Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Γλουτένη: Γιατί δεν πρέπει να την καταναλώνεις

Γλουτένη: Γιατί δεν πρέπει να την καταναλώνεις

Γλουτένη: Μια δίαιτα χωρίς γλουτένη είναι η κύρια θεραπεία για άτομα με κοιλιοκάκη. Πολλοί άνθρωποι χωρίς να πάσχουν από αυτή την κατάσταση ακολουθούν μια διατροφή χωρίς γλουτένη για τα υποτιθέμενα οφέλη που έχει για την υγεία.



Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη. Αυτή η πρωτεΐνη βοηθά τα τρόφιμα να διατηρήσουν το σχήμα τους. Τα περισσότερα δημητριακά, ψωμιά και ζυμαρικά περιέχουν γλουτένη.


Μερικοί άνθρωποι έχουν δυσανεξία στη γλουτένη. Η κοιλιοκάκη είναι μια αυτοάνοση κατάσταση στην οποία η γλουτένη βλάπτει το λεπτό έντερο και η ευαισθησία στη γλουτένη εκτός της κοιλότητας είναι μια δυσανεξία στα τρόφιμα που οδηγεί σε δυσφορία μετά την κατανάλωση γλουτένης.

Ωστόσο, μια έρευνα διαπίστωσε ότι έως και 30% των ενηλίκων στις Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να μειώσουν ή να εξαλείψουν τη γλουτένη από τη διατροφή τους. Πολλοί από αυτούς δεν έχουν κοιλιοκάκη.

Για άτομα χωρίς δυσανεξία στη γλουτένη, η δίαιτα χωρίς γλουτένη έχει οφέλη ή κινδύνους για την υγεία;

Πότε είναι βλαβερή η γλουτένη;

Όταν τα άτομα με κοιλιοκάκη καταναλώνουν γλουτένη, το ανοσοποιητικό τους σύστημα επιτίθεται και βλάπτει την επένδυση του λεπτού εντέρου τους. Με την επανειλημμένη έκθεση σε γλουτένη, το σώμα καθίσταται λιγότερο ικανό να απορροφήσει θρεπτικά συστατικά στην κυκλοφορία του αίματος.

Επιπλοκές μπορεί να προκύψουν εάν ένα άτομο με κοιλιοκάκη συνεχίζει να τρώει γλουτένη, όπως:

ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά

αναιμία

απώλεια βάρους

οστεοπόρωση

αγονία

σκλήρυνση κατά πλάκας (MS)

νευρολογικές καταστάσεις

Η κοιλιοκάκη προσβάλλει περίπου το 1% των ανθρώπων στις Ηνωμένες Πολιτείες ή 1 στα 133 άτομα. Ένα μεγάλο ποσοστό ατόμων με κοιλιοκάκη μπορεί να μη γνωρίζουν ότι το έχουν.

Η ευαισθησία στη γλουτένη εκτός της κοιλίας θεωρείται λιγότερο σοβαρή από την κοιλιοκάκη. Η κατανάλωση γλουτένης δε βλάπτει το έντερο, αλλά οι άνθρωποι μπορεί να αισθανθούν δυσφορία μετά την κατανάλωση γλουτένης.

Τα συμπτώματα της ευαισθησίας στη γλουτένη εμφανίζονται συχνά έξω από το πεπτικό σύστημα και μπορεί να περιλαμβάνουν:

πονοκεφάλους

θόλωμα εγκεφάλου

πόνος στις αρθρώσεις

μούδιασμα στα άκρα

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι περισσότεροι άνθρωποι έχουν ευαισθησία στη γλουτένη από την κοιλιοκάκη. Οι εκτιμήσεις ποικίλλουν, αλλά μπορεί να επηρεάσουν το 0,5% – 13% των ατόμων.

Μια αυστηρή δίαιτα χωρίς γλουτένη είναι η μόνη αποτελεσματική θεραπεία για κοιλιοκάκη και ευαισθησία στη γλουτένη.

Είναι πραγματική η ευαισθησία στη γλουτένη;

Πολλές χώρες αναγνωρίζουν ότι η ευαισθησία στη γλουτένη εκτός της κοιλίας είναι πρόβλημα. Ωστόσο, αυτός είναι ένας νέος τομέας μελέτης και οι ερευνητές δεν καταλαβαίνουν ακόμη την κατάσταση, τους παράγοντες κινδύνου ή πόσο συχνή είναι.

Μερικοί ερευνητές έχουν προτείνει ότι, αντί να αντιδρούν στη γλουτένη σε τρόφιμα, οι άνθρωποι είναι ευαίσθητοι σε ζυμώσιμους ολιγοσακχαρίτες, δισακχαρίτες, μονοσακχαρίτες και πολυόλες (FODMAPs), οι οποίες είναι άλλες πρωτεΐνες χωρίς γλουτένη που βρίσκονται στο σιτάρι.

Τα FODMAP υπάρχουν σε κόκκους που περιέχουν γλουτένη. Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί τα άτομα με IBS παρουσιάζουν βελτίωση στα συμπτώματα όταν ακολουθούν μία δίαιτα χωρίς γλουτένη.

Ενώ υπάρχουν πολλές τεκμηριωμένες περιπτώσεις πιθανής ευαισθησίας στη γλουτένη εκτός της κοιλίας, απαιτείται περισσότερη έρευνα προτού οι επιστήμονες καταλάβουν τις αιτίες, τα συμπτώματα και τις επιπτώσεις των ευαισθησιών στη γλουτένη.

Ποια είναι τα οφέλη από μια δίαιτα χωρίς γλουτένη;

Υπάρχουν λίγες επιστημονικές ενδείξεις ότι μια δίαιτα χωρίς γλουτένη έχει οφέλη για την υγεία για όσους δεν έχουν κοιλιοκάκη ή ευαισθησία στη γλουτένη.

Παρ ‘όλα αυτά, μια έκθεση της Εθνικής Έρευνας για την Υγεία και τη Διατροφή (NHANES) αναφέρει ότι περίπου 2,7 εκατομμύρια άτομα χωρίς κοιλιοκάκη ακολουθούσαν δίαιτα χωρίς γλουτένη μεταξύ του 2009 και του 2014.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς προκαλείται η κέτωση

Γιατί το αγγούρι κάνει καλό στην υγεία σας

Τι γνωριζουμε για τη σόγια - Μύθοι και Αλήθειες

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Ασβέστιο: Υγιεινά ροφήματα για ισχυρά οστά

Ασβέστιο: Το ασβέστιο είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέταλλα για το σώμα, καθώς συμβάλλει στην υγεία των οστών, των δοντιών, του νευρικού συστήματος και της καρδιοαγγειακής λειτουργίας.

Close Icon