Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Γιατί κάποια λαχανικά προκαλούν φούσκωμα ;

Γιατί κάποια λαχανικά προκαλούν φούσκωμα ;

Όλοι οι ειδικοί συμφωνούν: Τα λαχανικά πρέπει να είναι αναπόσπαστο και βασικό κομμάτι της διατροφής μας. Αλλά τι κάνουμε όταν αυτά που τρώμε μας κάνουν να νιώθουμε πρήξιμο και φούσκωμα; Αν έχετε ποτέ καταναλώσει μια σαλάτα kale ή ένα νόστιμο κουνουπίδι και το έχετε μετανιώσει, θα ξέρετε αυτή την απογοητευτική αίσθηση.

Γιατί κάποια λαχανικά μας προκαλούν φούσκωμα;

Γιατί κάτι τόσο υγιεινό έχει αρνητική επίδραση και άμεσα συμπτώματα στον οργανισμό μας; Σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι διάφοροι οι παράγοντες. Ένας λόγος από τον οποίο είναι καλύτερα να απέχουμε είναι τα FODMAPs: ζυμώσιμοι ολιγοσακχαρίτες, δισακχαρίτες, μονοσακχαρίτες και πολυόλες. Πρόκειται για μη πλήρως απορροφούμενους υδατάνθρακες βραχείας αλυσίδας, που απελευθερώνουν αέριο υδρογόνου και προκαλούν πεπτική δυσφορία και συμπτώματα όπως αέρια, φούσκωμα, δυσκοιλιότητα, διάρροια και πόνο.

Θα μπορούσε επίσης να οφείλεται στο πώς ετοιμάζουμε το φαγητό μας. Σύμφωνα με την ayuverda, τα ωμά λαχανικά είναι δυσκολότερο να χωνευτούν λόγω των φυτικών τους ινών. Μαγειρεύοντάς τα διασπάμε τις φυτικές ίνες και διευκολύνουμε την πέψη. Ένας απλός κανόνας λοιπόν είναι: όσο δυσκολότερα μασάμε μια τροφή, τόσο δυσκολότερα θα τη χωνέψουμε.

Τέλος, το φούσκωμα προέρχεται και από το πώς καταναλώνουμε την τροφή μας. Οι ειδικοί, λοιπόν, συστήνουν να καλλιεργήσουμε μια αίσθηση ηρεμίας όταν τρώμε. Αφήστε το τηλέφωνο, μην εργάζεστε εκείνες τις ώρες και να είστε παρόντες κατά τη διάρκεια του γεύματος, αλλά και λίγη ώρα μετά από αυτό.

Οι καλύτερες επιλογές λαχανικών για να μη φουσκώνουμε

Αν έχετε αντιληφθεί ότι δυσκολεύεστε με τα FODMAPs, επιλέξτε αυτά που βρίσκονται πολύ χαμηλά στην κατάταξη, δηλαδή τα μαγειρεμένα φυλλώδη πράσινα λαχανικά, όπως το σπανάκι και το κάλε. Επιλέξτε διαλυτές φυτικές ίνες αντί για αδιάλυτες – γλυκοπατάτες αντί για ωμό μπρόκολο. Επίσης, μπορείτε να μετατρέπεται τα λαχανικά σε πουρέ, για να διευκολύνετε την πέψη.

Η ayuverda προτείνει να προσθέσουμε λίγα υγιεινά λιπαρά, καθώς τα έλαια βοηθούν τη διαδικασία της πέψης και το πεπτικό σύστημα. Τέλος, μπορείτε να εστιάσετε σε λαχανικά που έχουν διουρητικές ιδιότητες και γι’ αυτό μπορούν να βοηθήσουν το σώμα σας να ξεπρηστεί. Οι φυτικές ίνες μπορεί να προκαλέσουν φούσκωμα, αλλά η διουρητική επίδραση θα ξεφορτωθεί κάθε περίσσιο νερό που κατακρατούν.

Για παράδειγμα, τα σπαράγγια είναι μια εκπληκτική επιλογή, επειδή έχουν υψηλά ποσοστά καλίου και είναι φυσικά προβιοτικά. Το ρόφημα μάραθου είναι εκπληκτικό για πέψη και βοηθά στην απελευθέρωση από αέρια και κράμπες. Και τα δύο δρουν ως φυσικά διουρητικά.

Και το σημαντικότερο; Ακούστε το σώμα σας. Ο καθένας έχει διαφορετικές πεπτικές αντιδράσεις, οπότε εστιάστε στα συμπτώματά σας και στις τροφές που τα προκαλούν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Κρεμμυδόσουπα - Μια ιδανική επιλογή για την υγεία μας

Ταχίνι για πολλαπλά οφέλη στα οστά μας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πότε βάφουμε τα αυγά κόκκινα και γιατί 

Κόκκινα αυγά: Στην παράδοση, υπάρχει η συνήθεια τα αυγά να είναι πάντα βραστά, ώστε να διατηρούνται καλύτερα και να αντέχουν κατά τη διάρκεια των εορταστικών ημερών.

Πλιγούρι για την ανακούφιση από μυϊκούς σπασμούς και κράμπες

Πλιγούρι: Χάρη στην περιεκτικότητά του σε μαγνήσιο, κάλιο και φυτικές ίνες. Συμπεριλαμβάνοντας το πλιγούρι στη διατροφή μας, μπορούμε να βελτιώσουμε τη μυϊκή λειτουργία και να μειώσουμε την ενόχληση που προκαλείται από τις μυϊκές κράμπες.

Ακτινίδιο και υγεία του αναπνευστικού

Ακτινίδιο :Η υψηλή περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C, αντιοξειδωτικά και νερό ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, μειώνουν τη φλεγμονή και προστατεύουν τους αεραγωγούς.

Ένας φυσικός σύμμαχος για την καλή λειτουργία του εντέρου

Σιμιγδάλι: Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες και την ικανότητά του να συνδυάζεται με άλλα θρεπτικά τρόφιμα, μπορεί να αποτελέσει πολύτιμο σύμμαχο για την υγεία του πεπτικού συστήματος.

Τα οφέλη του γάλακτος με τζίντζερ τον χειμώνα

Γάλα τζίντζερ: Η κατανάλωση γάλακτος τζίντζερ το χειμώνα είναι ένας φυσικός και αποτελεσματικός τρόπος για να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα, να βελτιώσουμε την πέψη και να χαρίσουμε στο σώμα μας ζεστασιά και χαλάρωση.

Συνταγή για λαχταριστό χταποδάκι με τσίπουρο 

Παραδοσιακή συνταγή: Το χταπόδι είναι ένα από τα πιο αγαπημένα θαλασσινά της ελληνικής κουζίνας και η παρασκευή του με τσίπουρο προσθέτει μια ιδιαίτερη γεύση και άρωμα στο πιάτο.

Close Icon