Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Γλυκά:Μέχρι 2 ετών δεν επιτρέπεται η κατανάλωση ;

Γλυκά:Μέχρι 2 ετών δεν επιτρέπεται η κατανάλωση ;

Μέχρι την ηλικία των 2 ετών θα πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωση γλυκών αλλά και αλμυρών γεύσεων από τα παιδιά. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να γίνει ξεκάθαρη η θέση των γλυκών στη διατροφή των παιδιών. Μέχρι την ηλικία των 2 ετών θα πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωση γλυκών αλλά και αλμυρών γεύσεων από τα παιδιά. Σε μεγαλύτερες ηλικίες τα παιδιά προτιμάται να καταναλώνουν μια μικρή ποσότητα γλυκού το πολύ δύο φορές την εβδομάδα ώς επιδόρπιο μετά από το φαγητό και όχι αντικαθιστώντας κάποιο άλλο γεύμα π.χ το βραδυνό.

Σε ότι αφορά την επιλογή του γλυκού είναι καλό να διευκρινίσουμε ότι τα σύνθετα γλυκά (π.χ ραβανί, σουφλέ σοκολάτας, brownies, γαλακτομπούρεκα, μπακλαβάς, καρυδόπιτα) είναι αρκετά επιβαρυμένα σε λίπος και κατά συνέπεια και σε θερμίδες. Για το λόγο αυτό είναι καλό να προτιμάτε γλυκά τα οποία δεν περιέχουν λίπη. Τέτοια γλυκά είναι το ρυζόγαλο, το ζελέ, η σπιτική γρανίτα, τα γλυκά του κουταλιού, η μαρμελάδα, το μέλι, τα αποξηραμένα φρούτα). Αρκετές έρευνες επίσης έχουν δείξει ότι η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας τονώνει και φτιάχνει τη διάθεση, καθώς αυξάνει την παραγωγή ορισμένων ψυχοδιεγερτικών ουσιών (σερετονίνης) στον οργανισμό. Για το λόγο αυτό η σοκολάτα θεωρείται μια καλή επιλογή ιδιαίτερα για τα παιδιά που έχουν δραστήρια καθημερινότητα ή διαβάζουν πολλές ώρες. Επιπλέον οφέλη έχει η επιλογή της μαύρης σοκολάτας καθώς είναι ιδιαίτερα πλούσια σε αντιοξειδωτικά και σίδηρο.

Ορισμένα tips προκειμένου να περιορίσετε την κατανάλωση των γλυκών στα παιδιά

  • Αποφύγετε την αγορά και την προμήθεια τροφίμων με πρόσθετη ζάχαρη, καθώς τα παιδιά συνηθίζουν να τα τρώνε σε μεγαλύτερες ποσότητες και σε συχνότερα εάν είναι διαθέσιμα στο σπίτι. Τα τρόφιμα αυτά θα πρέπει να μην βρίσκονται στο ντουλαπάκι της κουζίνας αλλά να προμηθεύονται το πολύ 2 φορές την εβδομάδα σε μικρή ποσότητα και να θεωρούνται η ”ατασθαλία” της εβδομάδας και όχι καθημερινή διατροφική συνήθεια.
  • Σε ότι αφορά γενικότερα τα γλυκά , πέρα από τα συσκευασμένα, αυτά θα πρέπει να είναι διαθέσιμα σε ειδικές περιπτώσεις π.χ γιορτές , γενέθλια, και όχι σε καθημερινή βάση.
  • Επιπλέον το σερβίρισμα των γλυκών θα πρέπει να γίνεται σε μικρότερες ποσότητες πχ 30γρ σοκολάτας αντί για 60γρ.
  • Ιδιαίτερα σημαντικό είναι να τονιστεί το γεγονός ότι τα γλυκά δεν πρέπει να προσφέρονται ως επιβράβευση στα παιδιά.
  • Ένα ιδιαίτερα σημαντικό tip είναι η εναλλακτικές επιλογές επιδορπίου όπως για παράδειγμα φρούτα ή γιαούρτι με μέλι.
  • Οι γονείς θα πρέπει να διδάξουν τα παιδιά τους να δημιουργούν θρεπτικά σνακ αντί για γλυκά επιλέγοντας τρόφιμα που τα ίδια προτιμούν περισσότερο( γάλα με δημητριακά και αποξηραμένα φρούτα, γιαούρτι με καρύδια και μέλι, ξυροί καρποί).

Διδάξτε τα παιδιά σας να επιλέγουν δημητριακά ολικής αλέσεως.

  • Θα πρέπει να τονιστεί ότι τα γλυκά σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να αντικαταστήσουν το γεύμα που μπορεί να μην κατανάλωσε το παιδί.
  • Το γλυκό θα πρέπει να σερβίρεται μετά το φαγητό και σε καμία περίπτωση πριν από αυτό.
  • Προτιμήστε τα σπιτικά γλυκά, τα οποία να παρασκευάζονται με υγιεινά υλικά (π.χ ελαιόλαδο αντί για βούτυρο, αλεύρι ολικής αντί για κανονικό) και όχι τα συσκευασμένα γλυκά τα οποία είναι πλούσια σε συντηρητικά και θερμίδες.

Με την συνεργασία της κ. Άννας  Βεσέλη – Οικ.Οικονομίας και Οικολογίας – Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Κανελένιο Κέικ με μπανάνα: Το ιδανικό χειμωνιάτικο πρωινό

Πώς να φτιάξετε σπιτικά Bagels βήμα προς βήμα;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να φτιάξετε το καλύτερο γαλλικό τοστ;

French toast: Μια απλή αλλά απολαυστική συνταγή που μπορείτε να προσαρμόσετε σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Χρησιμοποιώντας ποιοτικά υλικά, σωστές τεχνικές και λίγη φαντασία στο σερβίρισμα, μπορείτε να μετατρέψετε αυτή τη λιχουδιά σε ένα ξεχωριστό πιάτο για κάθε περίσταση.

Γιατί παίρνουμε πίσω τα κιλά που χάνουμε;

Δίαιτα βάρος: Η αναπόφευκτη επιστροφή του βάρους μετά από μια απώλεια βάρους είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται συχνά, και υπάρχουν διάφοροι λόγοι που εξηγούν γιατί συμβαίνει αυτό. Παρά την προσπάθεια να ακολουθήσουμε δίαιτες

3 δημιουργικοί τρόποι να απολαύσετε γιαούρτι

Γιαούρτι: Το γιαούρτι είναι ένα υπέροχο και υγιεινό τρόφιμο που μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς δημιουργικούς τρόπους. Εδώ είναι τρεις πρωτότυπες ιδέες για να απολαύσετε το γιαούρτι σας

8 Τροφές με περισσότερα προβιοτικά από το γιαούρτι

Προβιοτικά: Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που προσφέρουν οφέλη στην υγεία του εντέρου και την γενικότερη ευεξία. Το γιαούρτι είναι μια δημοφιλής πηγή προβιοτικών, αλλά υπάρχουν και άλλες τροφές που περιέχουν περισσότερα προβιοτικά

Γιατί ο περιορισμός δεν είναι η λύση στη διατροφή

Δίαιτα: Η περιοριστική δίαιτα είναι μια δημοφιλής προσέγγιση για την απώλεια βάρους, ωστόσο δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση για τη διατήρηση της μακροχρόνιας υγείας και ευημερίας. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους οι αυστηροί

Γιατί δεν πρέπει ποτέ να παραλείψετε το λάδι στην σαλάτα

Λάδι στην σαλάτα: Η προσθήκη λαδιού στη σαλάτα είναι μια κλασική πρακτική στην υγιεινή διατροφή και έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία. Πολλοί άνθρωποι ίσως επιλέγουν να παραλείψουν το λάδι για να μειώσουν τις θερμίδες

Ποια επιλογή κρασιού είναι καλύτερη;

Κόκκινο vs Λευκό κρασί: Το κόκκινο και το λευκό κρασί είναι δύο δημοφιλή ποτά, τα οποία έχουν διαφορετικές γεύσεις, αρώματα και επιπτώσεις στην υγεία, ειδικά όσον αφορά την επίδρασή τους στα δόντια. Παρακάτω θα εξετάσουμε τις διαφορές μεταξύ του κόκκινου

Close Icon