Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Gazpacho Πρώτο Πιάτο: Η Ανδαλουσιανή κρύα σούπα που ταιριάζει στο Ελληνικό καλοκαίρι

Gazpacho Πρώτο Πιάτο: Η Ανδαλουσιανή κρύα σούπα που ταιριάζει στο Ελληνικό καλοκαίρι


Gazpacho Πρώτο Πιάτο: Mια εκδοχή γκασπάτσο, πιο ελαφριά αλλά με εντονότερο γευστικό προφίλ. Σας προτρέπω  να τη δοκιμάστε στις διακοπές σας, τώρα που οι ντομάτες είναι γλυκές, σαν ένα ελαφρύ μεσημεριανό γεύμα. Πάω στοίχημα πώς θα θέλετε να την ξανακάνετε μερικές μέρες μετά. Άλλωστε δεν είναι και κόπος!

Χαρακτηριστικά της συνταγής:


Πολύ εύκολη συνταγή, θέλει 10 λεπτά προετοιμασία και για τηN παρασκευή χρειάζεται απλά ένα μίξερ ή μίξερ χειρός ή food processor ή ακόμη και πολυκόφτη αν τον χρησιμοποιήσετε σε μερικές δόσεις.

Το ξίδι που θα βάλετε είναι καταλυτικό για τηN τελική γεύση και έτσι αν δεν βρείτε ξίδι από sherry του Jerez, βάλτε ένα λευκό μπαλσάμικο, αλλά σίγουρα όχι αυτά τα φτηνά ξίδια που κυκλοφορούν σε πλαστικά μπουκαλάκια, γιατί θα αποτελεί γευστική παραφωνία.

Το γκασπάτσο εκτός από ελαφρύ γεύμα ή πρώτο πιάτο, μπορεί να σερβιριστεί και σαν ορεκτικό σε σφηνάκι, σε κάθε περίσταση είτε καλοκαιρινή είτε χειμωνιάτικη. Όταν είχα το εστιατόριο στην Τήνο, ήταν το στάνταρ amuse bouche (καλωσόρισμα) που προσφέραμε στους πελάτες μόλις κάθονταν στα τραπέζια.

Υλικά για 6-8 μερίδες

1 κ. ντομάτες πομοντόρια ώριμες και νόστιμες κομμένες σε χοντρά κομμάτια

1 μεγάλο κρεμμύδι, χοντροκομμένο

3 μικρά αγγούρια ή ένα μεγάλο χοντροκομμένα με τη φλούδα

1 πιπεριά Φλωρίνης χοντροκομμένη

1 πιπεριά κέρατο χοντροκομμένη

80 ml. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

80 ml. λευκό ξύδι από sherry ή βαλασμικό

2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες

5 αποξηραμένα ντοματίνια, κομμένα σε κομμάτια

αλάτι, πιπέρι

Για το γαρνίρισμα:

μερικά φύλλα φρέσκου βασιλικού

κρουτόν

πρέζες από εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

Διαδικασία Παρασκευής:

  1. Κόβετε τα υλικά:

Χοντροκόβετε ντομάτες, κρεμμύδι, αγγούρι, πιπεριές και αποξηραμένα ντοματίνια και πολτοποιείτε το σκόρδο. Τα βάζετε όλα σε μεγάλο μπολ και τ’ ανακατεύετε.

  1. Περνάτε τα υλικά απ’ το μίξερ:

Βάζετε τα υλικά στο μίξερ. Επειδή το πιο πιθανό είναι ότι δεν χωράνε όλα μαζί, τα βάζετε απλά σε δ;Yο δόσεις, μια και τα έχετε ανακατέψει στο μπολ.

Σε κάθε δόση προσθέτετε ελαιόλαδο, ξύδι και αλατοπίπερο και τα περνάτε στην υψηλή ταχύτητα για τουλάχιστον 1 λεπτό.  Στο τέλος προσθέτετε από 3-4 παγάκια σε κάθε μια απ’ τις δυο δόσεις του μίξερ και τα πολτοποιείτε για να αραιώσει και να κρυώσει τη σούπα για κατανάλωση στο επόμενο διάστημα. Ανακατεύετε τις δύο δόσεις μαζί, ελέγχετε στη γεύση και διορθώνετε αν χρειαστεί και βάζετε σε δοχείο στο ψυγείο.

Σερβίρισμα:

Παγωμένη σε μπολ ή σε σφηνάκι, μπορείτε να τη σερβίρετε και με παγάκια ή απλά με κρουτόν και μια πρέζα ελαιόλαδο. Τα φυλλαράκια βασιλικού, της πάνε πάρα πολύ, αν και στην Ανδαλουσία θα σας έβλεπαν με μισό μάτι, αλλά είναι μακριά, κάντε την παρασπονδία, δεν θα πάρουνε χαμπάρι!  Σερβίραμε σε κομψά, βαθιά πιάτα που πάντα αναδεικνύουν συνταγές με έντονα χρώματα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πως τα βραδινά γεύματα θα γίνουν το κλειδί για ν’ αδυνατίσετε

Συμβουλές μακροζωίας από τους “αθάνατους” Ισπανούς

Έξι καλοκαιρινά φαγητά και γλυκά που αδυνατίζουν

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους.

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Close Icon