Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Γλουτένη φλεγμονή: Η γλουτένη προκαλεί φλεγμονή στον εγκέφαλο σε ποντίκια

Γλουτένη φλεγμονή: Η γλουτένη προκαλεί φλεγμονή στον εγκέφαλο σε ποντίκια

Γλουτένη φλεγμονή: Η γλουτένη, η οποία βρίσκεται σε δημητριακά όπως το σιτάρι, η σίκαλη και το κριθάρι, αποτελεί σημαντικό διατροφικό συστατικό στα περισσότερα δυτικά έθνη.



Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Otago ανακάλυψαν ότι η γλουτένη σίτου προκαλεί φλεγμονή του εγκεφάλου σε ποντίκια. Η έρευνα, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Alex Tups, και δημοσιεύτηκε στο Journal of Neuroendocrinology, μπορεί να είναι σημαντική για την ανθρώπινη φυσιολογία. “Τα ποντίκια είναι ένα εξαιρετικό μοντέλο για τη μελέτη της ανθρώπινης φυσιολογίας. Έχουν ένα πολύ παρόμοιο κυκλοφορικό, αναπαραγωγικό, πεπτικό, ορμονικό και νευρικό σύστημα. Έτσι, είναι πολύ πιθανό η ίδια φλεγμονή που βρήκαμε στα ποντίκια να συμβεί και στους ανθρώπους.”


 

Γλουτένη: Τι δείχνει η γλουτένη;

Η μελέτη διερεύνησε εάν μια τυπική δίαιτα, που αναφέρεται ως δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά (LFD), εμπλουτισμένη με 4,5% γλουτένη (που αντιστοιχεί στην ανθρώπινη μέση ημερήσια κατανάλωση) ή μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά (HFD), εμπλουτισμένη με 4,5% γλουτένη, αλλάζει το σωματικό βάρος, μεταβολικούς δείκτες ή κεντρική φλεγμονή σε αρσενικά ποντίκια. «Η γλουτένη, η οποία βρίσκεται σε δημητριακά όπως το σιτάρι, η σίκαλη και το κριθάρι, αποτελεί σημαντικό διατροφικό συστατικό στα περισσότερα δυτικά έθνη.

«Ενώ προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η γλουτένη προάγει την αύξηση της μάζας σώματος και τη φλεγμονή σε ποντίκια στο εντερικό νευρικό σύστημα και στο γαστρεντερικό σύστημα, ερευνήσαμε την επίδραση της γλουτένης στον εγκέφαλο». Αν και ήταν κάπως αναμενόμενο, η μελέτη επιβεβαίωσε μια «μέτρια παχυσαρκική επίδραση της γλουτένης όταν ταΐζονταν σε ποντίκια που εκτέθηκαν σε δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, για πρώτη φορά μπορούμε να αναφέρουμε φλεγμονή του υποθαλάμου (εγκεφάλου) που προκαλείται από γλουτένη», λέει ο αναπληρωτής καθηγητής Tups.

“Ο εγκέφαλος έχει δύο τύπους ανοσοκυττάρων παρόμοια με τα μακροφάγα στο αίμα. Αυτά ονομάζονται αστροκύτταρα και μικρογλοία. Βρήκαμε ότι η γλουτένη καθώς και η HFD αυξάνουν τον αριθμό αυτών των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος. Η επίδραση της γλουτένης που προστίθεται στην κανονική διατροφή αύξησε το κύτταρο Ο αριθμός των κυττάρων στον ίδιο βαθμό όπως αν τα ποντίκια τρέφονταν με HFD. Όταν προστέθηκε γλουτένη στο HFD, ο αριθμός των κυττάρων αυξήθηκε ακόμη περισσότερο». Η υποθαλαμική περιοχή του εγκεφάλου είναι ζωτικής σημασίας για τον συντονισμό βασικών μεταβολικών λειτουργιών όπως η ρύθμιση του σωματικού βάρους και η ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.

«Αν η γλουτένη οδήγησε σε φλεγμονή του υποθαλάμου στον άνθρωπο και συνεπώς σε εγκεφαλική βλάβη, μπορεί να είναι κακό μακροπρόθεσμα, όπως αύξηση του σωματικού βάρους και μειωμένη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα. Εάν αυτές οι επιδράσεις γίνουν επίμονες, μπορεί να επιδεινώσουν τον κίνδυνο π.χ. που συνδέεται με διαταραγμένη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα. Το γιατί συμβαίνει αυτό δεν είναι γνωστό, λέει. «Αυτό είναι εντελώς νέο και επομένως δεν γνωρίζουμε ακόμα γιατί συμβαίνει.

Ωστόσο, ο αναπληρωτής καθηγητής Tups λέει ότι το εύρημα δεν σημαίνει ότι οι άνθρωποι πρέπει να σταματήσουν ξαφνικά να τρώνε γλουτένη. “Δεν λέμε ότι η γλουτένη είναι κακή για όλους. Για τα άτομα με ανεκτικότητα στη γλουτένη να είναι εντελώς χωρίς γλουτένη μπορεί να έχουν επιπτώσεις στην υγεία που μπορεί να υπερβαίνουν τα πιθανά οφέλη. Συχνά οι άνθρωποι δεν καταναλώνουν ολικής αλέσεως και τα προϊόντα υψηλής επεξεργασίας χωρίς γλουτένη συχνά έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ποια τρόφιμα δεν περιέχουν γλουτένη;

Εφαρμογές που θα σας βοηθήσουν να υιοθετήσετε μια φυτική διατροφή

Πώς μπορείτε να μαγειρέψετε τα ζυμαρικά το καλοκαίρι;

Ορεκτικά με 5 υλικά που συμπληρώνουν κάθε καλοκαιρινό τραπέζι

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Ασβέστιο: Υγιεινά ροφήματα για ισχυρά οστά

Ασβέστιο: Το ασβέστιο είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέταλλα για το σώμα, καθώς συμβάλλει στην υγεία των οστών, των δοντιών, του νευρικού συστήματος και της καρδιοαγγειακής λειτουργίας.

Αχλάδια: Πέντε λόγοι για να τρώτε περισσότερα

Τα αχλάδια είναι εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, οι οποίες βοηθούν στην πέψη και προάγουν την υγεία του εντέρου. Μόνο ένα μέτριο αχλάδι περιέχει περίπου 5-6 γραμμάρια φυτικών ινών, που συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης και της γλυκόζης στο αίμα, ενώ βοηθούν στην αίσθηση κορεσμού.

Close Icon