Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Γεμιστές τηγανητές ελιές: Το πιο νόστιμο μεζεδάκι της Ιταλίας

Γεμιστές τηγανητές ελιές: Το πιο νόστιμο μεζεδάκι της Ιταλίας

Οι τηγανιτές ελιές του Ascoli Piceno γεννήθηκαν στα σπίτια των πιο ευγενών οικογενειών, όπου συνήθως υπήρχε παραπανίσιο κρέας.


Η περιοχή Μάρκε στην Ιταλία έχει μια εξαιρετική γαστρονομική παράδοση. Οι τηγανιτές ελιές του Ascoli Piceno γεννήθηκαν στα σπίτια των πιο ευγενών οικογενειών. Σε αυτά τα σπίτια υπήρχε παραπανίσιο κρέας. Έπαιρναν το κρέας που είχε περισσέψει, το άλεθαν έτσι ώστε να δημιουργήσουν μια γέμιση για να βάλουν μέσα στις ελιές. Πλέον η παραδοσιακή συνταγή της πόλης Ascoli έχει διαδοθεί και εκτός Ιταλίας και είναι πεντανόστιμη.

 

Υλικά για 50 ελιές

50 μεγάλες πράσινες ελιές

75 γρ. μοσχάρι

45 γρ. χοιρινό

30 γρ. γαλοπούλα

1 αυγό

30 γρ. τριμμένη παρμεζάνα

2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

20 γρ. καρότα

20 γρ. σέλινο

20 γρ. κρεμμύδια

1 φύλλο δάφνης

1 πρέζα μοσχοκάρυδο

100 γρ. λευκό κρασί

Ξύσμα από ένα λεμόνι

Αλάτι, πιπέρι

Για το πανάρισμα

150 γρ. αλεύρι

2 αυγά

200 γρ. φρυγανιές

Για τηγάνισμα

1,5 l φυστικέλαιο

 

Εκτέλεση

Ψιλοκόβουμε το σέλινο, το κρεμμύδι και το καρότο και μετά ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι, προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα λαχανικά και τα τηγανίζουμε για περίπου 10 λεπτά σε χαμηλή φωτιά.

Κόβουμε το κρέας σε μικρά κομμάτι το βάζουμε στο τηγάνι μαζί με τη δάφνη, το ξύσμα λεμονιού, τους ξηρούς καρπούς, πιπέρι και το αλάτι και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε αι το λευκό κρασί και περιμένουμε μέχρι να εξατμιστεί τελείως. Τοποθετούμε ένα καπάκι στο τηγάνι και μαγειρεύουμε τα πάντα σε χαμηλή φωτιά για περίπου 40 λεπτά, στη συνέχεια αφαιρούμε το καπάκι και αφήνουμε το μείγμα να στεγνώσει πολύ καλά.

Αφαιρούμε το φύλλο δάφνης και ανακατεύουμε το κρέας για πολλή ώρα σε έναν επεξεργαστή τροφίμων εξοπλισμένο με λεπίδες, μετά μεταφέρουμε τα πάντα σε ένα μπολ και προσθέτουμε το αυγό και το τριμμένο τυρί.

Στο μεταξύ, βγάζουμε κουκούτσι από τις ελιές: ξεκινάμε από την άκρη που συνδέεται με το στέλεχος και κόψβουμε την ελιά σε έλικα, σαν να ξεφλουδίζουμε ένα μήλο χωρίς να διαλύσουμε τον πολτό, κρατώντας κοντά στο κουκούτσι. Αυτό θα αποκαλύψει τον πυρήνα, ώστε να μπορείτε να τον αφαιρέσετε εύκολα.

Πλάθουμε μακρόστενες μπάλες με περίπου 5 γρ γέμιση και την τοποθετούμε στη θέση που ήταν το κουκούτσι. Κλείνουμε την ελιά πιέζοντάς την απαλά για να ξαναπάρει το αρχικό της σχήμα και συνεχίζουμε μέχρι να εξαντληθούν όλα τα υλικά.

Βάζουμε σε διαφορετικά μπολ το αλεύρι, τα αυγά και τη φρυγανιά και βουτάμε τις ελιές πρώτα στο αλεύρι, μετά στο χτυπημένο αυγό και τέλος στην τριμμένη φρυγανιά και μετά τις βουτάμε ξανά στο αυγό και τη φρυγανιά.

Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα τηγάνι και τηγανίζουμε τις ελιές μερικές κάθε φορά, αναποδογυρίζοντάς τες για να ροδίσουν ομοιόμορφα, στη συνέχεια τις στραγγίζουμε σε πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να φύγει το περιττό λάδι και τις απολαμβάνουμε όσο είναι ακόμα ζεστές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Τι να προσέχεις όταν αγοράζεις θαλασσινά;

Φρούτα που πρέπει να δοκιμάσεις να μαγειρέψεις σε ένα air fryer

Γιατί η ιχθυοχορτοφαγία γίνεται νέα τάση;

Το πιο νόστιμο πιάτο στον κόσμο με γαρίδες

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μέλι: Τι θα πρέπει να προσέξετε;

Μέλι: Το μέλι είναι ένα φυσικό προϊόν που έχει πολλά οφέλη για την υγεία, αλλά απαιτεί και κάποια προσοχή στη χρήση του. Παρά τις θετικές του ιδιότητες, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις και παράγοντες στους οποίους πρέπει να είμαστε προσεκτικοί

Αναψυκτικά: Γιατί μας εθίζουν τόσο πολύ;

Αναψυκτικά: Η εξάρτηση από τα αναψυκτικά με ανθρακικό είναι μια κοινή, αλλά σοβαρή κατάσταση που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους, ειδικά λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη, καφεΐνη και τεχνητές γλυκαντικές ουσίες. Η συνεχής κατανάλωση αυτών των ποτών

Brunch: Ιδέες για λαχταριστές δημιουργίες

Brunch: Το brunch δεν είναι απλώς ένα γεύμα, αλλά μια ευκαιρία να μοιραστείτε στιγμές με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Δοκιμάστε αυτές τις συνταγές για να προσθέσετε γεύση και δημιουργικότητα στο τραπέζι σας.

Ηλιόσπορος: Ένας θησαυρός για την υγεία των οστών

Ηλιόσπορος: Χάρη στα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν, όπως μαγνήσιο, φώσφορο και βιταμίνη Ε, μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση γερών οστών και στην πρόληψη ασθενειών όπως η οστεοπόρωση.

Αυτό το πρωινό για μακροζωία τρώνε οι γηραιότεροι άνθρωποι του κόσμου 

Στην Ικαρία, για παράδειγμα, οι γηραιότεροι συχνά ξεκινούν την ημέρα τους με ένα φλιτζάνι τσάι από βότανα, που συνδυάζεται με ψωμί ολικής αλέσεως και ελαιόλαδο, συνοδευόμενο από ελιές και φρέσκα λαχανικά. Αυτές οι τροφές όχι μόνο είναι θρεπτικές αλλά και γεμάτες αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στην καταπολέμηση της φθοράς που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Πώς να φτιάξετε πεντανόστιμο σπιτικό ψωμί;

Ψωμί DIY: Μπορείτε να απολαύσετε φρέσκο ​​ψωμί που θα γεμίσει το σπίτι σας με άρωμα και ζεστασιά. Ξεκινήστε σήμερα και ανακαλύψτε τη μαγεία του σπιτικού ψωμιού!

Πώς να ενθαρρύνετε τα παιδιά να τρώνε υγιεινά;

Υγιεινή διατροφή: Η ανάπτυξη υγιεινών διατροφικών συνηθειών στα παιδιά απαιτεί υπομονή και δημιουργικότητα. Προσφέρετε υγιεινό φαγητό ως διασκεδαστική εμπειρία και δώστε τους την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην προετοιμασία του.

Vegan Sushi: Μια νόστιμη εναλλακτική για τους λάτρεις της φύσης

Vegan Sushi: Το σούσι λαχανικών είναι μια νόστιμη, πρωτοποριακή και βιώσιμη εκδοχή της παραδοσιακής ιαπωνικής κουζίνας. Δεν απευθύνεται μόνο σε χορτοφάγους, αλλά και σε όλους όσους αναζητούν νέες γεύσεις και έναν πιο συνειδητό τρόπο διατροφής.

Close Icon