Γεμιστά: Τα γεμιστά είναι ένα νόστιμο και δημοφιλές πιάτο που διαθέτει μια γευστική γέμιση από ρύζι και βότανα μέσα σε διάφορα λαχανικά.
Τα γεμιστά λαχανικά είναι ένα νόστιμο και δημοφιλές πιάτο που διαθέτει μια γευστική γέμιση από ρύζι και βότανα γεμιστά μέσα σε διάφορα λαχανικά. Ακολουθεί μια νόστιμη συνταγή για να σας καθοδηγήσει στη διαδικασία.
Συνταγή γεμιστών
Συστατικά:
- 6 μεγάλες ντομάτες
- 4 πιπεριές (πράσινες, κόκκινες ή κίτρινες)
- 4 κολοκυθάκια
- 2 μελιτζάνες
- 1 φλιτζάνι ρύζι (μακρόκοκκο ή κοντόκοκκο)
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 1/2 φλιτζάνι φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 1/4 φλιτζάνι φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένο
- 1/4 φλιτζάνι φρέσκο άνηθο, ψιλοκομμένο
- 1/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1 κονσέρβα (400 γρ.) ντομάτες σε κύβους
- Αλάτι και πιπέρι για να γευτείς
- Νερό ή ζωμό λαχανικών
Οδηγίες
- Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 180°C.
- Προετοιμάστε τα λαχανικά: Κόψτε τις ντομάτες και αφήστε τις στην άκρη. Χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι, αφαιρέστε τη σάρκα από τις ντομάτες, αφήνοντας ένα κοίλο κέλυφος. Κρατήστε τη σάρκα για αργότερα. Για τα άλλα λαχανικά, κόψτε τα στη μέση κατά μήκος και ανοίξτε τα κέντρα, αφήνοντας ένα γερό κέλυφος. Ψιλοκόψτε τη σάρκα λαχανικών που αφαιρέσατε και αφήστε την στην άκρη.
- Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρετε μέχρι να γίνουν διάφανα και να μυρίσουν.
- Προσθέστε την ψιλοκομμένη σάρκα ντομάτας και μαγειρέψτε για λίγα λεπτά μέχρι να μαλακώσει.
- Προσθέστε το ρύζι και μαγειρέψτε για άλλα 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά για να πασπαλίσει το ρύζι με τις γεύσεις.
- Προσθέστε τις κονσέρβες κομμένες ντομάτες, τον μαϊντανό, τον δυόσμο, τον άνηθο, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά να ενωθούν όλα τα υλικά. Εάν το μείγμα σας φαίνεται πολύ στεγνό, προσθέστε μια βουτιά νερό ή ζωμό λαχανικών.
- Αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά και αφήνετε το μείγμα να κρυώσει ελαφρώς.
- Γεμίστε τα λαχανικά με το μείγμα του ρυζιού, πιέζοντάς το απαλά προς τα κάτω. Τοποθετήστε ξανά τις κορυφές λαχανικών στις ντομάτες.
- Τοποθετήστε τα γεμιστά λαχανικά σε ένα ταψί, περιχύστε τα με λίγο ελαιόλαδο και ρίξτε μια μικρή ποσότητα νερού ή ζωμού λαχανικών στο ταψί, περίπου στα μισά των λαχανικών.
- Σκεπάζετε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνετε για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά και να ψηθεί τελείως το ρύζι.
- Αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο τα τελευταία 15 λεπτά του ψησίματος για να ροδίσουν ελαφρά τα λαχανικά.
- Μόλις ψηθεί, βγάζετε από το φούρνο και αφήνετε τα γεμιστά να κρυώσει για λίγα λεπτά πριν το σερβίρετε.
Τα γεμιστά μπορεί να σερβιριστούν ζεστά ή σε θερμοκρασία δωματίου. Αποτελούν ένα απολαυστικό κυρίως πιάτο ή συνοδευτικό, ειδικά όταν συνοδεύεται από μια φρέσκια ελληνική σαλάτα και λίγο ψωμί. Απολαύστε αυτή την παραδοσιακή ελληνική συνταγή γεμιστών και που πλημμυρίζει με υπέροχες γεύσεις της Μεσογείου!
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον ΚόσμοΑκολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube