Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Για ποιο λόγο να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας

Για ποιο λόγο να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας

Δεδομένου του πρόσθετου γεγονότος ότι τα υγρά αδειάζουν γρηγορότερα από τα στερεά και οι άνθρωποι τείνουν να ολοκληρώνουν ολόκληρο το δείπνο τους σε περίπου 15 λεπτά, υπάρχει πραγματική απόδειξη ότι η κατανάλωση ενός γεύματος σε μια συγκεκριμένη σειρά θα είναι πιο ωφέλιμη από την κατανάλωση των τροφών.



Με το να τρώτε πρώτα την σαλάτα, μετά τις πρωτεΐνες και στο τέλος τους αμυλούχους υδατάνθρακες, τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα θα ισοπεδωθούν, κάτι που είναι καλύτερο για εσάς.


Διαφορετικές τροφές = διαφορετικές ποσότητες γλυκόζης

Η κατανάλωση διαφορετικών τύπων τροφίμων πριν από τους υδατάνθρακες επηρεάζει τα επίπεδα της γλυκόζης; Αποδεικνύεται, ναι. Βέβαια, ούτε αυτό είναι κάτι νέο.
Οι πρωτεΐνες και τα λίπη επιβραδύνουν επίσης τη γαστρική κένωση. Η πρωτεΐνη έχει το επιπλέον πλεονέκτημα ότι διεγείρει μια ορμόνη που ονομάζεται GLP1. Όταν η πρωτεΐνη από την τροφή φτάνει στα κύτταρα του εντέρου σας, αυτή η ορμόνη εκκρίνεται, επιβραδύνοντας ακόμη περισσότερο τη γαστρική κένωση.

Τι γίνεται με σειρά κατανάλωσης των τροφών στο γεύμα

Το μεγαλύτερο μέρος της επιστημονικής έρευνας σχετικά με το αν η κατανάλωση φαγητού με μια συγκεκριμένη σειρά, που κάνει τη διαφορά στα επίπεδα της γλυκόζης, περιλαμβάνει την φόρτωση του οργανισμού με φυτικές ίνες, λίπη και πρωτεΐνη πριν από το γεύμα. Συνήθως, η αυτή η φόρτιση είναι με μορφή υγρού και χορηγείται περίπου 30 λεπτά πριν από τον υδατάνθρακα.

Σε μια μελέτη, η κατανάλωση ενός ροφήματος πρωτεΐνης ορού γάλακτος 30 λεπτά πριν (και όχι μαζί με) ένα γεύμα πουρέ πατάτας ήταν καλύτερη στην επιβράδυνση της γαστρικής εκκένωσης. Οποιαδήποτε από τις δύο επιλογές ήταν καλύτερη στην μείωση της αύξησης της γλυκόζης από το να πίνετε νερό πριν από το γεύμα.

Αν και αυτά τα στοιχεία δείχνουν ότι η κατανάλωση πρωτεϊνών πριν από τους υδατάνθρακες βοηθά στην μείωση των επιπέδων γλυκόζης, τα στοιχεία για την κατανάλωση άλλων ομάδων τροφίμων ξεχωριστά και με τη σειρά, κατά τη διάρκεια ενός μέσου γεύματος δεν είναι τόσο ισχυρά.

Η μπριζόλα χρειάζεται περισσότερο χρόνο από τον πουρέ για να αναδευτεί σε ένα λεπτό σωματίδιο. Δεδομένου του πρόσθετου γεγονότος ότι τα υγρά αδειάζουν γρηγορότερα από τα στερεά και οι άνθρωποι τείνουν να ολοκληρώνουν ολόκληρο το δείπνο τους σε περίπου 15 λεπτά, υπάρχει πραγματική απόδειξη ότι η κατανάλωση ενός γεύματος σε μια συγκεκριμένη σειρά θα είναι πιο ωφέλιμη από την κατανάλωση των τροφών, όπως θέλετε και όλα ανακατεμένα στο πιάτο; Η απάντηση είναι “Ναι, αλλά δεν είναι και τόσο ισχυρό αυτό το συμπέρασμα”. Μια μικρή μελέτη εξέτασε πέντε διαφορετικές αλληλουχίες γευμάτων σε 16 άτομα χωρίς διαβήτη. Οι συμμετέχοντες έπρεπε να φάνε το γεύμα τους μέσα σε 15 λεπτά.

Ποιο είναι το συμπέρασμα

Η παρακολούθηση αυτών των επιπέδων γλυκόζης είναι ιδιαίτερα σημαντική εάν έχετε διαβήτη ή κάποιες άλλες ιατρικές καταστάσεις. Εάν συμβαίνει αυτό, ο θεράπων ιατρός ή ο διαιτολόγος σας θα σας συμβουλεύσει το πώς να τροποποιήσετε τα γεύματά σας ή την πρόσληψη τροφής για να αποφύγετε τα επίπεδα της γλυκόζης.

Η σειρά κατανάλωσης των τροφών στο γεύμα μπορεί να είναι μέρος αυτής της συμβουλής. Για τους υπόλοιπους, δεν χρειάζεται να βάζετε το γεύμα σας σε σειρά. Απλά σκεφτείτε να αφαιρέσετε τα ζαχαρούχα ποτά και να προσθέσετε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες ή λίπη στους υδατάνθρακες για να επιβραδύνετε την κένωση του στομάχου και να ισοπεδώσετε τα επίπεδα της γλυκόζης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ελαιόλαδο: Ένας πολύτιμος σύμμαχος για την υγεία των οστών

Τα καρύδια και η μάχη κατά του καρκίνου

Πράγματα που συμβαίνουν όταν ξεκινάτε τη μέρα σας με χυμό σκόρδου

Σπαγγετάδα με σάλτσα 4 τυριά αλά ελληνικά

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Ασβέστιο: Υγιεινά ροφήματα για ισχυρά οστά

Ασβέστιο: Το ασβέστιο είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέταλλα για το σώμα, καθώς συμβάλλει στην υγεία των οστών, των δοντιών, του νευρικού συστήματος και της καρδιοαγγειακής λειτουργίας.

Αχλάδια: Πέντε λόγοι για να τρώτε περισσότερα

Τα αχλάδια είναι εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, οι οποίες βοηθούν στην πέψη και προάγουν την υγεία του εντέρου. Μόνο ένα μέτριο αχλάδι περιέχει περίπου 5-6 γραμμάρια φυτικών ινών, που συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης και της γλυκόζης στο αίμα, ενώ βοηθούν στην αίσθηση κορεσμού.

Close Icon