Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Γιατί οι δίαιτες με λίγους υδατάνθρακες δεν θεωρούνται ασφαλείς

Γιατί οι δίαιτες με λίγους υδατάνθρακες δεν θεωρούνται ασφαλείς

Οι δίαιτες με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες δεν είναι ασφαλείς και πρέπει να αποφεύγονται, σύμφωνα με μια μεγάλη μελέτη που παρουσιάστηκε στο Καρδιολογικό συνέδριο ESC 2018, επισημαίνει στο άρθρο του ο Φυσιολόγος, Νευρολόγος James Ives MPsych (Hons).

Αναλύοντας τη μελέτη, ο καθηγητής Maciej Banach του Ιατρικού Πανεπιστημίου του Lodz της Πολωνίας δήλωσε ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν φαγητά χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, αυξάνοντας επίσης τους κινδύνους για μεμονωμένες αιτίες θανάτου, συμπεριλαμβανομένης της στεφανιαίας νόσου, του εγκεφαλικού επεισοδίου και του καρκίνου. Όπως τόνισε ο καθηγητής, αυτές οι δίαιτες θα πρέπει να αποφεύγονται.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η παχυσαρκία αποτελεί σοβαρό πρόβλημα υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο και αυξάνει τον κίνδυνο πολλών χρόνιων παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων, της υπέρτασης, του διαβήτη τύπου 2 και του καρκίνου. Κατά καιρούς, όπως λένε, πολλές και διαφορετικές δίαιτες προτείνονται για την απώλεια βάρους, όπως δίαιτες χαμηλές σε υδατάνθρακες και υψηλές σε πρωτεΐνες και λίπη. Όμως, η μακροπρόθεσμη ασφάλεια αυτών των διαιτών είναι αμφιλεγόμενη, με προηγούμενες μελέτες να αναφέρουν τις πιθανότητες επικινδυνότητάς τους ως προς τις καρδιαγγειακές παθήσεις, τον καρκίνο ακόμα και το θάνατο.

Αυτή η νέα μελέτη εξέτασε τη μελλοντική σχέση ανάμεσα στη δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων, τον θάνατο από όλες τις αιτίες καθώς και από στεφανιαία νόσο, εγκεφαλοαγγειακή νόσο (συμπεριλαμβανομένου εγκεφαλικού επεισοδίου) και καρκίνο σε ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα 24.825 συμμετεχόντων στην Έρευνα Αμερικανικής Εθνικής Υγείας και Διατροφής NHANES) κατά την περίοδο 1999 έως 2010. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη NHANES είχαν μέσο όρο ηλικίας 47,6 ετών και το 51% ήταν γυναίκες.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν έπειτα από μια μέση παρακολούθηση 6,4 ετών ότι συγκριτικά με τους συμμετέχοντες που έκαναν υψηλότερη κατανάλωση υδατανθράκων, τα άτομα με τη χαμηλότερη πρόσληψη είχαν 32% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες. Επιπλέον, ο κίνδυνος θανάτου από στεφανιαία νόσο αυξήθηκε κατά 51%, από εγκεφαλοαγγειακές παθήσεις κατά 50% και από καρκίνο κατά 35%.

Τα αποτελέσματα επιβεβαιώθηκαν και σε μία μετ-ανάλυση 7 προοπτικών κλινικών μελετών με 447.506 συμμετέχοντες και μέση παρακολούθηση 15,6 ετών. Ο καθηγητής Banach επεσήμανε ότι οι δίαιτες που βασίζονται στην ελάχιστη πρόσληψη υδατανθράκων μπορεί να είναι  βραχυπρόθεσμα καλές στο να χάσει κανείς βάρος, να μειώσει την αρτηριακή πίεση και να βελτιώσει τον έλεγχο της γλυκόζης αίματος, αλλά η μελέτη έδειξε ότι μακροπρόθεσμα συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία και θανάτους λόγω καρδιαγγειακής νόσου, εγκεφαλοαγγειακής νόσου και καρκίνου.

Ο καθηγητής Banach σημείωσε ότι η ζωική πρωτεΐνη, και συγκεκριμένα το κόκκινο επεξεργασμένο κρέας, έχει ήδη συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου. Ενώ, όπως είπε, η μειωμένη πρόσληψη φυτικών ινών και φρούτων και η αυξημένη πρόσληψη ζωικής πρωτεΐνης και κορεσμένων λιπαρών σε αυτές τις δίαιτες, μπορεί να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην αύξηση της χοληστερόλης.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Απόλαυστικό σπιτικό burger με αγνά υλικά

Aυτά είναι τα πιο θρεπτικά πρωινά γεύματα για τα παιδιά σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ποιο είναι το καλύτερο το γάλα αγελάδας ή το φυτικό γάλα;

Είδη γάλακτος: Το αγελαδινό γάλα παρέχει πληθώρα θρεπτικών συστατικών που είναι δύσκολο να βρεθούν σε άλλες πηγές, ενώ το φυτικό γάλα είναι μια καλή εναλλακτική για όσους θέλουν πιο βιώσιμες επιλογές ή δεν μπορούν να καταναλώσουν γαλακτοκομικά προϊόντα.

Το απόλυτο επιδόρπιο του φθινοπώρου

Κολοκυθόπιτα: Η πίτα κολοκύθας είναι ένα κλασικό επιδόρπιο που συνδυάζει τις ζεστές γεύσεις του φθινοπώρου με την πλούσια υφή της κολοκύθας. Ιδανική για τις γιορτές, αυτή η συνταγή είναι εύκολη και γρήγορη,

Ζυμαρικά με λεμόνι και θυμάρι: Μια γρήγορη και γευστική μακαρονάδα

Ζυμαρικά με λεμόνι και θυμάρι: Η συνταγή για ζυμαρικά με λεμόνι και θυμάρι είναι μια ελαφριά και αρωματική επιλογή που συνδυάζει τις φρέσκες γεύσεις με απλά υλικά. Ιδανική για ένα γρήγορο γεύμα, είναι εύκολη

5 εκπληκτικά οφέλη των δαμάσκηνων που πιθανώς δεν περιμένατε

Δαμάσκηνα: Τα δαμάσκηνα είναι φρούτα που συχνά παραβλέπονται, αλλά προσφέρουν μια σειρά από εκπληκτικά οφέλη για την υγεία. Ακολουθούν πέντε λόγοι για τους οποίους αξίζει να εντάξετε τα δαμάσκηνα

Λακτόζη: Πρέπει να την αποφεύγουμε ακόμη και χωρίς δυσανεξία;

Λακτόζη: Η λακτόζη είναι η φυσική ζάχαρη που βρίσκεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να την αφομοιώσουν χωρίς προβλήματα, υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με την κατανάλωσή της,

Γευστική επιλογή: Υγιεινό ριζότο λαχανικών

Αυτό το λαχταριστό ριζότο λαχανικών είναι μια υγιεινή και γευστική επιλογή, ιδανική για κάθε γεύμα. Εύκολη στην παρασκευή, συνδυάζει θρεπτικά συστατικά με απλότητα, προσφέροντας μια υπέροχη γεύση.

Close Icon