Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Γερά κόκκαλα: Υπέροχη κις με σπανάκι και μανιτάρια και απαιτητικούς!

Γερά κόκκαλα: Υπέροχη κις με σπανάκι και μανιτάρια και απαιτητικούς!

Γερά κόκκαλα: Μια υγιεινή χορτοφαγική συνταγή κις τόσο απλή, που θα την φτιάχνετε πολύ συχνά.



Αυτή η υγιεινή χορτοφαγική συνταγή κις είναι τόσο απλή όσο γίνεται χωρίς την κρούστα! Είναι γεμάτο με γλυκά άγρια ​​μανιτάρια και αλμυρό τυρί Gruyère. Απολαύστε το για πρωινό ή brunch ή σερβίρετέ το με μια ελαφριά σαλάτα για μεσημεριανό. Φορτώστε την κις σας με  σπανάκι και φρέσκα ανάμεικτα μανιτάρια. Περισσότερα λαχανικά σημαίνει περισσότερες φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά με λιγότερο χώρο για λίπος και θερμίδες που προέρχονται από την κρέμα και τα αυγά. Χρησιμοποιώντας ένα συνδυασμό από πλήρες γάλα και ελαφρύ αντί για παχύρρευστη κρέμα. Παίρνετε τα ίδια κρεμώδη αποτελέσματα με λιγότερα κορεσμένα λιπαρά. Σκεφτείτε ότι ένα κις χωρίς κόρα δεν είναι μόνο πιο βελτιωμένο αλλά και πιο υγιεινό. Αφήνοντας πίσω την κρούστα μειώνονται οι θερμίδες, τα λιπαρά και οι υδατάνθρακες αφήνοντας περισσότερο χώρο για τη θρεπτική και νόστιμη γέμιση.


Αν αναρωτιέστε αν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κατεψυγμένο σπανάκι αντί για φρέσκο, θα πρέπει να ξέρετε ότι και βέβαια μπορείτε. Το κατεψυγμένο σπανάκι είναι μια καλή εναλλακτική του φρέσκου αρκεί να αποψυχθεί και να το στύψετε για να μείνει στεγνό. Τα υγρά και υδαρή υλικά θα σας αφήσουν με μια υγρή και νερουλή κις, γι’ αυτό μαγειρεύουμε από πριν τα λαχανικά πριν τα ψήσουμε  με την κρέμα. Φροντίστε να τα στύψετε καλά ή να τα προ – μαγειρέψετε πριν τα προσθέσετε στην κρέμα. Η κις μπορεί εύκολα να γίνει εκ των προτέρων για να φτιάξετε κις με σπανάκι και μανιτάρια, καλύψτε και βάλτε το στο ψυγείο για έως και 5 ημέρες. Καλύψτε και ζεστάνετε ολόκληρο το κις στο φούρνο μικροκυμάτων κα απολαύστε το ξανά.

Συστατικά

  • 2 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 2Kg σε φέτες φρέσκα ανάμεικτα άγρια ​​μανιτάρια όπως cremini, shiitake, button και/ή μανιτάρια στρειδιών
  •  ½ φλιτζάνι γλυκό κρεμμύδι σε λεπτές φέτες
  •  1 κουταλιά της σούπας σκόρδο σε λεπτές φέτες
  •  8 φλυτζάνια φρέσκο ​​baby σπανάκι, χοντροκομμένο
  • 6 μεγάλα αυγά
  • ¼ φλιτζάνι πλήρες γάλα
  • ¼ φλιτζάνι ελαφρύ
  • 1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα Dijon
  • 1 κουταλιά της σούπας φρέσκα φύλλα θυμαριού, συν περισσότερο για γαρνίρισμα
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο πιπέρι
  • 1 ½ φλιτζάνι τριμμένο τυρί Gruyère

Βήμα 1

Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Καλύψτε ένα ταψί για πίτες  με μαγειρικό αντικολλητικό χαρτί κι αφήστε στην άκρη.

Βήμα 2

Ζεσταίνετε το λάδι σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Ανακατέψτε συχνά για να καλύψετε το τηγάνι. Προσθέστε μανιτάρια και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι να ροδίσουν και να μαλακώσουν για περίπου 8 λεπτά. Προσθέστε το κρεμμύδι και το σκόρδο και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να μαλακώσουν για περίπου 5 λεπτά. Προσθέστε σπανάκι και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να μαραθεί, 1 με 2 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά.

Βήμα 3

Χτυπάμε τα αυγά, το γάλα, τη μουστάρδα, το θυμάρι, το αλάτι και το πιπέρι σε ένα μέτριο μπολ. Προσθέστε το μείγμα των μανιταριών και το τυρί. Ρίξτε κουτάλι στο έτοιμο ταψί για πίτα. Ψήστε μέχρι να δέσει και να ροδίσει, περίπου 30 λεπτά. Αφήστε να σταθεί για 10 λεπτά με τη φέτα. Γαρνίρετε με θυμάρι και σερβίρετε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Εύκολη συνταγή με μοσχαράκι και μπρόκολο

Τι να τρώτε και τι να αποφεύγετε όταν έχετε διάρροια

Φτιάξτε το δικό σας smoothie εύκολα και γρήγορα!

Φτιάξτε τα δικά σας ψωμάκια για να συνοδεύετε το φαγητό σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους.

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Close Icon