Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Γιατί πρέπει να διατηρούμε στην σωστή θερμοκρασία ειδικά τα μαρούλια

Γιατί πρέπει να διατηρούμε στην σωστή θερμοκρασία ειδικά τα μαρούλια

Όπως προειδοποιούν επιστήμονες από τις ΗΠΑ το μαρούλι, αναπτύσσει εύκολα κολοβακτηρίδια (e. coli) όταν παραμένει σε θερμοκρασία δωματίου. Τα υπόλοιπα σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι, είναι πιο ανθεκτικά στο e. coli.



Τα λαχανικά κάνουν καλό αρκεί όμως να τηρούμε κάποιες προϋποθέσεις. Ειδικά το δημοφιλές μαρούλι είναι ένα λαχανικό το οποίο είναι πολύ πιο ευάλωτο στη μόλυνση από ένα βακτήριο που προκαλεί σοβαρές τροφικές δηλητηριάσεις, σε σύγκριση με τα υπόλοιπα σκουροπράσινα, φυλλώδη λαχανικά.

Όπως προειδοποιούν επιστήμονες από τις ΗΠΑ το μαρούλι, αναπτύσσει εύκολα κολοβακτηρίδια (e. coli) όταν παραμένει σε θερμοκρασία δωματίου. Τα υπόλοιπα σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι, είναι πιο ανθεκτικά στο e. coli.


 Το e. coli είναι ένα επικίνδυνο βακτήριο. Ένα είδος του που λέγεται STEC, επειδή παράγει μία τοξίνη γνωστή ως Shiga, αποτελεί την τρίτη συχνότερη αιτία τροφικών δηλητηριάσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε τον περασμένο μήνα στη δημοσιότητα το Ευρωπαϊκό Κέντροι Ελέγχου & Προλήψεως Ασθενειών (ECDC), το STEC προκάλεσε το 2022 συνολικώς 8.565 κρούσματα. Στην χώρα μας αναφέρθηκαν 14 περιστατικά.

Το STEC μπορεί να προκαλέσει κοιλιακές κράμπες, απότομη έναρξη διάρροιας (συχνά αιμορραγικής) και εμέτους. Στο 5-10% των περιπτώσεων η λοίμωξη από αυτό προκαλεί μία επιπλοκή που λέγεται ουραιμικό αιμολυτικό σύνδρομο. Οι πάσχοντες εισάγονται στο νοσοκομείο για νοσηλεία, διότι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο νεφρικής ανεπάρκειας και άλλων προβλημάτων. Οι 568 από τους ευρωπαίους ασθενείς του 2022 εκδήλωσαν το σύνδρομο αυτό. Οι 20 έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του. Άλλοι οκτώ ασθενείς κατέληξαν από άλλα αίτια.

«Σε θερμοκρασία δωματίου, το e. coli δεν αναπτύσσεται γρήγορα σε όλα τα λαχανικά, αλλά κυρίως στο μαρούλι», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Mengyi Dong, μεταδιδακτορική ερευνήτρια Ασφαλείας των Τροφίμων στο Πανεπιστήμιο Duke, στη Βόρεια Καρολίνα. «Όταν όμως τοποθετείται στο ψυγείο, σε θερμοκρασία κάτω από 4 βαθμούς Κελσίου, το βακτηριακό φορτίο του μειώνεται ραγδαία».

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην διατροφική επιθεώρηση Food Microbiology. Όπως εξηγούν οι ερευνητές, οι τροφικές δηλητηριάσεις από μαρούλια είναι πιο συχνές απ’ ό,τι με άλλα ανάλογα λαχανικά. Γι’ αυτό τον λόγο θέλησαν να διερευνήσουν τι συμβαίνει. Έτσι, μόλυναν με το e. coli τα φύλλα από πέντε διαφορετικά λαχανικά: μαρούλι ρομάνα, κοινό μαρούλι, σπανάκι, λαχανίδα και κράμβη. Ύστερα παρατήρησαν τι συνέβη, όταν τα φύλλα εκτέθηκαν σε θερμοκρασία 4, 20 και 37 βαθμών Κελσίου.

Οι ιδανικές θερμοκρασίες

Η θερμοκρασία της συντήρησης σε ένα καλό ψυγείο είναι γύρω στους 4 βαθμούς. Οι 20 βαθμοί είναι μια σχετικά καλή θερμοκρασία για το σπίτι τον χειμώνα. Οι 37 βαθμοί σημαίνουν ότι κάνει πολλή ζέστη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς να αποφεύγετε τα λάθη που κάνουν τις σαλάτες λιγότερο υγιεινές

Ecoli: Τουλάχιστον 86 άτομα στο νοσοκομείο από μολυσμένα σάντουιτς

Τι να μαγειρέψετε αν έχει πάρα πολλή ζέστη;

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Ασβέστιο: Υγιεινά ροφήματα για ισχυρά οστά

Ασβέστιο: Το ασβέστιο είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέταλλα για το σώμα, καθώς συμβάλλει στην υγεία των οστών, των δοντιών, του νευρικού συστήματος και της καρδιοαγγειακής λειτουργίας.

Close Icon