Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Γιατί τα light αναψυκτικά δεν βοηθάνε στο αδυνάτισμα

Γιατί τα light αναψυκτικά δεν βοηθάνε στο αδυνάτισμα


Πολλοί άνθρωποι που προσπαθούν να χάσουν κιλά ή προσέχουν να μην πάρουν βάρος, καταναλώνουν light αναψυκτικά, καθώς πιστεύουν ότι αυτό τους βοηθάει να πετύχουν τον στόχο τους.

Σύμφωνα με μία νέα μελέτη ωστόσο, όποιος καταναλώνει αναψυκτικά είτε με ζάχαρη είτε με τεχνητά γλυκαντικά, στο τέλος της ημέρας θα έχει καταναλώσει τις ίδιες θερμίδες.

Το αποτέλεσμα δεν οφείλεται στις θερμίδες των αναψυκτικών, οι οποίες διαφέρουν, αλλά σε εκείνες που προέρχονται από τις άλλες τροφές που καταναλώνει κάποιος στη διάρκεια της μέρας.

Σύμφωνα με τη μελέτη, τα λάιτ αναψυκτικά δεν μας αδυνατίζουν επειδή ανοίγουν την όρεξη για κατανάλωση περισσότερων θερμίδων από το φαγητό.

Στη μελέτη συμμετείχαν 30 νεαροί, υγιείς άνδρες στους οποίους οι ερευνητές χορήγησαν τέσσερα διαφορετικά αναψυκτικά, το ένα από τα οποία περιείχε ζάχαρη και τα υπόλοιπα ασπαρτάμη, στέβια ή ένα άλλο γλυκαντικό που χρησιμοποιείται στην Κίνα και παράγεται από το φυτό monk fruit.

Η μελέτη διήρκησε αρκετές μέρες, με τους εθελοντές να τρώνε κάθε πρωί ένα κλασικό πρωινό και ως δεκατιανό να πίνουν ένα μεγάλο ποτήρι (500 ml) αναψυκτικό με ζάχαρη ή λάιτ.

Μία ώρα αργότερα οι ερευνητές τούς ζητούσαν να φάνε το μεσημεριανό τους γεύμα, συνιστώντας τους να σταματήσουν το φαγητό μόλις ένιωθαν χορτάτοι.

Επιπλέον, πριν και μετά το γεύμα μετρούσαν τα επίπεδα γλυκόζης (σακχάρου) και ινσουλίνης στο αίμα τους, ενώ τους ζητούσαν να τηρούν καθημερινό, αναλυτικό ημερολόγιο διατροφής για την υπόλοιπη μέρα.

Όπως έδειξε η μελέτη, «η ενέργεια (θερμίδες) που γλίτωναν οι εθελοντές όταν έπιναν τα λάιτ αναψυκτικά, αντισταθμιζόταν πλήρως από την αύξηση των θερμίδων που κατανάλωναν στα επόμενα γεύματα της ημέρας», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Σιου Λινγκ Τέι, από το Κέντρο Έρευνας Κλινικής Διατροφής του Ινστιτούτου Κλινικών Επιστημών της Σιγκαπούρης.

Στην πραγματικότητα, κάθε φορά που οι εθελοντές έπιναν λάιτ αναψυκτικό, κατανάλωναν κατά μέσον όρο 80 θερμίδες επιπλέον με το μεσημεριανό τους γεύμα ή/και με τα επόμενα γεύματα της ημέρας.

Αυτό δεν σημαίνει ότι έκαναν υπερκατανάλωση φαγητού. Απλώς πεινούσαν περισσότερο μετά το λάιτ αναψυκτικό, εξήγησαν στους ερευνητές.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι με τα λάιτ αναψυκτικά δεν υπάρχει ευνοϊκή διαφοροποίηση στις ημερήσιες θερμίδες και γι’ αυτό δεν έχουν συμβάλλει στην αναχαίτιση της επιδημίας της παχυσαρκίας, λένε οι ερευνητές.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύονται στην Διεθνή Επιθεώρηση Παχυσαρκίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ρόδι: Βοηθάει στην ανακούφιση από τον πόνο και τη φλεγμονή των αρθρώσεων;

Σπόροι ροδιού: Ενισχύουν την καρδιά και την πέψη;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Κατανάλωση σόγιας: Είναι ασφαλής μετά την εμμηνόπαυση;

Κατανάλωση σόγιας: Η σόγια, εδώ και πολλά χρόνια, θεωρείται βασικό στοιχείο της διατροφής σε πολλές χώρες, ειδικά στην Ανατολική Ασία. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, έχει ανακύψει μια ανησυχία σχετικά με την κατανάλωσή της από γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.

Κλημεντίνες: Δικαίως αναδεικνύονται ως το φρούτο του χειμώνα

Κλημεντίνες: Οι κλημεντίνες είναι ένα εσπεριδοειδές φρούτο που είναι γνωστό για τη γλυκιά γεύση και την εύκολη κατανάλωσή του, καθώς είναι χωρίς κουκούτσια και εύκολο να ξεφλουδιστεί. Εκτός από τη γεύση τους, οι κλημεντίνες

Υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα: Ο αόρατος κίνδυνος για τη χορτοφαγική διατροφή

Υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα: Μια πρόσφατη μελέτη αποκαλύπτει μια αναπάντεχη τάση: οι χορτοφάγοι καταναλώνουν περισσότερα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα σε σχέση με εκείνους που καταναλώνουν κρέας τακτικά.

Υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα: Ένας άγνωστος παράγοντας κινδύνου για τη ψωρίαση

Υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα: Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην πρόκληση και επιδείνωση της ψωρίασης, μιας χρόνιας φλεγμονώδους δερματικής πάθησης.

Ρυθμιστής θερμίδων: Ο ρόλος του Νευροπεπτιδίου Χ στην καύση ενέργειας

Ρυθμιστής θερμίδων: Επιστήμονες ανακάλυψαν ένα νέο νευροπεπτίδιο που εμπλέκεται στη ρύθμιση της καύσης θερμίδων, προσφέροντας πολύτιμες πληροφορίες για το πώς ο εγκέφαλος ελέγχει την ενεργειακή ισορροπία του σώματος.

Λίπος στην κοιλιά: Ποια είναι η σχέση του λίπους στην κοιλιά και του καπνίσματος;

Λίπος στην κοιλιά: Το κάπνισμα είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την κοιλιακή παχυσαρκία. Εάν θέλετε να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης αυτής της πάθησης, είναι σημαντικό να σταματήσετε το κάπνισμα.

Close Icon