Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Γκούλας: Μια νόστιμη συνταγή από την Ουγγαρία που θα σας ζεστάνει

Γκούλας: Μια νόστιμη συνταγή από την Ουγγαρία που θα σας ζεστάνει

Γκούλας: Τώρα που οι θερμοκρασίες πέφτουν, είναι ιδανική μια συνταγή με πεντανόστιμη σούπα. Φτιάξτε λοιπόν γκούλας κατευθείαν από την Ουγγαρία!


Το ουγγρικό γκουλάς είναι μια υπέροχη σούπα μοσχαρίσιου κρέατος με πλούσιο ζωμό πάπρικας. Αυτό το νόστιμο πιάτο είναι ζεστό και comfort food, ιδανικό για μια κρύα μέρα. Σερβίρεται με σπιτικές χυλοπίτες ή με πατάτες. Εναλλακτικά, ένα καρβέλι ψωμί αρκεί για να μαζέψετε οποιοδήποτε ζωμό έχει μείνει στο μπολ σας. Τώρα που είναι φθινόπωρο, ο μόνος πραγματικός τρόπος για να ζεσταθείτε είναι αυτό το νόστιμο ουγγρικό γκουλάς. Τρυφερά κομμάτια βοείου κρέατος, κρεμμύδια και ντομάτες σιγοβράζουν σε έναν αλμυρό ζωμό βοδινού.

Τι είναι το Γκούλας;

Πρόκειται για ένα από τα πιο νόστιμα comfort foods που υπάρχουν. Ένα παραδοσιακό ουγγρικό γκούλας είναι μια σούπα που συνήθως περιλαμβάνει τρυφερό βόειο κρέας και κρεμμύδια καρυκευμένα με πάπρικα. Πολλές εκδόσεις προσθέτουν άλλα λαχανικά όπως πατάτες, καρότα, κρεμμύδια, σέλινο, πιπεριές και ντομάτες. Χρονολογείται αιώνες πριν και αρχικά φτιάχτηκε από βοσκούς που στέγνωναν το κρέας για να μπορούν να αποθηκευτούν. Στη συνέχεια προσέθεταν νερό για να δημιουργήσουν μια σούπα ή στιφάδο. Ο καθένας φαίνεται να έχει τον δικό του τρόπο να φτιάχνει αυτό το πιάτο και προσθέτει διαφορετικά λαχανικά. Ανεξάρτητα από αυτό, το ουγγρικό γκούλας είναι πολύ διαφορετικό από μια αμερικάνικη συνταγή γκούλας που είναι περισσότερο ένα πιάτο τομάτας, βοδινού και μακαρόνι.

Πώς να φτιάξετε γκούλας

Για να φτιάξετε το τέλειο ουγγρικό γκούλας θα πρέπει να ξεκινήσετε με κρεμμύδια και μοσχάρι ως βάση και άφθονη ουγγρική πάπρικα! Τηγανίζουμε τα κρεμμύδια σε βούτυρο μέχρι να γίνουν διάφανα. Προσθέτουμε το βόειο κρέας στο τηγάνι και ψήνουμε από όλες τις πλευρές. Στη συνέχεια, προσθέτουμε αργά το ζωμό βοείου κρέατος σε αυτό. Προσθέτουμε τις ντομάτες και το ζωμό και αλατοπιπερώνουμε. Αφήνουμε το ουγγρικό γκούλας να βράσει. Στη συνέχεια μειώνουμε τη φωτιά, καλύπτουμε με νερό και σιγοβράστε το για περίπου μιάμιση ώρα. Σερβίρετε το γκουλάς μόνο του ή πάνω από πουρέ πατάτας! Το σερβίρουμε πάντα με ψωμί για να απολαύσουμε την επιπλέον σάλτσα.

  • 2 μέτρια κρεμμύδια
  • 2 κουταλάκια του γλυκού βούτυρο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού σπόροι κύμινου
  • 2 κουταλιές σούπας πάπρικα
  • ¼ φλιτζάνι αλεύρι
  • 1/2 κιλό ψητό βόειο κρέας κομμένο σε κύβους
  • 2 φλιτζάνια ζωμό βοδινού ή νερό
  • 1 φλιτζάνι ντομάτες κομμένες σε κύβους
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • ¼ κουταλάκι πιπέρι
  • Προαιρετικά 1 ½ φλιτζάνι καρότα και 3 φλιτζάνια πατάτες

Παρασκευή

  • Σε μια μεγάλη κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε το κρεμμύδι. Μαγειρεύουμε μέχρι να γίνουν διάφανα. Ανακατεύουμε με σπόρους κύμινο και πάπρικα καλά.
  • Σε ένα μπολ, αλέθουμε το μοσχάρι με αλεύρι. Προσθέτουμε βόειο κρέας στο μείγμα κρεμμυδιού και μαγειρεύουμε για περίπου 2-3 λεπτά.
  • Προσθέτουμε αργά περίπου ¼ φλιτζάνι ζωμό μοσχαριού. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τον υπόλοιπο ζωμό, τις ντομάτες σε κύβους (πατάτες και καρότα αν χρησιμοποιείτε), αλάτι και πιπέρι.
  • Ανακατεύουμε και αφήνουμε να πάρει μια βράση, σκεπάζουμε, στη συνέχεια χαμηλώνουμε και βράζουμε για περίπου 1 ½ -2 ώρες ή μέχρι να μαλακώσουν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Γιατί το μοσχάρι wagyu κοστίζει πιο ακριβά από το smartphone σας;

Bistecca alla Fiorentina: Ποια είναι η ιστορία της θρυλικής μπριζόλας από την Φλωρεντία;

Μια συνταγή με μοσχάρι κατευθείαν από την Αργεντινή

Δοκιμάστε μοσχάρι bourguignon για πινελιές γαλλικής γαστρονομίας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Κανελένιο Κέικ με μπανάνα: Το ιδανικό χειμωνιάτικο πρωινό

Κανελένιο Κέικ με μπανάνα: Το κέικ μπανάνας με κανέλα είναι μια νόστιμη και εύκολη συνταγή για να απολαύσετε μια γλυκιά λιχουδιά που συνδυάζει τη γεύση της μπανάνας με το άρωμα της κανέλας. Είναι ιδανικό για πρωινό, σνακ ή και επιδόρπιο

Πώς να φτιάξετε σπιτικά Bagels βήμα προς βήμα;

Σπιτικά Bagels: Με λίγη προσπάθεια, μπορείτε να απολαύσετε αυτό το γευστικό ψωμάκι στην πιο φρέσκια και νόστιμη εκδοχή του, απευθείας από τον φούρνο σας. Δοκιμάστε το και θα ενθουσιαστείτε!

Πώς να φτιάξετε το καλύτερο γαλλικό τοστ;

French toast: Μια απλή αλλά απολαυστική συνταγή που μπορείτε να προσαρμόσετε σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Χρησιμοποιώντας ποιοτικά υλικά, σωστές τεχνικές και λίγη φαντασία στο σερβίρισμα, μπορείτε να μετατρέψετε αυτή τη λιχουδιά σε ένα ξεχωριστό πιάτο για κάθε περίσταση.

Γιατί παίρνουμε πίσω τα κιλά που χάνουμε;

Δίαιτα βάρος: Η αναπόφευκτη επιστροφή του βάρους μετά από μια απώλεια βάρους είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται συχνά, και υπάρχουν διάφοροι λόγοι που εξηγούν γιατί συμβαίνει αυτό. Παρά την προσπάθεια να ακολουθήσουμε δίαιτες

3 δημιουργικοί τρόποι να απολαύσετε γιαούρτι

Γιαούρτι: Το γιαούρτι είναι ένα υπέροχο και υγιεινό τρόφιμο που μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς δημιουργικούς τρόπους. Εδώ είναι τρεις πρωτότυπες ιδέες για να απολαύσετε το γιαούρτι σας

8 Τροφές με περισσότερα προβιοτικά από το γιαούρτι

Προβιοτικά: Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που προσφέρουν οφέλη στην υγεία του εντέρου και την γενικότερη ευεξία. Το γιαούρτι είναι μια δημοφιλής πηγή προβιοτικών, αλλά υπάρχουν και άλλες τροφές που περιέχουν περισσότερα προβιοτικά

Γιατί ο περιορισμός δεν είναι η λύση στη διατροφή

Δίαιτα: Η περιοριστική δίαιτα είναι μια δημοφιλής προσέγγιση για την απώλεια βάρους, ωστόσο δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση για τη διατήρηση της μακροχρόνιας υγείας και ευημερίας. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους οι αυστηροί

Close Icon