Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Γιατί προτιμάμε φρούτα και λαχανικά εποχής;

Γιατί προτιμάμε φρούτα και λαχανικά εποχής;

Μία σημαντική συμβουλή έξυπνης διατροφής που προάγει την φιλοσοφία της Μαγειρικής Οικονομίας και της Μαγειρικής Οικολογίας, είναι να τρώμε φρούτα και λαχανικά εποχής.

Τα εποχικά φρούτα και λαχανικά είναι πιο οικονομικά, έχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά και είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον, αφού δεν χρειάζεται να φυλαχθούν για μήνες στο ψυγείο ή να ταξιδέψουν από μακριά.

Πιθανότατα, το πιο σημαντικό πλεονέκτημα είναι το γεγονός ότι τα εποχικά προϊόντα είναι πολύ πιο οικονομικά. Για αυτό είναι πιο σοφό να τρώμε ντομάτες το καλοκαίρι και να επιλέγουμε λάχανο ή μαρούλι για σαλάτα τον χειμώνα.

Αν ψωνίζουμε αποκλειστικά από παραγωγούς σε λαϊκές αγορές είναι εύκολο να ακολουθήσουμε τις εποχές αφού σπάνια έχουν φρούτα και λαχανικά εκτός εποχής. Σε κάθε όμως περίπτωση, είναι καλή ιδέα να έχουμε γνώση των φρούτων και λαχανικών της κάθε εποχής.

Όταν ξέρουμε ποια φρούτα και λαχανικά υπάρχουν σε κάθε εποχή, μπορούμε να επιλέγουμε σοφότερα τις συνταγές που θα μαγειρέψουμε. Για παράδειγμα, γεμιστά τον χειμώνα βγαίνουν πανάκριβα. Το ίδιο ισχύει και για συνταγές με μπρόκολο το καλοκαίρι.

Οι γνώσεις λοιπόν των εποχών στα φρουτολαχανικά μπορούν να μας βοηθήσουν να βελτιώσουμε την διατροφή μας και να κάνουμε «Μαγειρική Οικονομία». Πρόκειται για μία πολύ σημαντική επένδυση στην αύξηση της διατροφικής μας ευφυΐας.

Φρούτα και λαχανικά εποχής …Φθινοπώρου

Φρούτα: Τον Σεπτέμβριο συνεχίζουμε να απολαμβάνουμε σταφύλια, σύκα, δαμάσκηνα, καρπούζια και πεπόνια, τα οποια τον Οκτώβριο δίνουν τη θέση τους στους λωτούς, τα κυδώνια, τα ρόδια, τα ακτινίδια, τα λεμόνια και τα πορτοκάλια, ενώ τον Νοέμβριο προστίθενται τα αχλάδια, τα μήλα, τα μανταρίνια και τα γκρέιπ φρουτ.

Λαχανικά: Τον Σεπτέμβρια σταματούν τα καλοκαιρινά λαχανικά. Τώρα και για όλοκληρό το φθινόπωρο είναι η εποχή για ραπανάκια, φασολάκια, ντομάτες αγγούρια, αντίδια, άνηθος, καρότα, κολοκύθες, κουνουπίδια, λάχανα, μαϊντανός, παντζάρια, μαρούλια, πράσα, ραδίκια, σέλινο, σέσκουλα, σπανάκι, μπρόκολα, ράπες, φινόκιο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Κανελένιο Κέικ με μπανάνα: Το ιδανικό χειμωνιάτικο πρωινό

Πώς να φτιάξετε σπιτικά Bagels βήμα προς βήμα;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να φτιάξετε το καλύτερο γαλλικό τοστ;

French toast: Μια απλή αλλά απολαυστική συνταγή που μπορείτε να προσαρμόσετε σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Χρησιμοποιώντας ποιοτικά υλικά, σωστές τεχνικές και λίγη φαντασία στο σερβίρισμα, μπορείτε να μετατρέψετε αυτή τη λιχουδιά σε ένα ξεχωριστό πιάτο για κάθε περίσταση.

Γιατί παίρνουμε πίσω τα κιλά που χάνουμε;

Δίαιτα βάρος: Η αναπόφευκτη επιστροφή του βάρους μετά από μια απώλεια βάρους είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται συχνά, και υπάρχουν διάφοροι λόγοι που εξηγούν γιατί συμβαίνει αυτό. Παρά την προσπάθεια να ακολουθήσουμε δίαιτες

3 δημιουργικοί τρόποι να απολαύσετε γιαούρτι

Γιαούρτι: Το γιαούρτι είναι ένα υπέροχο και υγιεινό τρόφιμο που μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς δημιουργικούς τρόπους. Εδώ είναι τρεις πρωτότυπες ιδέες για να απολαύσετε το γιαούρτι σας

8 Τροφές με περισσότερα προβιοτικά από το γιαούρτι

Προβιοτικά: Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που προσφέρουν οφέλη στην υγεία του εντέρου και την γενικότερη ευεξία. Το γιαούρτι είναι μια δημοφιλής πηγή προβιοτικών, αλλά υπάρχουν και άλλες τροφές που περιέχουν περισσότερα προβιοτικά

Γιατί ο περιορισμός δεν είναι η λύση στη διατροφή

Δίαιτα: Η περιοριστική δίαιτα είναι μια δημοφιλής προσέγγιση για την απώλεια βάρους, ωστόσο δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση για τη διατήρηση της μακροχρόνιας υγείας και ευημερίας. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους οι αυστηροί

Γιατί δεν πρέπει ποτέ να παραλείψετε το λάδι στην σαλάτα

Λάδι στην σαλάτα: Η προσθήκη λαδιού στη σαλάτα είναι μια κλασική πρακτική στην υγιεινή διατροφή και έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία. Πολλοί άνθρωποι ίσως επιλέγουν να παραλείψουν το λάδι για να μειώσουν τις θερμίδες

Ποια επιλογή κρασιού είναι καλύτερη;

Κόκκινο vs Λευκό κρασί: Το κόκκινο και το λευκό κρασί είναι δύο δημοφιλή ποτά, τα οποία έχουν διαφορετικές γεύσεις, αρώματα και επιπτώσεις στην υγεία, ειδικά όσον αφορά την επίδρασή τους στα δόντια. Παρακάτω θα εξετάσουμε τις διαφορές μεταξύ του κόκκινου

Close Icon