Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Γλυκά του κουταλιού: Ποια είναι η διατροφική τους αξία;

Γλυκά του κουταλιού: Ποια είναι η διατροφική τους αξία;

Γλυκά του κουταλιού: Τα πιο διαδεδομένα είναι το βύσσινο, κεράσι, νεραντζάκι, σταφύλι, βερίκοκο, σύκο, περγαμόντο, κολοκύθι, ντοματάκι, μελιτζανάκι, καρότο και άλλα πολλά που μπορούμε να συναντήσουμε σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.


Πόσες φορές η επίσκεψη στη γιαγιά, τη μαμά ή τη θεία δεν έχει συνοδευτεί από ένα γλυκό κέρασμα φτιαγμένο από τα χεράκια τους. Πάμε όμως να δούμε την θρεπτική αξία ενός κλασικού κεράσματος με ιδιαίτερη νοστιμιά, που πολύ συχνά αναρωτιόμαστε αν αποτελεί μια υγιεινή επιλογή. Τα γλυκά του κουταλιού παρασκευάζονται από φρούτα ή λαχανικά ενίοτε βρασμένα με ζάχαρη. Τα πιο διαδεδομένα είναι το βύσσινο, κεράσι, νεραντζάκι, σταφύλι, βερίκοκο, σύκο, περγαμόντο, κολοκύθι, ντοματάκι, μελιτζανάκι, καρότο και άλλα πολλά που μπορούμε να συναντήσουμε σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Αρχικά δημιουργήθηκαν πριν πολλά χρόνια, από την ανάγκη των νοικοκυριών να συντηρήσουν τα περίσσεια φρούτα και λαχανικά της παραγωγής τους. Ονομάζονται «γλυκά του κουταλιού» επειδή το συνηθισμένο μέγεθος μερίδας τους είναι ένα καλά γεμάτο κουταλάκι του γλυκού.

Γλυκά του Κουταλιού: Διατροφική Αξία

Οι λιγούρες ή η επιθυμία για γλυκό μπορούν να ικανοποιηθούν με την επιλογή των γλυκών του κουταλιού. Έχουν σχετικά χαμηλό θερμιδικό περιεχόμενο συγκριτικά με άλλα πιο επεξεργασμένα γλυκά.

  • Ανάλογα την κουταλιά περιέχουν περίπου 75-100 θερμίδες και αυτό οφείλεται τόσο στην προσθήκη ζάχαρης αλλά και των φυσικών σακχάρων του φρούτου.
  • Δεν περιέχουν καθόλου λιπαρά.
  • Είναι νηστίσιμα, καθώς περιέχουν μόνο φρούτο ή λαχανικό και ζάχαρη. Άρα μπορούν εύκολα να καταλαληθούν και από κάποιον χορτοφάγο ή vegan.
  • Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, αφού η πρώτη ύλη είναι το φρούτο. Αυτό τα καθιστά κατάλληλα προς κατανάλωση και βοηθούν στην μείωση της χοληστερόλης, στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου, της καρδιάς και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.
  • Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, συνεπώς ενισχύουν την καλή λειτουργία του εντέρου.
  • Μπορούν να καταναλωθούν όλες τις εποχές του χρόνου και να συντηρηθούν χωρίς ιδιαίτερα αυξημένο κόστος.

Γλυκά του Κουταλιού: Μειονεκτήματα

  • Λόγω της θερμικής επεξεργασίας για την παρασκευή του γλυκού ενδεχομένως να υπάρχει μία πιθανή υποβάθμιση των θρεπτικών ουσιών.
  • Επίσης λόγω της αυξημένης τους περιεκτικότητας σε απλά σάκχαρα, η κατανάλωση γλυκών του κουταλιού προκαλούν απότομη αύξηση της γλυκόζης στο αίμα και δεν χαρακτηρίζονται κατάλληλα για όσους έχουν προβλήματα με το σάκχαρό τους.
  • Βέβαια συγκριτικά με οποιοδήποτε άλλο γλυκό έτοιμο ή ζαχαροπλαστείου, τα γλυκά του κουταλιού υπερτερούν καθώς δεν έχουν καθόλου βούτυρο και άλλα κορεσμένα και trans λιπαρά.

Γλυκά του Κουταλιού: Πως Μπορούν να γίνουν πιο υγιεινά;

Αρχικά μία πολύ καλή λύση είναι η αντικατάσταση της ζάχαρης με στέβια ώστε να μπορούν να τα καταναλώσουν και άτομα με σακχαρώδη διαβήτη. Άλλη επιλογή αποτελεί η παρασκευή τους με μέλι, το οποίο εκτός από αγνό και υγιεινό είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και τοπικό ελληνικό προϊόν.

Επίσης, ο συνδυασμός τους με γιαούρτι για παράδειγμα, εκτός του ότι αυξάνει τον κορεσμό και μειώνει τις πιθανότητες υπερκατανάλωσής τους, βοηθά στον έλεγχο της μεταγευματικής υπεργλυκαιμίας. Τα γλυκά του κουταλιού έχουν την θέση τους στην ελληνική μεσογειακή διατροφή, μπορούν να ενταχθούν σε ένα ισορροπημένο διατροφικό πλάνο ακόμη και για απώλεια βάρους.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς η βρώμη βοηθάει στην δημιουργία μιας ισορροπημένης διατροφής;

Πατάτες: Ποια είναι η καλύτερη επιλογή;

Φαγητό: Ποιες είναι οι ιδανικές ώρες να τρώμε;

Μέλι: Ποια τα οφέλη του όταν καταναλώνεται με άδειο στομάχι;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αναψυκτικά: Γιατί μας εθίζουν τόσο πολύ;

Αναψυκτικά: Η εξάρτηση από τα αναψυκτικά με ανθρακικό είναι μια κοινή, αλλά σοβαρή κατάσταση που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους, ειδικά λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη, καφεΐνη και τεχνητές γλυκαντικές ουσίες. Η συνεχής κατανάλωση αυτών των ποτών

Brunch: Ιδέες για λαχταριστές δημιουργίες

Brunch: Το brunch δεν είναι απλώς ένα γεύμα, αλλά μια ευκαιρία να μοιραστείτε στιγμές με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Δοκιμάστε αυτές τις συνταγές για να προσθέσετε γεύση και δημιουργικότητα στο τραπέζι σας.

Ηλιόσπορος: Ένας θησαυρός για την υγεία των οστών

Ηλιόσπορος: Χάρη στα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν, όπως μαγνήσιο, φώσφορο και βιταμίνη Ε, μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση γερών οστών και στην πρόληψη ασθενειών όπως η οστεοπόρωση.

Αυτό το πρωινό για μακροζωία τρώνε οι γηραιότεροι άνθρωποι του κόσμου 

Στην Ικαρία, για παράδειγμα, οι γηραιότεροι συχνά ξεκινούν την ημέρα τους με ένα φλιτζάνι τσάι από βότανα, που συνδυάζεται με ψωμί ολικής αλέσεως και ελαιόλαδο, συνοδευόμενο από ελιές και φρέσκα λαχανικά. Αυτές οι τροφές όχι μόνο είναι θρεπτικές αλλά και γεμάτες αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στην καταπολέμηση της φθοράς που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Πώς να φτιάξετε πεντανόστιμο σπιτικό ψωμί;

Ψωμί DIY: Μπορείτε να απολαύσετε φρέσκο ​​ψωμί που θα γεμίσει το σπίτι σας με άρωμα και ζεστασιά. Ξεκινήστε σήμερα και ανακαλύψτε τη μαγεία του σπιτικού ψωμιού!

Πώς να ενθαρρύνετε τα παιδιά να τρώνε υγιεινά;

Υγιεινή διατροφή: Η ανάπτυξη υγιεινών διατροφικών συνηθειών στα παιδιά απαιτεί υπομονή και δημιουργικότητα. Προσφέρετε υγιεινό φαγητό ως διασκεδαστική εμπειρία και δώστε τους την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην προετοιμασία του.

Vegan Sushi: Μια νόστιμη εναλλακτική για τους λάτρεις της φύσης

Vegan Sushi: Το σούσι λαχανικών είναι μια νόστιμη, πρωτοποριακή και βιώσιμη εκδοχή της παραδοσιακής ιαπωνικής κουζίνας. Δεν απευθύνεται μόνο σε χορτοφάγους, αλλά και σε όλους όσους αναζητούν νέες γεύσεις και έναν πιο συνειδητό τρόπο διατροφής.

Close Icon