Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Γιατί μας αρέσει περισσότερο η γλυκιά απο την αλμυρή γέυση;

Γιατί μας αρέσει περισσότερο η γλυκιά απο την αλμυρή γέυση;


Οι υποδοχείς της γεύσης διακρίνουν τις ευχάριστα αλμυρές γεύσεις από τις υπερβολικά αλμυρές, ανακάλυψαν Αμερικανοί ερευνητές σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο Nature.

Οι άνθρωποι καθώς και πολλά ζωικά είδη μπορούν να διακρίνουν πέντε βασικές γεύσεις (γλυκό, πικρό, ξυνό, αλμυρό και umani (δηλαδή της νοστιμιάς). Εξ αυτών, η γλυκιά και η νοστιμιά εκ φύσεως προάγουν την όρεξη, ενώ η ξυνή και η πικρή λειτουργούν αντίστροφα.

Η αλμυρή γεύση καθορίζεται από μια συγκεκριμένη ποσότητα, πέραν της οποίας γίνεται απωθητική.

Οι μεγάλες ποσότητες νατρίου ενεργοποιούν τον ίδιο μηχανισμό αποφυγής όπως τα πικρά και ξινά τρόφιμα, βοηθώντας να αποφύγουμε τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει το υπερβολικό αλάτι για την υγεία.

«Όλα τα ζωικά είδη έχουν ανάγκη το νάτριο, είναι ένα πολύτιμο ιόν που χρησιμοποιείται από κάθε κύτταρο του σώματός μας», εξηγεί ο Δρ Νίκολας Ρίμπα, βιοχημικός στα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ. Αλλά «το πολύ αλάτι κάνει κακό στην υγεία και έτσι το γευστικό σύστημα φαίνεται να παρεμβαίνει, έτσι ώστε οι χαμηλές συγκεντρώσεις άλατος να είναι ελκυστικές, ενώ οι υψηλές να είναι εξαιρετικά απωθητικές», συμπληρώνει.

Το γευστικό σύστημα
Οι μικροσκοπικοί γευστικοί υποδοχείς στην γλώσσα οποιουδήποτε ζωντανού οργανισμού περιέχουν κανάλια ιόντων, πορώδεις δηλαδή δομές που απορροφούν και εκκρίνουν τα φορτισμένα σωματίδια (του νατρίου και του χλωρίου). Οι υποδοχείς αυτοί ενεργοποιούν τα γευστικά νεύρα, που μεταφέρουν την πληροφορία της γεύσης στον εγκέφαλο.

Ενώ παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι τα ζώα έχουν ειδικούς κυτταρικούς γευστικούς υποδοχείς για να ανιχνεύουν τα χαμηλά επίπεδα αλατιού (χλωριούχου νατρίου), οι ερευνητές δεν είχαν καταφέρει να λύσουν τον γρίφο του πως ακριβώς γίνονται αντιληπτές οι υπερβολικές ποσότητες αλατιού.

Μελετώντας ποντίκια, οι ερευνητές μπλόκαραν διάφορους γευστικούς υποδοχείς και παρατήρησαν πως τα γευστικά νεύρα ανταποκρίνονταν στο υπερβολικό αλάτι. Όταν μπλόκαραν τους υποδοχείς της πικρής γεύσης, τα νεύρα ανταποκρίθηκαν λιγότερο στο πολύ αλάτι. Με άλλα λόγια, τα νεύρα ήταν λιγότερο πιθανό να μεταφέρουν την «αλμυρή» πληροφορία στον εγκέφαλο.

Ομοίως, στα γενετικά τροποποιημένα ποντίκια που δεν είχαν την ικανότητα ανίχνευσης της πικρής γεύσης, δεν γινόταν αντιληπτή και η υπερβολική αλμυρότητα. Η ίδια αντίδραση παρατηρήθηκε και στα τρωκτικά που δεν είχαν την αίσθηση της ξινής γεύσης.

Οι ερευνητές συμπεραίνουν ότι οι μηχανισμοί αίσθησης της πικρής και ξινής γεύσης παίζουν ρόλο στην αντίληψη των υψηλών επιπέδων νατρίου.

Στην συνέχεια του πειράματος, οι ερευνητές υπέβαλαν τα τρωκτικά χωρίς υποδοχείς πικρού και γλυκού σε ένα τεστ: Όταν τους έδωσαν νερό με διάφορες ποσότητες αλατιού, έπιναν γρήγορα το πολύ αλατισμένο νερό καθώς και αυτό με ελάχιστη ποσότητα νατρίου. Τα φυσιολογικά ποντίκια ήπιαν το ελαφρώς αλατισμένο νερό αλλά απέφυγαν εκείνο με το πολύ αλάτι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ζώα, στο πλαίσιο της εξελικτικής διαδικασίας, χρησιμοποιούν την ξινή και πικρή γεύση για να αποφύγουν οποιεσδήποτε αρνητικές συνέπειες για την υγεία τους.

Το ερώτημα που θα πρέπει να απαντήσουν οι επιστήμονες σε επόμενες μελέτες είναι αν το πολύ αλάτι είναι μέρος της διαδικασίας αποστροφής και γιατί οι άνθρωποι έχουν έμφυτη αρέσκεια προς τροφές πλούσιες σε αλάτι.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς επηρεάζουν οι ώρες των γευμάτων την ικανότητα του σώματος να χάσει βάρος;

Μπισκότα κανέλας: Το ιδανικό συνοδευτικό για τον καφέ σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα οφέλη του χυμού καρότου για τα νεφρά με άδειο στομάχι

Χυμός καρότου: Ένας απλός και φυσικός τρόπος για να υποστηρίξετε την καλή λειτουργία των νεφρών. Τα αντιοξειδωτικά, η βήτα-καροτίνη και το κάλιο που περιέχει συμβάλλουν στην αποτοξίνωση, την προστασία από το οξειδωτικό στρες και τη διατήρηση της ισορροπίας των ηλεκτρολυτών.

Το ελαιόλαδο και η επίδρασή του στη μακροζωία

Ελαιόλαδο :Όχι μόνο είναι ένα νόστιμο συστατικό της μεσογειακής διατροφής, αλλά προσφέρει πολλαπλά οφέλη για την υγεία. Οι αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και καρδιοπροστατευτικές του ιδιότητες το καθιστούν πολύτιμο σύμμαχο για μακροζωία.

Σκόνες πρωτεΐνης: Είναι ασφαλείς για την υγεία των γυναικών;

Σκόνες πρωτεΐνης: Οι σκόνες πρωτεΐνης είναι δημοφιλείς μεταξύ των γυναικών που επιθυμούν να ενισχύσουν την πρόσληψη πρωτεΐνης τους, είτε για να υποστηρίξουν τη μυϊκή ανάπτυξη, είτε για να βοηθήσουν στη διαχείριση του βάρους.

Ποια είναι η αλήθεια για τον εθισμό στο γρήγορο φαγητό;

Fast Food: Ο εθισμός στο γρήγορο φαγητό είναι πραγματικός και εξαρτάται από χημικές αντιδράσεις και ψυχολογικούς παράγοντες. Η επίγνωση των κινδύνων και η λήψη υγιεινών επιλογών είναι τα πρώτα βήματα για να σπάσετε αυτόν τον επιβλαβή κύκλο και να διατηρήσετε μια πιο ισορροπημένη και υγιή ζωή.

Είναι η vegan διατροφή αποτελεσματική στην απώλεια κιλών;

Χορτοφαγία απώλεια κιλών: Η vegan διατροφή μπορεί να είναι αποτελεσματική για την απώλεια βάρους, αλλά η επιτυχία εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Μια vegan διατροφή περιλαμβάνει αποκλειστικά φυτικά τρόφιμα

Συνταγή για κοπανάκια κοτόπουλου με κάρυ 

Τα κομμάτια κοτόπουλου με κάρυ είναι ένα νόστιμο και εύκολο πιάτο που μπορεί να ετοιμαστεί γρήγορα και να ενθουσιάσει την οικογένεια και τους φίλους σας. Ακολουθήστε τη συνταγή παρακάτω για να δημιουργήσετε αυτό το λαχταριστό γεύμα.

Η ιδανική συνταγή κέικ χωρίς ζάχαρη για παιδιά

Κέικ σοκολάτας: Αν ψάχνετε για μια υγιεινή επιλογή για επιδόρπιο που να μην περιέχει ζάχαρη, αυτό το κέικ σοκολάτας είναι η ιδανική λύση! Με πλούσια γεύση και απλά υλικά, μπορείτε να απολαύσετε μια νόστιμη λιχουδιά χωρίς ενοχές.

Close Icon