Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Γιαούρτι υγεία: Η κατανάλωση περισσότερου γιαουρτιού μπορεί οδηγεί σε υγιή ζωή

Γιαούρτι υγεία: Η κατανάλωση περισσότερου γιαουρτιού μπορεί οδηγεί σε υγιή ζωή

Γιαούρτι υγεία: Νέα έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση περισσότερων τροφών πλούσιων σε ζωντανούς μύκητες βοηθάει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων σακχάρου


Νέα έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση περισσότερων τροφών πλούσιων σε ζωντανούς μύκητες μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, στη μείωση της φλεγμονής και στο να βοηθήσει ένα άτομο να διατηρήσει ένα υγιές βάρος. Η κατανάλωση υγιών βακτηρίων και μυκήτων σε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, το γιαούρτι και ορισμένα ωμά φρούτα και λαχανικά μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της λειτουργίας του γαστρεντερικού σωλήνα. Αλλά αυτά τα ζωντανά μικρόβια μπορεί επίσης να ωφελήσουν την υγεία και την ευημερία με άλλους τρόπους.

Για παράδειγμα, είδη βακτηρίων όπως ο Lactobacillus acidophilus ( L. acidophilus ) μπορεί να βελτιώσουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη και το Bifidobacterium bifidum ( B. bifidum ) έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα γαστρεντερικά συμπτώματα που σχετίζονται με το στρες. Λόγω των πιθανών πλεονεκτημάτων για την υγεία των ζωντανών μικροβίων, ερευνητές από τη Διεθνή Επιστημονική Ένωση για Προβιοτικά και Πρεβιοτικά (ISAPP) αμφισβήτησαν σε μια εργασία του 2020 εάν πρέπει να υπάρχει συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη τροφών πλούσιων σε μικρόβια παρόμοια με τις συστάσεις για πρόσληψη φυτικών ινών. Για να το εξετάσουν περαιτέρω, οι επιστήμονες διεξήγαγαν μια μελέτη το 2022 για να υπολογίσουν τον αριθμό των ζωντανών μικροβίων που υπάρχουν σε μεμονωμένα τρόφιμα και πόσα από αυτά τα τρόφιμα κατανάλωναν οι Αμερικανοί. Με αυτά τα δεδομένα στα χέρια, η ερευνητική ομάδα ξεκίνησε να προσδιορίσει εάν η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ζωντανά μικρόβια γενικά, όχι μόνο σε προβιοτικά, βελτίωσε την υγεία και την ευεξία.

Η μελέτη, που χρηματοδοτήθηκε από το ISAPP και δημοσιεύτηκε στο The Journal of Nutrition , χρησιμοποίησε δεδομένα κατανάλωσης τροφίμων από ένα δείγμα 46.091 ενηλίκων που αντιπροσωπεύεται σε εθνικό επίπεδο από την Εθνική Έρευνα Εξέτασης Υγείας και Διατροφής των ΗΠΑ (NHANES). Αρχικά, η ερευνητική ομάδα προσδιόρισε την ποσότητα τροφής με μέτρια έως υψηλά επίπεδα μικροβίων που κατανάλωνε κάθε συμμετέχων. Στη συνέχεια, εξέτασαν πώς αυτή η πρόσληψη επηρέασε δείκτες υγείας όπως η χοληστερόλη και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Μετά τη συλλογή των δεδομένων, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση τροφών με μέτριες έως υψηλές ποσότητες ζωντανών μικροβίων – όπως το γιαούρτι και τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση – συσχετίστηκε με μέτριες βελτιώσεις στην υγεία, συμπεριλαμβανομένου του χαμηλότερου ΔΜΣ και της περιφέρειας μέσης. Συσχετίστηκε επίσης με μειωμένη αρτηριακή πίεση, γλυκόζη στο πλάσμα, ινσουλίνη, C-αντιδρώσα πρωτεΐνη και επίπεδα τριγλυκεριδίων. Επιπλέον, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε μικρόβια μπορεί να προάγει υψηλότερα επίπεδα HDL (καλής) χοληστερόλης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Κάντε το γιαούρτι μέρος της καθημερινής σας διατροφής

Τι διατροφή πρέπει να ακολουθήσετε μετά από μία επέμβαση;

Τι επιδόρπιο να επιλέξετε μετά από ένα βαρύ γεύμα;

Τζατζίκι: Το κορυφαίο συνοδευτικό σε κάθε εορταστικό τραπέζι

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μέλι: Τι θα πρέπει να προσέξετε;

Μέλι: Το μέλι είναι ένα φυσικό προϊόν που έχει πολλά οφέλη για την υγεία, αλλά απαιτεί και κάποια προσοχή στη χρήση του. Παρά τις θετικές του ιδιότητες, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις και παράγοντες στους οποίους πρέπει να είμαστε προσεκτικοί

Αναψυκτικά: Γιατί μας εθίζουν τόσο πολύ;

Αναψυκτικά: Η εξάρτηση από τα αναψυκτικά με ανθρακικό είναι μια κοινή, αλλά σοβαρή κατάσταση που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους, ειδικά λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη, καφεΐνη και τεχνητές γλυκαντικές ουσίες. Η συνεχής κατανάλωση αυτών των ποτών

Brunch: Ιδέες για λαχταριστές δημιουργίες

Brunch: Το brunch δεν είναι απλώς ένα γεύμα, αλλά μια ευκαιρία να μοιραστείτε στιγμές με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Δοκιμάστε αυτές τις συνταγές για να προσθέσετε γεύση και δημιουργικότητα στο τραπέζι σας.

Ηλιόσπορος: Ένας θησαυρός για την υγεία των οστών

Ηλιόσπορος: Χάρη στα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν, όπως μαγνήσιο, φώσφορο και βιταμίνη Ε, μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση γερών οστών και στην πρόληψη ασθενειών όπως η οστεοπόρωση.

Αυτό το πρωινό για μακροζωία τρώνε οι γηραιότεροι άνθρωποι του κόσμου 

Στην Ικαρία, για παράδειγμα, οι γηραιότεροι συχνά ξεκινούν την ημέρα τους με ένα φλιτζάνι τσάι από βότανα, που συνδυάζεται με ψωμί ολικής αλέσεως και ελαιόλαδο, συνοδευόμενο από ελιές και φρέσκα λαχανικά. Αυτές οι τροφές όχι μόνο είναι θρεπτικές αλλά και γεμάτες αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στην καταπολέμηση της φθοράς που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Πώς να φτιάξετε πεντανόστιμο σπιτικό ψωμί;

Ψωμί DIY: Μπορείτε να απολαύσετε φρέσκο ​​ψωμί που θα γεμίσει το σπίτι σας με άρωμα και ζεστασιά. Ξεκινήστε σήμερα και ανακαλύψτε τη μαγεία του σπιτικού ψωμιού!

Πώς να ενθαρρύνετε τα παιδιά να τρώνε υγιεινά;

Υγιεινή διατροφή: Η ανάπτυξη υγιεινών διατροφικών συνηθειών στα παιδιά απαιτεί υπομονή και δημιουργικότητα. Προσφέρετε υγιεινό φαγητό ως διασκεδαστική εμπειρία και δώστε τους την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην προετοιμασία του.

Vegan Sushi: Μια νόστιμη εναλλακτική για τους λάτρεις της φύσης

Vegan Sushi: Το σούσι λαχανικών είναι μια νόστιμη, πρωτοποριακή και βιώσιμη εκδοχή της παραδοσιακής ιαπωνικής κουζίνας. Δεν απευθύνεται μόνο σε χορτοφάγους, αλλά και σε όλους όσους αναζητούν νέες γεύσεις και έναν πιο συνειδητό τρόπο διατροφής.

Close Icon