Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Γαστρίτιδα: Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής χρησιμεύουν στην αντιμετώπισή της

Γαστρίτιδα: Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής χρησιμεύουν στην αντιμετώπισή της

Γαστρίτιδα: Η πιο κοινή αιτία γαστρίτιδας είναι η μόλυνση από το βακτήριο του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού.


Η γαστρίτιδα είναι μια κατάσταση που εμφανίζεται όταν κάτι προκαλεί ερεθισμό, πρήξιμο ή φλεγμονή του εσωτερικού στρώματος εξειδικευμένων κυττάρων που καλύπτουν το στομάχι. Αυτό το τμήμα της επένδυσης του στομάχου, που είναι γνωστό ως βλεννογόνος, φιλοξενεί αδένες που εκκρίνουν τα ένζυμα και τα οξέα που βοηθούν στην πέψη. Ο βλεννογόνος έχει επίσης αρκετούς αμυντικούς μηχανισμούς που τον προστατεύουν από τις διαβρωτικές επιδράσεις των πεπτικών υγρών που απελευθερώνει και από μολυσματικούς παράγοντες, όπως βακτήρια και ιούς. Αλλά αν αυτές οι άμυνες εξασθενήσουν ή αρχίσουν να αποτυγχάνουν, μπορεί να προκληθεί βλάβη στο βλεννογόνο του στομάχου.

Η πιο κοινή αιτία γαστρίτιδας είναι η μόλυνση από το βακτήριο του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού. Μπορεί επίσης να προκύψει λόγω της υπερβολικής χρήσης μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, της υπερβολικής χρήσης αλκοόλ, των αυτοάνοσων διαταραχών, της υπερβολικής παραγωγής οξέος του στομάχου που σχετίζεται με το στρες, του χρόνιου εμετού και ως παρενέργεια ορισμένων φαρμάκων και ιατρικών θεραπειών. Επειδή ο βλεννογόνος συχνά γίνεται πιο λεπτός καθώς γερνάμε, οι ηλικιωμένοι μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν την πάθηση.

Η χρόνια φλεγμονή της γαστρίτιδας, όταν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να οδηγήσει σε ανάπτυξη έλκους στομάχου. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές, όπως διάτρηση και αιμορραγία στο βλεννογόνο του στομάχου ή μπορεί να εξελιχθεί σε γαστρικό καρκίνο. Όταν κάποιος έχει γαστρίτιδα, μπορεί να αισθανθεί ένα αίσθημα καψίματος, πόνου ή ροκανίσματος στην άνω κοιλιακή χώρα. Πρόσθετα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν αίσθημα πληρότητας, ναυτία, έμετο, απώλεια όρεξης, επίμονο ρέψιμο ή λόξυγγα και αίμα στα κόπρανα. Ωστόσο, είναι επίσης πιθανό να έχετε γαστρίτιδα αλλά να μην εμφανίσετε εμφανή συμπτώματα.

Η διάγνωση συχνά ξεκινά με εξετάσεις αναπνοής ή κοπράνων για την παρουσία ελικοβακτηριδίου του πυλωρού. Μπορεί επίσης να περιλαμβάνει τη χρήση ενός εύρους για την εξέταση του στομάχου ή απεικονιστικές εξετάσεις των πεπτικών οργάνων. Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει αντιβιοτικά για την αντιμετώπιση της λοίμωξης από ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού και μια σειρά φαρμάκων για τη μείωση ή τον αποκλεισμό της παραγωγής οξέος στομάχου.

Τα τρόφιμα που τρώτε — και επίσης αυτά που αποφεύγετε — μπορεί να είναι χρήσιμα στη διαχείριση των συμπτωμάτων της πάθησης. Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, τα πικάντικα και λιπαρά τρόφιμα δεν προκαλούν γαστρίτιδα. Ωστόσο, σίγουρα μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα, επομένως είναι συνετό να απομακρυνθείτε από αυτά. Το ίδιο ισχύει για τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα, τα ανθρακούχα ποτά, τα όξινα τρόφιμα και εκείνα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρόσθετα σάκχαρα.

Επιλέξτε μια δίαιτα με άπαχες πρωτεΐνες και συμπεριλάβετε τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια, φρέσκα φρούτα, λαχανικά και φυλλώδη λαχανικά. Κόψτε, ή τουλάχιστον περιορίστε αυστηρά, την κατανάλωση αλκοόλ. Αποφύγετε να τρώτε λίγες ώρες πριν τον ύπνο. Όσον αφορά τα προβιοτικά, πρόσφατες μελέτες υποδεικνύουν ότι, σε περιπτώσεις γαστρίτιδας που προκύπτουν από βακτηριακή λοίμωξη, μπορούν να είναι χρήσιμα. Ελέγξτε με το γιατρό σας εάν μπορείτε να επωφεληθείτε από τα προβιοτικά συμπληρώματα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ποιες εναλλακτικές θεραπείες για την προστασία του εντέρου;

Τι είναι ο γαστρεντερικός καρκίνος και πώς εντοπίζεται;

Εξερεύνηση των τύπων πολύποδα, των αιτιών και των θεραπειών τους

Αλλαγές σε καθημερινές συνήθειες για επίπεδη κοιλιά

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Χάνουν τα λαχανικά τις βιταμίνες τους στο μαγείρεμα;

Λαχανικά: Το μαγείρεμα των λαχανικών είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους προετοιμασίας τους, αλλά υπάρχει η ανησυχία ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια βιταμινών και άλλων θρεπτικών συστατικών.

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

Αβοκάντο: Το αβοκάντο είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο, αλλά η επιλογή του σωστού μπορεί να είναι δύσκολη αν δεν ξέρετε τι να προσέξετε. Ακολουθούν μερικές συμβουλές

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

Close Icon