Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Γιατί πρέπει να διατηρούμε στην σωστή θερμοκρασία ειδικά τα μαρούλια

Γιατί πρέπει να διατηρούμε στην σωστή θερμοκρασία ειδικά τα μαρούλια

Όπως προειδοποιούν επιστήμονες από τις ΗΠΑ το μαρούλι, αναπτύσσει εύκολα κολοβακτηρίδια (e. coli) όταν παραμένει σε θερμοκρασία δωματίου. Τα υπόλοιπα σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι, είναι πιο ανθεκτικά στο e. coli.


Τα λαχανικά κάνουν καλό αρκεί όμως να τηρούμε κάποιες προϋποθέσεις. Ειδικά το δημοφιλές μαρούλι είναι ένα λαχανικό το οποίο είναι πολύ πιο ευάλωτο στη μόλυνση από ένα βακτήριο που προκαλεί σοβαρές τροφικές δηλητηριάσεις, σε σύγκριση με τα υπόλοιπα σκουροπράσινα, φυλλώδη λαχανικά.

Όπως προειδοποιούν επιστήμονες από τις ΗΠΑ το μαρούλι, αναπτύσσει εύκολα κολοβακτηρίδια (e. coli) όταν παραμένει σε θερμοκρασία δωματίου. Τα υπόλοιπα σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι, είναι πιο ανθεκτικά στο e. coli.

 Το e. coli είναι ένα επικίνδυνο βακτήριο. Ένα είδος του που λέγεται STEC, επειδή παράγει μία τοξίνη γνωστή ως Shiga, αποτελεί την τρίτη συχνότερη αιτία τροφικών δηλητηριάσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε τον περασμένο μήνα στη δημοσιότητα το Ευρωπαϊκό Κέντροι Ελέγχου & Προλήψεως Ασθενειών (ECDC), το STEC προκάλεσε το 2022 συνολικώς 8.565 κρούσματα. Στην χώρα μας αναφέρθηκαν 14 περιστατικά.

Το STEC μπορεί να προκαλέσει κοιλιακές κράμπες, απότομη έναρξη διάρροιας (συχνά αιμορραγικής) και εμέτους. Στο 5-10% των περιπτώσεων η λοίμωξη από αυτό προκαλεί μία επιπλοκή που λέγεται ουραιμικό αιμολυτικό σύνδρομο. Οι πάσχοντες εισάγονται στο νοσοκομείο για νοσηλεία, διότι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο νεφρικής ανεπάρκειας και άλλων προβλημάτων. Οι 568 από τους ευρωπαίους ασθενείς του 2022 εκδήλωσαν το σύνδρομο αυτό. Οι 20 έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του. Άλλοι οκτώ ασθενείς κατέληξαν από άλλα αίτια.

«Σε θερμοκρασία δωματίου, το e. coli δεν αναπτύσσεται γρήγορα σε όλα τα λαχανικά, αλλά κυρίως στο μαρούλι», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Mengyi Dong, μεταδιδακτορική ερευνήτρια Ασφαλείας των Τροφίμων στο Πανεπιστήμιο Duke, στη Βόρεια Καρολίνα. «Όταν όμως τοποθετείται στο ψυγείο, σε θερμοκρασία κάτω από 4 βαθμούς Κελσίου, το βακτηριακό φορτίο του μειώνεται ραγδαία».

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην διατροφική επιθεώρηση Food Microbiology. Όπως εξηγούν οι ερευνητές, οι τροφικές δηλητηριάσεις από μαρούλια είναι πιο συχνές απ’ ό,τι με άλλα ανάλογα λαχανικά. Γι’ αυτό τον λόγο θέλησαν να διερευνήσουν τι συμβαίνει. Έτσι, μόλυναν με το e. coli τα φύλλα από πέντε διαφορετικά λαχανικά: μαρούλι ρομάνα, κοινό μαρούλι, σπανάκι, λαχανίδα και κράμβη. Ύστερα παρατήρησαν τι συνέβη, όταν τα φύλλα εκτέθηκαν σε θερμοκρασία 4, 20 και 37 βαθμών Κελσίου.

Οι ιδανικές θερμοκρασίες

Η θερμοκρασία της συντήρησης σε ένα καλό ψυγείο είναι γύρω στους 4 βαθμούς. Οι 20 βαθμοί είναι μια σχετικά καλή θερμοκρασία για το σπίτι τον χειμώνα. Οι 37 βαθμοί σημαίνουν ότι κάνει πολλή ζέστη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς να αποφεύγετε τα λάθη που κάνουν τις σαλάτες λιγότερο υγιεινές

Ecoli: Τουλάχιστον 86 άτομα στο νοσοκομείο από μολυσμένα σάντουιτς

Τι να μαγειρέψετε αν έχει πάρα πολλή ζέστη;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Βοηθάει το ελαιόλαδο στην πέψη;

Ελαιόλαδο: Το ελαιόλαδο δεν είναι μόνο ένα βασικό συστατικό της μεσογειακής διατροφής, αλλά και ένας φυσικός σύμμαχος της πέψης. Οι μοναδικές του ιδιότητες συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία του πεπτικού συστήματος

Πολύτιμος σύμμαχος για την πρόληψη της αναιμίας

Ρεβύθια: Με την ενσωμάτωσή του στη διατροφή μας, ειδικά με άλλες θρεπτικές τροφές, μπορούμε να αντισταθμίσουμε την έλλειψη σιδήρου και να συμβάλουμε στη βελτίωση της συνολικής υγείας του σώματός μας.

Μπισκότα βρώμης με σταφίδες

Μπισκότα Βρώμης με Σταφίδες: Τα μπισκότα βρώμης με σταφίδες είναι η τέλεια ισορροπία ανάμεσα στη γεύση και τη διατροφή! Μαλακά, αρωματικά και γεμάτα φυτικές ίνες, αποτελούν ένα ιδανικό σνακ

Χαμομήλι - Το μυστικό για ανακούφιση από τις αλλεργίες;

Χαμομήλι: Το χαμομήλι είναι ένα από τα πιο δημοφιλή βότανα με χαλαρωτικές και θεραπευτικές ιδιότητες. Αν και πολλοί το καταναλώνουν για να ηρεμήσουν ή να βελτιώσουν την πέψη τους, λίγοι γνωρίζουν ότι μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανακούφιση

Πώς το ακτινίδιο βοηθά στη γρίπη;

Ακτινίδια: Χάρη στη βιταμίνη C, τις αντιοξειδωτικές και τις ενυδατικές του ιδιότητες. Η τακτική κατανάλωση μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Κεράσια - Μια φυσική θεραπεία για την αϋπνία;

Κεράσια :Χάρη στην περιεκτικότητά τους σε μελατονίνη, αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδεις ουσίες, μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση του ύπνου και στη μείωση του στρες.

Επιλογές θαλασσινών που βοηθούν την καρδιά – και τον πλανήτη μας 

Τα θαλασσινά είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα, τα οποία συμβάλλουν στην υγιή λειτουργία της καρδιάς. Ταυτόχρονα, επιλέγοντας βιώσιμες πηγές θαλασσινών, μπορούμε να μειώσουμε την περιβαλλοντική μας επίπτωση.

Πώς να διατηρήσετε τα αβοκάντο σας φρέσκα

Αβοκάντο: Τα αβοκάντο ωριμάζουν γρήγορα και μπορεί να χαλάσουν αν δεν αποθηκευτούν σωστά. Ακολουθούν οι καλύτεροι τρόποι για να τα διατηρήσετε φρέσκα

Close Icon