Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Γλουτένη φλεγμονή: Η γλουτένη προκαλεί φλεγμονή στον εγκέφαλο σε ποντίκια

Γλουτένη φλεγμονή: Η γλουτένη προκαλεί φλεγμονή στον εγκέφαλο σε ποντίκια

Γλουτένη φλεγμονή: Η γλουτένη, η οποία βρίσκεται σε δημητριακά όπως το σιτάρι, η σίκαλη και το κριθάρι, αποτελεί σημαντικό διατροφικό συστατικό στα περισσότερα δυτικά έθνη.


Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Otago ανακάλυψαν ότι η γλουτένη σίτου προκαλεί φλεγμονή του εγκεφάλου σε ποντίκια. Η έρευνα, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Alex Tups, και δημοσιεύτηκε στο Journal of Neuroendocrinology, μπορεί να είναι σημαντική για την ανθρώπινη φυσιολογία. “Τα ποντίκια είναι ένα εξαιρετικό μοντέλο για τη μελέτη της ανθρώπινης φυσιολογίας. Έχουν ένα πολύ παρόμοιο κυκλοφορικό, αναπαραγωγικό, πεπτικό, ορμονικό και νευρικό σύστημα. Έτσι, είναι πολύ πιθανό η ίδια φλεγμονή που βρήκαμε στα ποντίκια να συμβεί και στους ανθρώπους.”

 

Γλουτένη: Τι δείχνει η γλουτένη;

Η μελέτη διερεύνησε εάν μια τυπική δίαιτα, που αναφέρεται ως δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά (LFD), εμπλουτισμένη με 4,5% γλουτένη (που αντιστοιχεί στην ανθρώπινη μέση ημερήσια κατανάλωση) ή μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά (HFD), εμπλουτισμένη με 4,5% γλουτένη, αλλάζει το σωματικό βάρος, μεταβολικούς δείκτες ή κεντρική φλεγμονή σε αρσενικά ποντίκια. «Η γλουτένη, η οποία βρίσκεται σε δημητριακά όπως το σιτάρι, η σίκαλη και το κριθάρι, αποτελεί σημαντικό διατροφικό συστατικό στα περισσότερα δυτικά έθνη.

«Ενώ προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η γλουτένη προάγει την αύξηση της μάζας σώματος και τη φλεγμονή σε ποντίκια στο εντερικό νευρικό σύστημα και στο γαστρεντερικό σύστημα, ερευνήσαμε την επίδραση της γλουτένης στον εγκέφαλο». Αν και ήταν κάπως αναμενόμενο, η μελέτη επιβεβαίωσε μια «μέτρια παχυσαρκική επίδραση της γλουτένης όταν ταΐζονταν σε ποντίκια που εκτέθηκαν σε δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, για πρώτη φορά μπορούμε να αναφέρουμε φλεγμονή του υποθαλάμου (εγκεφάλου) που προκαλείται από γλουτένη», λέει ο αναπληρωτής καθηγητής Tups.

“Ο εγκέφαλος έχει δύο τύπους ανοσοκυττάρων παρόμοια με τα μακροφάγα στο αίμα. Αυτά ονομάζονται αστροκύτταρα και μικρογλοία. Βρήκαμε ότι η γλουτένη καθώς και η HFD αυξάνουν τον αριθμό αυτών των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος. Η επίδραση της γλουτένης που προστίθεται στην κανονική διατροφή αύξησε το κύτταρο Ο αριθμός των κυττάρων στον ίδιο βαθμό όπως αν τα ποντίκια τρέφονταν με HFD. Όταν προστέθηκε γλουτένη στο HFD, ο αριθμός των κυττάρων αυξήθηκε ακόμη περισσότερο». Η υποθαλαμική περιοχή του εγκεφάλου είναι ζωτικής σημασίας για τον συντονισμό βασικών μεταβολικών λειτουργιών όπως η ρύθμιση του σωματικού βάρους και η ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.

«Αν η γλουτένη οδήγησε σε φλεγμονή του υποθαλάμου στον άνθρωπο και συνεπώς σε εγκεφαλική βλάβη, μπορεί να είναι κακό μακροπρόθεσμα, όπως αύξηση του σωματικού βάρους και μειωμένη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα. Εάν αυτές οι επιδράσεις γίνουν επίμονες, μπορεί να επιδεινώσουν τον κίνδυνο π.χ. που συνδέεται με διαταραγμένη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα. Το γιατί συμβαίνει αυτό δεν είναι γνωστό, λέει. «Αυτό είναι εντελώς νέο και επομένως δεν γνωρίζουμε ακόμα γιατί συμβαίνει.

Ωστόσο, ο αναπληρωτής καθηγητής Tups λέει ότι το εύρημα δεν σημαίνει ότι οι άνθρωποι πρέπει να σταματήσουν ξαφνικά να τρώνε γλουτένη. “Δεν λέμε ότι η γλουτένη είναι κακή για όλους. Για τα άτομα με ανεκτικότητα στη γλουτένη να είναι εντελώς χωρίς γλουτένη μπορεί να έχουν επιπτώσεις στην υγεία που μπορεί να υπερβαίνουν τα πιθανά οφέλη. Συχνά οι άνθρωποι δεν καταναλώνουν ολικής αλέσεως και τα προϊόντα υψηλής επεξεργασίας χωρίς γλουτένη συχνά έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ποια τρόφιμα δεν περιέχουν γλουτένη;

Εφαρμογές που θα σας βοηθήσουν να υιοθετήσετε μια φυτική διατροφή

Πώς μπορείτε να μαγειρέψετε τα ζυμαρικά το καλοκαίρι;

Ορεκτικά με 5 υλικά που συμπληρώνουν κάθε καλοκαιρινό τραπέζι

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αναψυκτικά: Γιατί μας εθίζουν τόσο πολύ;

Αναψυκτικά: Η εξάρτηση από τα αναψυκτικά με ανθρακικό είναι μια κοινή, αλλά σοβαρή κατάσταση που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους, ειδικά λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη, καφεΐνη και τεχνητές γλυκαντικές ουσίες. Η συνεχής κατανάλωση αυτών των ποτών

Brunch: Ιδέες για λαχταριστές δημιουργίες

Brunch: Το brunch δεν είναι απλώς ένα γεύμα, αλλά μια ευκαιρία να μοιραστείτε στιγμές με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Δοκιμάστε αυτές τις συνταγές για να προσθέσετε γεύση και δημιουργικότητα στο τραπέζι σας.

Ηλιόσπορος: Ένας θησαυρός για την υγεία των οστών

Ηλιόσπορος: Χάρη στα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν, όπως μαγνήσιο, φώσφορο και βιταμίνη Ε, μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση γερών οστών και στην πρόληψη ασθενειών όπως η οστεοπόρωση.

Αυτό το πρωινό για μακροζωία τρώνε οι γηραιότεροι άνθρωποι του κόσμου 

Στην Ικαρία, για παράδειγμα, οι γηραιότεροι συχνά ξεκινούν την ημέρα τους με ένα φλιτζάνι τσάι από βότανα, που συνδυάζεται με ψωμί ολικής αλέσεως και ελαιόλαδο, συνοδευόμενο από ελιές και φρέσκα λαχανικά. Αυτές οι τροφές όχι μόνο είναι θρεπτικές αλλά και γεμάτες αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στην καταπολέμηση της φθοράς που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Πώς να φτιάξετε πεντανόστιμο σπιτικό ψωμί;

Ψωμί DIY: Μπορείτε να απολαύσετε φρέσκο ​​ψωμί που θα γεμίσει το σπίτι σας με άρωμα και ζεστασιά. Ξεκινήστε σήμερα και ανακαλύψτε τη μαγεία του σπιτικού ψωμιού!

Πώς να ενθαρρύνετε τα παιδιά να τρώνε υγιεινά;

Υγιεινή διατροφή: Η ανάπτυξη υγιεινών διατροφικών συνηθειών στα παιδιά απαιτεί υπομονή και δημιουργικότητα. Προσφέρετε υγιεινό φαγητό ως διασκεδαστική εμπειρία και δώστε τους την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην προετοιμασία του.

Vegan Sushi: Μια νόστιμη εναλλακτική για τους λάτρεις της φύσης

Vegan Sushi: Το σούσι λαχανικών είναι μια νόστιμη, πρωτοποριακή και βιώσιμη εκδοχή της παραδοσιακής ιαπωνικής κουζίνας. Δεν απευθύνεται μόνο σε χορτοφάγους, αλλά και σε όλους όσους αναζητούν νέες γεύσεις και έναν πιο συνειδητό τρόπο διατροφής.

Close Icon