Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Γιατί δεν ενθαρρύνουμε την υγιεινή διατροφή μέσω φορολογικών κινήτρων;

Γιατί δεν ενθαρρύνουμε την υγιεινή διατροφή μέσω φορολογικών κινήτρων;


 

Η επιβολή της υγιεινής διατροφής στους πολίτες γιατί θα πρέπει να γίνεται μέσω φορολόγησης, που αποτελεί σε μεγάλο βαθμό μια τιμωρητική πολιτική ,όταν η παροχή φορολογικών κινήτρων είναι και ευκολότερο και πιθανότερο να πετύχει;


Της Νικολέτας Ντάμπου 

Στο παραπάνω ερώτημα επιχειρεί να απαντήσει στο τελευταίο τεύχος του BritishMedicalJournal[1] ο γνωστός στη Βρετανία γενικός γιατρός IanLake αντιδιαστέλλοντας στην ιδέα της φορολόγησης των ανθυγιεινών τροφών μια νέα διαφορετική προσέγγιση προώθησης της υγιεινής διατροφής μέσα από την παροχή φορολογικών ελαφρύνσεων για τα σούπερ μάρκετ.

Ο διάσημος γιατρός φέρεται απόλυτα πεπεισμένος για την αποτυχία τέτοιου είδους τιμωρητικών φορολογικών μέτρων. Χαρακτηριστικά, πιστεύει ότι «η νομοθετική προσέγγιση μέσω κυρίως τιμωρητικής φορολογίας λειτουργεί αντιδραστικά και είναι καταδικασμένη σε αποτυχία». Η πρόταση του ΔροςLakeβασίζεται στην ιδέα ότι οι κυβερνήσεις θα μπορούσαν να καταρτίσουν έναν κατάλογο υγιεινών τροφίμων και να παρέχουν φορολογικές ελαφρύνσεις στα σούπερ μάρκετ που θααποδείκνυαν ότι είχαν πωλήσει ένα αρκετά υψηλό ποσοστό αυτών των υγιεινών τροφών. Πράγμα αρκετά εύκολο, δεδομένου ότι εάν το κίνητρο ήταν αρκετά ελκυστικό,όλο το μάρκετινγκ και η διαφήμιση θα προσανατολίζονταν σε αυτήν τη λογική. Και η βιομηχανία τροφίμων θα είχε ένα ισχυρό οικονομικό κίνητρο να στηρίξει την προσπάθεια.Τα σούπερ μάρκετ θα έπρεπε μόνο να επιλέξουν τους προμηθευτές τους στη βάση της υγιεινής διατροφής και να επανασχεδιάσουν τα καταστήματά τους γύρω από αυτόν τον άξονα. Έτσι θα είχαμε ένα διαφορετικό τύπο σούπερ μάρκετ, που θα βασιζόταν στην προώθηση της υγιεινής διατροφής. Κι όλοι ξέρουμε ότι η διαφήμιση και το μάρκετινγκ θα ήταν ικανά να φέρουν αυτή την αλλαγή εύκολα και γρήγορα. Η νομοθεσία δε θα χρειαζόταν να είναι αυστηρή, απλά να ορίζει το γενικό πλαίσιο.

Σε τελική ανάλυση, καλύτερα να δαπανηθούν χρήματα των φορολογουμένων στην πρόληψη παρά στη θεραπεία, η οποία είναι άλλωστε αρκετά πιο δαπανηρή.Ο Δρ D. Yach, γνωστός αναλυτής της διεθνούς πολιτικής για την υγειονομική περίθαλψη, το συνοψίζει σε μία μόλις φράση: «Λύσεις που ακολουθούν τις επιταγές της αγοράς όταν συνδυαστούν με δημόσιες πολιτικές μπορούν νακαταστήσουν τις υγιεινές επιλογές την πρώτη μας επιλογή».Και ο Δρ Lakeπροσθέτει ότι εάν τα σούπερ μάρκετ έμπαιναν πραγματικά στον κόπο να σχεδιάσουν τα καταστήματά τους στη βάση διαφορετικής λογικής, υπάρχει ένας τεράστιος αριθμός ταλαντούχων ανθρώπων στις βιομηχανίες τροφίμων και το χώρο της διαφήμισης που θα πάσχιζαν να αναλάβουν αυτήν την πρόκληση.
Οδιάσημος Βρετανός γιατρός καταλήγει απορρίπτοντας τη φορολόγηση ως αποτελεσματική πολιτική για τη βελτίωση της υγείας του πληθυσμού επισημαίνοντας και το πρόσφατο παράδειγμα της Δανίας αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Η διατροφή και ο τρόπος ζωής είναι ζητήματα πολύ περίπλοκα για να τα χειριστούμε με αυτόν τον τρόπο.Το παράδειγμα της Δανίας, όπου ο φόρος στα λιπαρά καταργήθηκε και η ιδέα περί φόρου στα αναψυκτικά έμεινε στο ράφι, θα πρέπει να μας βάλει υποψίες για το πόσο δύσκολο είναι να γίνει κάτι τέτοιο».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Οι απαραίτητες τροφές σε περιόδους νηστείας 

Βραδινά γεύματα: Πώς επηρεάζουν τη γλυκόζη και αυξάνουν τους κινδύνους διαβήτη

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους.

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Close Icon