Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Γεύμα σάκχαρο: Συμβουλές που πρέπει να δοκιμάσετε αν το σάκχαρό σας αυξάνεται μετά από ένα γεύμα

Γεύμα σάκχαρο: Συμβουλές που πρέπει να δοκιμάσετε αν το σάκχαρό σας αυξάνεται μετά από ένα γεύμα

Γεύμα σάκχαρο: Οι αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα μετά το γεύμα είναι συχνό φαινόμενο, ακόμη και σε άτομα που δεν είναι διαβητικά. 



Αισθάνεστε συχνά σαν να είστε σε λήθαργο ή κυκλοθυμική μετά το φαγητό; Εάν η απάντησή σας είναι ναι, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι αυτά είναι κλασικά συμπτώματα αύξησης του σακχάρου στο αίμα που εμφανίζεται μετά τα γεύματα. Και μαντέψτε, οι αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα μετά το γεύμα είναι συχνό φαινόμενο, ακόμη και σε άτομα που δεν είναι διαβητικά. Ωστόσο, θα μπορούσε να είναι ένδειξη ότι κινδυνεύετε να αναπτύξετε διαβήτη, κάτι που θα πρέπει να είναι σημάδι ότι πρέπει να γνωρίζετε πώς να διαχειρίζεστε την υγεία σας. Το μόνο που χρειάζεται είναι να είστε πιο αποτελεσματικοί με τις επιλογές σας. Το κλειδί για να αποτρέψετε την αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σας είναι να δίνετε προσοχή στο φαγητό και τη σωματική δραστηριότητα. 


1. Ακολουθήστε μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες

Οι φυτικές ίνες είναι ένας τύπος υδατάνθρακα που δεν διασπάται στον οργανισμό, επομένως η κατανάλωσή τους δεν έχει μεγάλη επίδραση στο επίπεδο γλυκόζης στο αίμα, επειδή παράγει πολύ μικρή ποσότητα ζάχαρης. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων προτείνουν ότι η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες δεν προκαλεί αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σας. Όχι μόνο αυτό, η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες σας κρατά χορτάτους, ώστε να μην τρώτε υπερβολικά. Επιπλέον, δεν τρώτε επιπλέον θερμίδες ή πολλή ζάχαρη.

2. Μην ξαπλώνετε αμέσως μετά το φαγητό

Σηκώστε το χέρι σας αν το πρώτο πράγμα που κάνετε μετά το φαγητό είναι να ξαπλώσετε γιατί νιώθετε πολύ τεμπέλης για να κάνετε οτιδήποτε! Λοιπόν, μελέτες έχουν βρει ότι το να ξαπλώνετε αμέσως μετά το φαγητό ή το καθιστικό μπορεί να προκαλέσει ταχεία αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σας. Όταν το κάνετε αυτό, οι μύες σας δεν είναι σε θέση να μεταφέρουν την επιπλέον γλυκόζη στην κυκλοφορία του αίματος. Επιπλέον, αυτή η συνήθεια προάγει πεπτικά προβλήματα. Είναι καλύτερο να περπατάτε αργά για κάποιο χρονικό διάστημα μετά το φαγητό για να προωθήσετε την ευαισθησία στην ινσουλίνη. Είναι επίσης ένας καλός τρόπος για να χρησιμοποιήσετε τη γλυκόζη πιο αποτελεσματικά.

3. Εξασκηθείτε στον έλεγχο της μερίδας

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να αποφύγετε τις αυξήσεις της ζάχαρης μετά το γεύμα είναι να ελέγχετε πόσο τρώτε. Καταναλώνετε γεύματα σε μικρές μερίδες αρκετές φορές την ημέρα, αλλά μην τρώτε υπερβολικά με μία κίνηση, γι’ αυτό και η ζάχαρη σας εκτινάσσεται αρχικά. Εάν καταναλώνετε μικρές ποσότητες φαγητού, το σάκχαρο στο αίμα σας θα παραμείνει ισορροπημένο και δεν θα υπάρξουν ξαφνικές διακυμάνσεις.

4. Τρώτε τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη

Τα τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη είναι εκείνα τα τρόφιμα που επηρεάζουν άμεσα τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σας. Είτε είστε διαβητικός είτε κινδυνεύετε να αναπτύξετε διαβήτη, θα πρέπει να συμπεριλάβετε περισσότερες τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη στη διατροφή σας. Σύμφωνα με στοιχεία της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, όσο χαμηλότερος είναι ο γλυκαιμικός δείκτης ενός τροφίμου, τόσο πιο αργή θα ήταν η άνοδος του σακχάρου στο αίμα σας. Εάν δεν μπορείτε να κρατηθείτε μακριά από τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως πίτσα, ψωμί ή ρύζι, να προσέχετε την ποσότητα που τρώτε. Η κατανάλωση τροφών υψηλού γλυκαιμικού δείκτη μπορεί να προκαλέσει την απελευθέρωση υψηλών επιπέδων ζάχαρης στο σώμα, η οποία μπορεί να προκαλέσει ξαφνική άνοδο και να οδηγήσει σε προβλήματα.

5. Μην παραλείπετε το πρωινό

Είναι αυτονόητο ότι το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Γενικά, οι άνθρωποι πιστεύουν ότι το δείπνο προκαλεί αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σας, αλλά δεν είναι έτσι. Από το πρωινό μέχρι το μεσημεριανό και το σνακ, ό,τι τρώτε κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας. Στην πραγματικότητα, η παράλειψη του πρωινού μπορεί να κάνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας να αυξηθούν γρήγορα στο επόμενο γεύμα. Προσπαθήστε να ενσωματώσετε πρωτεΐνες, σύνθετους υδατάνθρακες και υγιή λίπη στο πρωινό σας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Γιατί ο λιναρόσπορος είναι σημαντικός για τους διαβητικούς;

Διαβήτης: Οι δέκα «εντολές» για ένα ξέγνοιαστο καλοκαίρι

Πόσο σημαντική είναι η άσκηση για την καταπολέμηση του προδιαβήτη;

Διαβήτης τύπου 2 άσκηση: Διαφορετικές προσεγγίσεις εμφανίζουν διαφορετικά αποτελέσματα

7 Λόγοι που χρειάζεται να τρώμε υγιεινά κάθε μέρα

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους.

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Close Icon