Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Γιατί μας αρέσει περισσότερο η γλυκιά απο την αλμυρή γέυση;

Γιατί μας αρέσει περισσότερο η γλυκιά απο την αλμυρή γέυση;


Οι υποδοχείς της γεύσης διακρίνουν τις ευχάριστα αλμυρές γεύσεις από τις υπερβολικά αλμυρές, ανακάλυψαν Αμερικανοί ερευνητές σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο Nature.

Οι άνθρωποι καθώς και πολλά ζωικά είδη μπορούν να διακρίνουν πέντε βασικές γεύσεις (γλυκό, πικρό, ξυνό, αλμυρό και umani (δηλαδή της νοστιμιάς). Εξ αυτών, η γλυκιά και η νοστιμιά εκ φύσεως προάγουν την όρεξη, ενώ η ξυνή και η πικρή λειτουργούν αντίστροφα.

Η αλμυρή γεύση καθορίζεται από μια συγκεκριμένη ποσότητα, πέραν της οποίας γίνεται απωθητική.

Οι μεγάλες ποσότητες νατρίου ενεργοποιούν τον ίδιο μηχανισμό αποφυγής όπως τα πικρά και ξινά τρόφιμα, βοηθώντας να αποφύγουμε τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει το υπερβολικό αλάτι για την υγεία.

«Όλα τα ζωικά είδη έχουν ανάγκη το νάτριο, είναι ένα πολύτιμο ιόν που χρησιμοποιείται από κάθε κύτταρο του σώματός μας», εξηγεί ο Δρ Νίκολας Ρίμπα, βιοχημικός στα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ. Αλλά «το πολύ αλάτι κάνει κακό στην υγεία και έτσι το γευστικό σύστημα φαίνεται να παρεμβαίνει, έτσι ώστε οι χαμηλές συγκεντρώσεις άλατος να είναι ελκυστικές, ενώ οι υψηλές να είναι εξαιρετικά απωθητικές», συμπληρώνει.

Το γευστικό σύστημα
Οι μικροσκοπικοί γευστικοί υποδοχείς στην γλώσσα οποιουδήποτε ζωντανού οργανισμού περιέχουν κανάλια ιόντων, πορώδεις δηλαδή δομές που απορροφούν και εκκρίνουν τα φορτισμένα σωματίδια (του νατρίου και του χλωρίου). Οι υποδοχείς αυτοί ενεργοποιούν τα γευστικά νεύρα, που μεταφέρουν την πληροφορία της γεύσης στον εγκέφαλο.

Ενώ παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι τα ζώα έχουν ειδικούς κυτταρικούς γευστικούς υποδοχείς για να ανιχνεύουν τα χαμηλά επίπεδα αλατιού (χλωριούχου νατρίου), οι ερευνητές δεν είχαν καταφέρει να λύσουν τον γρίφο του πως ακριβώς γίνονται αντιληπτές οι υπερβολικές ποσότητες αλατιού.

Μελετώντας ποντίκια, οι ερευνητές μπλόκαραν διάφορους γευστικούς υποδοχείς και παρατήρησαν πως τα γευστικά νεύρα ανταποκρίνονταν στο υπερβολικό αλάτι. Όταν μπλόκαραν τους υποδοχείς της πικρής γεύσης, τα νεύρα ανταποκρίθηκαν λιγότερο στο πολύ αλάτι. Με άλλα λόγια, τα νεύρα ήταν λιγότερο πιθανό να μεταφέρουν την «αλμυρή» πληροφορία στον εγκέφαλο.

Ομοίως, στα γενετικά τροποποιημένα ποντίκια που δεν είχαν την ικανότητα ανίχνευσης της πικρής γεύσης, δεν γινόταν αντιληπτή και η υπερβολική αλμυρότητα. Η ίδια αντίδραση παρατηρήθηκε και στα τρωκτικά που δεν είχαν την αίσθηση της ξινής γεύσης.

Οι ερευνητές συμπεραίνουν ότι οι μηχανισμοί αίσθησης της πικρής και ξινής γεύσης παίζουν ρόλο στην αντίληψη των υψηλών επιπέδων νατρίου.

Στην συνέχεια του πειράματος, οι ερευνητές υπέβαλαν τα τρωκτικά χωρίς υποδοχείς πικρού και γλυκού σε ένα τεστ: Όταν τους έδωσαν νερό με διάφορες ποσότητες αλατιού, έπιναν γρήγορα το πολύ αλατισμένο νερό καθώς και αυτό με ελάχιστη ποσότητα νατρίου. Τα φυσιολογικά ποντίκια ήπιαν το ελαφρώς αλατισμένο νερό αλλά απέφυγαν εκείνο με το πολύ αλάτι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ζώα, στο πλαίσιο της εξελικτικής διαδικασίας, χρησιμοποιούν την ξινή και πικρή γεύση για να αποφύγουν οποιεσδήποτε αρνητικές συνέπειες για την υγεία τους.

Το ερώτημα που θα πρέπει να απαντήσουν οι επιστήμονες σε επόμενες μελέτες είναι αν το πολύ αλάτι είναι μέρος της διαδικασίας αποστροφής και γιατί οι άνθρωποι έχουν έμφυτη αρέσκεια προς τροφές πλούσιες σε αλάτι.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Χάνουν τα λαχανικά τις βιταμίνες τους στο μαγείρεμα;

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

8 τροφές για υγιή πέψη

Πέψη διατροφή: Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ορισμένες τροφές είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες, καθώς περιέχουν φυτικές ίνες, ένζυμα και προβιοτικά που διευκολύνουν την πέψη και προλαμβάνουν δυσφορία,

Η πιο εύκολη νηστίσιμη συνταγή για φάβα

Φάβα: Η φάβα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ελληνικά όσπρια, με ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Ιδιαίτερα δημοφιλής στη Σαντορίνη, ξεχωρίζει για τη βελούδινη υφή και τη γλυκιά, γεμάτη γεύση της.

Close Icon