Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Γκούλας: Μια νόστιμη συνταγή από την Ουγγαρία που θα σας ζεστάνει

Γκούλας: Μια νόστιμη συνταγή από την Ουγγαρία που θα σας ζεστάνει

Γκούλας: Τώρα που οι θερμοκρασίες πέφτουν, είναι ιδανική μια συνταγή με πεντανόστιμη σούπα. Φτιάξτε λοιπόν γκούλας κατευθείαν από την Ουγγαρία!


Το ουγγρικό γκουλάς είναι μια υπέροχη σούπα μοσχαρίσιου κρέατος με πλούσιο ζωμό πάπρικας. Αυτό το νόστιμο πιάτο είναι ζεστό και comfort food, ιδανικό για μια κρύα μέρα. Σερβίρεται με σπιτικές χυλοπίτες ή με πατάτες. Εναλλακτικά, ένα καρβέλι ψωμί αρκεί για να μαζέψετε οποιοδήποτε ζωμό έχει μείνει στο μπολ σας. Τώρα που είναι φθινόπωρο, ο μόνος πραγματικός τρόπος για να ζεσταθείτε είναι αυτό το νόστιμο ουγγρικό γκουλάς. Τρυφερά κομμάτια βοείου κρέατος, κρεμμύδια και ντομάτες σιγοβράζουν σε έναν αλμυρό ζωμό βοδινού.

Τι είναι το Γκούλας;

Πρόκειται για ένα από τα πιο νόστιμα comfort foods που υπάρχουν. Ένα παραδοσιακό ουγγρικό γκούλας είναι μια σούπα που συνήθως περιλαμβάνει τρυφερό βόειο κρέας και κρεμμύδια καρυκευμένα με πάπρικα. Πολλές εκδόσεις προσθέτουν άλλα λαχανικά όπως πατάτες, καρότα, κρεμμύδια, σέλινο, πιπεριές και ντομάτες. Χρονολογείται αιώνες πριν και αρχικά φτιάχτηκε από βοσκούς που στέγνωναν το κρέας για να μπορούν να αποθηκευτούν. Στη συνέχεια προσέθεταν νερό για να δημιουργήσουν μια σούπα ή στιφάδο. Ο καθένας φαίνεται να έχει τον δικό του τρόπο να φτιάχνει αυτό το πιάτο και προσθέτει διαφορετικά λαχανικά. Ανεξάρτητα από αυτό, το ουγγρικό γκούλας είναι πολύ διαφορετικό από μια αμερικάνικη συνταγή γκούλας που είναι περισσότερο ένα πιάτο τομάτας, βοδινού και μακαρόνι.

Πώς να φτιάξετε γκούλας

Για να φτιάξετε το τέλειο ουγγρικό γκούλας θα πρέπει να ξεκινήσετε με κρεμμύδια και μοσχάρι ως βάση και άφθονη ουγγρική πάπρικα! Τηγανίζουμε τα κρεμμύδια σε βούτυρο μέχρι να γίνουν διάφανα. Προσθέτουμε το βόειο κρέας στο τηγάνι και ψήνουμε από όλες τις πλευρές. Στη συνέχεια, προσθέτουμε αργά το ζωμό βοείου κρέατος σε αυτό. Προσθέτουμε τις ντομάτες και το ζωμό και αλατοπιπερώνουμε. Αφήνουμε το ουγγρικό γκούλας να βράσει. Στη συνέχεια μειώνουμε τη φωτιά, καλύπτουμε με νερό και σιγοβράστε το για περίπου μιάμιση ώρα. Σερβίρετε το γκουλάς μόνο του ή πάνω από πουρέ πατάτας! Το σερβίρουμε πάντα με ψωμί για να απολαύσουμε την επιπλέον σάλτσα.

  • 2 μέτρια κρεμμύδια
  • 2 κουταλάκια του γλυκού βούτυρο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού σπόροι κύμινου
  • 2 κουταλιές σούπας πάπρικα
  • ¼ φλιτζάνι αλεύρι
  • 1/2 κιλό ψητό βόειο κρέας κομμένο σε κύβους
  • 2 φλιτζάνια ζωμό βοδινού ή νερό
  • 1 φλιτζάνι ντομάτες κομμένες σε κύβους
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • ¼ κουταλάκι πιπέρι
  • Προαιρετικά 1 ½ φλιτζάνι καρότα και 3 φλιτζάνια πατάτες

Παρασκευή

  • Σε μια μεγάλη κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε το κρεμμύδι. Μαγειρεύουμε μέχρι να γίνουν διάφανα. Ανακατεύουμε με σπόρους κύμινο και πάπρικα καλά.
  • Σε ένα μπολ, αλέθουμε το μοσχάρι με αλεύρι. Προσθέτουμε βόειο κρέας στο μείγμα κρεμμυδιού και μαγειρεύουμε για περίπου 2-3 λεπτά.
  • Προσθέτουμε αργά περίπου ¼ φλιτζάνι ζωμό μοσχαριού. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τον υπόλοιπο ζωμό, τις ντομάτες σε κύβους (πατάτες και καρότα αν χρησιμοποιείτε), αλάτι και πιπέρι.
  • Ανακατεύουμε και αφήνουμε να πάρει μια βράση, σκεπάζουμε, στη συνέχεια χαμηλώνουμε και βράζουμε για περίπου 1 ½ -2 ώρες ή μέχρι να μαλακώσουν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Γιατί το μοσχάρι wagyu κοστίζει πιο ακριβά από το smartphone σας;

Bistecca alla Fiorentina: Ποια είναι η ιστορία της θρυλικής μπριζόλας από την Φλωρεντία;

Μια συνταγή με μοσχάρι κατευθείαν από την Αργεντινή

Δοκιμάστε μοσχάρι bourguignon για πινελιές γαλλικής γαστρονομίας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

Αβοκάντο: Το αβοκάντο είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο, αλλά η επιλογή του σωστού μπορεί να είναι δύσκολη αν δεν ξέρετε τι να προσέξετε. Ακολουθούν μερικές συμβουλές

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

8 τροφές για υγιή πέψη

Πέψη διατροφή: Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ορισμένες τροφές είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες, καθώς περιέχουν φυτικές ίνες, ένζυμα και προβιοτικά που διευκολύνουν την πέψη και προλαμβάνουν δυσφορία,

Close Icon