Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Γεμιστές τηγανητές ελιές: Το πιο νόστιμο μεζεδάκι της Ιταλίας

Γεμιστές τηγανητές ελιές: Το πιο νόστιμο μεζεδάκι της Ιταλίας

Οι τηγανιτές ελιές του Ascoli Piceno γεννήθηκαν στα σπίτια των πιο ευγενών οικογενειών, όπου συνήθως υπήρχε παραπανίσιο κρέας.

Η περιοχή Μάρκε στην Ιταλία έχει μια εξαιρετική γαστρονομική παράδοση. Οι τηγανιτές ελιές του Ascoli Piceno γεννήθηκαν στα σπίτια των πιο ευγενών οικογενειών. Σε αυτά τα σπίτια υπήρχε παραπανίσιο κρέας. Έπαιρναν το κρέας που είχε περισσέψει, το άλεθαν έτσι ώστε να δημιουργήσουν μια γέμιση για να βάλουν μέσα στις ελιές. Πλέον η παραδοσιακή συνταγή της πόλης Ascoli έχει διαδοθεί και εκτός Ιταλίας και είναι πεντανόστιμη.

 

Υλικά για 50 ελιές

50 μεγάλες πράσινες ελιές

75 γρ. μοσχάρι

45 γρ. χοιρινό

30 γρ. γαλοπούλα

1 αυγό

30 γρ. τριμμένη παρμεζάνα

2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

20 γρ. καρότα

20 γρ. σέλινο

20 γρ. κρεμμύδια

1 φύλλο δάφνης

1 πρέζα μοσχοκάρυδο

100 γρ. λευκό κρασί

Ξύσμα από ένα λεμόνι

Αλάτι, πιπέρι

Για το πανάρισμα

150 γρ. αλεύρι

2 αυγά

200 γρ. φρυγανιές

Για τηγάνισμα

1,5 l φυστικέλαιο

 

Εκτέλεση

Ψιλοκόβουμε το σέλινο, το κρεμμύδι και το καρότο και μετά ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι, προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα λαχανικά και τα τηγανίζουμε για περίπου 10 λεπτά σε χαμηλή φωτιά.

Κόβουμε το κρέας σε μικρά κομμάτι το βάζουμε στο τηγάνι μαζί με τη δάφνη, το ξύσμα λεμονιού, τους ξηρούς καρπούς, πιπέρι και το αλάτι και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε αι το λευκό κρασί και περιμένουμε μέχρι να εξατμιστεί τελείως. Τοποθετούμε ένα καπάκι στο τηγάνι και μαγειρεύουμε τα πάντα σε χαμηλή φωτιά για περίπου 40 λεπτά, στη συνέχεια αφαιρούμε το καπάκι και αφήνουμε το μείγμα να στεγνώσει πολύ καλά.

Αφαιρούμε το φύλλο δάφνης και ανακατεύουμε το κρέας για πολλή ώρα σε έναν επεξεργαστή τροφίμων εξοπλισμένο με λεπίδες, μετά μεταφέρουμε τα πάντα σε ένα μπολ και προσθέτουμε το αυγό και το τριμμένο τυρί.

Στο μεταξύ, βγάζουμε κουκούτσι από τις ελιές: ξεκινάμε από την άκρη που συνδέεται με το στέλεχος και κόψβουμε την ελιά σε έλικα, σαν να ξεφλουδίζουμε ένα μήλο χωρίς να διαλύσουμε τον πολτό, κρατώντας κοντά στο κουκούτσι. Αυτό θα αποκαλύψει τον πυρήνα, ώστε να μπορείτε να τον αφαιρέσετε εύκολα.

Πλάθουμε μακρόστενες μπάλες με περίπου 5 γρ γέμιση και την τοποθετούμε στη θέση που ήταν το κουκούτσι. Κλείνουμε την ελιά πιέζοντάς την απαλά για να ξαναπάρει το αρχικό της σχήμα και συνεχίζουμε μέχρι να εξαντληθούν όλα τα υλικά.

Βάζουμε σε διαφορετικά μπολ το αλεύρι, τα αυγά και τη φρυγανιά και βουτάμε τις ελιές πρώτα στο αλεύρι, μετά στο χτυπημένο αυγό και τέλος στην τριμμένη φρυγανιά και μετά τις βουτάμε ξανά στο αυγό και τη φρυγανιά.

Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα τηγάνι και τηγανίζουμε τις ελιές μερικές κάθε φορά, αναποδογυρίζοντάς τες για να ροδίσουν ομοιόμορφα, στη συνέχεια τις στραγγίζουμε σε πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να φύγει το περιττό λάδι και τις απολαμβάνουμε όσο είναι ακόμα ζεστές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Τι να προσέχεις όταν αγοράζεις θαλασσινά;

Φρούτα που πρέπει να δοκιμάσεις να μαγειρέψεις σε ένα air fryer

Γιατί η ιχθυοχορτοφαγία γίνεται νέα τάση;

Το πιο νόστιμο πιάτο στον κόσμο με γαρίδες

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Βελουτέ σούπα λαχανικών με καπνιστή γεύση

Αυτή η βελουτέ σούπα λαχανικών είναι ένας υπέροχος τρόπος για να απολαύσετε μια υγιεινή και γευστική επιλογή. Το μυστικό της είναι η καπνιστή γεύση που προσθέτει βάθος στη σούπα, κάνοντάς την να ξεχωρίζει.

Χυμός κερασιού: Ενίσχυση της καρδιάς και καταπολέμηση της φλεγμονής

Χυμός κερασιού: Η κατανάλωση χυμού κερασιού με άδειο στομάχι έχει τραβήξει την προσοχή για τα πιθανά του οφέλη στην υγεία, καθώς τα κεράσια είναι γεμάτα βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδεις ενώσεις.

Μηλόξυδο πριν το γεύμα: Ποια είναι τα οφέλη;

Μηλόξυδο πριν το γεύμα: Η κατανάλωση ξυδιού μήλου πριν από τα γεύματα έχει γίνει δημοφιλής για τις πιθανές του ωφέλειες στην υγεία. Ένας από τους κύριους λόγους που οι άνθρωποι επιλέγουν να το προσθέσουν στη διατροφή τους

Σούπα με ρεβίθια: Η απόλυτη συνταγή για τους κρύους μήνες

Σούπα με ρεβίθια: Η σούπα με ρεβίθια είναι ένα πλούσιο και θρεπτικό πιάτο που συνδυάζει γεύσεις και αρώματα, ιδανικό για τις κρύες μέρες του χειμώνα. Τα ρεβίθια, πλούσια σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, κάνουν αυτή τη σούπα χορταστική και υγιεινή.

Πώς βοηθά η κατανάλωση πρωτεΐνης για πρωινό;

Πρωτεΐνη: Με τη βελτίωση του μεταβολισμού, τη μείωση της πείνας και τη διατήρηση της μυϊκής μάζας, η πρωτεΐνη παρέχει έναν φυσικό και υγιεινό τρόπο για να πετύχετε τους στόχους σας.

Close Icon