Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Γερά κόκκαλα: Υπέροχη κις με σπανάκι και μανιτάρια και απαιτητικούς!

Γερά κόκκαλα: Υπέροχη κις με σπανάκι και μανιτάρια και απαιτητικούς!

Γερά κόκκαλα: Μια υγιεινή χορτοφαγική συνταγή κις τόσο απλή, που θα την φτιάχνετε πολύ συχνά.


Αυτή η υγιεινή χορτοφαγική συνταγή κις είναι τόσο απλή όσο γίνεται χωρίς την κρούστα! Είναι γεμάτο με γλυκά άγρια ​​μανιτάρια και αλμυρό τυρί Gruyère. Απολαύστε το για πρωινό ή brunch ή σερβίρετέ το με μια ελαφριά σαλάτα για μεσημεριανό. Φορτώστε την κις σας με  σπανάκι και φρέσκα ανάμεικτα μανιτάρια. Περισσότερα λαχανικά σημαίνει περισσότερες φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά με λιγότερο χώρο για λίπος και θερμίδες που προέρχονται από την κρέμα και τα αυγά. Χρησιμοποιώντας ένα συνδυασμό από πλήρες γάλα και ελαφρύ αντί για παχύρρευστη κρέμα. Παίρνετε τα ίδια κρεμώδη αποτελέσματα με λιγότερα κορεσμένα λιπαρά. Σκεφτείτε ότι ένα κις χωρίς κόρα δεν είναι μόνο πιο βελτιωμένο αλλά και πιο υγιεινό. Αφήνοντας πίσω την κρούστα μειώνονται οι θερμίδες, τα λιπαρά και οι υδατάνθρακες αφήνοντας περισσότερο χώρο για τη θρεπτική και νόστιμη γέμιση.

Αν αναρωτιέστε αν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κατεψυγμένο σπανάκι αντί για φρέσκο, θα πρέπει να ξέρετε ότι και βέβαια μπορείτε. Το κατεψυγμένο σπανάκι είναι μια καλή εναλλακτική του φρέσκου αρκεί να αποψυχθεί και να το στύψετε για να μείνει στεγνό. Τα υγρά και υδαρή υλικά θα σας αφήσουν με μια υγρή και νερουλή κις, γι’ αυτό μαγειρεύουμε από πριν τα λαχανικά πριν τα ψήσουμε  με την κρέμα. Φροντίστε να τα στύψετε καλά ή να τα προ – μαγειρέψετε πριν τα προσθέσετε στην κρέμα. Η κις μπορεί εύκολα να γίνει εκ των προτέρων για να φτιάξετε κις με σπανάκι και μανιτάρια, καλύψτε και βάλτε το στο ψυγείο για έως και 5 ημέρες. Καλύψτε και ζεστάνετε ολόκληρο το κις στο φούρνο μικροκυμάτων κα απολαύστε το ξανά.

Συστατικά

  • 2 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 2Kg σε φέτες φρέσκα ανάμεικτα άγρια ​​μανιτάρια όπως cremini, shiitake, button και/ή μανιτάρια στρειδιών
  •  ½ φλιτζάνι γλυκό κρεμμύδι σε λεπτές φέτες
  •  1 κουταλιά της σούπας σκόρδο σε λεπτές φέτες
  •  8 φλυτζάνια φρέσκο ​​baby σπανάκι, χοντροκομμένο
  • 6 μεγάλα αυγά
  • ¼ φλιτζάνι πλήρες γάλα
  • ¼ φλιτζάνι ελαφρύ
  • 1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα Dijon
  • 1 κουταλιά της σούπας φρέσκα φύλλα θυμαριού, συν περισσότερο για γαρνίρισμα
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο πιπέρι
  • 1 ½ φλιτζάνι τριμμένο τυρί Gruyère

Βήμα 1

Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Καλύψτε ένα ταψί για πίτες  με μαγειρικό αντικολλητικό χαρτί κι αφήστε στην άκρη.

Βήμα 2

Ζεσταίνετε το λάδι σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Ανακατέψτε συχνά για να καλύψετε το τηγάνι. Προσθέστε μανιτάρια και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι να ροδίσουν και να μαλακώσουν για περίπου 8 λεπτά. Προσθέστε το κρεμμύδι και το σκόρδο και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να μαλακώσουν για περίπου 5 λεπτά. Προσθέστε σπανάκι και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να μαραθεί, 1 με 2 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά.

Βήμα 3

Χτυπάμε τα αυγά, το γάλα, τη μουστάρδα, το θυμάρι, το αλάτι και το πιπέρι σε ένα μέτριο μπολ. Προσθέστε το μείγμα των μανιταριών και το τυρί. Ρίξτε κουτάλι στο έτοιμο ταψί για πίτα. Ψήστε μέχρι να δέσει και να ροδίσει, περίπου 30 λεπτά. Αφήστε να σταθεί για 10 λεπτά με τη φέτα. Γαρνίρετε με θυμάρι και σερβίρετε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Εύκολη συνταγή με μοσχαράκι και μπρόκολο

Τι να τρώτε και τι να αποφεύγετε όταν έχετε διάρροια

Φτιάξτε το δικό σας smoothie εύκολα και γρήγορα!

Φτιάξτε τα δικά σας ψωμάκια για να συνοδεύετε το φαγητό σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Χάνουν τα λαχανικά τις βιταμίνες τους στο μαγείρεμα;

Λαχανικά: Το μαγείρεμα των λαχανικών είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους προετοιμασίας τους, αλλά υπάρχει η ανησυχία ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια βιταμινών και άλλων θρεπτικών συστατικών.

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

Αβοκάντο: Το αβοκάντο είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο, αλλά η επιλογή του σωστού μπορεί να είναι δύσκολη αν δεν ξέρετε τι να προσέξετε. Ακολουθούν μερικές συμβουλές

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

Close Icon