Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Γλυκά:Μέχρι 2 ετών δεν επιτρέπεται η κατανάλωση ;

Γλυκά:Μέχρι 2 ετών δεν επιτρέπεται η κατανάλωση ;

Μέχρι την ηλικία των 2 ετών θα πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωση γλυκών αλλά και αλμυρών γεύσεων από τα παιδιά. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να γίνει ξεκάθαρη η θέση των γλυκών στη διατροφή των παιδιών. Μέχρι την ηλικία των 2 ετών θα πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωση γλυκών αλλά και αλμυρών γεύσεων από τα παιδιά. Σε μεγαλύτερες ηλικίες τα παιδιά προτιμάται να καταναλώνουν μια μικρή ποσότητα γλυκού το πολύ δύο φορές την εβδομάδα ώς επιδόρπιο μετά από το φαγητό και όχι αντικαθιστώντας κάποιο άλλο γεύμα π.χ το βραδυνό.

Σε ότι αφορά την επιλογή του γλυκού είναι καλό να διευκρινίσουμε ότι τα σύνθετα γλυκά (π.χ ραβανί, σουφλέ σοκολάτας, brownies, γαλακτομπούρεκα, μπακλαβάς, καρυδόπιτα) είναι αρκετά επιβαρυμένα σε λίπος και κατά συνέπεια και σε θερμίδες. Για το λόγο αυτό είναι καλό να προτιμάτε γλυκά τα οποία δεν περιέχουν λίπη. Τέτοια γλυκά είναι το ρυζόγαλο, το ζελέ, η σπιτική γρανίτα, τα γλυκά του κουταλιού, η μαρμελάδα, το μέλι, τα αποξηραμένα φρούτα). Αρκετές έρευνες επίσης έχουν δείξει ότι η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας τονώνει και φτιάχνει τη διάθεση, καθώς αυξάνει την παραγωγή ορισμένων ψυχοδιεγερτικών ουσιών (σερετονίνης) στον οργανισμό. Για το λόγο αυτό η σοκολάτα θεωρείται μια καλή επιλογή ιδιαίτερα για τα παιδιά που έχουν δραστήρια καθημερινότητα ή διαβάζουν πολλές ώρες. Επιπλέον οφέλη έχει η επιλογή της μαύρης σοκολάτας καθώς είναι ιδιαίτερα πλούσια σε αντιοξειδωτικά και σίδηρο.

Ορισμένα tips προκειμένου να περιορίσετε την κατανάλωση των γλυκών στα παιδιά

  • Αποφύγετε την αγορά και την προμήθεια τροφίμων με πρόσθετη ζάχαρη, καθώς τα παιδιά συνηθίζουν να τα τρώνε σε μεγαλύτερες ποσότητες και σε συχνότερα εάν είναι διαθέσιμα στο σπίτι. Τα τρόφιμα αυτά θα πρέπει να μην βρίσκονται στο ντουλαπάκι της κουζίνας αλλά να προμηθεύονται το πολύ 2 φορές την εβδομάδα σε μικρή ποσότητα και να θεωρούνται η ”ατασθαλία” της εβδομάδας και όχι καθημερινή διατροφική συνήθεια.
  • Σε ότι αφορά γενικότερα τα γλυκά , πέρα από τα συσκευασμένα, αυτά θα πρέπει να είναι διαθέσιμα σε ειδικές περιπτώσεις π.χ γιορτές , γενέθλια, και όχι σε καθημερινή βάση.
  • Επιπλέον το σερβίρισμα των γλυκών θα πρέπει να γίνεται σε μικρότερες ποσότητες πχ 30γρ σοκολάτας αντί για 60γρ.
  • Ιδιαίτερα σημαντικό είναι να τονιστεί το γεγονός ότι τα γλυκά δεν πρέπει να προσφέρονται ως επιβράβευση στα παιδιά.
  • Ένα ιδιαίτερα σημαντικό tip είναι η εναλλακτικές επιλογές επιδορπίου όπως για παράδειγμα φρούτα ή γιαούρτι με μέλι.
  • Οι γονείς θα πρέπει να διδάξουν τα παιδιά τους να δημιουργούν θρεπτικά σνακ αντί για γλυκά επιλέγοντας τρόφιμα που τα ίδια προτιμούν περισσότερο( γάλα με δημητριακά και αποξηραμένα φρούτα, γιαούρτι με καρύδια και μέλι, ξυροί καρποί).

Διδάξτε τα παιδιά σας να επιλέγουν δημητριακά ολικής αλέσεως.

  • Θα πρέπει να τονιστεί ότι τα γλυκά σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να αντικαταστήσουν το γεύμα που μπορεί να μην κατανάλωσε το παιδί.
  • Το γλυκό θα πρέπει να σερβίρεται μετά το φαγητό και σε καμία περίπτωση πριν από αυτό.
  • Προτιμήστε τα σπιτικά γλυκά, τα οποία να παρασκευάζονται με υγιεινά υλικά (π.χ ελαιόλαδο αντί για βούτυρο, αλεύρι ολικής αντί για κανονικό) και όχι τα συσκευασμένα γλυκά τα οποία είναι πλούσια σε συντηρητικά και θερμίδες.

Με την συνεργασία της κ. Άννας  Βεσέλη – Οικ.Οικονομίας και Οικολογίας – Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Χάνουν τα λαχανικά τις βιταμίνες τους στο μαγείρεμα;

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

8 τροφές για υγιή πέψη

Πέψη διατροφή: Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ορισμένες τροφές είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες, καθώς περιέχουν φυτικές ίνες, ένζυμα και προβιοτικά που διευκολύνουν την πέψη και προλαμβάνουν δυσφορία,

Η πιο εύκολη νηστίσιμη συνταγή για φάβα

Φάβα: Η φάβα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ελληνικά όσπρια, με ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Ιδιαίτερα δημοφιλής στη Σαντορίνη, ξεχωρίζει για τη βελούδινη υφή και τη γλυκιά, γεμάτη γεύση της.

Close Icon