Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Γιατί πρέπει να διατηρούμε στην σωστή θερμοκρασία ειδικά τα μαρούλια

Γιατί πρέπει να διατηρούμε στην σωστή θερμοκρασία ειδικά τα μαρούλια

Όπως προειδοποιούν επιστήμονες από τις ΗΠΑ το μαρούλι, αναπτύσσει εύκολα κολοβακτηρίδια (e. coli) όταν παραμένει σε θερμοκρασία δωματίου. Τα υπόλοιπα σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι, είναι πιο ανθεκτικά στο e. coli.


Τα λαχανικά κάνουν καλό αρκεί όμως να τηρούμε κάποιες προϋποθέσεις. Ειδικά το δημοφιλές μαρούλι είναι ένα λαχανικό το οποίο είναι πολύ πιο ευάλωτο στη μόλυνση από ένα βακτήριο που προκαλεί σοβαρές τροφικές δηλητηριάσεις, σε σύγκριση με τα υπόλοιπα σκουροπράσινα, φυλλώδη λαχανικά.

Όπως προειδοποιούν επιστήμονες από τις ΗΠΑ το μαρούλι, αναπτύσσει εύκολα κολοβακτηρίδια (e. coli) όταν παραμένει σε θερμοκρασία δωματίου. Τα υπόλοιπα σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι, είναι πιο ανθεκτικά στο e. coli.

 Το e. coli είναι ένα επικίνδυνο βακτήριο. Ένα είδος του που λέγεται STEC, επειδή παράγει μία τοξίνη γνωστή ως Shiga, αποτελεί την τρίτη συχνότερη αιτία τροφικών δηλητηριάσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε τον περασμένο μήνα στη δημοσιότητα το Ευρωπαϊκό Κέντροι Ελέγχου & Προλήψεως Ασθενειών (ECDC), το STEC προκάλεσε το 2022 συνολικώς 8.565 κρούσματα. Στην χώρα μας αναφέρθηκαν 14 περιστατικά.

Το STEC μπορεί να προκαλέσει κοιλιακές κράμπες, απότομη έναρξη διάρροιας (συχνά αιμορραγικής) και εμέτους. Στο 5-10% των περιπτώσεων η λοίμωξη από αυτό προκαλεί μία επιπλοκή που λέγεται ουραιμικό αιμολυτικό σύνδρομο. Οι πάσχοντες εισάγονται στο νοσοκομείο για νοσηλεία, διότι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο νεφρικής ανεπάρκειας και άλλων προβλημάτων. Οι 568 από τους ευρωπαίους ασθενείς του 2022 εκδήλωσαν το σύνδρομο αυτό. Οι 20 έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του. Άλλοι οκτώ ασθενείς κατέληξαν από άλλα αίτια.

«Σε θερμοκρασία δωματίου, το e. coli δεν αναπτύσσεται γρήγορα σε όλα τα λαχανικά, αλλά κυρίως στο μαρούλι», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Mengyi Dong, μεταδιδακτορική ερευνήτρια Ασφαλείας των Τροφίμων στο Πανεπιστήμιο Duke, στη Βόρεια Καρολίνα. «Όταν όμως τοποθετείται στο ψυγείο, σε θερμοκρασία κάτω από 4 βαθμούς Κελσίου, το βακτηριακό φορτίο του μειώνεται ραγδαία».

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην διατροφική επιθεώρηση Food Microbiology. Όπως εξηγούν οι ερευνητές, οι τροφικές δηλητηριάσεις από μαρούλια είναι πιο συχνές απ’ ό,τι με άλλα ανάλογα λαχανικά. Γι’ αυτό τον λόγο θέλησαν να διερευνήσουν τι συμβαίνει. Έτσι, μόλυναν με το e. coli τα φύλλα από πέντε διαφορετικά λαχανικά: μαρούλι ρομάνα, κοινό μαρούλι, σπανάκι, λαχανίδα και κράμβη. Ύστερα παρατήρησαν τι συνέβη, όταν τα φύλλα εκτέθηκαν σε θερμοκρασία 4, 20 και 37 βαθμών Κελσίου.

Οι ιδανικές θερμοκρασίες

Η θερμοκρασία της συντήρησης σε ένα καλό ψυγείο είναι γύρω στους 4 βαθμούς. Οι 20 βαθμοί είναι μια σχετικά καλή θερμοκρασία για το σπίτι τον χειμώνα. Οι 37 βαθμοί σημαίνουν ότι κάνει πολλή ζέστη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς να αποφεύγετε τα λάθη που κάνουν τις σαλάτες λιγότερο υγιεινές

Ecoli: Τουλάχιστον 86 άτομα στο νοσοκομείο από μολυσμένα σάντουιτς

Τι να μαγειρέψετε αν έχει πάρα πολλή ζέστη;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την διαισθητική διατροφή

Διαισθητική διατροφή: Το διαισθητικό φαγητό είναι μια απελευθερωτική και σκόπιμη προσέγγιση για όσους θέλουν να αφήσουν πίσω τους αυστηρές δίαιτες και να έχουν θετική σχέση με το φαγητό και το σώμα τους.

Τι πρέπει να προσέξετε στο πράσινο τσάι

Πράσινο τσάι: Το πράσινο τσάι είναι γνωστό για τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες και τα οφέλη του για την υγεία – από την ενίσχυση του μεταβολισμού μέχρι τη βελτίωση της συγκέντρωσης. Όμως, όσο ωφέλιμο κι αν είναι

Νηστίσιμα σνακ που θα σας κρατήσουν για ώρες

Σνακ νηστεία: Κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής, η διατροφή περιορίζεται σε τρόφιμα που δεν περιέχουν ζωικά προϊόντα, και τα σνακς που καταναλώνονται πρέπει να είναι νηστίσιμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να στερηθείς

Η ιδανική συνταγή για την νηστεία

Κεφτεδάκια φακής: Αν αναζητάς μια νηστίσιμη συνταγή που να είναι ταυτόχρονα γευστική και θρεπτική, οι κεφτέδες φακής είναι η τέλεια επιλογή. Πλούσιοι σε φυτική πρωτεΐνη, σίδηρο και φυτικές ίνες, αποτελούν εξαιρετική εναλλακτική

Close Icon