Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Γεμιστά: Φτιάξτε εύκολα γεμιστά με απλά βήματα

Γεμιστά: Φτιάξτε εύκολα γεμιστά με απλά βήματα

Γεμιστά: Τα γεμιστά είναι ένα νόστιμο και δημοφιλές πιάτο που διαθέτει μια γευστική γέμιση από ρύζι και βότανα μέσα σε διάφορα λαχανικά.



Τα γεμιστά λαχανικά είναι ένα νόστιμο και δημοφιλές πιάτο που διαθέτει μια γευστική γέμιση από ρύζι και βότανα γεμιστά μέσα σε διάφορα λαχανικά. Ακολουθεί μια νόστιμη συνταγή για να σας καθοδηγήσει στη διαδικασία.


Συνταγή γεμιστών

Συστατικά:

  • 6 μεγάλες ντομάτες
  • 4 πιπεριές (πράσινες, κόκκινες ή κίτρινες)
  • 4 κολοκυθάκια
  • 2 μελιτζάνες
  • 1 φλιτζάνι ρύζι (μακρόκοκκο ή κοντόκοκκο)
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1/2 φλιτζάνι φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 1/4 φλιτζάνι φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένο
  • 1/4 φλιτζάνι φρέσκο άνηθο, ψιλοκομμένο
  • 1/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 κονσέρβα (400 γρ.) ντομάτες σε κύβους
  • Αλάτι και πιπέρι για να γευτείς
  • Νερό ή ζωμό λαχανικών

Οδηγίες

  • Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 180°C.
  • Προετοιμάστε τα λαχανικά: Κόψτε τις ντομάτες και αφήστε τις στην άκρη. Χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι, αφαιρέστε τη σάρκα από τις ντομάτες, αφήνοντας ένα κοίλο κέλυφος. Κρατήστε τη σάρκα για αργότερα. Για τα άλλα λαχανικά, κόψτε τα στη μέση κατά μήκος και ανοίξτε τα κέντρα, αφήνοντας ένα γερό κέλυφος. Ψιλοκόψτε τη σάρκα λαχανικών που αφαιρέσατε και αφήστε την στην άκρη.
  • Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρετε μέχρι να γίνουν διάφανα και να μυρίσουν.
  • Προσθέστε την ψιλοκομμένη σάρκα ντομάτας και μαγειρέψτε για λίγα λεπτά μέχρι να μαλακώσει.
  • Προσθέστε το ρύζι και μαγειρέψτε για άλλα 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά για να πασπαλίσει το ρύζι με τις γεύσεις.
  • Προσθέστε τις κονσέρβες κομμένες ντομάτες, τον μαϊντανό, τον δυόσμο, τον άνηθο, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά να ενωθούν όλα τα υλικά. Εάν το μείγμα σας φαίνεται πολύ στεγνό, προσθέστε μια βουτιά νερό ή ζωμό λαχανικών.
  • Αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά και αφήνετε το μείγμα να κρυώσει ελαφρώς.
  • Γεμίστε τα λαχανικά με το μείγμα του ρυζιού, πιέζοντάς το απαλά προς τα κάτω. Τοποθετήστε ξανά τις κορυφές λαχανικών στις ντομάτες.
  • Τοποθετήστε τα γεμιστά λαχανικά σε ένα ταψί, περιχύστε τα με λίγο ελαιόλαδο και ρίξτε μια μικρή ποσότητα νερού ή ζωμού λαχανικών στο ταψί, περίπου στα μισά των λαχανικών.
  • Σκεπάζετε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνετε για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά και να ψηθεί τελείως το ρύζι.

  • Αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο τα τελευταία 15 λεπτά του ψησίματος για να ροδίσουν ελαφρά τα λαχανικά.
  • Μόλις ψηθεί, βγάζετε από το φούρνο και αφήνετε τα γεμιστά να κρυώσει για λίγα λεπτά πριν το σερβίρετε.

Τα γεμιστά μπορεί να σερβιριστούν ζεστά ή σε θερμοκρασία δωματίου. Αποτελούν ένα απολαυστικό κυρίως πιάτο ή συνοδευτικό, ειδικά όταν συνοδεύεται από μια φρέσκια ελληνική σαλάτα και λίγο ψωμί. Απολαύστε αυτή την παραδοσιακή ελληνική συνταγή γεμιστών και που πλημμυρίζει με υπέροχες γεύσεις της Μεσογείου!

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Μπουκάλι νερού: Είναι δυνατόν να προσφέρει συναισθηματική υποστήριξη;

Το Αμερικανικό Υπουργείο Γεωργίας περιορίζει τη σαλμονέλα σε παναρισμένα γεμιστά ωμά προϊόντα κοτόπουλου

Χουρμάδες: Ένα υγιεινό σνακ γεμάτο φυτικές ίνες & θρεπτικά συστατικά

Ποια μαγειρεμένα φαγητά μπορούν να μπουν στην κατάψυξη;

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους.

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Close Icon