική για τον οργανισμό σε ορισμένες περιπτώσεις.

Close Icon