Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Γλουτένη φλεγμονή: Η γλουτένη προκαλεί φλεγμονή στον εγκέφαλο σε ποντίκια

Γλουτένη φλεγμονή: Η γλουτένη προκαλεί φλεγμονή στον εγκέφαλο σε ποντίκια

Γλουτένη φλεγμονή: Η γλουτένη, η οποία βρίσκεται σε δημητριακά όπως το σιτάρι, η σίκαλη και το κριθάρι, αποτελεί σημαντικό διατροφικό συστατικό στα περισσότερα δυτικά έθνη.


Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Otago ανακάλυψαν ότι η γλουτένη σίτου προκαλεί φλεγμονή του εγκεφάλου σε ποντίκια. Η έρευνα, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Alex Tups, και δημοσιεύτηκε στο Journal of Neuroendocrinology, μπορεί να είναι σημαντική για την ανθρώπινη φυσιολογία. “Τα ποντίκια είναι ένα εξαιρετικό μοντέλο για τη μελέτη της ανθρώπινης φυσιολογίας. Έχουν ένα πολύ παρόμοιο κυκλοφορικό, αναπαραγωγικό, πεπτικό, ορμονικό και νευρικό σύστημα. Έτσι, είναι πολύ πιθανό η ίδια φλεγμονή που βρήκαμε στα ποντίκια να συμβεί και στους ανθρώπους.”

 

Γλουτένη: Τι δείχνει η γλουτένη;

Η μελέτη διερεύνησε εάν μια τυπική δίαιτα, που αναφέρεται ως δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά (LFD), εμπλουτισμένη με 4,5% γλουτένη (που αντιστοιχεί στην ανθρώπινη μέση ημερήσια κατανάλωση) ή μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά (HFD), εμπλουτισμένη με 4,5% γλουτένη, αλλάζει το σωματικό βάρος, μεταβολικούς δείκτες ή κεντρική φλεγμονή σε αρσενικά ποντίκια. «Η γλουτένη, η οποία βρίσκεται σε δημητριακά όπως το σιτάρι, η σίκαλη και το κριθάρι, αποτελεί σημαντικό διατροφικό συστατικό στα περισσότερα δυτικά έθνη.

«Ενώ προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η γλουτένη προάγει την αύξηση της μάζας σώματος και τη φλεγμονή σε ποντίκια στο εντερικό νευρικό σύστημα και στο γαστρεντερικό σύστημα, ερευνήσαμε την επίδραση της γλουτένης στον εγκέφαλο». Αν και ήταν κάπως αναμενόμενο, η μελέτη επιβεβαίωσε μια «μέτρια παχυσαρκική επίδραση της γλουτένης όταν ταΐζονταν σε ποντίκια που εκτέθηκαν σε δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, για πρώτη φορά μπορούμε να αναφέρουμε φλεγμονή του υποθαλάμου (εγκεφάλου) που προκαλείται από γλουτένη», λέει ο αναπληρωτής καθηγητής Tups.

“Ο εγκέφαλος έχει δύο τύπους ανοσοκυττάρων παρόμοια με τα μακροφάγα στο αίμα. Αυτά ονομάζονται αστροκύτταρα και μικρογλοία. Βρήκαμε ότι η γλουτένη καθώς και η HFD αυξάνουν τον αριθμό αυτών των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος. Η επίδραση της γλουτένης που προστίθεται στην κανονική διατροφή αύξησε το κύτταρο Ο αριθμός των κυττάρων στον ίδιο βαθμό όπως αν τα ποντίκια τρέφονταν με HFD. Όταν προστέθηκε γλουτένη στο HFD, ο αριθμός των κυττάρων αυξήθηκε ακόμη περισσότερο». Η υποθαλαμική περιοχή του εγκεφάλου είναι ζωτικής σημασίας για τον συντονισμό βασικών μεταβολικών λειτουργιών όπως η ρύθμιση του σωματικού βάρους και η ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.

«Αν η γλουτένη οδήγησε σε φλεγμονή του υποθαλάμου στον άνθρωπο και συνεπώς σε εγκεφαλική βλάβη, μπορεί να είναι κακό μακροπρόθεσμα, όπως αύξηση του σωματικού βάρους και μειωμένη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα. Εάν αυτές οι επιδράσεις γίνουν επίμονες, μπορεί να επιδεινώσουν τον κίνδυνο π.χ. που συνδέεται με διαταραγμένη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα. Το γιατί συμβαίνει αυτό δεν είναι γνωστό, λέει. «Αυτό είναι εντελώς νέο και επομένως δεν γνωρίζουμε ακόμα γιατί συμβαίνει.

Ωστόσο, ο αναπληρωτής καθηγητής Tups λέει ότι το εύρημα δεν σημαίνει ότι οι άνθρωποι πρέπει να σταματήσουν ξαφνικά να τρώνε γλουτένη. “Δεν λέμε ότι η γλουτένη είναι κακή για όλους. Για τα άτομα με ανεκτικότητα στη γλουτένη να είναι εντελώς χωρίς γλουτένη μπορεί να έχουν επιπτώσεις στην υγεία που μπορεί να υπερβαίνουν τα πιθανά οφέλη. Συχνά οι άνθρωποι δεν καταναλώνουν ολικής αλέσεως και τα προϊόντα υψηλής επεξεργασίας χωρίς γλουτένη συχνά έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ποια τρόφιμα δεν περιέχουν γλουτένη;

Εφαρμογές που θα σας βοηθήσουν να υιοθετήσετε μια φυτική διατροφή

Πώς μπορείτε να μαγειρέψετε τα ζυμαρικά το καλοκαίρι;

Ορεκτικά με 5 υλικά που συμπληρώνουν κάθε καλοκαιρινό τραπέζι

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

8 τροφές για υγιή πέψη

Πέψη διατροφή: Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ορισμένες τροφές είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες, καθώς περιέχουν φυτικές ίνες, ένζυμα και προβιοτικά που διευκολύνουν την πέψη και προλαμβάνουν δυσφορία,

Η πιο εύκολη νηστίσιμη συνταγή για φάβα

Φάβα: Η φάβα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ελληνικά όσπρια, με ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Ιδιαίτερα δημοφιλής στη Σαντορίνη, ξεχωρίζει για τη βελούδινη υφή και τη γλυκιά, γεμάτη γεύση της.

Close Icon