Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Γλυκά του κουταλιού: Ποια είναι η διατροφική τους αξία;

Γλυκά του κουταλιού: Ποια είναι η διατροφική τους αξία;

Γλυκά του κουταλιού: Τα πιο διαδεδομένα είναι το βύσσινο, κεράσι, νεραντζάκι, σταφύλι, βερίκοκο, σύκο, περγαμόντο, κολοκύθι, ντοματάκι, μελιτζανάκι, καρότο και άλλα πολλά που μπορούμε να συναντήσουμε σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.


Πόσες φορές η επίσκεψη στη γιαγιά, τη μαμά ή τη θεία δεν έχει συνοδευτεί από ένα γλυκό κέρασμα φτιαγμένο από τα χεράκια τους. Πάμε όμως να δούμε την θρεπτική αξία ενός κλασικού κεράσματος με ιδιαίτερη νοστιμιά, που πολύ συχνά αναρωτιόμαστε αν αποτελεί μια υγιεινή επιλογή. Τα γλυκά του κουταλιού παρασκευάζονται από φρούτα ή λαχανικά ενίοτε βρασμένα με ζάχαρη. Τα πιο διαδεδομένα είναι το βύσσινο, κεράσι, νεραντζάκι, σταφύλι, βερίκοκο, σύκο, περγαμόντο, κολοκύθι, ντοματάκι, μελιτζανάκι, καρότο και άλλα πολλά που μπορούμε να συναντήσουμε σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Αρχικά δημιουργήθηκαν πριν πολλά χρόνια, από την ανάγκη των νοικοκυριών να συντηρήσουν τα περίσσεια φρούτα και λαχανικά της παραγωγής τους. Ονομάζονται «γλυκά του κουταλιού» επειδή το συνηθισμένο μέγεθος μερίδας τους είναι ένα καλά γεμάτο κουταλάκι του γλυκού.

Γλυκά του Κουταλιού: Διατροφική Αξία

Οι λιγούρες ή η επιθυμία για γλυκό μπορούν να ικανοποιηθούν με την επιλογή των γλυκών του κουταλιού. Έχουν σχετικά χαμηλό θερμιδικό περιεχόμενο συγκριτικά με άλλα πιο επεξεργασμένα γλυκά.

  • Ανάλογα την κουταλιά περιέχουν περίπου 75-100 θερμίδες και αυτό οφείλεται τόσο στην προσθήκη ζάχαρης αλλά και των φυσικών σακχάρων του φρούτου.
  • Δεν περιέχουν καθόλου λιπαρά.
  • Είναι νηστίσιμα, καθώς περιέχουν μόνο φρούτο ή λαχανικό και ζάχαρη. Άρα μπορούν εύκολα να καταλαληθούν και από κάποιον χορτοφάγο ή vegan.
  • Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, αφού η πρώτη ύλη είναι το φρούτο. Αυτό τα καθιστά κατάλληλα προς κατανάλωση και βοηθούν στην μείωση της χοληστερόλης, στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου, της καρδιάς και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.
  • Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, συνεπώς ενισχύουν την καλή λειτουργία του εντέρου.
  • Μπορούν να καταναλωθούν όλες τις εποχές του χρόνου και να συντηρηθούν χωρίς ιδιαίτερα αυξημένο κόστος.

Γλυκά του Κουταλιού: Μειονεκτήματα

  • Λόγω της θερμικής επεξεργασίας για την παρασκευή του γλυκού ενδεχομένως να υπάρχει μία πιθανή υποβάθμιση των θρεπτικών ουσιών.
  • Επίσης λόγω της αυξημένης τους περιεκτικότητας σε απλά σάκχαρα, η κατανάλωση γλυκών του κουταλιού προκαλούν απότομη αύξηση της γλυκόζης στο αίμα και δεν χαρακτηρίζονται κατάλληλα για όσους έχουν προβλήματα με το σάκχαρό τους.
  • Βέβαια συγκριτικά με οποιοδήποτε άλλο γλυκό έτοιμο ή ζαχαροπλαστείου, τα γλυκά του κουταλιού υπερτερούν καθώς δεν έχουν καθόλου βούτυρο και άλλα κορεσμένα και trans λιπαρά.

Γλυκά του Κουταλιού: Πως Μπορούν να γίνουν πιο υγιεινά;

Αρχικά μία πολύ καλή λύση είναι η αντικατάσταση της ζάχαρης με στέβια ώστε να μπορούν να τα καταναλώσουν και άτομα με σακχαρώδη διαβήτη. Άλλη επιλογή αποτελεί η παρασκευή τους με μέλι, το οποίο εκτός από αγνό και υγιεινό είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και τοπικό ελληνικό προϊόν.

Επίσης, ο συνδυασμός τους με γιαούρτι για παράδειγμα, εκτός του ότι αυξάνει τον κορεσμό και μειώνει τις πιθανότητες υπερκατανάλωσής τους, βοηθά στον έλεγχο της μεταγευματικής υπεργλυκαιμίας. Τα γλυκά του κουταλιού έχουν την θέση τους στην ελληνική μεσογειακή διατροφή, μπορούν να ενταχθούν σε ένα ισορροπημένο διατροφικό πλάνο ακόμη και για απώλεια βάρους.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς η βρώμη βοηθάει στην δημιουργία μιας ισορροπημένης διατροφής;

Πατάτες: Ποια είναι η καλύτερη επιλογή;

Φαγητό: Ποιες είναι οι ιδανικές ώρες να τρώμε;

Μέλι: Ποια τα οφέλη του όταν καταναλώνεται με άδειο στομάχι;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Σολομός εγκέφαλος: Μπορεί η κατανάλωση σολομού να αποτρέψει την γνωστική έκπτωση;

Σολομός εγκέφαλος: Ο σολομός είναι ένα ψάρι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που έχει συσχετιστεί με διάφορα οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικών λειτουργιών. Περιέχει υψηλές ποσότητες ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία είναι απαραίτητα

Ριζότο συνταγή: Το μυστικό για το τέλειο ριζότο

Ριζότο συνταγή: Η προετοιμασία του τέλειου ριζότο είναι μια τέχνη που απαιτεί προσοχή, υπομονή και αγάπη για τη μαγειρική. Ακολουθώντας συγκεκριμένα βήματα, μπορείτε να ετοιμάσετε ένα πιάτο που θα λατρέψουν η οικογένεια και οι φίλοι σας.

Τι πρέπει να προσέξετε στους ξηρούς καρπούς

Ξηροί καρποί: Οι ξηροί καρποί αποτελούν μια εξαιρετικά θρεπτική επιλογή για σνακ ή προσθήκη στα γεύματα. Είναι πλούσιοι σε καλά λιπαρά, φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και αντιοξειδωτικά, και σχετίζονται με οφέλη για την καρδιά, τον εγκέφαλο

Τα οφέλη του νατρίου που θα σας εκπλήξουν

Νάτριο: Το νάτριο είναι ένα βασικό μέταλλο και ηλεκτρολύτης, απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας. Αν και συχνά δαιμονοποιείται λόγω της υπερκατανάλωσης αλατιού,

Μπύρα: Πότε μπορεί να γίνει τοξική;

Μπύρα: Η μπύρα, αν και καταναλώνεται ευρέως και συχνά σε κοινωνικές περιστάσεις, μπορεί να είναι τοξική για τον οργανισμό σε ορισμένες περιπτώσεις.

Διατροφή και θηλασμός

Διατροφή Θηλασμός: Ο θηλασμός είναι μια περίοδος γεμάτη τρυφερότητα αλλά και αυξημένες ανάγκες — όχι μόνο για το μωρό, αλλά και για τη μητέρα. Η σωστή διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στην ποιότητα του γάλακτος, στην ενέργεια της μητέρας

Ατομικό cheesecake με 4 υλικά

Cheesecake φράουλα: Θες κάτι γλυκό, δροσερό και γρήγορο χωρίς περίπλοκες συνταγές και πολλά υλικά; Αυτό το ατομικό cheesecake φράουλας χρειάζεται μόνο 4 απλά υλικά και ετοιμάζεται μέσα σε λίγα λεπτά,

Close Icon