Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Γιατί προτιμάμε φρούτα και λαχανικά εποχής;

Γιατί προτιμάμε φρούτα και λαχανικά εποχής;

Μία σημαντική συμβουλή έξυπνης διατροφής που προάγει την φιλοσοφία της Μαγειρικής Οικονομίας και της Μαγειρικής Οικολογίας, είναι να τρώμε φρούτα και λαχανικά εποχής.

Τα εποχικά φρούτα και λαχανικά είναι πιο οικονομικά, έχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά και είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον, αφού δεν χρειάζεται να φυλαχθούν για μήνες στο ψυγείο ή να ταξιδέψουν από μακριά.

Πιθανότατα, το πιο σημαντικό πλεονέκτημα είναι το γεγονός ότι τα εποχικά προϊόντα είναι πολύ πιο οικονομικά. Για αυτό είναι πιο σοφό να τρώμε ντομάτες το καλοκαίρι και να επιλέγουμε λάχανο ή μαρούλι για σαλάτα τον χειμώνα.

Αν ψωνίζουμε αποκλειστικά από παραγωγούς σε λαϊκές αγορές είναι εύκολο να ακολουθήσουμε τις εποχές αφού σπάνια έχουν φρούτα και λαχανικά εκτός εποχής. Σε κάθε όμως περίπτωση, είναι καλή ιδέα να έχουμε γνώση των φρούτων και λαχανικών της κάθε εποχής.

Όταν ξέρουμε ποια φρούτα και λαχανικά υπάρχουν σε κάθε εποχή, μπορούμε να επιλέγουμε σοφότερα τις συνταγές που θα μαγειρέψουμε. Για παράδειγμα, γεμιστά τον χειμώνα βγαίνουν πανάκριβα. Το ίδιο ισχύει και για συνταγές με μπρόκολο το καλοκαίρι.

Οι γνώσεις λοιπόν των εποχών στα φρουτολαχανικά μπορούν να μας βοηθήσουν να βελτιώσουμε την διατροφή μας και να κάνουμε «Μαγειρική Οικονομία». Πρόκειται για μία πολύ σημαντική επένδυση στην αύξηση της διατροφικής μας ευφυΐας.

Φρούτα και λαχανικά εποχής …Φθινοπώρου

Φρούτα: Τον Σεπτέμβριο συνεχίζουμε να απολαμβάνουμε σταφύλια, σύκα, δαμάσκηνα, καρπούζια και πεπόνια, τα οποια τον Οκτώβριο δίνουν τη θέση τους στους λωτούς, τα κυδώνια, τα ρόδια, τα ακτινίδια, τα λεμόνια και τα πορτοκάλια, ενώ τον Νοέμβριο προστίθενται τα αχλάδια, τα μήλα, τα μανταρίνια και τα γκρέιπ φρουτ.

Λαχανικά: Τον Σεπτέμβρια σταματούν τα καλοκαιρινά λαχανικά. Τώρα και για όλοκληρό το φθινόπωρο είναι η εποχή για ραπανάκια, φασολάκια, ντομάτες αγγούρια, αντίδια, άνηθος, καρότα, κολοκύθες, κουνουπίδια, λάχανα, μαϊντανός, παντζάρια, μαρούλια, πράσα, ραδίκια, σέλινο, σέσκουλα, σπανάκι, μπρόκολα, ράπες, φινόκιο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

3 Συνταγές για να αξιοποιήσετε τα λαχανικά της εποχής

Tι πραγματικά συμβαίνει στο σώμα μας αν τρώμε μια σαλάτα κάθε μέρα;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Απόλαυστικό σπιτικό burger με αγνά υλικά

Σπιτικό Burger: Τα σπιτικά μπέργκερ είναι μια εξαιρετική επιλογή για ένα νόστιμο γεύμα που μπορείς να προσαρμόσεις σύμφωνα με τις προτιμήσεις σου. Είναι εύκολα στην παρασκευή τους

Aυτά είναι τα πιο θρεπτικά πρωινά γεύματα για τα παιδιά σας

Πρωινό παιδιά: Ένα υγιεινό και ισορροπημένο πρωινό είναι σημαντικό για την ανάπτυξη και την ευεξία των παιδιών. Ακολουθούν μερικές από τις καλύτερες επιλογές πρωινού για παιδιά που παρέχουν ενέργεια

Ποιο είναι το καλύτερο το γάλα αγελάδας ή το φυτικό γάλα;

Είδη γάλακτος: Το αγελαδινό γάλα παρέχει πληθώρα θρεπτικών συστατικών που είναι δύσκολο να βρεθούν σε άλλες πηγές, ενώ το φυτικό γάλα είναι μια καλή εναλλακτική για όσους θέλουν πιο βιώσιμες επιλογές ή δεν μπορούν να καταναλώσουν γαλακτοκομικά προϊόντα.

Το απόλυτο επιδόρπιο του φθινοπώρου

Κολοκυθόπιτα: Η πίτα κολοκύθας είναι ένα κλασικό επιδόρπιο που συνδυάζει τις ζεστές γεύσεις του φθινοπώρου με την πλούσια υφή της κολοκύθας. Ιδανική για τις γιορτές, αυτή η συνταγή είναι εύκολη και γρήγορη,

Ζυμαρικά με λεμόνι και θυμάρι: Μια γρήγορη και γευστική μακαρονάδα

Ζυμαρικά με λεμόνι και θυμάρι: Η συνταγή για ζυμαρικά με λεμόνι και θυμάρι είναι μια ελαφριά και αρωματική επιλογή που συνδυάζει τις φρέσκες γεύσεις με απλά υλικά. Ιδανική για ένα γρήγορο γεύμα, είναι εύκολη

5 εκπληκτικά οφέλη των δαμάσκηνων που πιθανώς δεν περιμένατε

Δαμάσκηνα: Τα δαμάσκηνα είναι φρούτα που συχνά παραβλέπονται, αλλά προσφέρουν μια σειρά από εκπληκτικά οφέλη για την υγεία. Ακολουθούν πέντε λόγοι για τους οποίους αξίζει να εντάξετε τα δαμάσκηνα

Λακτόζη: Πρέπει να την αποφεύγουμε ακόμη και χωρίς δυσανεξία;

Λακτόζη: Η λακτόζη είναι η φυσική ζάχαρη που βρίσκεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να την αφομοιώσουν χωρίς προβλήματα, υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με την κατανάλωσή της,

Close Icon