Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Γλουτένη: Η επιστημονική απάντηση για τη gluten free διατροφή

Γλουτένη: Η επιστημονική απάντηση για τη gluten free διατροφή

Γλουτένη: Μια δίαιτα χωρίς γλουτένη είναι η κύρια θεραπεία για άτομα με κοιλιοκάκη. Πολλοί άνθρωποι χωρίς να πάσχουν από αυτή την κατάσταση ακολουθούν μια διατροφή χωρίς γλουτένη για τα υποτιθέμενα οφέλη που έχει για την υγεία.



Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη. Αυτή η πρωτεΐνη βοηθά τα τρόφιμα να διατηρήσουν το σχήμα τους. Τα περισσότερα δημητριακά, ψωμιά και ζυμαρικά περιέχουν γλουτένη.


Μερικοί άνθρωποι έχουν δυσανεξία στη γλουτένη. Η κοιλιοκάκη είναι μια αυτοάνοση κατάσταση στην οποία η γλουτένη βλάπτει το λεπτό έντερο και η ευαισθησία στη γλουτένη εκτός της κοιλότητας είναι μια δυσανεξία στα τρόφιμα που οδηγεί σε δυσφορία μετά την κατανάλωση γλουτένης.

Ωστόσο, μια έρευνα διαπίστωσε ότι έως και 30% των ενηλίκων στις Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να μειώσουν ή να εξαλείψουν τη γλουτένη από τη διατροφή τους. Πολλοί από αυτούς δεν έχουν κοιλιοκάκη.

Για άτομα χωρίς δυσανεξία στη γλουτένη, η δίαιτα χωρίς γλουτένη έχει οφέλη ή κινδύνους για την υγεία;

Πότε είναι βλαβερή η γλουτένη;

Όταν τα άτομα με κοιλιοκάκη καταναλώνουν γλουτένη, το ανοσοποιητικό τους σύστημα επιτίθεται και βλάπτει την επένδυση του λεπτού εντέρου τους. Με την επανειλημμένη έκθεση σε γλουτένη, το σώμα καθίσταται λιγότερο ικανό να απορροφήσει θρεπτικά συστατικά στην κυκλοφορία του αίματος.

Επιπλοκές μπορεί να προκύψουν εάν ένα άτομο με κοιλιοκάκη συνεχίζει να τρώει γλουτένη, όπως:

ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά

αναιμία

απώλεια βάρους

οστεοπόρωση

αγονία

σκλήρυνση κατά πλάκας (MS)

νευρολογικές καταστάσεις

Η κοιλιοκάκη προσβάλλει περίπου το 1% των ανθρώπων στις Ηνωμένες Πολιτείες ή 1 στα 133 άτομα. Ένα μεγάλο ποσοστό ατόμων με κοιλιοκάκη μπορεί να μη γνωρίζουν ότι το έχουν.

Η ευαισθησία στη γλουτένη εκτός της κοιλίας θεωρείται λιγότερο σοβαρή από την κοιλιοκάκη. Η κατανάλωση γλουτένης δε βλάπτει το έντερο, αλλά οι άνθρωποι μπορεί να αισθανθούν δυσφορία μετά την κατανάλωση γλουτένης.

Τα συμπτώματα της ευαισθησίας στη γλουτένη εμφανίζονται συχνά έξω από το πεπτικό σύστημα και μπορεί να περιλαμβάνουν:

πονοκεφάλους

θόλωμα εγκεφάλου

πόνος στις αρθρώσεις

μούδιασμα στα άκρα

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι περισσότεροι άνθρωποι έχουν ευαισθησία στη γλουτένη από την κοιλιοκάκη. Οι εκτιμήσεις ποικίλλουν, αλλά μπορεί να επηρεάσουν το 0,5% – 13% των ατόμων.

Μια αυστηρή δίαιτα χωρίς γλουτένη είναι η μόνη αποτελεσματική θεραπεία για κοιλιοκάκη και ευαισθησία στη γλουτένη.

Είναι πραγματική η ευαισθησία στη γλουτένη;

Πολλές χώρες αναγνωρίζουν ότι η ευαισθησία στη γλουτένη εκτός της κοιλίας είναι πρόβλημα. Ωστόσο, αυτός είναι ένας νέος τομέας μελέτης και οι ερευνητές δεν καταλαβαίνουν ακόμη την κατάσταση, τους παράγοντες κινδύνου ή πόσο συχνή είναι.

Μερικοί ερευνητές έχουν προτείνει ότι, αντί να αντιδρούν στη γλουτένη σε τρόφιμα, οι άνθρωποι είναι ευαίσθητοι σε ζυμώσιμους ολιγοσακχαρίτες, δισακχαρίτες, μονοσακχαρίτες και πολυόλες (FODMAPs), οι οποίες είναι άλλες πρωτεΐνες χωρίς γλουτένη που βρίσκονται στο σιτάρι.

Τα FODMAP υπάρχουν σε κόκκους που περιέχουν γλουτένη. Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί τα άτομα με IBS παρουσιάζουν βελτίωση στα συμπτώματα όταν ακολουθούν μία δίαιτα χωρίς γλουτένη.

Ενώ υπάρχουν πολλές τεκμηριωμένες περιπτώσεις πιθανής ευαισθησίας στη γλουτένη εκτός της κοιλίας, απαιτείται περισσότερη έρευνα προτού οι επιστήμονες καταλάβουν τις αιτίες, τα συμπτώματα και τις επιπτώσεις των ευαισθησιών στη γλουτένη.

Ποια είναι τα οφέλη από μια δίαιτα χωρίς γλουτένη;

Υπάρχουν λίγες επιστημονικές ενδείξεις ότι μια δίαιτα χωρίς γλουτένη έχει οφέλη για την υγεία για όσους δεν έχουν κοιλιοκάκη ή ευαισθησία στη γλουτένη.

Παρ ‘όλα αυτά, μια έκθεση της Εθνικής Έρευνας για την Υγεία και τη Διατροφή (NHANES) αναφέρει ότι περίπου 2,7 εκατομμύρια άτομα χωρίς κοιλιοκάκη ακολουθούσαν δίαιτα χωρίς γλουτένη μεταξύ του 2009 και του 2014.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Να φας μακαρόνια ή να μη φας; Ιδού η απορία!

Πώς να σαματήσετε την εκλογίκευση της υπερφαγίας και να πάρετε την ευθύνη της προσωπικής σας υγείας

Όταν η απώλεια βάρους είναι ανεξήγητη - Πιθανοί λόγοι

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Βραδινά γεύματα: Πώς επηρεάζουν τη γλυκόζη και αυξάνουν τους κινδύνους διαβήτη

Βραδινά γεύματα: Μια πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε ότι η κατανάλωση περισσότερου από 45% των ημερήσιων θερμίδων μετά τις 5 το απόγευμα μπορεί να διαταράξει σημαντικά τα επίπεδα γλυκόζης, προκαλώντας σοβαρές συνέπειες για την υγεία.

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους.

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Close Icon