Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Γιατί οι ειδικοί σας συστήνουν να απαρνηθείτε το άσπρο ψωμί

Γιατί οι ειδικοί σας συστήνουν να απαρνηθείτε το άσπρο ψωμί


Έχει μικρή διατροφική αξία: Μπορεί να είναι λαχταριστό σε συνδυασμό με τη χωριάτικη το καλοκαίρι, αλλά παρασκευάζεται με άσπρο, επεξεργασμένο αλεύρι και θέλει προσοχή. Όταν ένα δημητριακό υπόκειται σε επεξεργασία, χάνει μεγάλο μέρος της διατροφικής του αξίας, των βιταμινών Β, των φυτικών του ινών, της πρωτεΐνης του (περίπου το 25%), αφήνοντας πίσω το άμυλο. Σε κάποια άλευρα μπορεί να δείτε την ετικέτα «ενισχυμένο» που σημαίνει ότι μετά την επεξεργασία του προστίθενται βιταμίνες Β και σίδηρος, αλλά και πάλι υστερεί σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνη σε σχέση με το αλεύρι ολικής άλεσης. Καλύτερα, λοιπόν, να προτιμάτε πάντα την ολική άλεση.

Επηρεάζει το σάκχαρο του αίματος: Λόγω του ότι έχει μικρότερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και μεγαλύτερη σε πρωτεΐνη, το λευκό ψωμί περνά την πέψη και απορροφάται γρήγορα. Αυτό οδηγεί σε γρήγορα αύξηση του σακχάρου του αίματος, το οποίο στη συνέχεια φέρνει και απότομη πτώση και οδηγεί σε αίσθημα κόπωσης, πείνας και ευερεθιστότητας, ενισχύοντας το τσιμπολόγημα.


Αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2: Όταν το σάκχαρο του αίματος ανεβαίνει απότομα, η περίσσια ινσουλίνης απελευθερώνεται στο αίμα και ωθεί τα σάκχαρα στα κύτταρα. Όταν αυτό συμβαίνει σε καθημερινή βάση, τα κύτταρα δημιουργούν αντίσταση στην ινσουλίνη και είναι πιο δύσκολο να ελεγχθούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2010 στο American Journal of Clinical Nutrition, μάλιστα, έδειξε ότι όσοι κατανάλωναν πολλές μερίδες ολικής άλεσης την ημέρα και περιόριζαν το επεξεργασμένο αλεύρι και τα παράγωγά του, είχαν μικρότερη ποσότητα ενός είδους λιπαρού που αυξάνει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2.

Πρόσληψη βάρους: Μετά την κατανάλωση επεξεργασμένων υδατανθράκων όπως το άσπρο ψωμί, το πλεόνασμα σακχάρου στο αίμα, αν δεν καταναλωθεί αμέσως σε κάποια δραστηριότητα, τείνει να αποθηκεύεται ως λίπος στον οργανισμό. Συν τοις άλλοις, μας οδηγεί σε αίσθημα πείνας αμέσως μετά την πέψη, ωθώντας μας στο τσιμπολόγημα. Η γρήγορη πέψη οδηγεί σε αύξηση της πείνας και λιγούρες, μείωση του κορεσμού μετά το φαγητό και άρα κατανάλωση περισσότερων θερμίδων στο τέλος της ημέρας.

Συμπτώματα κατάθλιψης: Μπορεί την ώρα που το καταναλώνουμε να μας προκαλεί ευχαρίστηση, αλλά τελικά το άσπρο ψωμί επηρεάζει αρνητικά τη διάθεσή μας. Έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2015 στο American Journal of Clinical Nutrition έδειξε ότι υπάρχει διασύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης επεξεργασμένων υδατανθράκων, όπως άσπρου ψωμιού, και εμφάνισης κατάθλιψης σε μετεμμηνοπαυσιακές γυανίκες. Η ίδια ορμονική απόκριση που προκαλεί πτώση στα επίπεδα σακχάρου του αίματος, μπορεί επίσης να προκαλέσει εναλλαγές στη διάθεση, κόπωση και άλλα συμπτώματα κατάθλιψης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Οι απαραίτητες τροφές σε περιόδους νηστείας 

Βραδινά γεύματα: Πώς επηρεάζουν τη γλυκόζη και αυξάνουν τους κινδύνους διαβήτη

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους.

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Close Icon