Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Γιατί κάποια λαχανικά προκαλούν φούσκωμα ;

Γιατί κάποια λαχανικά προκαλούν φούσκωμα ;


Όλοι οι ειδικοί συμφωνούν: Τα λαχανικά πρέπει να είναι αναπόσπαστο και βασικό κομμάτι της διατροφής μας. Αλλά τι κάνουμε όταν αυτά που τρώμε μας κάνουν να νιώθουμε πρήξιμο και φούσκωμα; Αν έχετε ποτέ καταναλώσει μια σαλάτα kale ή ένα νόστιμο κουνουπίδι και το έχετε μετανιώσει, θα ξέρετε αυτή την απογοητευτική αίσθηση.

Γιατί κάποια λαχανικά μας προκαλούν φούσκωμα;


Γιατί κάτι τόσο υγιεινό έχει αρνητική επίδραση και άμεσα συμπτώματα στον οργανισμό μας; Σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι διάφοροι οι παράγοντες. Ένας λόγος από τον οποίο είναι καλύτερα να απέχουμε είναι τα FODMAPs: ζυμώσιμοι ολιγοσακχαρίτες, δισακχαρίτες, μονοσακχαρίτες και πολυόλες. Πρόκειται για μη πλήρως απορροφούμενους υδατάνθρακες βραχείας αλυσίδας, που απελευθερώνουν αέριο υδρογόνου και προκαλούν πεπτική δυσφορία και συμπτώματα όπως αέρια, φούσκωμα, δυσκοιλιότητα, διάρροια και πόνο.

Θα μπορούσε επίσης να οφείλεται στο πώς ετοιμάζουμε το φαγητό μας. Σύμφωνα με την ayuverda, τα ωμά λαχανικά είναι δυσκολότερο να χωνευτούν λόγω των φυτικών τους ινών. Μαγειρεύοντάς τα διασπάμε τις φυτικές ίνες και διευκολύνουμε την πέψη. Ένας απλός κανόνας λοιπόν είναι: όσο δυσκολότερα μασάμε μια τροφή, τόσο δυσκολότερα θα τη χωνέψουμε.

Τέλος, το φούσκωμα προέρχεται και από το πώς καταναλώνουμε την τροφή μας. Οι ειδικοί, λοιπόν, συστήνουν να καλλιεργήσουμε μια αίσθηση ηρεμίας όταν τρώμε. Αφήστε το τηλέφωνο, μην εργάζεστε εκείνες τις ώρες και να είστε παρόντες κατά τη διάρκεια του γεύματος, αλλά και λίγη ώρα μετά από αυτό.

Οι καλύτερες επιλογές λαχανικών για να μη φουσκώνουμε

Αν έχετε αντιληφθεί ότι δυσκολεύεστε με τα FODMAPs, επιλέξτε αυτά που βρίσκονται πολύ χαμηλά στην κατάταξη, δηλαδή τα μαγειρεμένα φυλλώδη πράσινα λαχανικά, όπως το σπανάκι και το κάλε. Επιλέξτε διαλυτές φυτικές ίνες αντί για αδιάλυτες – γλυκοπατάτες αντί για ωμό μπρόκολο. Επίσης, μπορείτε να μετατρέπεται τα λαχανικά σε πουρέ, για να διευκολύνετε την πέψη.

Η ayuverda προτείνει να προσθέσουμε λίγα υγιεινά λιπαρά, καθώς τα έλαια βοηθούν τη διαδικασία της πέψης και το πεπτικό σύστημα. Τέλος, μπορείτε να εστιάσετε σε λαχανικά που έχουν διουρητικές ιδιότητες και γι’ αυτό μπορούν να βοηθήσουν το σώμα σας να ξεπρηστεί. Οι φυτικές ίνες μπορεί να προκαλέσουν φούσκωμα, αλλά η διουρητική επίδραση θα ξεφορτωθεί κάθε περίσσιο νερό που κατακρατούν.

Για παράδειγμα, τα σπαράγγια είναι μια εκπληκτική επιλογή, επειδή έχουν υψηλά ποσοστά καλίου και είναι φυσικά προβιοτικά. Το ρόφημα μάραθου είναι εκπληκτικό για πέψη και βοηθά στην απελευθέρωση από αέρια και κράμπες. Και τα δύο δρουν ως φυσικά διουρητικά.

Και το σημαντικότερο; Ακούστε το σώμα σας. Ο καθένας έχει διαφορετικές πεπτικές αντιδράσεις, οπότε εστιάστε στα συμπτώματά σας και στις τροφές που τα προκαλούν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Οι απαραίτητες τροφές σε περιόδους νηστείας 

Βραδινά γεύματα: Πώς επηρεάζουν τη γλυκόζη και αυξάνουν τους κινδύνους διαβήτη

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους.

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Close Icon