Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Γαστρονομικό ταξίδι στη μεσαιωνική Ρόδο

Γαστρονομικό ταξίδι στη μεσαιωνική Ρόδο

Το νησί των ιπποτών είναι ένα συνονθύλευμα μακραίωνης ιστορίας, πολυπολιτισμικής παράδοσης και εκτεταμένου καλοκαιρινού ξεφαντώματος.



Εντυπωσιακά τουριστικά θέρετρα, ατελείωτες εξωτικές παραλίες και νυχτερινή ζωή που προσελκύουν τουρίστες από όλο τον κόσμο, πεταλούδες και παγώνια, μοναδικά αρχαία και μεσαιωνικά αξιοθέατα, φεστιβάλ και ντόπιες παραδοσιακές γεύσεις: Αυτή είναι η Ρόδος, το νησί των ιπποτών, ένα συνονθύλευμα μακραίωνης ιστορίας, πολυπολιτισμικής παράδοσης και εκτεταμένου καλοκαιρινού ξεφαντώματος.

 


Στις λαϊκές αγορές αλλά και στα χωριά του νησιού κατά την περιήγηση σας, εντοπίστε και προμηθευτείτε:

  • γλυκύτατο καρπούζι και πατάτες από την Απολακκιά, με τη γιορτή καρπουζιού στα μέσα Ιουλίου
  • φράουλες από το Παραδείσι, με τη γιορτή της φράουλας τον Μάιο
  • αβοκάντο και όλη την γκάμα των φρούτων και ζαρζαβατικών, προερχόμενα κυρίως από Μανδρικό, Κρητηνία και Έμπωνα
  • κρασί από το ορεινό χωριό Έμπωνας που βρίσκεται στην πλαγιά του Ατταβύρου, της υψηλότερης κορυφής του νησιού, όπου καλλιεργούνται αμπέλια, με την παραγωγή να εορτάζεται αρχές Σεπτεμβρίου
  • γιαπράκια (ντολμαδάκια) από Σάλακο, όπου επίσης υπάρχουν αμπέλια
  • μελεκούνι (μαλακό παστέλι), μέλι και παράγωγα προϊόντα αυτού της Μελισσοκομικής Δωδεκανήσου από ποικίλα καταστήματα του νησιού αλλά και από το μοναδικό στην Ελλάδα Μουσείο Μελιού
  • μέλι και σούμα από Σιάνα
  • λουκουμάδες και τηγανίτες στην Αρχίπολη, στην ομώνυμη γιορτή στα τέλη Νοεμβρίου
  • ελιές και ελαιόλαδο από το κεντρικό τμήμα του νησιού (Αφάντου, Μαλώνα, Μάσσαρη, Σορωνή, Κρητηνία, Έμπωνα, Σιάννα)

Παραδοσιακές Ροδίτικες γεύσεις

Στα ταβερνάκια και εστιατόρια του νησιού που περιλαμβάνουν ντόπιες γεύσεις στο μενού τους, θα βρείτε:

  • πιταρούδια (ρεβιθοκεφτέδες Ρόδου)
  • λεμονάτη συκωταριά, αρνάκι στον ξυλόφουρνο και άλλα πεντανόστιμα μαγειρευτά
  • κατιμέρια σε διάφορες παραλλαγές, αποτελούν και θρεπτικό σνακ
  • ποικιλία ψαριών, σουπιόρυζο αλλά και Συμιακό γαριδάκι
  • κουλουρία (παραδοσιακά χειροποίητα ζυμαρικά, βρασμένα σε ζωμό κρέατος, με κεφαλοτύρι), ιδίως εάν βρεθείτε σε γάμο στην Αρχάγγελο ή και σε άλλα χωριά της Ρόδου
  • μακαρούνες Χάλκης (γραφικό νησάκι δυτικά της Ρόδου)

Ακόμη πιο ιδιαίτερες παραδοσιακές συνταγές που έχουν καταγραφεί και είναι σχεδόν ξεχασμένες, ενδεικτικά είναι: λαγός με βόλους (Αρχίπολη), πιτιές-πιταρούδια με μανιτάρια (Μαλώνα), στριφτά σκορδομακάρουνα (Αρνίθα), καπνιστά πετσιά του χοίρου (Καλυθιές), βοϊδόγλωσσα με σκορδαλιά (Τριάντα), λουριά (Δαματριά), λαούρκια (Λάερμα), σκαμπάφλια με λεμονάτη σκορδαλιά (Άγιος Ισίδωρος), κουκουμάρια (Απόλλωνα), πακαμάς (Απολακκιά).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Μπορεί το επιπλέον αλάτι να βλάψει τα νεφρά σας

Ένας ακαταμάχητος συνδυασμός για την υγεία σας

Ελιές: Ένα θησαυροφυλάκιο ωφέλιμων συστατικών

Πώς να φτιάξετε το πολύ δημοφιλές πιάτο της χώρας μας την φάβα;

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους.

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Close Icon